5.22 Teemaopinnot

Paikalliset kirjaukset

Karstulan lukion oppiainerajat ylittävät teemaopinnot toteutetaan seuraavasti:

TO1
1.Tuotteistamistyöpaja Shake it till you make it –workshop
2. Myynti, markkinointi ja kaupallistaminen - Menesty markkinoilla!

TO2 Koulun vuosisuunnitemaan liittyvä vuosittain vaihtuva ajankohtainen teema

TO3
Tehdään hyvää
Asenteella töihin
Duunisurffailua

Kansainvälisen liiketoiminnan - Yrityselämän nuoret sukupolvet verkostolukion kurssitarjotin tarjoaa muitakin kursseja, jotka sopivat teemaopintoihin.

www.tat.fi/lukiokurssit

Samoin lukiosta työelämään- hanke, missä ovat mukana pohjoisen keski-Suomen lukiot.







5.22 Teemaopinnot

Teemaopinnot ovat eri tiedonaloja yhdistäviä opintoja. Ne eheyttävät opetusta ja kehittävät opiskelijoiden taitoja hahmottaa ja ymmärtää yksittäistä oppiainetta laajempia kokonaisuuksia. Teemaopintojen keskeisenä tehtävänä on tarjota mahdollisuuksia usean eri oppiaineen tietojen ja taitojen yhdistämiseen ja soveltamiseen. Teemaopintojen tavoitteet ja sisällöt tarkennetaan ja konkretisoidaan opetussuunnitelmassa.

Opetuksen tavoitteet

Teemaopintojen tavoitteena on, että opiskelija

  • rohkaistuu etsimään eri tieteen- ja taiteenalojen keskeisten käsitteiden ja näkökulmien välisiä yhteyksiä ja muodostaa niiden pohjalta kokonaisuuksia

  • hahmottaa ongelmia, ilmiöitä tai kysymyksiä sekä innostuu etsimään niihin ratkaisuja yksin ja yhteistyössä muiden kanssa

  • hyödyntää eri aloilta hankkimiaan tietoja ja taitoja

  • hakee informaatiota eri lähteistä ja arvioi tietolähteiden luotettavuutta

  • soveltaa osaamistaan ja kehittää tieto- ja viestintäteknologisia taitojaan käytännön toiminnassa

  • työskentelee tavoitteellisesti ja toimii rakentavasti ryhmän jäsenenä.

Arviointi

Teemaopintojen arviointi perustuu opiskelijan taitoihin hakea tietoa, arvioida ja soveltaa sitä sekä tuottaa luotettavien lähteiden pohjalta jäsentyneitä kokonaisuuksia. Olennaisia arvioinnin kohteita ovat opiskelijan taidot arvioida kriittisesti tietolähteitä sekä ymmärtää eri tietojen ja taitojen välisiä yhteyksiä. Työskentelyn arviointi kohdistuu sen tavoitteellisuuteen ja suunnitelmallisuuteen. Opiskelijoille annetaan ohjaavaa palautetta myös vuorovaikutus- ja yhteistyötaidoista sekä työvälineiden käytöstä. Teemaopintojen arvioinnissa käytetään monipuolisia arviointimenetelmiä.

Valtakunnalliset syventävät kurssit

1. Monitieteinen ajattelu (TO1)

Kurssin tavoitteena on tarjota tilaisuuksia ajattelun taitojen kehittämiseen laaja-alaisesti ja oppiainerajat ylittävästi. Opiskelijat oppivat hahmottamaan eri tieteen- ja taiteenalojen välisiä yhteyksiä sekä niiden keskeisten periaatteiden ja käsitteiden vuorovaikutusta yhtä tiedonalaa laajemmissa kokonaisuuksissa. Kurssin aikana opiskelijat kehittävät kriittistä ja luovaa ajatteluaan itsenäisesti ja yhteistoiminnassa muiden kanssa. He analysoivat ja arvioivat erilaisia käsitejärjestelmiä ja näkökulmia ja käyttävät niitä johtopäätösten ja ratkaisujen tekemiseen. Kurssin keskeiset sisällöt valitaan vähintään kahdesta eri oppiaineesta tai aihekokonaisuudesta.

