Opetus erityisissä tilanteissa

Oppivelvollisuusiän ylittäneiden opetuksen järjestäminen

Orimattilan Sivistys- ja hyvinvointivaliokunta 14.4.2020

Perusopetuslain 25 §:n mukaan oppivelvollisuus alkaa sinä vuonna, jona lapsi täyttää seitsemän vuotta. Oppivelvollisuus päättyy, kun peruopetuksen laajuudeltaan yhdeksän vuotinen oppimäärä on hyväksytysti suoritettu tai kun oppivelvollisuuden alkamisesta on kulunut 10 vuotta.

Perustuslain 16 §:n 1 momentin mukaan jokaisella on oikeus maksuttomaan perusopetukseen. Säännös ei rajaa oikeutta ainoastaan oppivelvollisille tai muuten tietynikäisille. Perusopetuslain 4 §:ssä kunnan velvollisuus järjestää perusopetusta on rajattu kunnan alueella asuviin oppivelvollisuusikäisiin. Perustuslain näkökulmasta kunnalla ei ole oikeutta kieltää oppivelvollisuusiän ylittänyttä jatkamasta perusopetuksen suorittamista. Opetuksenjärjestäjän tehtävä on huolehtia siitä, että jokaisen oikeus maksuttomaan perusopetukseen toteutuu.

Oppivelvollisuusiän ylittäneille annettavan opetuksen käytännön järjestelyistä päätösvalta on koulutuksenjärjestäjällä. Kunta päättää koulutuksen järjestämispaikasta ja opetussuunnitelmasta. Oppivelvollisuusiän ylittäneiden opetus voidaan myös järjestää osaksi tai kokonaan etäopetuksena.

Orimattilassa päätöksen oppivelvollisuusiän ylittävän oppilaan opetuksesta (erityiset opetusjärjestelyt Pol § 18) tekee koulun rehtori ja erityisen tuen piirissä olevalle oppilaalle opetuspäällikkö. Päätös tehdään ennakoiden sen lukuvuoden aikana, jolloin oppilas täyttää seitsemäntoista vuotta.

Opetus erityisissä tilanteissa

Oppilaan opetuksen järjestäminen ja oppilaan tarvitsema tuki edellyttää erityistä pohdintaa esimerkiksi oppilaan sairastuessa vakavasti tai vaikeassa elämäntilanteessa. Perusopetusta voidaan tällöin järjestää muun muassa sairaalaopetuksena, koulukodissa, vastaanottokodissa tai -keskuksessa taikka vankilassa tai muussa rangaistuslaitoksessa annettavana opetuksena.

Sairaalan sijaintikunta on velvollinen järjestämään sairaalassa potilaana olevalle oppilaalle opetusta siinä määrin kuin se oppilaan terveys huomioon ottaen on mahdollista. Hoidosta vastaavan sairaalan sijaintikunta on velvollinen järjestämään myös muulle erikoissairaanhoidossa olevalle oppivelvolliselle oppilaalle opetusta ja tukea siinä määrin kuin se hänen terveytensä, pedagogiset erityistarpeensa ja erikoissairaanhoidon hoidolliset ja kuntoutukselliset toimenpiteet huomioon ottaen on perusteltua, jos opetuksen järjestäminen muutoin ei ole perusopetuslain tai muun lain mukaisista tukitoimista huolimatta oppilaan edun mukaista. Myös kunta, jossa on erikoissairaanhoidon muu toimintayksikkö, voi järjestää opetusta erikoissairaanhoidossa olevalle oppilaalle. Erikoissairaanhoidossa olevan oppilaan opetuksessa yhdistyvät oppimista ja koulunkäyntiä ylläpitävä sekä oppilaan hoitotavoitteita tukeva kokonaiskuntoutuksellinen tavoite. Oppilaan opetuksen järjestäjä ja sairaalan sijaintikunta sopivat ja järjestävät moniammatillisessa yhteistyössä siirtymisen kannalta välttämättömän tuen sairaalaopetukseen tai sieltä takaisin omaan kouluun siirtyvälle oppilaalle. Sairaalaopetuksessa voidaan hyödyntää myös etäyhteyksien kautta tapahtuvaa opetusta. Oppilaan kotikunta on velvollinen maksamaan kotikuntakorvauksen sairaalakoulussa olevista oppilaista.

Päijäthämäläiset opetuksen järjestäjäkunnat ja Päijät-Hämeen keskussairaalassa toimiva Kanervikon sairaalakoulu ovat yhdessä laatineet kuvauksen yhteistyöstä sairaalakouluopetuksen yhteydessä. Suunnitelmassa kuvataan, miten yhteistyö ja oppilaan tukeminen hoidetaan oppilaan siirtyessä omasta koulustaan sairaalaopetukseen ja palatessa jälleen omaan kouluun.

Yhteistyöprosessi sairaalaopetuksen kanssa.pdf

Kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten opetuksesta vastaa se kunta, johon lapsi on sijoitettu. Lastensuojelulaitokseen sijoitetun oppilaan opetuksesta vastaa laitoksessa toimiva koulu, jos laitoksella on opetuksen järjestämislupa. Lastensuojelulain perusteella sijoitettujen oppilaiden kotikunnalle on säädetty velvollisuus maksaa kotikuntakorvaus. Oppivelvollisuusikäisten vankilaopetuksesta vastaa se kunta, jossa vankila sijaitsee.

Kunta voi osoittaa oppilaan lähikouluksi sopimuksen mukaisesti oman kunnan koulun sijasta myös toisen kunnan koulun, sellaisen yksityisen yhteisön tai säätiön ylläpitämän koulun, jolla on opetuksen järjestämislupa, tai valtion koulun.