Yhteiskuntaopin opetuksen tavoitteet, sisällöt ja arviointi vuosiluokalla 6

Yhteiskuntaopin tavoitteet vuosiluokalla 6


T2 tukea oppilasta harjaannuttamaan eettistä arviointikykyään liittyen erilaisiin inhimillisiin, yhteiskunnallisiin ja taloudellisiin kysymyksiin.

T3 ohjata oppilasta hahmottamaan itsensä yksilönä ja erilaisten yhteisöjen jäsenenä, ymmärtämään ihmisoikeuksien ja tasa-arvon merkityksen sekä hahmottamaan yhteiskunnan oikeudellisia periaatteita.

T4 ohjata oppilasta tarkastelemaan median roolia ja merkitystä omassa arjessa ja yhteiskunnassa.

T5 ohjata oppilasta oivaltamaan työnteon ja yrittäjyyden merkityksen lähiyhteisössään.

T6 tukea oppilasta ymmärtämään, että eri toimijoiden tuottamaan yhteiskunnalliseen tietoon liittyy erilaisia arvoja, näkökulmia ja tarkoitusperiä.

• Yhteiskuntaopin luonnetta tieteenalana syvennetään entisestään. Oppilaita kannustetaan etsimään esimerkiksi omista paikallismedioista vastakkaisia yhteiskuntaa koskevia näkökulmia, minkä tehtävänä osoittaa yhteiskunnallisten ilmiöiden ja mielipiteiden näkökulmasidonnaisuus. On tärkeää, että oppilaat huomaavat, etteivät yhteiskunnassa esitetyt näkemykset edusta ehdottomia totuuksia, vaan yhteiskunnallinen tieto on luonteeleeltaan suhteellista. Erilaiset yritysvierailut, paikallisten toimijoiden jalkautuminen kouluun ja esimerkiksi luokkaretkikassan kartuttaminen voivat toimia käytännönläheisiä ja konkreettisina teemoina.

Yhteiskuntaopin sisällöt vuosiluokalla 6

S2 Demokraattinen yhteiskunta:

• Kuudennen luokan yhteiskuntaopin opiskelun tärkeänä päämääränä on demokratian arvojen ymmärtäminen. Keskeisiä teemoja ovat ihmisoikeudet, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus yhteiskunnassa. Erilaisiin kulttuureihin ja vähemmistöihin tutustumista pyritään toteuttamaan esimerkiksi kouluvierailujen avulla. Tavoitteena on, että yhteiskuntaopin opiskelun kantavana voimana ovat elämyksellisyys ja käytännönläheisyys. Paikallisten toimijoiden hyödyntäminen, ja yhteiskunnallisten ilmiöiden ymmärtäminen voidaan viedä yli oppiainerajojen vaihtuvien ajankohtaisten teemojen puitteissa.

S3 Aktiivinen kansalaisuus ja vaikuttaminen:

• Myös kuudennella luokalla toiminnallisuus, kuten draamalliset ja elämykselliset keinot opetuksessa ovat tärkeässä osassa. Vuorovaikutuksellisuutta tuetaan erilaisilla opetuskeskusteluilla ja väittelyharjoituksilla. Oppilaiden omat kokemukset, luokkayhteisöä koskettavat teemat, oppilaskunta ym. arjen kokemukset liitetään luontevaiksi osaksi yhteiskuntaopin opiskelua. Tieto- ja viestintäteknologian käyttö tiedonhankinnassa ja muussa opiskelussa on erityisen merkityksellistä oppisisältöjen ajankohtaisen luonteen vuoksi. Yhteiskuntaa koskevien käsitteiden avaaminen ja konkretisoiminen oppilaan ikätason mukaista ymmärrystä silmällä pitäen on erityisen tärkeää.

S4 Taloudellinen toiminta:

• Kuudennella luokalla yhteiskuntaopin tavoitteena on ohjata oppilasta ymmärtämään talouden keskeisiä periaatteita omaa taloudenpitoa laajemmasta näkökulmasta käsin. Talouden keskeisiä käsitteitä pyritään konkretisoimaan oppilaan ikätason mukaisesti. Samalla oppilaita kannustetaan harjoittamaan eettistä arviointikykyään liittyen erilaisuuteen sekä yhteiskunnallisiin ja taloudellisiin kysymyksiin. Oppilasta ohjataan näkemään itsensä aktiivisena toimijana erilaisissa yhteisöissä. Häntä kannustetaan tasa-arvon ja ihmisoikeuksien ymmärtämiseen ja toteuttamiseen sekä yhteiskunnan oikeudellisten periaatteiden tuntemiseen.