Äänekosken paikalliset opetussuunnitelmaratkaisut

Oppiaineen tehtävä

Äänekosken perusopetuksen painotuksiin on nostettu liikunnan oppimisen vahvistaminen vuosiluokalla 6. Liikunnan oppimista edistetään paikallisen tuntijaon avulla. Äänekosken paikallinen tuntijako 2016.pdf

Paikallisen tuntijaon mukaan liikuntaa opetetaan 3. vuosiluokalla 3 vvt, 4. vuosiluokalla 3 vvt, 5. vuosiluokalla 2 vvt ja 6. vuosiluokalla 2 vvt. Äänekosken painotuksen perusteella äänekoskelaisen lapsen​ liikunnallisten taitojen oppimista vahvistetaan 1 lisätunnin verran verrattuna valtioneuvoston tuntijakoasetukseen.

Liikunnan opetuksen tehtävänä on vaikuttaa oppilaiden hyvinvointiin tukemalla fyysistä, sosiaalista ja psyykkistä toimintakykyä sekä myönteistä suhtautumista omaan kehoon. Oppiaineessa tärkeitä ovat yksittäisiin liikuntatunteihin liittyvät positiiviset kokemukset ja liikunnallisen elämäntavan tukeminen. Oppitunneilla korostuvat kehollisuus, fyysinen aktiivisuus ja yhdessä tekeminen. Liikunnan avulla edistetään yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja yhteisöllisyyttä sekä tuetaan kulttuurista moninaisuutta.

Tavoitteet, sisällöt ja arviointi vuosiluokilla 3-6:

Katso myös Liikunta vuosiluokilla 1-2 ja Liikunta vuosiluokilla 7-9

Arvioinnissa noudatetaan perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden arviointia ja Äänekosken perusopetuksen arviointia, joka on esitelty luvussa 6 Oppimisen arviointi.
Vuosiluokkien 3-6 liikunnan arviointi on esitelty tämän luvun sivuilla yhdessä liikunnan opetuksen tavoitteiden ja sisältöjen kanssa.
Liikunnan arviointikriteerit 6. vuosiluokan päätteeksi hyvää osaamista kuvaavaa sanallista arviota/arvosanaa kahdeksan varten on kuvattu perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa tässä luvussa 14.4.13.

Liikunnan oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet vuosiluokalla 3-6

Oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet on kuvattu tarkemmin perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa tässä luvussa 14.4.13.

Liikunnan opetuksessa tulee korostua turvallisuus, monipuolisuus ja oppilaiden osallistaminen. Opetusta toteutetaan erilaisissa oppimisympäristöissä sisä- ja ulkotiloissa ottaen huomioon vuodenajat, paikalliset olosuhteet sekä koulun ja ympäristön tarjoamat mahdollisuudet.

Liikuntatunneilla korostetaan fyysistä aktiivisuutta ja yhteistoiminnallisuutta ylläpitäviä työtapoja, kannustavaa vuorovaikutusta ja toisten auttamista sekä henkisesti ja fyysisesti turvallista toimintaa.

Liikuntateknologiaa pyritään hyödyntämään kun se edistää tavoitteiden saavuttamista. Liikuntateknologia voi tarkoittaa käytännössä esimerkiksi viivenäyttötekniikkaa tai suunnistuksen MOBO-rastit.

Koulun ulkopuolisille liikuntapaikoille siirtymisessä edistetään turvallista liikennekäyttäytymistä.

Ohjaus, eriyttäminen ja tuki liikunnassa vuosiluokilla 3-6

Oppiaineen ohjaamiseen, eriyttämiseen ja tarjottavaan tukeen liittyvät tehtävät on kuvattu tarkemmin perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa tässä luvussa 14.4.13.

Kannustava ja hyväksyvä ilmapiiri on edellytys liikunnanopetuksen tavoitteiden saavuttamiselle.
Kaikilla oppilailla tulee olla mahdollisuus onnistumiseen ja osallistumiseen. Liikuntatuntien tulee tukea hyvinvoinnin kannalta riittävää toimintakykyä.

Opetuksessa on keskeistä oppilaiden yksilöllisyyden huomioon ottaminen,turvallinen työskentelyilmapiiri sekä organisoinnin ja opetusviestinnän selkeys. Pätevyydenkokemuksia ja sosiaalista yhteenkuuluvuutta tuetaan oppilaslähtöisillä ja osallistavilla työtavoilla, sopivilla tehtävillä ja rohkaisevalla palautteella.

Vuosiluokilla 3-6 kiinnitetään huomiota sellaisten perustaitojen hallintaan, joilla on merkitystä yhteiseen toimintaan osallistumisessa.