6.3 Yksilökohtainen oppilashuolto

Yksilökohtaisen oppilashuollon määrittelyä

Yksilökohtaisella oppilashuollolla tarkoitetaan

  • lapselle annettavia terveydenhoitopalveluja, jotka järjestetään terveydenhuoltolain mukaisina ikäryhmälle suunnattuina neuvolapalveluina
  • oppilashuollon psykologi- ja kuraattoripalveluja
  • yksittäistä lasta koskevaa monialaista oppilashuoltoa.[1]

Yksilökohtaisen oppilashuollon tavoitteena on seurata ja edistää lapsen hyvinvointia ja oppimista sekä kokonaisvaltaista kasvua, kehitystä ja terveyttä. Esiopetuksen oppilashuollolla on tärkeä merkitys varhaisen tuen turvaamisessa ja ongelmien ehkäisyssä. Lasten yksilölliset edellytykset, voimavarat ja tarpeet otetaan huomioon sekä oppilashuollon tuen rakentamisessa että esiopetuksen arjessa.

[1] Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki (1287/2013) 5 § 1 mom.

Vapaaehtoisuus

Yksilökohtainen oppilashuolto esiopetuksessa perustuu aina huoltajan suostumukseen[1]. Huoltajan osallisuutta tuetaan ja mielipiteitä kuullaan lapsen yksilökohtaisen oppilashuollon toteuttamisessa. Lapsen osallisuus, omat toivomukset ja mielipiteet otetaan huomioon häntä koskevissa toimenpiteissä ja ratkaisuissa hänen ikänsä, kehitystasonsa ja edellytystensä mukaisesti[2]. Vuorovaikutus on avointa, kunnioittavaa ja luottamuksellista. Oppilashuoltotyö järjestetään niin, että lapsi voi kokea tilanteen kiireettömänä ja hän tulee kuulluksi. Työssä noudatetaan tietojen luovuttamista ja salassapitoa koskevia säännöksiä.

[1] Eduskunnan sivistysvaliokunnan mietintö 14/2013 vp.

[2] Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki (1287/2013) 18 § 1 mom.

Yksilökohtainen oppilashuolto Petäjävedellä

Yksilökohtaisen oppilashuollon tavoitteena on seurata ja edistää lapsen kokonaisvaltaista kasvua, kehitystä, terveyttä, hyvinvointia ja oppimista. Esiopetuksen oppilashuollolla on tärkeä merkitys varhaisen tuen turvaamisessa ja ongelmien ehkäisyssä. Yksilökohtaisella oppilashuollolla tarkoitetaan ikäryhmälle suunnattuja neuvolapalveluja, oppilashuollon psykologi- ja kuraattoripalveluja sekä yksittäistä lasta koskevaa monialaista oppilashuoltoa.

Yksilökohtainen oppilashuolto perustuu esiopetuksessa aina huoltajan suostumukseen. Yksilökohtainen oppilashuoltoryhmä kootaan, kun tarvitaan moniammatillista näkökulmaa oppilaan tuen varmistamiseksi. Esiopettaja on yhteydessä huoltajaan ja kysyy luvan yhteistyöhön oppilashuoltohenkilön, esim. terveydenhoitajan kanssa. Mikäli tarvitaan laajempaa verkostoa, pyydetään huoltajalta kirjallinen lupa moniammatillisen verkostopalaverin järjestämiseen. Myös lapsen osallisuus, omat toivomukset ja mielipiteet otetaan huomioon häntä koskevissa asioissa, iän, kehitystason ja edellytysten mukaisesti.