Iltapäivätoiminta

Toiminta-ajatus ja tavoitteet

Aamu- ja iltapäivätoiminnan yleisenä tavoitteena on tukea lapsen kokonaisvaltaista hyvinvointia ja luoda perusta hyvälle kasvulle. Tämä tavoite velvoittaa kaikkia aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestämisessä mukana olevia tahoja.

Opetushallitus painottaa aamu- ja iltapäivätoiminnassa seuraavia tavoitteita:

  • kodin ja koulun kasvatustyön tukeminen
  • tunne-elämän ja sosiaalisen kehityksen tukeminen
  • eettisen kasvun tukeminen
  • osallisuuden edistäminen, tasa-arvon lisääminen ja syrjäytymisen ennaltaehkäiseminen

Toimintaa suunnitellessa huomioidaan myös koulujen omat tavoitteet ja lukuvuoden painoalueet.

Sisällölliset painoalueet ja suunnittelun periaatteet

Nurmeksen kaupungin iltapäivätoimintaa koordinoi kaupungin hyvinvointipalvelut.

Iltapäivätoimintaa varten tehdään kausi- ja toimintasuunnitelmat, jotka Nurmeksen kaupungin hyvinvointilautakunta hyväksyy. Kausisuunnitelman ohella tehdään myös kerhokohtaiset toimintasuunnitelmat sekä viikko- ja päiväsuunnitelmia.

Käytännön suunnittelutyöstä vastaavat ohjaajina toimivat koulunkäynninohjaajat. Toimintaan sisältyy osioita seuraavista kokonaisuuksista: eettinen kasvu ja yhdenvertaisuus, leikki ja vuorovaikutus, liikunta ja ulkoilu, ruokailu ja lepo, kulttuuri ja perinteet, käden taidot ja askartelu, ilmaisutaidot (kuvallinen, musiikillinen, kehollinen ja kielellinen ilmaisu), mediataidot, arkiaskareet, elinympäristö ja kestävä elämäntapa, erilaiset tiedolliset ja taidolliset aihepiirit.

Toiminnan suunnittelussa ja toteuttamisessa otetaan huomioon sekä tiloihin liittyvät mahdollisuudet ja rajoitukset että ohjaajien erityisosaaminen eri kokonaisuuksissa.

Toiminnan seurantaa varten perustetaan ohjausryhmä, johon kuuluu edustajat kaupungin hyvinvointipalveluista, toimintaan osallistuvien lasten huoltajista, rehtoreista sekä iltapäivätoiminnan ohjaajista. Iltapäivätoiminnan ohjausryhmä kokoontuu muutamia kertoja sekä syys- että kevätlukukauden aikana, tarvittaessa useammin.

Toiminnan järjestäminen

Toimintaa tarjotaan kaikille kaupungin perusopetuksen 1-2- luokkien oppilaille, luokkamuotoiseen erityisopetukseen otetuille 3-9- luokkien oppilaille sekä mahdollisesti vanhempien erityistoiveiden mukaisesti myös 3.- luokan oppilaille, jos toiminnassa on tilaa. Nämä 3.-luokkalaiset eivät kuitenkaan ole valtionosuuteen oikeutettuja. Toimintaan osallistuminen on vapaaehtoista, ja iltapäivätoimintaan ei järjestetä oppilaskuljetuksia.

Iltapäivätoimintaa järjestetään Kirkkokadun alakoulun oppilaille lukuvuoden jokaisena koulupäivänä klo 12.15 - 16.15 välisenä aikana. IP-kerho toimii äskettäin remontoiduissa Nurmeksen Kauppalantalon tiloissa, osoitteessa Karjalankatu 1.

Iltapäivätoiminnassa tarjotaan lapsille sosiaalista vuorovaikutusta, erilaisia virikkeitä sekä mahdollisuutta omaehtoiseen toimintaan, lepoon ja rauhoittumiseen. Kotitehtävien tekemiseen annetaan mahdollisuus. Iltapäivätoiminnan suunnittelusta ja toteutuksesta vastaavat Nurmeksen kaupungin palkkaamat tehtävään soveltuvan koulutuksen saaneet koulunkäynninohjaajat. 

