13.1 Siirtymä esiopetuksesta perusopetukseen sekä vuosiluokkien 1-2 tehtävä

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet

Perusopetuksen kullakin vuosiluokkakokonaisuudella on yhteisten tehtävien lisäksi oma erityinen tehtävänsä. Sen hoitaminen edellyttää oppilaiden ikäkauden ja kehitysvaiheen huomioonottamista sekä huolenpitoa oppilaiden sujuvista ja turvallisista siirtymistä koulupolun nivelvaiheissa.

Siirtymä esiopetuksesta perusopetukseen

Lapsen siirtyminen esiopetuksesta perusopetukseen edellyttää suunnitelmallista yhteistyötä esiopetuksen ja alkuopetuksen henkilöstön kesken. Tarvitaan oppimisympäristöjen, toimintatapojen ja ohjaavien asiakirjojen molemminpuolista tuntemista. Yhteistyö huoltajien kanssa ja keskinäisen luottamuksen rakentaminen on tärkeätä. Jokaisen lapsen tilanne, oppimisvalmiudet ja tarpeet otetaan huomioon. Lasten mahdollisesti tarvitsema oppimisen ja koulunkäynnin tuki turvataan koulun aloitusvaiheessa ja tarkistetaan aamu- ja iltapäivätoimintaan tai kerhotoimintaan osallistumisen tarpeet ja mahdollisuudet. Lapsia kannustetaan olemaan ylpeitä esiopetuksen aikana opituista taidoista. Heitä rohkaistaan liittymään uuteen ryhmään ja toimimaan uudessa ympäristössä kohtaamiensa aikuisten kanssa.

Vuosiluokat 1-2: Koululaiseksi kasvaminen

Vuosiluokkien 1-2 opetuksessa otetaan huomioon esiopetuksen ja sitä edeltäneen varhaiskasvatuksen antamat valmiudet. Vuosiluokkien 1-2 erityisenä tehtävänä on luoda perusta oppilaiden myönteiselle käsitykselle itsestä oppijana ja koululaisena sekä kehittää valmiuksia myöhempää työskentelyä ja oppimista varten. Perusopetuksen alussa jokaisen oppilaan edistymisen huolellinen seuranta on erityisen tärkeää, jotta voidaan huolehtia siitä, että oppilaalla on edellytykset opinnoissa etenemiseen.

On tärkeätä, että jokainen oppilas saa rohkaisevaa palautetta ja tilaisuuksia uusien asioiden oppimisesta nouseville ilon ja onnistumisen kokemuksille. Oppilaita kannustetaan tuomaan esiin kiinnostuksen kohteensa ja löytämään uusia. Opetus suunnitellaan riittävän haasteelliseksi kunkin oppilaan tarpeita ajatellen. Koulussa ei sallita minkäänlaista kiusaamista eikä syrjivää käyttäytymistä. Oppilaita ohjataan yhdessä toimimiseen, omatoimisuuteen ja vastuunottoon omista koulutehtävistä. Kielellisten, sosiaalisten sekä motoristen taitojen ja muistin kehittymiseen samoin kuin kunkin omaan kehitysrytmiin kiinnitetään erityistä huomiota. Tavoitteena on, että kehitykseen ja oppimiseen liittyvät vaikeudet tunnistetaan varhain ja tuki annetaan oikea-aikaisesti. Työtavoissa korostuvat havainnollisuus ja toiminnallisuus, leikki ja pelillisyys sekä mielikuvitus ja tarinallisuus. Koulun aloitusta ja koululaiseksi kasvamista tuetaan yhdessä kotien kanssa.

Esiopetuksen oppimiskokonaisuudet muuttuvat vuosiluokilla 1-2 oppiaineiksi, mutta opetus voi olla edelleen pääosin eheytettyä. Oppilaiden omatoimisuutta, yhdessä tekemisen taitoja sekä asioiden välisten yhteyksien ymmärtämistä edistetään toteuttamalla luvun 4 mukaisia monialaisia oppimiskokonaisuuksia. Tällöin tarjoutuu myös enemmän tilaisuuksia yhteistyöhön niin esiopetuksen kuin ylempien vuosiluokkien kanssa.

Vuosiluokkien 2 ja 3 välinen siirtymävaihe

Siirtymävaiheessa on tärkeä varmistaa opiskelun edellyttämien perustaitojen hallinta ja tukea kunkin oppilaan itseluottamusta koululaisena. Oppilaita tuetaan erityisesti lukemisen, kirjoittamisen sekä matematiikan valmiuksissa ja opiskelutaidoissa. Myös itsenäisen ja ryhmässä työskentelyn taitojen vahvistaminen sekä vastuullisuuteen oppiminen tulevat entistä tärkeämmiksi. Oppilaille ja huoltajille annetaan tietoa koulun tarjoamasta kieliohjelmasta ja opintojen järjestelyistä, alkavista uusista oppiaineista sekä mahdollisista valinnaisista tai vapaaehtoisista opinnoista. Heidän kanssaan pohditaan opiskelun asettamia vaatimuksia ja mahdollisesti uuteen ryhmään liittymistä.

