Liite 2.

LIITE 2

OHJE

12.06.2017 OPH-1305-2017

Aikuisten perusopetuksen järjestäjät

AIKUISTEN PERUSOPETUSTA TÄYDENTÄVÄN ROMANIKIELEN OPETUKSEN TAVOITTEET, KESKEISET SISÄLLÖT JA OPISKELIJAN OPPIMISEN ARVIOINTI

Opetushallitus antaa liitteenä olevan ohjeen aikuisten perusopetusta täydentävän romanikielen opetuksen tavoitteista, keskeisistä sisällöistä ja opiskelijan oppimisen arvioinnista. Ohje koskee erillisrahoitettuna järjestettävää aikuisten perusopetusta täydentävää romanikielen opetusta [Opetusministeriön asetus vieraskielisten sekä saamenkielisten ja romanikielisten oppilaiden täydentävään opetukseen perusopetuksessa ja lukiokoulutuksessa myönnettävän valtionavustuksen perusteista (1777/2009)].

Tämä ohje korvaa Aikuisten perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden 2015

(Opetushallituksen määräys 19/011/2015) liitteen 2.

Opetus järjestetään tämän ohjeen mukaisesti 1.1.2018 lukien.

Lisätietoja ohjeesta saa Opetushallituksen Yleissivistävä koulutus ja varhaiskasvatus sekä Ruotsinkielinen koulutus ja varhaiskasvatus -osastoista.

Pääjohtaja

OLLI-PEKKA HEINONEN

Olli-Pekka Heinonen

Johtaja

JORMA KAUPPINEN

Jorma Kauppinen

LIITE

Opetushallituksen ohjeeseen OPH-1305-2017

Aikuisten perusopetusta täydentävän romanikielen opetuksen tavoitteet, sisällöt ja opiskelijan oppimisen arviointi

Aikuisten perusopetusta täydentävän romanikielen opetuksen tehtävä

Suomen perustuslain mukaan jokaisella Suomessa asuvalla on oikeus ylläpitää ja kehittää omaa kieltään ja kulttuuriaan. Aikuisten perusopetusta täydentävänä opetuksena romanikieltä voivat opiskella kaikki ne opiskelijat, joiden äidinkieli tai jokin perheen kielistä on romanikieli. Romanikielen opetuksen tehtävänä on auttaa opiskelijoita kiinnostumaan omasta kielestään ja kulttuuristaan sekä kielitaidon elinikäisestä kehittämisestä. Opetus vahvistaa opiskelijoiden itsetuntoa ja tuo myönteisiä oppimiskokemuksia, jotka rohkaisevat heitä käyttämään omaa kieltään eri tilanteissa.

Romanikieli on taito-, tieto- ja kulttuuriaine. Opetuksen tehtävänä on auttaa opiskelijoita vahvistamaan ja laajentamaan kielitaitoaan niin, että he saavat valmiudet oman yhteisönsä arkeen liittyvien havaintojen ja ilmiöiden käsitteellistämiseen sekä oman ajattelunsa kielentämiseen. Opetus ohjaa opiskelijoita oppimaan tiedonhankintataitoja erilaisissa oppimisympäristöissä. Heitä tuetaan ymmärtämään kielellisten valintojen vaikutuksia ympäristöön ja toisiin ihmisiin. Opetuksen lähtökohtana on opiskelijoiden oma aktiivisuus, jolloin heidän romanikielen taitoaan ja muuta osaamistaan hyödynnetään opetuksessa. Opiskelijoiden omat mielenkiinnon kohteet, osallisuuden kokemukset sekä opittavien asioiden merkityksellisyys ovat keskeisiä motivaatiotekijöitä. Opetuksessa hyödynnetään opiskelijoiden mahdollisuutta kehittää kielitaitoaan kieliyhteisön parissa.

