2.6 Paikallisesti päätettävät asiat

2.6                Paikallisesti päätettävät asiat

Arvokeskustelut luovat perustan opetussuunnitelman laadinnalle sekä yhteiselle opetustyölle. Paikallisesti päätetään, miten arvokeskustelut toteutetaan. Tällöin päätetään myös, miten luodaan edellytykset henkilöstön, opiskelijoiden sekä mahdollisesti yhteistyökumppaneiden osallistumiselle keskusteluihin.

Opetuksen järjestäjä päättää ja kuvaa opetussuunnitelmassa

  • mitkä ovat aikuisten perusopetuksen perusteissa kuvattua arvoperustaa ja oppimiskäsitystä mahdollisesti täydentävät paikalliset näkökulmat ja painotukset (muilta osin arvoperustan ja oppimiskäsityksen kuvaamisessa opetussuunnitelman perusteiden tekstiä voidaan käyttää sellaisenaan)
  • miten arvoperustan ja oppimiskäsityksen toteutumista opetuksessa seurataan ja arvioidaan.

Mahdolliset koulukohtaiset täydennykset kirjataan koulukohtaiseen opetussuunnitelmaan ja/tai lukuvuosisuunnitelmaan opetuksen järjestäjän päätöksen mukaisesti.

2.6. Paikallisesti päätettävät asiat

Äänekosken kaupungin aikuisten perusopetuksen opiskelijat saattavat olla tavoitteiltaan, iältään ja taustoiltaan hyvin heterogeenisia. Erityisesti vanhimmilla opiskelijoilla on yleensä selkeä käsitys omasta minuudestaan ja yhteiskunnasta. Heille koulun tehtävänä on vahvistaa oman itsensä tuntemista ja kriittisyyttä sekä antaa onnistumisen kokemuksia. Nuoremmille opiskelijoille koulun tehtävänä on antaa edellytykset kasvaa aktiiviseksi jäseneksi kansalaisyhteiskuntaan. Tavoitteena on, että nuorimmatkin opiskelijat ovat koulun päätettyään kriittisiä yksilöitä, jotka pystyvät tekemään yksilöllisiä, ei kuitenkaan itsekkäitä, päätöksiä ja kompromisseja.
Ihminen voi kehittyä mm. opiskelemalla, kuuntelemalla, kokemalla, keskustelemalla ja pohdiskelemalla. Äänekosken aikuisten perusopetus pyrkii antamaan opiskelijalle halun itsensä monipuoliseen kehittämiseen (elinikäinen oppiminen) Opetuksen lähtökohtana ovat opiskelijan omat tiedot, taidot ja kokemukset. Tiedot, käsitykset, odotukset, tavoitteet ja tunteet ohjaavat paitsi uuden informaation havaitsemista myös sen tulkintaa. Opitun käyttö uusissa tilanteissa taas on yhteydessä siihen, miten tieto on mieleen ja muistiin tallentunut. Pyrkiminen kohti jäsentyneitä tietorakenteita on siten käytännön opetustyön ja opiskelijan oman toiminnan kannalta keskeistä. Tavoitteena on opiskelijan yksilöllisten oppimistaitojen tukeminen.
Aikuisten perusopetuksen perusteissa kuvattua arvoperustaa ja oppimiskäsitystä täydentävät muiden oppilaitosten opetussuunnitelmien arvoperusta. Arvoperustan ja oppimiskäsityksen toteutumista opetuksessa seurataan ja arvioidaan jatkuvalla seurannalla ja arvioinnilla lukuvuoden aikana.