Moniuskontoinen japanilainen

Käsi pystyyn kaikki, jotka ovat katsoneet Pokémonia tai pelanneet Pokemon Go-peliä! Kulttimaineeseen nousseessa piirretyssä on paljon piirteitä Japanin kulttuurista ja uskonnoista. Tietämättäsi olet saattanut oppia niistä paljon pelkästään katsomalla pienten (ja isompien) pokémonien ja heidän kouluttajiensa vaiheita tv:stä tai kännykän näytöltä.

Mitä muuta sinulle tulee mieleen Japanista? Ensimmäisenä saattaa nousta esille moderni hifi-teknologia, automerkit tai manga. Toisaalta sumopaini ja samurait edustavat vanhaa perinnettä. Japanissa elääkin ikään kuin kaksi erilaista maailmaa yhdessä: länsimaalaistunut kiireisen ihmisen moderni maailma sekä perinteitä kunnioittava sekä harmoniaa ja sopusointua tavoitteleva vanha maailma.

Japanilaiselle tärkeitä ovat aina olleet puhtaus ja yhteys luontoon. Myös yhteisöllisyys ja hyvät tavat ovat tärkeitä, sillä japanilainen haluaa antaa itsestään hyvän kuvan muille. Kasvojen menettäminen on pahasta, ja se on Japanissa ollut joskus jopa syy traagiseen tapahtumaan, harakiriin, eli kunnialliseen itsemurhaan. Ulkomaalaiselle japanilainen saattaa vaikuttaa sisäänpäin kääntyneeltä. Monesti länsimaalainen pääseekin japanilaista lähelle vasta, kun on ensin tutustuttu kunnolla ja on tunnettu jonkin aikaa.

Uskonto edustaa japanilaisella vanhaa perimää. Japanissa oli alkujaan kansanuskoa ja uskontoa, josta juurtuu nykyinen pääuskonto, sintolaisuus. Sintolaisuus sai nimensä 500-luvulla eKr, kun se haluttiin erottaa japanilaisista muinaisuskonnoista sekä maahan saapuneista buddhalaisuudesta ja kungfutselaisuudesta. To tarkoittaa tietä, ja sintolaisuus tulee sanasta sinto eli jumalan tai jumalten tie.

Uskonto luo yhteenkuuluvaisuutta, ja se on olennainen osa Japanin historiallista perinnettä. Sintolaisuus on maan perinteinen uskonto. Joskus on sanottu, että ymmärtääkseen japanilaisuutta tulee ensin ymmärtää, mitä sintolaisuus on.

Japanin uskontotilanteessa on erikoista se, että vaikka yhdeksän kymmenestä japanilaisesta kannattaa sintolaisuutta, on heistä suurin osa myös jonkin muun uskontokunnan kannattajia. Monet tavat ovat myös tiedostamatta uskonnollisia, vaikka nykyjapanilaisista yhä useampi sanoo olevansa uskonnoton. Moniuskontoisen japanilaisen tärkeimmät uskonnot sintolaisuuden lisäksi ovat buddhalaisuus ja kungfutselaisuus. Japanilaisen elämässä eri uskonnot sekoittuvat välillä keskenään. Japanilaislapsi voidaan viedä nimenantoa varten sintopapin luo, mutta suvun hautaamisseremoniat toimittavat buddhalaismunkit.