Romanikielen opetuksen tavoitteet, sisällöt ja opiskelijan oppimisen arviointi on määritelty koko aikuisten perusopetuksen ajan annettavaa kahden vuosiviikkotunnin laajuista romanikielen opetusta varten. Opetuksen järjestäjä laatii perusteiden pohjalta paikallisen opetussuunnitelman, jossa voidaan hyödyntää aikuisten perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden äidinkielen ja kirjallisuuden kuvauksia oppiaineen tehtävästä oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvistä tavoitteista sekä ohjauksesta, eriyttämisestä, tuesta ja opiskelijan oppimisen arvioinnista.

Alkuvaiheen opetuksen täydentävät näkökulmat opetuksen tehtävästä

Romanikielen opetus syventää ja laajentaa opiskelijoiden romanikielen taitoa kunkin oman taitotason mukaisesti. Romanikielen opetuksessa painotetaan vuorovaikutusta ja sitä opiskellaan hyödyntäen erilaisia kielenkäyttötilanteitä ja tekstilajeja, kulttuurisia kuvia, äänitteitä ja kuullun ymmärtämisen materiaaleja sekä kerronta-, musiikki- ja käsityöperinnettä. Opiskelijat tutustuvat erilaisiin puhuttuihin ja kirjoitettuihin teksteihin sekä oppivat tulkitsemaan, analysoimaan ja tuottamaan niitä. Opiskelijoiden suhde romanikieliseen kirjallisuuteen ja kerronta- ja kulttuuriperinteeseen sekä kieliyhteisöön syvenee ja monipuolistuu. Opiskelijat vahvistavat kielen ominaispiirteiden osaamistaan ja hyödyntävät kielitietoaan ja -taitoaan erilaisissa oppimisympäristöissä. Opiskelijoiden arvostus romanikieltä kohtaan lisääntyy ja heidän kykynsä käyttää kieltä tietoisesti ja luovasti kasvaa. Opiskelijat omaksuvat tiedonhaluisen tavan opiskella romanikieltä hyödyntäen vähäistäkin osaamistaan eri kielissä ja vertaillen osaamiaan kieliä.

Aikuisten perusopetusta täydentävän romanikielen opetuksen tavoitteet aikuisten perusopetuksen alkuvaiheessa

Opetuksen tavoitteet

Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet

Laaja-alainen osaaminen

Vuorovaikutustilanteissa toimiminen

T1 ohjata opiskelijaa osallistumaan keskusteluihin ja arvostamaan omaa ilmaisuaan sekä rohkaista antamaan ja vastaanottamaan palautetta

S1

L1, L2

Tekstien tulkitseminen

T2 auttaa opiskelijaa kartuttamaan sana- ja käsitevarantoaan ja kehittämään peruslukutaitoaan sekä tarjota hänelle mahdollisuuksia tutustua monenlaisiin romanikielisiin teksteihin erilaisissa oppimisympäristöissä

S2

L4, L5

T3 tukea opiskelijaa kuullun ja luetun ymmärtämisessä sekä ohjata häntä huomioimaan puhe- ja kirjakielen eroja

S2

L1, L4

Tekstien tuottaminen

T4 rohkaista opiskelijaa kehittämään romanikielistä kirjallista ja suullista ilmaisuaan ja ohjata häntä tuottamaan yksinkertaisia romanikielisiä tekstejä monimediaisissa oppimisympäristöissä

S3

L2, L5

T5 ohjata opiskelijaa tutustumaan romanikielen oikeinkirjoitukseen ja erikoismerkkeihin sekä edistämään käsinkirjoittamisen ja näppäintaitojen sujuvoitumista

S3

L1, L5

Kielen ja kulttuurin ymmärtäminen

T6 rohkaista opiskelijaa pohtimaan romanikielen merkitystä itselleen sekä innostaa häntä käyttämään romanikieltä omassa arjessaan

S4

L2, L7

T7 ohjata opiskelijaa tutustumaan kerronta- ja kulttuuriperinteeseen ja romanien historia-aineistoihin