Kerhoihin on valittu vastuuohjaajat, jotka vastaavat toiminnan suunnittelusta ja toteutuksesta, tiedottamisesta sekä välipalan tilauksesta ja muista käytännön järjestelyistä. Vastuuohjaajat osallistuvat myös ohjausryhmän tapaamiseen. Kirkkokadun iltapäiväkerhon vastuuohjaaja on Milla Murto.

Kaikille iltapäivätoimintaan osallistuville tarjotaan välipala, joka sisältyy toiminnasta perittävään maksuun. 

Toiminta perustuu samanlaisiin käyttäytymis- ja järjestyssääntöihin kuin kouluissakin. Toiminta ei kuitenkaan ole koulumaista vaan lapsen turvallista vapaa-aikaa aikuisen ohjauksessa.

Iltapäivätoiminnan maksu on 4 €/kerta. Osallistumismaksut laskutetaan huoltajilta kuukausittain. Huoltajilla on mahdollisuus hakea vapautusta maksuista. Vapautus voidaan myöntää silloin, kun perheellä on oikeus toimeentulotukeen. Maksuvapautuksista päättää hyvinvointijohtaja.

Toiminnan yhdyshenkilön tehtävät on kaupungin hallintosäännössä määrätty hyvinvointijohtajalle.

Ilmoittautuminen tapahtuu Wilmassa tai ilmoittautumislomakkeilla, joita on saatavana hyvinvointipalvelukeskuksessa ja kouluilla, kerhoissa sekä tulostettavissa Nurmeksen kaupungin nettisivuilla. Ilmoittautumisen yhteydessä tiedustellaan viikonpäivät ja kellonajat, jolloin lapsi osallistuu toimintaan. Toimintaan voi hakea läpi lukuvuoden. Toiminnasta tiedotetaan kirjeellä koulutulokkaille sekä syksyllä paikallislehdessä ja kunnan nettisivuilla.

Toimintaan osallistuvat lapset kuuluvat opetuksen järjestäjän vakuutusturvan piiriin.

Iltapäivätoiminta huomioidaan hyvinvointipalvelujen taloussuunnittelussa siten, että materiaalikuluihin varataan osallistujakohtainen määräraha.

Toiminnan seuranta ja arviointi

Toimintaa arvioidaan lukuvuosittain sisäisen arvioinnin avulla siten, että toimintaan osallistuvat lapset ja heidän huoltajansa saavat ilmaista kirjallisesti mielipiteensä toiminnan sisällöistä ja laadusta. Jos toimintaan liittyvää ulkopuolista arviointia järjestetään esim. Opetushallituksen toimesta, niin arviointiprosessiin osallistutaan.

Arviointien tulokset julkistetaan hyvinvointilautakunnan kokouskäsittelyn kautta.

Iltapäivätoiminnan yhteistyö ja tiedonkulku

Hyvin toimiva iltapäivätoiminta perustuu sujuvaan yhteistyöhön ja tiedonkulkuun kodin, koulun ja kerhonohjaajien välillä:

  • Tiedonkulun varmistamiseksi ohjaajien ja toimintapaikan puhelinnumerot sekä muut yhteystiedot jaetaan toimintaa osallistuvien lasten vanhemmille ja opettajille.
  • Kuten kouluillakin, myös aamu- ja iltapäivätoiminnassa tiedotetaan Wilman kautta.

Iltapäivätoiminta on osa koulujen jokapäiväistä toimintaa:

  • Iltapäivätoiminnan ohjaajina työskentelevät koulunkäynninohjaajat toimivat kerhon ja koulun välisenä linkkinä.
  • Rehtorien edustajan toiminta ohjausryhmässä edistää tiedonkulkua iltapäivätoiminnan ja koulujen välillä sekä antaa koululle mahdollisuuden vaikuttaa toiminnan sisältöihin ja käytänteisiin.
  • Koulujen kerhotoiminta huomioidaan viikoittaisissa suunnitelmissa, ja kerhojen kesken tehdään yhteistyötä.

Muuta yhteistyötä:

  • hallintokuntien välillä ohjausryhmän kautta
  • seurakunnan kanssa pyhäkoulun muodossa
  • paikallisten yritysten kanssa
  • yhteiset koulutuspäivät koulunkäynninohjaajille Itä-Suomen alueella.