5.18 Liikunta

Paikalliset kirjaukset

Koulukohtaiset soveltavat kurssit

6. Juoksemalla kuntoon (LI06)

Kurssi tarjoaa eväitä kaikentasoisille juoksun harrastajille oman kestävyyskunnon kohottamiseen. Kurssilla keskitytään juoksutekniikan hiomiseen, juoksun taloudellisuuteen ja ennen kaikkea juoksun mielekkyyden löytämiseen. Kurssilla harjoitellaan monipuolisesti ja turvallisesti juoksun tekniikkaa, nopeutta ja kestävyyttä. Mukavia yhteislenkkejä ja ehkäpä yhdessä osallistumista erilaisiin juoksutapahtumiin. Kurssi on koulun ulkopuolella tarjottava kurssi jaksoissa 1,2,5 ja 6. Tapaamisajat sovimme kurssin alussa

7. Liikunnan projektikurssi (LI07)

Kurssilla järjestetään erilaisia liikuntatapahtumia, esim. yleisurheilukilpailuja, hiihtokilpailuja ja vapaa-ajan liikunnan massatapahtumia. Kurssin aikana opiskelijat suunnittelevat ja toteuttavat ko. liikuntatapahtuman yksin tai liikuntaseurojen kanssa yhteistyössä.
Kurssi sopii oma-aloitteisille, sosiaalisille ja vuorovaikutustaitoisille opiskelijoille.

8. Retkeilykurssi (LI08)

Kurssi koostuu retkeilyn teoriasta, viikonloppuretken suunnittelusta ja toteutuksesta. Suunnistusta, patikointia, melontaa, lumikenkäilyä, hiihtoa, erätaitoja ja luonnontuntemusta (vuodenaikojen mukaan)

9. Kuntosalikurssi (LI09) 1-2 kurssia

9A Kurssilla perehdytään monipuolisesti voimaharjoittelun eri osa-alueisiin painottaen kesto- ja perusvoimatreenaamista. Kurssilla saa perusteet oman harrastamisen aloittamiseksi tai tueksi ja sopii yhtä hyvin aloittelijoille kuin jo kokeneemmillekin treenaajille. Kurssi on tarkoitettu lähinnä 1 vuosikurssin opiskelijoille.

9B Kurssi on jatko edelliselle. Jatkokurssilla syvennetään ja entisestään monipuolistetaan voimaharjoittelua. Kokeillaan tavanomaisimpien treenimuotojen lisäksi joitakin eri urheilulajien erikoisvoimaharjoittelua. Kurssilla treenataan paljon. Tarkoitettu 9A kurssin käyneille, lähinnä 2 tai 3 vuosikurssin opiskelijoille.

10. Lasten ja nuorten liikunnanohjauksen kurssi (LI10)

Kurssilla opitaan ohjaamisen perusteet teoriassa ja käytännössä. Aiheina mm. lasten urheilun arvot ja tavoitteet, lasten liikunnallinen kehitys ja liikunnan monipuolisuus, ryhmän ohjaaminen ja hallinta sekä tunnin suunnittelu. Yhteistyötä alakoulun, päiväkotien ja paikallisten urheiluseurojen kanssa. Kurssi antaa valmiudet lasten liikunnan ohjaamiseen esim. urheiluseurassa, kts. kurssit 11, 12, 13

11, 12 ja 13 Liikunnan ohjaus koulun ulkopuolella (LI11, LI12, LI13)
Kurssit suoritetaan osallistumalla aktiivisesti liikunnanohjaamiseen seurassa tai järjestössä. Yhden vuoden aikana voi suorittaa aina yhden kurssin. Opiskelija kysyy tarkemmat ohjeet liikunanopettajalta.



KILPAURHEILU

1-12 Kilpaurheilukurssit (UV1 - UV12) ( vain kilpaurheilulinjalla oleville)

Kursseilla harjoitellaan liikunnanopettajien ja lajivalmentajien johdolla omaa kilpalajia. Maanantaisin on vuorossa yhteistreeni kaikkien lajien harrastajille, keskiviikkoisin hajaannutaan oman lajin treeneihin
Arviointi hyväksytty/hylätty


Lisäksi koulussamme voi suorittaa liikunnan lukiodiplomin, josta saa diplomin lisäksi myös lukiokurssin:

Liikunnan lukiodiplomi (LILD4)
Kurssin tavoitteena on, että opiskelija antaa erityisen näytön lukioaikaisesta osaamisestaan ja harrastuneisuudestaan liikunnassa. Liikunnan lukiodiplomin tavoitteena on, että opiskelija pohtii monipuolisesti liikunnan merkitystä elämässään samalla kehittäen fyysistä toimintakykyään, liikunnallista erityisosaamistaan, harrastuneisuuttaan ja yhteistyökykyjään. Kurssin keskeisiä sisältöjä ovat liikunnan osioiden lisäksi liikunnallisen tutkielman sekä portfolion tekeminen. Liikunnan lukiodiplomi muodostuu liikuntakykyisyyden, liikuntatietojen, erityisosaamisen, harrastuneisuuden ja yhteistyötaitojen sekä portfolion muodossa tehtävän itsearvioinnin muodostamasta kokonaisuudesta.