S4

L2, L4

Aikuisten perusopetusta täydentävän romanikielen tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisältöalueet aikuisten perusopetuksen alkuvaiheessa

Romanikielen kieli-, vuorovaikutus- ja tekstitaitojen oppiminen tapahtuu kielenkäyttötilanteissa sekä monipuolisessa työskentelyssä kielen avulla. Sisällöt valitaan siten, että opiskelija voi laajentaa omaan kieleen, kirjallisuuteen ja muuhun kulttuuriin liittyvää osaamistaan. Sisällöt tukevat tavoitteiden saavuttamista ja hyödyntävät sekä opiskelijoiden kokemuksia että paikallisia mahdollisuuksia. Sisältöalueista muodostetaan kokonaisuuksia.

S1 Vuorovaikutustilanteissa toimiminen: Harjoitellaan tervehdyksiä, fraaseja sekä ääntämistä ja suullista ilmaisua nimeämällä ympäristöä, esineitä ja asioita romanikielellä. Harjoitellaan kuuntelua ja kuullun ymmärtämistä. Harjoitellaan vuorovaikutus- ja draamataitoja pareittain tai ryhmissä sekä tarjotaan mahdollisuus romanikielisiin vuorovaikutustilanteisiin hyödyntäen kieliyhteisön osaamista. Opetellaan käyttämään kieltä kohteliaasti ja tilanteen mukaisesti.

S2 Tekstien tulkitseminen: Harjoitellaan lukemista tutustumalla kertoviin ja kuvaaviin teksteihin ja vahvistetaan opiskelijan suhdetta teksteihin keskustelemalla niistä. Kartutetaan sana- ja käsitevarantoa. Pohditaan sanavalintojen ja sanontojen merkityksiä ja opitaan kerronnan peruskäsitteet, kuten päähenkilö, tapahtumapaikka ja -aika ja juoni. Harjoitellaan tulkinnan taitoa tutustumalla kirjakieleen sekä puhekielen alueellisiin murre-eroihin.

S3 Tekstien tuottaminen: Harjoitellaan oikeinkirjoitusta ja romanikielen erikoismerkkejä sekä tekstin rakennetta ja kirjoittamisen vaiheita. Harjoitellaan sujuvoittamaan käsinkirjoittamista ja näppäintaitoja. Kirjoitetaan romanikielisiä tekstejä yksin ja yhdessä ja opetellaan antamaan ja saamaan palautetta niistä. Kuvataan omia kokemuksia, havaintoja ja ajatuksia puhumalla, kirjoittamalla ja kuvien avulla.

S4 Kielen ja kulttuurin ymmärtäminen: Pohditaan romanikielen merkitystä itselle, perheelle ja lähipiirille. Tutustutaan romanien kerronta- ja kulttuuriperinteeseen hyödyntäen mahdollisuuksien mukaan paikallista romaniyhteisöä. Rohkaistaan tutustumaan romanikieliseen media- ja kulttuuritarjontaan. Tutustutaan romanien historiaan käyttämällä monimediaisia oppimisympäristöjä. Tehdään havaintoja eri puhetavoista ja kielistä sekä kielenkäytön vaikutuksesta muihin.

Aikuisten perusopetusta täydentävän romanikielen oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet aikuisten perusopetuksen alkuvaiheessa

Opetuksessa hyödynnetään romanikielistä monimediaista tarjontaa. Opiskelijoiden romanikielen taito tulee huomioida oppimisympäristöjen ja työtapojen valinnassa. Romanikielen opiskelu nähdään osana oppilaitoksen muiden kieliaineiden ja oppiaineiden opiskelua sekä muuta oppilaitoksen toimintaa.

