Äänekosken paikalliset opetussuunnitelmaratkaisut

Äänekosken esi- ja perusopetuksen arviointikulttuurin lähtökohtana on kehittää TOIMINTAKULTTUURIMME oppimista edistäväksi pedagogiseksi kokonaisuudeksi. Se edellyttää kaikkia yhteisön jäseniä osallistavaan ja luottamusta rakentavaan keskusteluun.
Oppimista tukevan arviointikulttuurimme keskeiset tehtävät eri toimijoille
1. Oppilas
-osallistuu aktiivisesti oman opiskeluunsa ja sen arviointiin
-osallistuu aktiivisesti yhteiseen oppimiseen ja sen arviointiin
2. Huoltaja
-osallistuu aktiivisesti lapsensa opiskelun tukemiseen
3. Opettaja
-kehittää oppilaan edellytyksiä itsearviointiin
-arvioi oppilaan oppimista, työskentelyä ja käyttäytymistä monipuolisesti
-antaa palautetta erityisesti oppilaan onnistumisista sekä oppimisen edistymisestä suhteessa tavoitteisiin
-arvioi ja antaa palautetta oppilaille osana päivittäistä opetusta ja työskentelyä
-luo tilanteita, joissa yhdessä pohtien annetaan ja saadaan oppimista edistävää ja motivoivaa vertaispalautetta
-huolehtii siitä, että tavoitteet ovat oppilaiden ja huoltajien tiedossa.
-tiedottaa ja ohjeistaa huoltajia lukuvuoden alussa arviointikeskusteluun sekä myös muuhun oppilaaseen kohdistuvaan arviointiin liittyvistä asioista.
4. Rehtori
-mahdollistaa ja edesauttaa oppimista edesauttavan toiminta- ja arviointikulttuurin muodostumisen
-tiedottaa sekä ohjeistaa huoltajia lukuvuoden alussa arviointikeskusteluun sekä myös muuhun oppilaaseen kohdistuvaan arviointiin liittyvistä asioista.
5. Opetuksen järjestäjä
-seuraa oppimisen arvioinnin periaatteiden toteutumista kouluissa ja tukee arvioinnin kehittämistä.

Äänekosken esi- ja perusopetuksen arviointikulttuurin kehittämisen paikallisena painopisteenä on oppilaan kasvun ja edistymisen tukeminen ja dokumentointi. Vuodenvaihteissa hän asettaa itselleen kevätlukukaudelle 1-3 tavoitetta, joiden toteutumista hän arvioi ja saa niistä palautetta sekä oppilastovereiltaan että opettajalta.

Muut tiedottamisen ja arviointipalautteen muodot ja ajankohdat sekä yhteistyö huoltajien kanssa
Äänekosken perusopetuksessa käydään arviointikeskustelu vuosiluokilla 1,3,4,5,7 opettajan, huoltajien ja oppilaan kesken marraskuun alun ja helmikuun puolivälin välisenä aikana (1.11.–15.2.). Vuosiluokilla 2 ja 6 vastaava arviointikeskustelu on lukuvuoden lopussa lähestyvän nivelvaiheen vuoksi. Arviointikeskustelun koollekutsujana toimii alakoulussa luokanopettaja ja yläkoulussa luokanvalvoja.
Arviointikeskustelun pohjana toimivat Wilmassa olevat valmiit pohjat vuosiluokittain. Arviointikeskustelussa kevätkaudelle sovitut tavoitteet kirjataan arviointikeskustelupohjaan.
Miltei päivittäisenä tiedottamisen ja arviointipalautteen kanavana käytämme Wilmaa, johon tulee uutena mahdollisuutena opettajan toistuvan ja dokumentoivan formatiivisen arvioinnin sekä oppilaan itsearvioinnin yhteneväisyyden osoittava graafinen viivadiagrammi.
Huoltajien kanssa tehtävä yhteistyö on keskeinen osa toimintakulttuuriamme, sen muoto ja ajankohta vaihtelevat oppilaan oppimisen tarpeista käsin. Yhteistyönkin tavoitteena on oppilaan oppimisen edistäminen.