1. Opetussuunnitelman perusteet ja paikallinen opetussuunnitelma
Joensuun seudun esiopetussuunnitelma
1.4 JOENSUUN SEUDUN ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA
Joensuun seudun esiopetuksen opetussuunnitelma on laadittu seitsemän kunnan yhteistyönä suomenkielistä opetusta varten. Mukana opetussuunnitelmaprosessissa ovat Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kontiolahti, Liperi , Polvijärvi ja Outokumpu.
Joensuun seudun esiopetuksen ja perusopetuksen opetussuunnitelmatyö on koskettanut 11 959 oppilasta (Lähde: Tilastokeskus 2014. Peruskoulun oppilaat maakunnittain 2014. http://www.tilastokeskus.fi/til/pop/) ja yli 1000 kuntien opetusalan henkilöä.
Opetussuunnitelman rakenne
Esiopetuksen opetussuunnitelma muodostuu seuraavista osista:
- Esiopetuksen opetussuunnitelman valtakunnalliset perusteet
- Joensuun seudun esiopetuksen opetussuunnitelma, joka on kirjoitettu jokaisen luvun viimeiseen kappaleseen
- Mahdollinen kunnan esiopetuksen opetussuunnitelma/vuosisuunnitelma, joka tarkentaa seudun opetussuunnitelmaa tarvittaessa
- Esiopetusyksiköiden vuosisuunnitelma.
Esiopetusyksiköiden opetussuunnitelmassa tai vuosisuunnitelmassa tarkennetaan seudun ja kunnan opetussuunnitelman käytännön toteuttamista.
Seudullinen opetussuunnitelmatyö tukee esi - ja perusopetuksen yhtenäisyyttä ja tasa-arvoisen esi- ja perusopetuksen toteutumista Joensuun ympäristössä.
Joensuun seudun esiopetuksen opetussuunnitelma on laadittu yhteistyössä esiopetuksen henkilöstön, lasten ja huoltajien kanssa. Kaikki eri tavoin kerätyt ajatukset, mielipiteet ja palautteet on otettu huomioon seudullista opetussuunnitelmaa työstettäessä. Työskentely esiopetuksen henkilöstön kanssa on toteutettu työyhteisökokouksissa, joissa on yhteisen mallin avulla työstetty opetussuunnitelman eri osioita.
Esiopetukseen osallistuvat lapset ovat osallistuneet opetussuunnitelman tekoon yksiköissä toteutettujen tehtävien kautta, esimerkiksi pohtimalla millainen olisi unelmien esikoulu. Lasten huoltajat ovat osallistuneet Joensuun esiopetuksen opetussuunnitelman arvokeskusteluun esiopetusyksiköissä pidetyissä vanhempainilloissa. Sen lisäksi huoltajille on kuvattu opetussuunnitelmatyön etenemistä ja kerätty kommentteja ja mielipiteitä esiopetuksesta. Opetussuunnitelmatyön aikana huoltajat on otettu mukaan kommentoimaan esiopetussuunnitelman luonnoksia ja ensimmäisiä versioita. Huoltajat ovat osallistuneet oman lapsensa yksikön toimintakulttuurin kehittämiseen yksikön vuosisuunnitelmassa kuvatulla tavalla.
Esi – ja perusopetuksen henkilöstö on tehnyt yhteistyötä nivelvaiheiden huomioimiseksi ja kasvatuksen jatkumon varmistamiseksi työskennellessään erilaisissa aineryhmissä ja työyhteisökoulutuksissa. Kuntien omat linjaukset ja suunnitelmat nivelvaiheiden yhteistyöhön on lisätty esiopetuksen yksikkökohtaisiin vuosisuunnitelmiin.
Seututasolla yhteistyökumppanit ovat luonteeltaan yhteisiä, maakunnallisia toimijoita, kuten esimerkiksi Pohjois -Karjalan Maakuntaliitto, Maakuntakirjasto, Mannerheimin lastensuojeluliitto ja POKALI. Esikouluilla on luontevia paikallisia yhteistyökumppaneita, joiden kanssa tehtävä yhteistyö kirjataan esiopetusyksiköiden vuosisuunnitelmaan.
Esiopetuksen opetussuunnitelmaa laadittaessa on otettu huomioon seudulliset ja paikalliset strategiat ja toimintaohjelmat, kuten:
- lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
- kuntien strategiat
- hyväksytyt muut suunnitelmat (ilmasto-ohjelma, Reilun kaupan – kaupunki, savuton kunta)
- kiusaamisen ennaltaehkäisevät suunnitelmat
Lisäksi kunnilla on myös omia, esi - ja perusopetusta tukevia muita strategioita ja suunnitelmia, jotka huomioidaan esiopetusyksiköiden vuosisuunnitelmissa. Joensuun seudun omaleimaisuus näkyy esiopetuksen opetussuunnitelman arvoperustassa ja opetuksen toteuttamistavoissa.
Oppilashuollon, kodin ja esiopetuksen yhteistyötä käsittelevät osuudet on laadittu yhteistyössä kunkin kunnan oppilashuollon monialaisen ohjausryhmän kanssa.
Opetussuunnitelma on jatkuvasti täydentyvä asiakirja, jota arvioidaan ja kehitetään jatkuvasti. Joensuun seudun esiopetuksen opetussuunnitelman arvioinnista ja kehittämisestä vastaa Joensuun seudun pedagoginen ryhmä yhdessä seudun varhaiskasvatuksen ohjausryhmän kanssa. Esiopetusyksiköiden henkilökunta arvioi opetussuunnitelman toteutumista ja sen toimivuutta vuosisuunnitelman arvioinnin yhteydessä. Toimintakertomuksen arviointiosa käsitellään opetuksen järjestäjän tasolla ja mahdolliset seudullista käsittelyä vaativat kehittämistoimenpiteet tuodaan seudun pedagogisen ryhmän kokoukseen. Toimintaa arvioidaan ja kehitetään yhteistyössä huoltajien ja lasten kanssa.
Opetussuunnitelmatyössä ja valmiiden opetussuunnitelmien tiedottamisessa hyödynnetään sähköisiä tiedotuskanavia (Joensuun seudun OPS2016 nettisivuja, esiopetusyksiköiden omia Pedanet sivuja, Wilmaa).
Työskentely esiopetusyksikön/ opetuksen järjestäjän tasolla:
Opetuksen järjestäjä kirjaa vuosisuunnitelmapohjaan kunnan mahdolliset opetussuunnitelmaa täydentävät paikalliset suunnitelmat ja ohjelmat (esim. aamu- ja iltapäivätoiminnan suunnitelma, kestävän kehityksen ohjelma, tasa-arvosuunnitelma, kulttuurikasvatussuunnitelma, tietostrategia).
Mahdolliset esiopetusryhmän täydennykset kirjataan omaan vuosi/opetussuunnitelmaan.