Aikuisten perusopetusta täydentävän romanikielen ohjaus, eriyttäminen ja tuki aikuisten perusopetuksen alkuaiheessa

Opiskelijoiden kielellistä kehittymistä tuetaan heidän kielitaitonsa mukaisesti. Keskeistä ohjauksen ja tuen järjestämisessä on tunnistaa kielelliset oppimisvaikeudet mahdollisimman varhain. Kielellisesti kehittyneitä opiskelijoita ohjataan tarpeeksi haasteellisten tehtävien ja materiaalien äärelle ja löytämään mieluisia työtapoja ja oppimisympäristöjä. Sekä miehiä että naisia tuetaan löytämään kiinnostavia tekstejä, viestintävälineitä ja työtapoja.

Opettaja mallintaa tekstien lukemista ja tulkintaa sekä kirjoittamisen tapoja. Opiskelijoita ohjataan toimimaan turvallisesti mediamaailmassa. Opetuksen suunnittelussa, toteutuksessa ja opiskelijan arvioinnissa otetaan huomioon opiskelijoiden yksilölliset tarpeet. Opetuksen suunnittelussa ja toteutuksessa voidaan lisäksi hyödyntää kieliyhteisön osaamista.

Arviointi aikuisten perusopetuksen alkuvaiheessa annettavassa aikuisten perusopetusta täydentävässä romanikielessä

Opiskelijan oppimisen arviointi ja siihen perustuva palaute on monipuolista, konkreettista ja oppimisen taitoja kehittävää. Arviointi nivotaan kiinteäksi osaksi oppimisprosessia. Arviointi perustuu monipuoliseen dokumentointiin siitä, miten opiskelijoiden laajenevat kielelliset taidot ja tekstien tuottaminen sekä tulkinta kehittyvät ja mitkä ovat heidän tietonsa kielestä, kirjallisuudesta ja muusta kulttuurista.

Opiskelijoita ohjataan arvioimaan omaa ja muiden työskentelyä, ilmaisua ja tuotoksia. Oppimista tukevan, monipuolisen ja erittelevän arvioinnin ja palautteen avulla opiskelijoita autetaan tulemaan tietoiseksi omista taidoistaan, tiedoistaan ja työskentelyprosesseistaan ja he saavat välineitä niiden kehittämiseen.

Arviointia tehdessään opettaja arvioi opiskelijoiden osaamista suhteessa paikallisessa opetussuunnitelmassa asetettuihin tavoitteisiin. Arvioinnilla määritellään, miten opiskelija on edistynyt suhteessa tavoitteisiin. Arvioinnin tueksi on määritelty oppimisen edistymisen kannalta keskeiset arvioinnin kohteet.

Aikuisten perusopetusta täydentävän romanikielen arvioinnin kohteet aikuisten perusopetuksen alkuvaiheen päättyessä

Opetuksen tavoitteet

Sisältö-alueet

Arvioinnin kohteet oppiaineessa

Vuorovaikutustilanteissa toimiminen

T1 ohjata opiskelijaa osallistumaan keskusteluihin ja arvostamaan omaa ilmaisuaan sekä rohkaista antamaan ja vastaanottamaan palautetta

S1

Vuorovaikutustilanteissa toimiminen

Tekstien tulkitseminen

T2 auttaa opiskelijaa kartuttamaan sana- ja käsitevarantoaan ja kehittämään peruslukutaitoaan sekä tarjota hänelle mahdollisuuksia tutustua monenlaisiin romanikielisiin teksteihin erilaisissa oppimisympäristöissä

S2

Sana- ja käsitevarannon laajentuminen ja peruslukutaidon edistyminen

T3 tukea opiskelijaa kuullun ja luetun ymmärtämisessä sekä ohjata häntä huomioimaan puhe- ja kirjakielen eroja

S2

Kuullun ja luetun ymmärtämisen kehittyminen

Tekstien tuottaminen

T4 rohkaista opiskelijaa kehittämään romanikielistä kirjallista ja suullista ilmaisuaan ja ohjata häntä tuottamaan yksinkertaisia romanikielisiä tekstejä monimediaisissa oppimisympäristöissä

