6.2 Arvioinnin luonne ja yleiset periaatteet

Arvioinnin jako perusopetuksessa

Perusopetuksessa oppimisen arviointi jaetaan arviointiin opintojen aikana sekä päättöarviointiin. Sekä opintojen aikaisessa että päättöarvioinnissa noudatetaan arvioinnin yleisiä periaatteita.

Äänekosken paikalliset opetussuunnitelmaratkaisut

Itsearvioinnin edellytysten tukeminen; itsearvioinnin ja vertaisarvioinnin periaatteet

Itsearviointitaitoja kehitetään auttamalla oppilaita tunnistamaan onnistumisiaan ja vahvuuksiaan koulutyössä sekä tulemaan tietoiseksi työlle sovittavista tavoitteista. Itsearviointi sisältyy pitkin lukuvuotta tehtäviin oman työskentelyn arviointiin eri oppiaineissa. Lisäksi oppilas arvioi käyttäytymistään ja työskentelyään Wilman mittareilla, jolloin opettajan ja oppilaan arviointeja verrataan toisiinsa vähintään kolme kertaa lukuvuodessa. Asiasta tarkemmin Arviointipolku Äänekosken perusopetuksessa -taulukossa.

Vertaisarvioinnin edellytysten kehittäminen
Opettajan tulee edistää luokan yhteistä ponnistelua avoimuuteen ja toistensa kunnioittamiseen. Kun luokassa on avoin ja myönteinen ilmapiiri, oppilastoverit voivat antaa vertaispalautetta toisilleen. Vertaisarviointi voi olla suullista tai kirjallista. Vertaispalautteen antamista tulee opettaa, harjoitella ja ohjata. Oppilaita ohjataan antamaan myönteistä sekä rakentavaa palautetta toisilleen. Erityisesti tähän kiinnitetään huomiota oppilaiden arvioidessa toistensa kevätkauden tavoitteiden saavuttamista.