6.11.1 Sanalliset arviot ja numeroarvosanat todistuksissa

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet

Vuosiluokilla 1–3 arviointi lukuvuositodistuksiin ja mahdollisiin välitodistuksiin annetaan sanallinen arvio tai numeroarvosana opetuksen järjestäjän päätöksen mukaisesti. Mikäli annetaan sanallinen arvio, todistuksesta tulee ilmetä, onko oppilaan suoritus hyväksytty vai hylätty. 

Vuosiluokkien 4–8 lukuvuositodistuksissa ja mahdollisissa välitodistuksissa annetaan numeroarvosanat. Päättötodistuksessa ja mahdollisessa 9. vuosiluokan välitodistuksessa annetaan numeroarvosanat. Numeroarvosanaa voidaan täydentää kuvailevalla sanallisella arviolla, joka annetaan todistuksen liitteenä.

Käyttäytymisestä annetaan numeroarvosana lukuvuositodistuksissa ja mahdollisissa välitodistuksissa vuosiluokilla 4–8. Jos käyttäytymisestä annetaan vuosiluokilla 1–3 sanallinen arvio, se annetaan todistuksen liitteellä. Myös numeroarvosanaa täydentävä sanallinen käyttäytymisen arvio annetaan todistuksen liitteenä. Käyttäytymisen sanallista arviota koskevasta liitteestä merkitään tieto todistuksen lisätietoihin.

Sanallista arviota voidaan käyttää päättöarviointia lukuun ottamatta myös niiden oppilaiden arvioinnissa, joiden äidinkieli on muu kuin opetuksessa käytettävä kieli.[1] Yksilöllistetyistä oppimääristä annetaan sanallinen arvio tai numeroarvosana opetuksen järjestäjän päättämällä tavalla. Toiminta-alueittain annettavassa opetuksessa käytetään sanallista arviota.

 

[1] Perusopetusasetus 10 § 4 mom.

Paikalliset täsmennykset arviointiin

Oppilaiden oppimisen ja osaamisen, työskentelyn sekä käyttäytymisen arviointi tehdään opetussuunnitelman mukaisesti kaksi kertaa lukuvuoden aikana. 

Arvioinnin sähköinen väline on Wilma. 

Vuosiluokat 1 - 3

Osaaminen arvioidaan sanallisena vuosiluokilla 1-3, todistuksesta ilmenee onko suoritus hyväksytty tai hylätty.

Vuosiluokilla 1-3 sanallisessa arvioinnissa oppilaan äidinkielen ja kirjallisuuden osa-alueita sekä matematiikan osa-alueita avataan kuvailevilla arviointilauseilla, joka annetaan todistuksen liitteenä.

Vuosiluokilla 1 ja 3 arviointikeskustelu täydentää väliarviointia ja korvaa osaamista kuvailevan liitteen. 

Oppilaan käyttäytymistä ja työskentelytaitoja arvioidaan erillisellä liitteellä.
Käyttäytymisen sanallista arviota koskevasta liitteestä merkitään tieto todistuksen lisätietoihin. 


Vuosiluokat 4 - 9

Vuosiluokilla 4-9 oppilaan osaamista arvioidaan valtakunnallisen opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti numeerisesti. Todistuksesta ilmenee onko suoritus hyväksytty tai hylätty.
Vuosiluokalla 7 arviointikeskustelu täydentää väliarviointia. 

Yksilöllistettyjen oppimäärien arviointi

Yksilöllistetyistä oppimääristä annetaan sanallinen arvio tai numeroarvosanan HOJKSiin kirjatun periaatteen mukaisesti. Numeroarvosana tai sanallinen arviointi varustetaan tähdellä (*). Lisätietoihin tulee maininta siitä, että oppilas on opiskellut tähdellä (*) merkityt aineet HOJKS:ssa määritellyn yksilöllisen oppimäärän mukaan. Päättöarviointi voi näissä aineissa olla sanallinen tai numeroarvosana HOJKSiin kirjatun periaatteen mukaisesti.  

Toiminta-alueittain annettava opetus
Sanallinen arviointi koko perusopetuksen ajan. 

Oppilaat joiden äidinkieli on muu kuin opetuksessa käytettävä kieli

Maahanmuuttajataustaiset oppilaat, joiden suomenkielen taito vaikeuttaa arviointia, voidaan arvioida sanallisesti vuosiluokilla 1–8. Arvioinnin toteutustapa määritellään oppilaalle laadittavassa pedagogisessa asiakirjassa (oppimissuunnitelma / HOJKS). Päättöarvioinnissa maahanmuuttajaoppilaat arvioidaan numeroin.


Arviointikeskustelut

Syyslukukauden aikana käydään arviointikeskustelu vuosiluokilla 1, 3 ja 7. Nämä ovat nivelvaiheita, jolloin on erityisesti tarpeen varmistaa mm. oppilaan mahdollinen tuen tarve. Vuosiluokilla 1 ja 3 arviointikeskustelu korvaa syyslukukauden päätteeksi annettavan välitodistusta täydentävän liitteen.

Arviointikeskustelujen aikataulu noudattaa normaalin oppilasarvioinnin mukaista aikataulutusta, viimeistään tammikuun loppuun mennessä.

Keskustelussa läsnä ovat lähtökohtaisesti oppilas, huoltajat ja luokanopettaja/-valvoja, samoin kuin tarvittaessa oppilaan opetuksesta ja/tai ohjaamisesta vastaavat muut asiantuntijat.

Arviointikeskustelussa käydään läpi arviointia laaja-alaisen osaamisen tulevaisuuden taidoissa

  • oppimaan oppiminen
  • kriittinen ajattelu
  • ongelmanratkaisutaidot
  • yhteistyötaidot
  • työskentelytaidot
  • elämänhallinnan taidot
Tarvittaessa keskustellaan myös oppiaineista, käyttäytymisestä ja oppilaan hyvinvoinnista.

Arviointikeskustelussa tulee huomioida kaikkien osapuolten näkemyksiä, mutta oppilaan tulee olla keskustelussa keskeisessä roolissa.

Wilmaan, sekä muihin kodin ja koulun yhteistyössä käytettäviin asiakirjoihin (esim. reissuvihkot) kertynyt oppimisen materiaali huomioidaan keskustelussa monipuolisesti.

Arviointikeskustelujen sähköinen väline on Wilma.