S3

Suullinen ilmaisu ja tekstien tuottaminen

T5 ohjata opiskelijaa tutustumaan romanikielen oikeinkirjoitukseen ja erikoismerkkeihin sekä edistämään käsinkirjoittamisen ja näppäintaitojen sujuvoitumista

S3

Oikeinkirjoituksen, käsinkirjoittamisen ja näppäintaitojen sujuvoituminen

Kielen ja kulttuurin ymmärtäminen

T6 rohkaista opiskelijaa pohtimaan romanikielen merkitystä itselleen sekä innostaa häntä käyttämään romanikieltä omassa arjessaan

S4

Romanikielen merkityksen ja käyttämisen havainnointi

T7 ohjata opiskelijaa tutustumaan kerronta- ja kulttuuriperinteeseen ja romanien historia-aineistoihin

S4

Romanien perinteen ja historian tuntemus

Aikuisten perusopetusta täydentävä romanikieli aikuisten perusopetuksen päättövaiheessa

Romanikielen opetus syventää ja laajentaa opiskelijoiden romanikielen taitoa kunkin oman taitotason mukaisesti. Romanikielen opetuksessa painotetaan vuorovaikutusta ja sitä opiskellaan hyödyntäen erilaisia kielenkäyttötilanteitä ja tekstilajeja, kulttuurisia kuvia, äänitteitä ja kuullun ymmärtämisen materiaaleja sekä kerronta-, musiikki- ja käsityöperinnettä. Opiskelijat tutustuvat erilaisiin puhuttuihin ja kirjoitettuihin teksteihin sekä oppivat tulkitsemaan, analysoimaan ja tuottamaan niitä. Opiskelijoiden suhde romanikieliseen kirjallisuuteen ja kerronta- ja kulttuuriperinteeseen sekä kieliyhteisöön syvenee ja monipuolistuu. Opiskelijat vahvistavat kielen ominaispiirteiden osaamistaan ja hyödyntävät kielitietoaan ja -taitoaan erilaisissa oppimisympäristöissä. Opiskelijoiden arvostus romanikieltä kohtaan lisääntyy ja heidän kykynsä käyttää kieltä tietoisesti ja luovasti kasvaa. Opiskelijat omaksuvat tiedonhaluisen tavan opiskella romanikieltä hyödyntäen vähäistäkin osaamistaan eri kielissä ja vertaillen osaamiaan kieliä.

Aikuisten perusopetusta täydentävän romanikielen opetuksen tavoitteet aikuisten perusopetuksen päättövaiheessa

Opetuksen tavoitteet

Laaja-alainen osaaminen

Vuorovaikutustilanteissa toimiminen

T1 ohjata opiskelijaa osallistumaan monimuotoisiin keskusteluihin ja arvostamaan omaa ilmaisuaan sekä antamaan ja vastaanottamaan palautetta

L1, L2

T2 innostaa opiskelijaa vahvistamaan taitoaan toimia erilaisissa viestintätilanteissa

L2

Tekstien tulkitseminen

T3 ohjata opiskelijaa tarkastelemaan monimuotoisia tekstejä, kehittämään kuullun ja luetun ymmärtämistä ja huomioimaan puhe- ja kirjakielen eroja

L4

T4 innostaa opiskelijaa omaehtoiseen lukemiseen ja romanikielisten tekstien käyttöön kielitaidon mukaan

L1, L4, L5

Tekstien tuottaminen

T5 rohkaista opiskelijaa kehittämään sana- ja käsitevarantoaan ja omaa romanikielistä kirjallista ja suullista ilmaisuaan hyödyntäen paikallista romaniyhteisöä ja erilaisia oppimisympäristöjä

