Ajattelu ja oppiminen

Luottamuksen vahvistaminen

Ajattelun ja oppimisen taidot kehittyvät vuorovaikutuksessa ja muodostavat perustan muun osaamisen kehittymiselle ja elinikäiselle oppimiselle. Tiedon määrä ja sen nopea uudistuminen edellyttävät taitoja uuden omaksumiseen sekä oman oppimisen ohjaamiseen. Tiedon jäsentäminen ja uuden luominen edellyttävät luovaa ja kriittistä ajattelua. Esiopetuksen tehtävä on rohkaista ja auttaa lapsia kehittämään ajattelun ja oppimisen taitojaan sekä vahvistaa lasten luottamusta omaan osaamiseensa.

Keinoja oppimisen vahvistamiseksi

Lasten muistin ja mielikuvituksen kehittymistä tuetaan esimerkiksi lorujen, musisoinnin ja draamatoiminnan avulla. Leikin, pelien ja erilaisten ongelmanratkaisu- ja tutkimustehtävien käyttö tarjoaa lapsille elämyksiä sekä oivaltamisen ja uuden löytämisen iloa. Monipuolinen liikkuminen ja havaintomotoriset harjoitukset tukevat lasten oppimista. Lapsia kannustetaan kokeilemaan ja opettelemaan myös heille vaativia asioita ja heitä ohjataan kysymään ja kyseenalaistamaan. Heitä rohkaistaan iloitsemaan onnistumisista ja kannustamaan toisia sekä samalla olemaan lannistumatta epäonnistumisista. Toimintaa dokumentoidaan, siitä keskustellaan, ja sen onnistumista pohditaan yhdessä lasten kanssa. Samalla autetaan lapsia havaitsemaan edistymistään ja oppimistaan.

Ajattelu ja oppiminen Äänekosken esiopetuksessa

Esiopetuksen tehtävänä on tukea lapsen omaa ajattelua ja oppimaan oppimista. Lapsen ajattelulle, omatoimisuudelle ja oivaltamiselle tulee antaa aikaa ja tilaa. Esiopetuksessa kaikki arjen tilanteet ovat oppimistilanteita. Lastan kannustetaan kriittiseen ajatteluun ja rohkaistaan kyselemään ja esittämään omia mielipiteitä. Aikuisen positiivinen kannustus ja vertaisoppiminen tukevat lapsen oman ajattelun ja omatoimisuuden kehittymistä.

Pedagogisen dokumentoinnin avulla tehdään näkyväksi esiopetustyön suunnittelua, toteuttamista sekä arviointia. Dokumentointi on tapahtumien, ilmiöiden, ideoiden tai rakenteen kuvaamista.

Dokumentoinnin avulla lapsi pystyy seuraamaan oman ajattelunsa, tietojensa ja taitojensa kehittymistä sekä oppii tunnistamaan omia vahvuuksiaan. Tämän pohjalta herää aito kiinnostus oppia lisää ja arvioida omaa oppimistaan. Dokumentoinnin eri muotoja ovat esimerkiksi lapsen kasvunkansio, itsearviointi, esiopetuksen arvioinnit, sosiogrammi, leikin havainnointi, saduttaminen ja sähköinen dokumentointi (valokuvat, videot).