1. Shake it till you make it –workshop

-tuotteistamistyöpaja, jossa jokainen osallistuja lähtee liikkeelle omista lähtökohdistaan

-kurssin aikana etsitään, löydetään ja käytetään omia vahvuuksia sekä eri aineissa hankittuja taitoja ja tietoja. Niiden avulla muokataan oma tuote tai palvelu

-prosessista kootaan näytekansio ja toteutetaan valmis tuote tai palvelu

Sisällöt:

Minä

-arvot

-intohimo

-taidot

-tehtävä

Asiakas

-tarve

-lupaus

-asiakaskokemus

Erottava kokemus

-erityisyys

-hinta

Teema

-tyyli

-viesti

-nimi

Go for it!

-toteuta suunnitelmasi

Arviointi: Suoritusmerkintä.



Myynti, markkinointi ja kaupallistaminen - Menesty markkinoilla!

Kurssikuvaus: Myynti, markkinointi ja kaupallistaminen -kurssi avaa kansainvälisen liiketoiminnan kurssikokonaisuuden ja toimii samalla kokonaisuuden johdatuskurssina, jossa kansainvälistä liiketoimintaa lähestytään kokonaisvaltaisella otteella kaupallistamisen kaaren kautta.

Kurssin tavoitteet: Opiskelija näkee kansainvälisen liikesivistyksen yhteydet yleissivistykseen sekä ympärillä tapahtuviin ajankohtaisiin ilmiöihin. Opiskelija omaksuu taitoja oman talouden hallitsemiseksi ja kohentamiseksi perehtymällä muun muassa sijoitustoimintaan. Kurssin tavoitteena on avata opiskelijalle koko kaupallistamisen kaari, mikä tarjoaa sellaisia tiedollisia ja taidollisia valmiuksia, joita liiketoiminnassa menestyminen edellyttää niin työelämässä kuin jatko-opinnoissa.

Kurssin tavoitteena on, että opiskelija:

  • ymmärtää kansainvälisen liiketoiminnan ja liikesivistyksen yhtenä yleissivistävänä näkökulmana ajankohtaisten ilmiöiden tarkasteluun.
  • kehittää markkinatalouteen liittyvää ymmärrystään.
  • oppii kantamaan paremmin vastuuta omasta taloudestaan ja kasvaa vastuulliseksi kuluttajaksi
  • Ymmärtää sijoittamisen merkityksen taloudessa
  • hahmottaa kaupallistamisen kaaren osana kansainvälistä kokonaisvaltaista liiketoimintaa

Kurssin keskeiset sisällö:

  • markkinatalous
  • liikesivistys osana kansainvälistä liiketoimintaa
  • kaupallistamisen kaari
  • oman talouden hallinta
  • vastuullinen ja eettinen kuluttajuus
  • sijoittaminen
  • markkinoiden analyysi
  • ostoprosessit

Sovellettavat tieteenalat:

  • psykologia
  • matematiikka
  • yhteiskuntaoppi
  • äidinkieli
  • ilmaisutaito
  • kauppatiede

2. Tutkiva työskentely teknologialla (TO2)

Tieto- ja viestintäteknologian kurssin tavoitteena on, että opiskelija suunnittelee, toteuttaa ja esittää yksin tai yhteistyössä muiden opiskelijoiden kanssa johonkin ilmiöön tai aihepiiriin liittyvän dokumentoidun projektin, tutkielman, keksinnön tai muun tuotoksen. Samalla hän kehittää osaamistaan tieto- ja viestintäteknologiassa. Lisäksi tavoitteena on, että opiskelija saa tilaisuuksia oppiainerajat ylittävään työskentelyyn ja yhteistyöhön. Kurssin keskeisillä sisällöillä on yhteys kahden tai useamman eri oppiaineen tietoihin ja taitoihin sekä aihekokonaisuuksiin.

TO2
Koulun vuosisuunnitelmassa kirjattuihin tapahtumiin liittyvä monipuolisin teknologian keinoin tuotettu dokumentti.

- koulun juhla
- opintoretki
- koulun projekti
- paikkakunnalla järjestetty tapahtuma
- koulun esittelyvideo
- koulun kotisivujen ylläpito

3. Osaaminen arjessa (TO3)

Vapaaehtoistoiminnan, työelämän, liikennekasvatuksen tai kansainvälisen toiminnan kurssilla opiskelija saa tilaisuuksia tietojensa ja taitojensa soveltamiseen käytännön työtehtävissä ja tilanteissa. Tarkoituksena on vahvistaa opiskelijoiden koulussa hankkiman osaamisen ja arkielämän välistä yhteyttä. Kurssin tavoitteena on, että opiskelija oppii ymmärtämään yhteiskunnan toimintaperiaatteita ja kehittää työelämässä tarvittavaa osaamista koulun ulkopuolisissa toimintaympäristöissä. Hän saa mahdollisuuksien mukaan tilaisuuksia osaamisensa syventämiseen myös kansainvälisessä yhteistyössä. Opiskelijalle voidaan lukea hyväksi kokonaan tai osin kurssin tavoitteiden ja sisältöjen mukainen muualla hankittu osaaminen.