L2, L5, L7

T6 innostaa opiskelijaa edistämään ajatusten ja kokemusten ilmaisemista asiateksteissä ja kaunokirjallisissa teksteissä, myös monimediaisissa oppimisympäristöissä

L1, L2, L5

Kielen, kirjallisuuden ja kulttuurin ymmärtäminen

T7 rohkaista opiskelijaa keskustelemaan romanikulttuurista, romanien historiasta ja romanikielen merkityksestä yhteisölle

L2

T8 ohjata opiskelijaa perehtymään romanikielen keskeisimpiin piirteisiin ja vertaamaan romanikieltä suomen kieleen

L1, L2

Aikuisten perusopetusta täydentävän romanikielen kurssit aikuisten perusopetuksen päättövaiheessa

Romanikielen kieli-, vuorovaikutus- ja tekstitaitojen oppiminen tapahtuu kielenkäyttötilanteissa sekä monipuolisessa työskentelyssä kielen avulla. Sisällöt valitaan siten, että opiskelija voi laajentaa omaan kieleen, kirjallisuuteen ja muuhun kulttuuriin liittyvää osaamistaan. Sisällöt tukevat tavoitteiden saavuttamista ja hyödyntävät sekä opiskelijoiden kokemuksia että paikallisia mahdollisuuksia.

rok1 Romanikielinen vuorovaikutus

Tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisältöalueet:

Rohkaistaan opiskelijoita keskustelemaan kielivarantoaan käyttäen. Ohjataan opiskelijoita kehittämään kykyään antaa ja vastaanottaa palautetta. Innostetaan opiskelijoita vahvistamaan taitoaan toimia erilaisissa viestintätilanteissa. Syvennetään oman kieliyhteisön suullisen perinteen sekä keskustelutapojen tuntemusta. Havainnoidaan romanikielen käyttöä ja sen merkitystä kotimaassa ja maailmalla. Tutustutaan romanikieliseen mediaan ja vertaillaan eri sukupolvien kielenkäyttöä. Rohkaistaan opiskelijoita keskustelemaan romanikulttuurista ja romanien historiasta.

rok2 Tekstien tulkitseminen ja tuottaminen

Tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisältöalueet:

Ohjataan opiskelijoita omatoimiseen sana- ja ilmaisuvarannon kartuttamiseen. Vahvistetaan opiskelijoiden kiinnostusta romanikielisiin teksteihin ja keskustellaan lukukokemuksista. Syvennetään romanikielen kirjoitustaitoa sekä oikeinkirjoituksen ja erikoismerkkien hallintaa. Harjoitellaan käsinkirjoittamista ja näppäintaitoja. Harjoitellaan erilaisten tekstien tuottamista, tekstin rakennetta ja kirjoittamisen vaiheita. Pohditaan sanojen merkityksiä ja keskustellaan romanikielelle tyypillisistä ilmaisuista. Ohjataan opiskelijoita kunnioittamaan tekijänoikeuksia ja toimimaan eettisesti verkossa.

Aikuisten perusopetusta täydentävän romanikielen oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet aikuisten perusopetuksen päättövaiheessa

Tavoitteena on monimediaisten oppimisympäristöjen avulla hyödyntää romanikielistä tarjontaa. Opiskelijoiden kielitaito tulee huomioida oppimisympäristöjen ja työtapojen valinnassa. Romanikielen opiskelu nähdään osana oppilaitoksen muiden kieliaineiden ja oppiaineiden opiskelua sekä muuta oppilaitoksen toimintaa.

Aikuisten perusopetusta täydentävän romanikielen ohjaus, eriyttäminen ja tuki aikuisten perusopetuksen päättövaiheessa

Opiskelijoiden kielellistä kehittymistä tuetaan heidän kielitaitonsa mukaisesti. Keskeistä ohjauksen ja tuen järjestämisessä on tunnistaa kielelliset oppimisvaikeudet mahdollisimman varhain. Kielellisesti kehittyneitä opiskelijoita ohjataan tarpeeksi haasteellisten tehtävien ja materiaalien äärelle ja löytämään mieluisia työtapoja ja oppimisympäristöjä. Sekä miehiä että naisia tuetaan löytämään kiinnostavia tekstejä, viestintävälineitä ja työtapoja.

