32. Ravinto, lepo ja raittius

Ravinto

Monipuolisesta ravinnosta saat kaikki tarvitsemasi rakennusaineet kehosi hyvinvointiin ja sen tarvitsemaan kasvuun ja kehitykseen. Säännöllinen ruokailurytmi ja monipuolinen ruokavalio auttavat sinua jaksamaan koko päivän puuhailut.

Viisi ateriaa päivässä tasaisesti jaoteltuna auttaa pitämään kehosi toimintakyvyn hyvällä tasolla. Liian pitkät ruokailuvälit saavat verensokerin liian alhaiseksi, jolloin suorituskykysi laskee liiaksi. Keskittymiskykysi alkaa harhailla, ja väsymys ja haluttomuus heikentävät suorituksiasi. Muista siis myös välipalojen tärkeys!

Aamupalan tulisi olla riittävän tukeva, jotta saat elimistösi reippaasti käynnistymään. Välipalaksi riittää vaikka hedelmä, mikäli olet syönyt koulussa oikeaoppisen lounaan (lihaa, kalaa, kasviksia, leipää ja maitotuotteita). Yhdessä kotiväen kanssa nautittu päivällinen tuo myös perheen hetkeksi koolle vaihtamaan päivän kuulumisia. Iltapala ennen nukkumaanmenoa rauhoittaa elimistön vastaanottamaan yöllistä lepohetkeä.

Viiden aterian rytmillä edesautat myös hampaiden hyvinvointia. Jatkuvalla napostelulla on todettu olevan haittaa hampaiden hyvinvoinnille. Aina, kun syöt jotain tai juot muuta kuin vettä, joutuvat hampaat happohyökkäyksen kohteeksi. Tällöin hampaan pinnalta liukenee mineraaleja. Reaktiota säätelee ihmisen sylki, ja apuna voi käyttää ksylitolia.

Liiallisten välipalojen syöminen saa myös painon helposti nousemaan, jolloin työskentely ja liikkuminen muuttuvat raskaammiksi, eikä se ole elimistöllekään hyväksi.

Riittävä uni ja lepo

Jokainen tarvitsee riittävän pitkät yöunet pysyäkseen virkeänä. Sinun ikäiselläsi noin 9–10 tuntia unta on tarpeeksi toipuaksesi päivän puuhista.

Kaverit, harrastukset, television katselu ja tietokoneella touhuaminen kuitenkin helposti pihistävät aimo annoksen tuosta lepoon varatusta viipaleesta.

Viime hetkeen jätetty läksyjen teko tai kokeisiin lukeminen vievät viimeisetkin unenrippeet silmistä, eikä uni tule silloin helposti.

Voit helpottaa koulupäivän jälkeistä päivääsi tekemällä itsellesi selkeän "lukujärjestyksen" myös kotiin.

Varaa tietty aika läksyille, iltapäivän välipalalle, harrastuksille, kavereille ja omalle perheellesi sekä valmistautumiselle seuraavaan koulupäivään. Näin sinun on myös helpompi mukautua yllättäviin aikasyöppöihin ja muutoksiin, kun sellaisia tulee eteen.

Puhelimen käyttö juuri ennen nukkumaanmenoa haittaa nukkumista.

Raittius

Raittius tarkoittaa päihteetöntä elämäntapaa. Päihteitä ovat mm. tupakka ja alkoholi.

Päihteet haittaavat nuoren kasvua ja kehitystä. Ne vaurioittavat elimiä ja hermostoa. Nuorelle ihmiselle päihteet ovat erityisen haitallisia, sillä kaikki elimet eivät ole vielä täysin kehittyneitä. Siksi päihteiden ostamiselle ja käyttämiselle on asetettu ikärajoja. Tupakkaa ja mietoja alkoholijuomia eivät alle 18-vuotiaat saa käyttää, ostaa eivätkä pitää hallussa. Väkevämpien juomien osalta ikäraja on 20 vuotta.

Tupakka on edelleen yleinen päihde, vaikka tupakkalaki ja valistus ovat vähentäneet tupakointia huomattavasti. Tupakka sisältää paljon erilaisia ihmiselle haitallisia aineita, jotka joutuvat keuhkoihin ja sitä kautta muualle elimistöön savua hengitettäessä.

Mitä nuorempana tupakoinnin aloittaa, sitä todennäköisempää on sairastua tupakasta johtuviin vakaviin sairauksiin. Tupakointi lyhentää ikää noin 10 vuotta!

Monet haitat tulevat heti: kunto huononee, haiset pahalta, iho ja hiukset huononevat, hampaat kellastuvat ja menee paljon rahaa.


Lapsille on tärkeää viettää terveellistä elämää. Päihteet ovat epätervellisiä jopa aikuisille!

Termejä

ravinto, lepo ja raittius
Termi Selitys
monipuolinen ravinto Päivittäinen ruoka sisältää kaikkia tärkeitä elimistön rakennusaineita, kuten proteiineja. 
raittius Sama kuin päihteettömyys: ei käytetä esimerkiksi alkoholia tai tupakkaa.