TO3

1. Tehdään hyvää! -kurssi

Kurssi on oppiainerajat ylittävä, ja se toteutetaan yhteistyössä useiden eri tahojen kanssa.

Punaisena lankana on toisen ihmisen kunnioittaminen ja auttaminen. Käytännön toteuttamisessa korostuvat arvot ”suvaitsevaisuus, tasa-arvo, oikeudenmukaisuus, inhimillisyys ja vastuuntunto”.

Kurssi toteutetaan lähes kokonaan tutustumalla 3. sektorin toimintaan ja muuhun pyyteettömään vapaaehtoistyöhön, joka on elämyksellistä ja antoisaa. Opiskelija ottaa yhteyttä valitsemaansa kohteeseen ja teemaopintojensa aikana hän tekee hyvää tuon yhteistyötahon kanssa.

Kurssin toteuttamismahdollisuudet ovat moninaiset.

Esimerkkejä:

  • Musiikki-/kuvataide-/askartelu-/jumppatuokioita vanhuksille, kehitysvammaisille, kuntoutuksessa oleville; ulkoilu heidän kanssaan
  • Ohjaajana/vetäjänä toimiminen koulun kerhoissa, urheiluseuroissa
  • Yhteistyö seurakunnan kanssa esimerkiksi diakoniatyön kautta (kts. myös yläkoulun kaveritapaamiset)
  • SPR:n toiminta: ystäväpalvelu, ensiapukurssi, Nälkäpäiväkeräys
  • Päiväkoti
  • Eri kulttuureista tulevien kanssa toimiminen
  • Yhteisvastuukeräys
  • Tutortoiminta
  • Oppilaskuntatyö

VAI:

  • Tutortoiminta ja muu oppilaskuntatyö
  • Yläkoulun puolella kaveritapaamiset pitkien välituntien aikana (yhteistyö seurakunnan

nuorisotyöntekijän kanssa)



Henkilökohtaisissa tapaamisissa olennaista on ajan ja läsnäolon antaminen toiselle: kuuntelu, keskustelu, yhdessä tekeminen.

Tapaamisten määrä, luonne ja ajankohta sovitaan yksilö- ja tilannekohtaisesti.

Raportointi tapahtuu esimerkiksi oppimispäiväkirjan avulla, missä näkyvät opiskelijan itselleen kurssia varten laatima suunnitelma, toteutus ja loppuraportti.

Lukiosta käytännön taitajia (alussa hanke)

2. Asenteella töihin

Kurssi antaa opiskelijalle käytännönläheisesti tietoa työelämästä, työn hakemisesta ja työyhteisötaidoista. Opiskelijan oppii tunnistamaan omat vahvuutensa ja hyödyntämään niitä hakeutuessaan työhön tai jatko-opintoihin. Opiskelijalle muodostuu kuva työntekijän oikeuksista ja velvollisuuksista.

Omiin vahvuuksiin ja ammatinvalintaan ohjaavat verkkotehtävät. Työnantajan luento / haastattelutunti. Työpaikkaan tutustuminen.
Keskeiset työelämän pelisäännöt, lait ja normit. Työn hakemiseen liittyvät perusasiat. Työyhteisötaidot.

Työtavat: Luento, työpaikkatutustuminen, verkkotehtävät

Arviointi: Suoritusmerkintä.


3. Duunisurffailua
Opiskelijalle muodostuu kuva työelämään sijoittumisen eri vaihtoehdoista. Opiskelija tutustuu toimialojen työllistymismahdollisuuksiin ja perehtyy eri aloilla tarvittaviin ominaisuuksiin ja osaamiseen.

Tutustuminen eri toimialoihin ja työelämän sektoreihin. Julkisen sektorin, yritysten ja kolmannen sektorin työllistymismahdollisuuksiin perehtyminen. Eri työtehtävissä tarvittavan koulutuksen, ominaisuuksien ja taitojen kartoittaminen ja tarkastelu. Syventävän työssäoppimisen jaksot kahdessa eri toimialoja edustavassa työpaikassa.

Työtavat: Luento, työssäoppiminen, verkkotehtävät

Arviointi: Suoritusmerkintä.