Opettaja mallintaa tekstien lukemista ja tulkintaa sekä kirjoittamisen tapoja. Opiskelijoita ohjataan toimimaan turvallisesti mediamaailmassa. Opetuksen suunnittelussa, toteutuksessa ja opiskelijan arvioinnissa otetaan huomioon opiskelijoiden yksilölliset tarpeet. Opetuksen suunnittelussa ja toteutuksessa voidaan lisäksi hyödyntää kieliyhteisön osaamista.

Arviointi aikuisten perusopetuksen päättövaiheessa oppimäärän päättyessä aikuisten perusopetusta täydentävässä romanikielen opetuksessa

Opiskelijan oppimisen arviointi on monipuolista, ohjaavaa ja kannustavaa. Kannustava ja rakentava palaute tukee opiskelijoiden motivaation rakentumista ja kielellisten valmiuksien kehittymistä sekä auttaa opiskelijoita löytämään omat vahvuutensa. Opiskelijoille annetaan säännöllisesti tietoa oppimisen edistymisestä ja suoriutumisesta suhteessa tavoitteisiin. Arviointi nivotaan kiinteäksi osaksi oppimisprosessia. Oppimista tukevan ja erittelevän palautteen avulla opiskelijoita autetaan tulemaan tietoisiksi omista taidoistaan, tiedoistaan ja työskentelyprosesseistaan ja annetaan välineitä niiden kehittämiseen. Aikuisten perusopetuksen päättövaiheessa kaikki tavoitealueet ovat opiskelijan oppimisen arvioinnissa yhtä tärkeitä. Niiden arviointi perustuu monipuolisiin suullisiin ja kirjallisiin näyttöihin sekä opettajan havaintoihin erilaisissa kielenkäyttö- ja tekstianalyysitilanteissa. Opiskelijoilla tulee olla mahdollisuus osoittaa osaamistaan monipuolisesti. Itsearvioinnin lisäksi harjoitellaan vertaisarviointia.

Opiskelijan opiskelema kurssi arvioidaan sen päätyttyä. Kurssin arvosanalla kuvataan, miten opiskelija on saavuttanut ko. kurssilla oppiaineen opetukselle asetetut tavoitteet. Opintojen edetessä pidemmälle oppiaineen päättöarvioinnin kriteerien merkitys kasvaa kurssin arvosanaa muodostettaessa.

Opiskelijan osaamisen arviointi aikuisten perusopetuksen päättyessä tehdään taulukossa esitettyjen kriteerien mukaisesti. Hyvän osaamisen ylittäminen joidenkin tavoitteiden osalta voi kompensoida tasoa heikomman suoriutumisen joidenkin muiden tavoitteiden osalta.

Aikuisten perusopetusta täydentävän romanikielen hyvä osaaminen aikuisten perusopetuksen päättyessä

Opetuksen tavoite

Kurssit

Arvioinnin kohteet

Hyvä osaaminen

Vuorovaikutustilanteessa toimiminen

T1 ohjata opiskelijaa osallistumaan monimuotoisiin keskusteluihin ja arvostamaan omaa ilmaisuaan sekä antamaan ja vastaanottamaan palautetta

rok1

Suullinen ilmaisu ja vuorovaikutustaidot

Opiskelija osaa toimia erilaisissa viestintäympäristöissä ja -tilanteissa sekä antaa ja vastaanottaa palautetta.

T2 innostaa opiskelijaa vahvistamaan taitoaan toimia erilaisissa viestintätilanteissa

rok1

Kokonaisilmaisun taidot

Opiskelija osaa ilmaista mielipiteensä ja perustella sen uskottavasti. Opiskelija osaa käyttää kokonaisilmaisun keinoja.

