2.4. Framtid med nya medier

Den digitaliserade vardagen (TEXT 4)



Digitalisering har blivit en så naturlig del av vårt dagliga liv att vi inte ens tänker på fenomenet. De flesta av oss är så vana vid alla former av digital service, att de uppfattar dem som självklarheter. Hur upplever människor i olika åldrar den här moderna digitala miljön? Hur stor roll spelar den överhuvudtaget i vardagen? Ser man några negativa effekter eller hotbilder i framtidsutvecklingen? För att få reda på de här frågorna intervjuade vi fyra människor på kafé Mocca en lugn kväll efter en jäktig arbetsvecka. Det var skönt att ta en kopp kaffe med en läcker bakelse och prata om det trendiga livet bland modern utrustning och nya tekniska prylar.

"Jag pluggar på gymnasiet där vi använder ganska mycket digitalt material i de flesta ämnen. Det finns även e-böcker i undervisningen. Vi letar efter information på nätet och skriver presentationer med hjälp av digitala verktyg i olika studiemiljöer. Några lärare ger oss uppgifter genom sociala medier, där vi också kan göra grupparbeten. På fritiden använder jag mobilen för att ha kontakt med kompisarna, men också för att lyssna på musik eller spela online-spel. Oj, jag glömde nästan en sak. Att handla på nätet är ett smidigt sätt att köpa det som jag behöver.

När det gäller nackdelarna kan jag konstatera, att jag är litet rädd för den ökade kriminaliteten, bland annat hackare eller identitetstjuvar. Men jag tror på utvecklingen och möjligheterna att stoppa de här negativa trenderna."

– Krister 17 år, gymnasist



"Mitt jobb kräver absolut ett starkt engagemang i den digitala världen. Jag håller kontakt med artister och andra kändisar genom sociala medier. När jag intervjuar dem personligen, tar jag bilder och laddar upp dem genast på nätet. Konkurrensen är hård. Det gäller att vara snabbast på konserter och ta de häftigaste bilderna och få den nyaste informationen om händelserna. Det är också kul att folk får rösta digitalt på sin favoritartist i sångfestivalen såsom t.ex. brittiska X Factor. Vinnaren utses omedelbart och alla ser det i direktsändningen i TV. Det är superhäftigt att få vara med i sådana evenemang och förmedla stämningen direkt till tv-tittarna i alla länder.

Trots fördelarna med dagens snabba medier skulle jag vilja ha mera tid för mina vänner så att vi kunde träffas och prata mellan fyra ögon i stället för att använda sociala medier. Livet känns så stressigt ibland."

– Birgitta 32 år, journalist


"Den tekniska branschen har blivit starkt kopplad till digitalisering. Till exempel bilar har mer och mer elutrustning som hjälper oss att köra smidigt och tryggt. För mig betyder digitalisering trygghet i vardagen, jag kan lita på att alla tjänster fungerar. Om någon i familjen blir sjuk, kan jag boka tid hos läkaren på nätet. Lākaren har skickat ett e-recept till apoteket innan jag själv är på plats. På apoteket har de fått e-recept och jag får medicinen snabbt. Det är otroligt lätt att betala räkningarna på nätet, för att inte tala om näthandeln som har blivit allt populärare. Ärenden med myndigheterna kan man också sköta online numera, det går snabbt att beställa ett nytt pass på nätet utan att köa hos polisen.

Nackdelen med digitala tjänster är att man inte längre har kontroll över sitt eget liv, det är alltför lätt att gå i konkurs genom att handla på nätet."

– Staffan 26 år, ingenjör


"Jag kan inte ens tänka mig att klara vardagslivet utan digitala tjänster eller olika apparater, som underlättar sysslor
na i barnfamiljen. De två äldsta barnen går i skolan och jag sköter minstingen hemma. Jag är med i en Facebookgrupp för småbarnsföräldrar där jag får stöd och praktiska tips från andra mammor. På Facebook kommer vi överens om vem som skjutsar de större barnen till hobbyer eftersom det är praktiskt att samåka. Jag köper nästan allt på nätet, det är så enkelt. Bara matvarorna handlar jag i närbutiken. Mitt sociala liv är mestadels på nätet så länge jag är hemmamamma och därför har jag så mycket nytta av digitaliseringen.

Jag är lite orolig över mina barn, eftersom de använder alla slags digitala tjänster för att lyssna på musik eller titta på filmer. Jag har en känsla av att jag inte helt har koll på vad de blir utsatta för."

– Anette 43 år, småbarnsmamma

Lilleputt