34. Kimmoisuus

Tutustu kimmoisuuteen

Ensimmäiset polkupyörät eivät olleet kovinkaan mukavia ajaa, sillä niiden pyörät olivat kovaa puuta ja tiet kuhmuraisia. Matkanteko oli töyssyistä, ja ennen vanhaan pyöriä kutsuttiinkin luunmurskaajiksi.

Ihmisen luiden välissä oli ajamista helpottavaa kimmoisaa ainetta, jota kutsutaan rustoksi. Helpoiten löydät sitä nenänpäästäsi ja korvalehdistäsi. Kimmoisa aine palaa ennalleen puristamisen tai venyttämisen jälkeen. Kokeile vaikka puristaa korvaasi kevyesti. Rusto pehmentää luiden iskuja toisiaan vasten.


Vasemmalla: Vanha polkupyörä. Oikealla: Polven kimmoisa rusto on merkitty siniseksi.


Ihmisten luiden välissä oleva rusto ei kuitenkaan riittänyt pehmentämään puisten renkaiden aiheuttamaa töyssyistä menoa. Polkupyörällä ajoa piti siis kehittää mukavammaksi. Polkupyörään piti saada jotain ainetta iskuja pehmentämään.

Tehtävään kokeiltiin kumia, joka on kiinteää kimmoisaa ainetta. Kun sitä puristetaan tai venytetään, se palaa ennalleen. Se siis vaimentaa tärinää ja iskuja erittäin hyvin. Kumirengas pehmensi polkupyörällä ajoa, ja siitä tuli suosittu materiaali renkaisiin.



Polkupyörään on saatavissa myös täyskumirenkaat. Niillä ajo ei pysähdy terävään naulaan. Monikäyttöistä kimmoisaa kumia voidaan käyttää polkupyörässä myös taakan kiinnittämiseen. Kumiköyden avulla taakka pysyy paikoillaan. Tällainen kumiköysi sisältää noin sata ohutta kuminauhaa. Vahvempia kumiköysiä käytetään benjihypyissä.

Kaasu on kimmoisa olomuoto

Pelkkä kumi ei kuitenkaan ole riittävän kimmoisaa, ellei ajotie ole täysin tasainen. Tämä ratkaistiin ilmakumirenkaalla, joka vasta merkittävä keksintö onkin. Ilmakumirengas perustuu siihen havaintoon, että kaasu on kimmoisa olomuoto.

Ilma on kaasu. Sen kimmoisuutta voi kokeilla tukkimalla pumpun suun peukalolla ja painamalla mäntää sisään. Kun männästä sitten päästää irti, se ponnahtaa takaisin.




Pyöränpumppuja.

Tavallisinta on, että ilmaa pumpataan päällyskumin sisällä olevaan sisäkumiin. Se on ikään kuin ilmapallo, jota päällyskumi suojelee. Koska kaasu on kimmoisaa, sitä voidaan käyttää hyväksi myös jousissa. Esimerkiksi polkupyörän etuhaarukassa voi olla kaasujousitus, kuten kuvan maastopyörässä. Kaasujousia on polkupyörien lisäksi myös toimistotuoleissa.



Rengas pitää osaa vaihtaa, sillä apua ei ole aina saatavilla.

Kimmoisat rakenteet

Kiinteä teräs ei ole kimmoisaa ainetta. Teräs voidaan kuitenkin muotoilla kimmoisaksi rakenteeksi. Teräslangasta kierretty jousi on kimmoisa rakenne. Kun sitä puristetaan tai venytetään, se palaa ennalleen.

Polkupyörässä voi olla teräsjousia. Maastopyörässä kierrejousia käytetään pehmentämään sekä etupyörään että takapyörään kohdistuvia iskuja.

Pelkkä jousitus tekee polkupyörästä kuitenkin trampoliinin. Sitä estämään teräsjousiin on liitetty vaimentimet. Teräsjousia käytetään myös satulaan kohdistuvien iskujen vaimentamiseen.


Jousia.


Vasemmalla: Teräsjousi painaa taakkatelineen vipua niin, että taakka pysyy paikoillaan. Oikealla: Myös
käsijarrussa on teräsjousi, vaikka se tässä piilossa onkin. Jousen tehtävänä on palauttaa jarruvivut jarrutuksen jälkeen ennalleen.

Termejä

kimmoisuus
Termi Selitys
kimmoisa aine Aine, joka palaa alkuperäiseen muotoonsa, kun jännitys poistetaan. Esimerkiksi kun palloa painaa, se menee litteämmäksi, mutta kun päästää irti, pallo palautuu pallomaiseksi.
rusto Ihmisen kimmoisaa kudosta. Esimerkiksi nenässä.
jousi Energian varastointiin ja iskujen vaimentamiseen käytettävä kimmoisa rakenne. 

 

Tiivistelmä

  • Kiinteä aine voi olla kimmoisaa. Sellaista on esimerkiksi kumi. Kumia tehdään kumipuun nesteestä. Nykyisin kumi voi olla myös muovia.
  • Kaasu on kimmoisa olomuoto. Aineen olomuotoja ovat kiinteä, neste ja kaasu. Neste ei ole kimmoisaa, mutta kaasu on. Kaasua voidaankin käyttää pehmusteissa ja jousissa.
  • Esineen rakenne voi olla kimmoisa. Kimmoisa rakenne on esimerkiksi teräslangasta kierretty jousi. Teräs valmistetaan sekoittamalla rautaan muita sopivia aineita.