Tekstien tulkitseminen

T3 ohjata opiskelijaa tarkastelemaan monimuotoisia tekstejä, kehittämään kuullun ja luetun ymmärtämistä ja huomioimaan puhe- ja kirjakielen eroja

rok2

Tekstimaailman monipuolistuminen ja monilukutaito

Opiskelija osaa käyttää ja tulkita ohjatusti erityyppisiä ja monimuotoisia tekstejä. Opiskelija tunnistaa tekstilajeja ja osaa kuvailla joitakin pohtivien, kantaa ottavien ja ohjaavien tekstien kielellisiä ja tekstuaalisia piirteitä.

T4 innostaa opiskelijaa omaehtoiseen lukemiseen ja romanikielisten tekstien käyttöön kielitaidon mukaan

rok2

Tekstien erittely ja tulkinta

Opiskelija osaa arvioida omaa lukutaitoaan ja nimetä kehittämiskohteita. Opiskelija ymmärtää, että teksteillä on erilaisia tavoitteita ja tarkoitusperiä.

Tekstien tuottaminen

T5 rohkaista opiskelijaa kehittämään sana- ja käsitevarantoaan ja omaa romanikielistä kirjallista ja suullista ilmaisuaan hyödyntäen paikallista romaniyhteisöä ja erilaisia oppimisympäristöjä

rok2

Suullisen ja kirjoitetun kielen hallinta, kirjoitustaidot ja eettinen verkkoviestintä

Opiskelija osaa ääntää romanikieltä ja hallitsee kohtuullisen sana- ja käsitevarannon. Opiskelija osaa kirjoittaa käsin ja hänellä on kohtuulliset näppäintaidot. Opiskelija tuntee eettisen verkkoviestinnän perusperiaatteet.

T6 innostaa opiskelijaa edistämään ajatusten ja kokemusten ilmaisemista asiateksteissä ja kaunokirjallisissa teksteissä, myös monimediaisissa oppimisympäristöissä

rok2

Ajatusten ilmaiseminen ja tekstimaailman monipuolistuminen

Opiskelija osaa ohjatusti tuottaa kertovia, kuvaavia, ohjaavia, pohtivia ja kantaa ottavia tekstejä ja käyttää niille tyypillisiä ilmaisutapoja.

Kielen, kirjallisuuden ja kulttuurin ymmärtäminen

T7 rohkaista opiskelijaa keskustelemaan romanikulttuurista, romanien historiasta ja romanikielen merkityksestä yhteisölle

rok1

Kulttuuritietoisuuden kehittyminen

Opiskelija osaa kuvailla kulttuurin monimuotoisuutta sekä omia kulttuurikokemuksiaan. Opiskelija osaa kertoa romanien historian pääkohdista sekä romanien asemasta yhteiskunnassa.

T8 ohjata opiskelijaa perehtymään romanikielen keskeisimpiin piirteisiin ja vertaamaan romanikieltä suomen kieleen

rok1

Kielitietoisuuden kehittyminen

Opiskelija osaa kuvailla romanikielen keskeisimmät piirteet ja vertailla niitä suomen kielen piirteisiin. Opiskelija osaa kuvailla äidinkielten merkitystä ja romanikielen asemaa muiden kielten joukossa.

TODISTUKSET

Opiskelijalle annetaan osallistumistodistus aikuisten perusopetusta täydentävän opiskelijan romanikielen opiskelusta. Todistukseen merkitään opiskeltu kieli, opetuksen laajuus ja sanallinen arvio tai numeroarvosana opetuksen järjestäjän päättämällä tavalla. Muuten noudatetaan aikuisten perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden määräyksiä todistuksiin merkittävistä tiedoista. Myös aikuisten perusopetuksen päättyessä opiskelijalle annetaan erillinen osallistumistodistus.


Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä