4.7 Päätöksen tekeminen

Suuntana toisen asteen opinnot

shutterstock_149493614_opo_p.jpgSopiva opiskeluala voi löytyä pohtimalla, mitä osaat ja mikä kiinnostaa. Ammatinvalinta on prosessi, joka vaatii tietoa, taitoa ja kokemuksia. Älä siis hätäile tai jätä päätöstäsi viime tippaan 9. luokan keväälle. Opiskelualan valintaan kannattaa käyttää aikaa, jotta opiskeleminen inspiroi ja tuleva ammatti vastaa mielikuvia. Tietoa saat tästä kirjoista, messuilta, vierailijoilta ja oppilaitoksista. Erilaisia kokemuksia saat TET-viikoilta, kouluvierailuilta, lomamatkoilta, kesätöistä ja vapaa-ajallasi. Ole aktiivinen, katsele ympärillesi, kysele ja ihmettele!

Parhaiten onnistut, kun teet itse valintasi ja käyt vaihtoehdot huolella läpi. Pohdinnassa apuna voivat olla vanhemmat, isovanhemmat, ura-ohjaaja ja opinto-ohjaaja, silti päätös pitää olla sinun omasi.

  • Mieti omat vahvuutesi uudelleen. Mitä taitoja voit kehittää?
  • Selvitä mitä eri ammateissa vaaditaan.
  • Missä asioissa loistat? Missä ammateissa voisit päästä käyttämään näitä taitoja?
  • Mitä haluaisit osata? Miksi näiden asioiden oppiminen olisi hienoa?
  • Mistä olet haaveillut?
  • Millaisia taitoja olet oppinut harrastusten ja työkokemusten parissa?
  • Missä kouluaineissa olet, olet ollut tai haluaisit olla hyvä?

Opiskelitpa mitä tahansa, et valmistu vain yhteen tiettyyn ammattiin. Useimmiten samalla tutkinnolla voi nimittäin työllistyä monenlaisiin tehtäviin ja työskennellä hyvin erityyppisissä työpaikoissa. Esimerkiksi kokki voi valmistaa ruokaa mm. laivoilla, koulukeittiöissä, ravintoloissa, kahviloissa, huoltoasemilla, pizzerioissa, sairaaloissa, puolustusvoimissa ulkona ja sisällä tai vaikka rauhanturvaajille Libanonissa.

Netissä surffailemalla löydät paljon tietoa erilaisista ammateista ja työtehtävistä. Muista, että ne ovat vain esimerkkejä ammattikoulutuksen suorittaneiden henkilöiden ammateista ja työtehtävistä. Vanhempien ihmisten koulutusväylät ovat olleet hyvinkin erilaisia ja niitä ei voi suoraan verrata nykyaikaan.

Olet nyt valitsemassa opiskelupaikkaa seuraavaksi kolmeksi vuodeksi. Sen jälkeen monet menevät töihin, armeijaan tai jatko-opiskelemaan. Tulet todennäköisesti vaihtamaan ammattiasi ja työtehtävää muutamaan kertaan työurasi aikana. Teknistyvä globaalimaailma vaatii elinikäistä opiskelua ja ammattitaidon kehittämistä.