Lain edellyttämä erityisen tuen päätöksen tarkistaminen tehdään ennen kolmannen vuosiluokan opintojen alkamista.

Kunnan OPS-sisältö

Vuosiluokkien 1-2 tehtävä
Vuosiluokat 1-2: Koululaiseksi kasvaminen

Toimintatavat siirtymävaiheessa

- Tavoitteena siirtymävaiheessa ennakointi: yhteistyön käynnistäminen kodin, koulun ja oppilashuollon henkilöiden välillä jo hyvissä ajoin ennen niveltä.

- Siirtymävaiheessa esiopetuksesta perusopetukseen toimintatapoina tutustuminen (kouluun, opettajiin ja tuleviin koulukavereihin), yhteiset tapahtumat, kaveri- ja kummitoiminta, tiedonsiirtopalaverit, vanhempainillat

- Siirtymävaiheessa 2. luokalta 3. luokalle toimintatapoina tiedonsiirtopalaverit opettajien ja erityisopettajien kesken sekä tutustuminen tulevaan opettajaan


Siirtymävaihe esiopetuksesta perusopetukseen (tarvittava yhteistyö, työnjako ja vastuut)

siirtymävaiheesta opetussuunnitelman perusteissa

Petäjäveden kunnan kouluissa nivelvaiheen yhteistyö noudattelee nivelvaiheen vuosikellon kulkua seuraavasti:

Elo-syyskuu
- siirtymävaihe esiopetussuunnitelmassa
- Huhti-toukokuussa aloitettu nivelvaiheen tiedonsiirto jatkuu
- mukana tiedonsiirrossa erityisopettajat, 1. luokkien opettajat, tarvittaessa esiopettajat ja muut yhteistyötahot (mm. toiminta-, fysio- ja puheterapeutti, perheneuvola, psykologi, kuraattori, terveydenhoitaja)

- Esi- ja alkuopetuksen työryhmän kokoaminen
- tehtävänä nivelvaiheen vuosikellon päivitys
- vastuuhenkilöinä erityisopettajat (kutsuvat koolle esiopettajat ja 1. luokkien opettajat)

Lokakuu
- vapaamuotoinen kuulumistuokio esiopettajien ja 1. luokkien opettajien välillä
- vastuuhenkilöinä 1. luokkien opettajat

Marras-joulukuu
- Kaveritoiminnan/kummitoiminnan aloitus
- työmuotoina esim. pienryhmät, työpajat
- esiopetuksen oppilaat, 1.luokat ja heidän opettajansa/ 4. luokkien kummioppilaat ja heidän opettajansa
- vastuuhenkilöinä 1. luokkien opettajat

Tammi-helmikuu
- Kouluvalmiustutkimuksen tulosten välittäminen koulun alkuopetuksesta vastaaville erityisopettajille
- vastuuhenkilönä erityislastentarhanopettaja, tarvittaessa esiopettaja

Maaliskuu
- Kummiluokkatoiminnan aloitus/jatkaminen
- toimintamuotoina esim. vierailut koululle, yhteiset toimintahetket
- esiopetuksen oppilaat, 4. luokat ja heidän opettajansa
- vastuuhenkilöinä 4. luokkien opettajat

Huhti-toukokuu
- Tiedonsiirtopalaverit:
- ryhmäkohtainen tiedonsiirto tulevien 1. luokan opettajien ja esiopettajien ja erityisopettajien välillä,
- lapsikohtainen tiedonsiirtopalaveri, jossa mukana 1. luokan opettaja, esiopettaja, vanhemmat ja tarvittavat yhteistyötahot (mm. toiminta-, fysio- ja puheterapeutti, perheneuvola, psykologi, kuraattori, terveydenhoitaja)
- vastuuhenkilöinä esiopettajat ja erityislastentarhanopettaja

- Ryhmäjako
- aloittavien 1. luokkien ryhmäjako, mahdollinen konsultointi ryhmäjaosta esiopettajien kanssa
- vastuuhenkilöinä 1. luokkien opettajat

- Kouluuntutustumispäivä (tiedonsiirtopalaverin jälkeen)
- Koululta kutsutaan koulutulokkaat tutustumispäivään.

- Koulutulokkaiden vanhempainilta (tiedonsiirtopalaverin jälkeen)
- Koulu lähettää kutsun koulutulokkaiden vanhemmille tapaamisesta.


Siirtymävaihe toiselta kolmannelle vuosiluokalle

siirtymävaiheesta opetussuunnitelman perusteissa

Huhti-toukokuu
- tiedonsiirto luokanopettajien ja erityisopettajien kesken
- osallistuminen mahdollisiin palavereihin muiden yhteistyötahojen kanssa (mm. toiminta-, fysio- ja puheterapeutti, perheneuvola, psykologi, kuraattori, terveydenhoitaja)
- tutustumispäivä tulevan opettajan kanssa (tutustuminen opettajaan ja uuteen luokkatilaan)