5.18 Liikunta

Liikunnanopetuksen tehtävänä on opettaa opiskelijalle sellaisia taitoja ja tietoja, joiden avulla hän pystyy ylläpitämään ja kehittämään fyysistä, sosiaalista ja psyykkistä toimintakykyään sekä hyvinvointiaan. Liikunnanopetuksella tuetaan opiskelijaa vastuulliseen omasta fyysisestä aktiivisuudesta ja toiminta- ja opiskelukyvystä huolehtimiseen sekä istuvan elämäntavan vähentämiseen. Opetuksessa korostetaan terveyttä ja hyvinvointia edistävän liikunnan merkitystä osana liikunnallista elämäntapaa. Liikunnassa opiskelija kokee iloa, onnistumista ja liikunnallista pätevyyttä sekä oppii keinoja oman jaksamisen ylläpitämiseen ja kehittämiseen. Liikunnassa edistetään kaikkien opiskelijoiden tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta, osallisuutta, kestävää elämäntapaa, yhdessä toimimisen taitoja, toisten huomioon ottamista ja yhteisöllisyyttä.

Liikunnan tehtävää ja tavoitteita toteutetaan opettamalla kesä- ja talviliikuntaa sekä sisä- ja ulkoliikuntaa turvallisesti ottaen monipuolisesti huomioon opiskeluympäristöjen tarjoamat mahdollisuudet. Toimintakykyä koskevien sisältöjen osalta tehdään yhteistyötä terveystiedon kanssa. Opetuksessa ja ryhmiä muodostettaessa otetaan huomioon henkinen ja fyysinen turvallisuus. Opiskelijat osallistuvat toiminnan suunnitteluun ja ottavat vastuuta omasta ja ryhmän toiminnasta. Liikuntateknologian avulla voidaan tukea opetuksen tavoitteiden saavuttamista. Opetuksen eriyttämisessä otetaan huomioon opiskelijoiden yksilöllisiä lähtökohtia ja kehitystarpeita.

Opetuksen tavoitteet

Oppiaineen opetuksen tavoitteena on fyysisen, sosiaalisen ja psyykkisen toimintakyvyn edistäminen. Opiskelija oppii liikkumaan aktiivisesti ja turvallisesti sekä pitämään huolta fyysisestä aktiivisuudestaan ja toimintakyvystään.

Fyysisen toimintakyvyn osalta tavoitteena on oppia soveltamaan liikunnallisia perustaitoja ja -tietoja erilaisissa liikuntatehtävissä, -muodoissa ja -lajeissa eri vuodenaikoina ja eri olosuhteissa. Opiskelija oppii arvioimaan ja sen pohjalta harjoittamaan fyysisiä ominaisuuksiaan (voima, kestävyys, liikkuvuus ja nopeus). Liikunnanopetuksen sosiaalisen ja psyykkisen toimintakyvyn tavoitteisiin kuuluvat parhaansa yrittäminen, aktiivinen työskenteleminen, pitkäjänteinen itsensä kehittäminen sekä toisia kunnioittava vuorovaikutus. Opiskelija ottaa vastuuta omasta ja yhteisestä toiminnasta, ottaa toiset huomioon sekä oppii auttamaan ja avustamaan muita liikuntatunneilla.

Arviointi

Liikunnan arvioinnin tehtävänä on antaa opiskelijalle palautetta opetuksen tavoitteiden saavuttamisesta, oppiaineen opiskelun etenemisestä ja edistää opiskelijan oppimista. Liikunnan arviointi koostuusekä fyysisen toimintakyvyn että sosiaalisen ja psyykkisen toimintakyvyn opetuksen tavoitteiden saavuttamisesta. Fyysisten kunto-ominaisuuksien tasoa ei käytetä arvioinnin perusteena. Opetuksessa ja arvioinnissa tulee ottaa huomioon opiskelijan terveydentila ja erityistarpeet.

