Kunnan OPS-sisältö

ENGLANTI
vuosiluokat 3-6

Oppiaineen tehtävä

Oppiaineen tehtävä on kuvattu valtakunnallisissa opetussuunnitelman perusteissa (alempana tällä sivulla).

Tavoitteet:
- Halu kehittää itseään ja omia työskentelytaitojaan oppien käyttämään vierasta kieltä suullisessa ja kirjallisessa viestinnässä ja tuottaen erilaisiin tilanteisiin sopivia tekstejä sekä tutustua erilaisiin kulttuureihin, oppia tulemaan toimeen eri kulttuureista lähtöisin olevien ihmisten kanssa sekä arvostamaan heitä.
- Suullisen kielitaidon harjoittelu ja kehittäminen jo varhaisessa vaiheessa
- Kotikansainvälisyys

Sisällöt:
Kielenkäyttötilanteet ja aihepiirit lähtevät omasta itsestä, oman elämän lähipiiristä ja ympäröivästä yhteisöstä laajentuen käsittämään vähitellen muut ihmiset ja ympäröivän maailman.

Aihepiirit:
vuosiluokka 3:

- tervehdykset, värit, luvut, koulutarvikkeet, perheenjäsenet, ruoka- ja juomasanastoa, sää, huonekalut, eläimet, verbejä, adjektiiveja, kulkuneuvot, paikat, kehonosat

vuosiluokka 4:
- ajanilmauksia, verbejä, lukusanoja, koulusanoja, sairastaminen, Suomen luonto, maat, maatilan eläimet, ammatteja, kuukaudet, vuodenajat, vaatteet, rakennukset ja paikat

vuosiluokka 5:
- maat, harrastukset, musiikki, esineitä, luonto, tietokonesanasto, urheilusanasto, retkeily, kielet, keittiötarvikkeet, eläimet, hyönteiset, säännölliset ja epäsäännölliset verbit, adjektiiveja

vuosiluokka 6:
- ammatit, kodinhoito, ruokasanasto, kierrättäminen, rakennuksia, avaruus, sää ja luonnonilmiöitä, televisio, säännölliset ja epäsäännölliset verbit


Rakenteet:
Keskeisten rakenteiden hallinta muodostaa kielenkäyttötaidon perustan, jota monipuolinen ja rikas sanavarastonhallinta tukee.

Menetelmät:
- Suullisen kielitaidon harjoittelu ja kehittäminen jo varhaisessa vaiheessa.
- Mahdollisuuksien mukaan integrointia muihin oppiaineisiin -> laaja-alaiset oppimiskokemukset (ks. Laaja-alaisen osaamisen taulukko)
- Tieto- ja viestintäteknologia osana monipuolisia opetus- ja työskentelymenetelmiä
- Pelit, leikit ja draama mahdollisuuksien mukaan

Viestintätaidot:
Arvioivan ja ymmärtävän viestinnän harjoittelu erilaisissa suullisissa ja kirjallisissa tilanteissa tukien opiskelijan ääntämisen ja kirjoitusasun ymmärtämistä.
Oppijaa rohkaistaan käyttämään kieltä virheitä pelkäämättä ja opetetaan arvioimaan omaa sekä toisten viestintää sekä opetetaan ottamaan vastaan toisten arvioita.

Eriyttäminen:
Kielissä oppimisvaikeuksia kokeville oppijoille eriytetään opiskeltavaa asiaa kolmiportaisen tuen keinoin.
Kielissä hyvin menestyville oppijoille eriytetään opiskeltavaa asiaa ylöspäin, jotta opiskelussa on tarpeeksi haastetta.

Arviointi:
Arvioinnissa voidaan käyttää:
- Eurooppalaista kielisalkkua http://kielisalkku.edu.fi/fi
- suullisia kokeita
- valtakunnallisia kokeita
- itse- ja vertaisarviointia
- Eurooppalaisen viitekehyksen taitotasoasteikkoa (http://oph.fi/saadokset_ja_ohjeet/opetussuunnitelmien_ja_tutkintojen_perusteet/perusopetus ks. liite 2 Kielitaidon tasojen kuvausasteikko)
Arvioinnissa otetaan huomioon kaikki kielitaidon osa-alueet. Lisäksi kielissä harrastuneisuus huomioidaan ja siihen kannustetaan.

Englannin A-oppimäärän arviointikriteerit 6. vuosiluokan päätteeksi hyvää osaamista kuvaavaa sanallista arviota/arvosanaa kahdeksan varten
(ks. valtakunnalliset opetussuunnitelman perusteet)

Tavoitteet, sisällöt ja arviointi vuosiluokilla 3-6:

Katso myös Vieras kieli vuosiluokilla 1-2 ja A-englanti vuosiluokilla 7-9

Englannin kielen oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet vuosiluokalla 3-6

Oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet on kuvattu valtakunnallisissa opetussuunnitelman perusteissa (alempana tällä sivulla).

Ohjaus, eriyttäminen ja tuki englannissa vuosiluokilla 3-6


Ohjaus, eriyttäminen ja tuki on kuvattu valtakunnallisissa opetussuunnitelman perusteissa (alempana tällä sivulla).