Pakolliset kurssit

Pakollisilla kursseilla syvennetään peruskoulussa opittuja liikuntataitoja ja -tietoja sekä annetaan mahdollisuus tutustua monipuolisesti erilaisiin liikuntamuotoihin ja ‑lajeihin. Opetus tukee opiskelijoiden toimintakykyä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia, kasvua osallisuuteen sekä kannustaa terveyttä edistävän liikunnan harrastamiseen ja liikkuvan elämäntavan omaksumiseen.

1. Energiaa liikunnasta (LI1)

Tavoitteena on, että opiskelija ymmärtää fyysisen aktiivisuuden ja toimintakyvyn terveyden ja hyvinvoinnin perusedellytyksenä. Opiskelija harjaantuu liikuntataidoissaan ja kehollisessa ilmaisussaan sekä saa tietoja ja kokemuksia fyysisten ominaisuuksien harjoittamisesta monipuolisesti. Opiskelija saa kokemuksia yhdessä liikkumisesta reilun pelin hengessä. Opiskelijan koettu liikunnallinen pätevyys vahvistuu uuden oppimisen, liikunnan tuoman ilon ja virkistyksen myötä.

Kurssin keskeisiä sisältöjä ovat liikunnallisten perustaitojen soveltaminen ja fyysisten ominaisuuksien harjoittaminen eri liikuntatehtävissä, -muodoissa ja -lajeissa opiskeluympäristön mahdollisuuksia monipuolisesti käyttäen.

2. Aktiivinen elämäntapa (LI2)

Tavoitteena on opettaa ja kannustaa opiskelijaa liikunnallisen elämäntavan omaksumiseen sekä riittävän päivittäisen fyysisen aktiivisuuden saavuttamiseen. Opiskelijaa ohjataan ymmärtämään, että liikuntaharrastusten lisäksi toimintakykyä, terveyttä ja hyvinvointia tukeva fyysinen aktiivisuus muodostuu arjen valinnoista ja pitkäkestoisen istumisen välttämisestä.

Kurssin keskeisiä sisältöjä ovat fyysisten ominaisuuksien arviointi, hengitys- ja verenkiertoelimistöä kuormittava liikunta, lihaskuntoharjoittelu ja kehonhuolto. Opiskelijat ohjataan havainnoimaan arkisia toimintatapojaan ja valintojaan fyysisen aktiivisuuden ja terveyden näkökulmista. Opiskelijat saavat ohjausta ja palautetta liikunnallisen elämäntavan ja fyysisesti aktiivisen arjen toteuttamiseen.

Valtakunnalliset syventävät kurssit

Kurssien tavoitteena on kokonaisvaltaista hyvinvointia ja terveyttä edistävän liikunnan harjoittaminen, vastuu omasta ja yhteisestä toiminnasta sekä myönteiset kokemukset omasta kehosta, koetusta liikunnallisesta pätevyydestä ja yhteisöllisyydestä. Opettaja tarkentaa syventävien kurssien sisällöt yhdessä opiskelijaryhmän kanssa.

3. Terveyttä liikkuen (LI3)

Kurssilla syvennetään erityisesti fyysiseen toimintakykyyn liittyviä taitoja ja tietoja. Kurssin tavoitteena on oman säännöllisen liikunnan edistäminen sekä fyysisten ominaisuuksien seuraaminen ja kehittäminen. Opettaja ohjaa liikuntaohjelman suunnittelua ja toteutusta. Liikuntasuunnitelmaa toteutetaan mahdollisuuksien mukaan liikuntateknologiaa hyväksi käyttäen.

4. Yhdessä liikkuen (LI4)

Kurssilla syvennetään erityisesti sosiaalisen toimintakyvyn osa-alueen taitoja ja tietoja. Kurssin tavoitteena on edistää opiskelijoiden sosiaalista yhteenkuuluvuutta. Työtavoissa painottuu opiskelijaryhmän aktiivinen osallisuus, toiminnallisuus ja yhteistoiminta. Kurssin sisältönä voi olla jokin yhdessä toteutettava liikunta, kuten vanhojenpäivän tanssit tai muu projektiluonteinen kokonaisuus.

5. Hyvinvointia liikkuen (LI5)

Kurssilla syvennetään erityisesti psyykkisen toimintakyvyn osa-alueen taitoja ja tietoja. Kurssin tavoitteena on tukea opiskelijan jaksamista ja lisätä opiskeluvireyttä rentouttavien ja elämyksellisten liikuntakokemusten kautta. Monipuoliset liikuntatehtävät mahdollistavat osallisuuden, liikunnallisen pätevyyden ja kehollisen ilmaisun kokemuksia.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä