Minun leikkini, leluni ja kirjani

Lapsuuden leikit

Ei ollut tiettyä lempi lelua, mutta tykkäsin tehdä palapelejä.
  • fyys.mot. taidot: sormi näppäryys, hahmottaminen?
  • sos.emot. taidot: ihmissuhteet, tunne-elämä ja persoonallisuus: En koe, että olisi erityisemmin voinut vaikuttaa. Vanhempien ja pikkuveljen kanssa niitä tehtäessä on voinut parantaa sosiaalisia taitoja.On myös voinut vaikuttaa siten, että haluan mielelläni tehdä asiaoita itse ja ratkaista ongelmia itse.
  • kognit. taidot: muistin toimintaa, keskittymiskykyä, loogista ajattelua ja ongelmanratkaisu kykyä

Lapsuuden leikit

Yksi lempiasiani lapsuudessa oli Nappaa pois! -peli jota tykkäsin pelata aina ja kaikkien kanssa.
Pelaaminen kehitti fyysismotorisia taitojani siten, että opin ohjaamaan toimintaani ja liikkeeni nopeiksi, sillä eläin piti ehtiä napata ennen muita pelaajia.
Kognitiivisista taidoista opin erityisesti havaitsemista, sillä pelatessa piti havaita nopeasti mikä eläin on kyseessä, jotta sen ehtii napata ensimmäisenä. Myös tarkkaavaisuutta tarvittiin, sillä koko ajan piti olla valppaana ja napata oikea eläin oikeaan aikaan.
Sosioemotionaalisia taitoja kehittyi mm. tunteiden kautta. Pelin voittaessa oli iloinen, mutta hävitessä saattoi suuttua. Myöhemmin pelatessa oppi säätelemään tunteita siten ettei kaikista epäonnistumisista tai häviämisistä pitänyt suuttua. Pelin aikana koki myös jännitystä, sillä koko ajan piti olla valppaana nappaamaan eläin.
Pelin pelaaminen loi myös sosiaalisia suhteita muihin ihmisiin. Esimerkiksi kun meille tuli vieraita, saatoin pelata peliä kenen kanssa tahansa ja näin olla tekemissä monien ihmisten kanssa. Oppi että mitä vanhempi ja etevämpi vastapelaaja oli, sitä valppaanpana piti itse olla jos halusi voittaa.

Lapsuuden lempilelu

Suosikkileluni pienenä oli Sami-nalle. Se on vihreä ja pehmoinen nalle, jonka sain noin viikon ikäisenä. Sami-nalle oli todella tärkeä ja rakas minulle, ja se kulki mukana reissuissa vielä ainakin kuusi-vuotiaana. Se toi turvallisuuden tunnetta erilaisissa tilanteissa ja toimi myös unileluna.
Fyys.mot. taidot: Kuljetin pehmolelua mukana moniin paikkoihin jo aivan pienestä asti, joten nalleen tarttuminen ja sen ympäriinsä rettuuttaminen kehittivät fyysismotorisia taitoja, kuten käsien monipuolisempaa ja tarkempaa käyttöä ja erilaisia otteita. Sos.emot. taidot: Hoivasin Sami-nallea ja ajattelin sen varmaankin kuin ihmisenä ja kaverina. Tämä on kehittänyt erilaisia vuorovaikuksellisia ja sosiaalisia taitoja, kuinka kohdellaan toista ja miten toista voi paijata. Kuusi-vuotiaana Ruotsiin suunnatulla reissulla Sami joutui hukkaan, kun se jäi Helsingin junaan. Se löytyi onneksi lopulta Helsingin löytötavaratoimistosta ja selvisimme säikähdyksellä, mutta tämä kokemus varmasti opetti minulle huolehtimista. Kognit. taidot: Leikkiminen kehitti myös kielen oppimista ja puhetta. Vähän vanhempana varmasti puhuin Sami-nallelle ja varsinkin selostin muille, mitä Sami-nalle tekee milloinkin. Lisäksi mm. keskittymiskyky on voinut parantua leikkiessä.

Lempileikki

Lempileikkini lapsena oli erilaisten muistipelien pelaaminen. Pelin alussa kortit käännettiin pöytää vasten kuvapuoli alaspäin ja sitten vuorotellen yritettiin yksitellen kortteja kääntelemällä löytää parilliset kortit.
  • fyys.mot. taidot: Silmän ja käden yhteistyö.
  • sos.emot. taidot: ihmissuhteet, tunne-elämä ja persoonallisuus: Pelatessa ollaan jatkuvassa vuorovaikutuksessa toisten pelaajien kanssa ja siinä oppi kärsivällisyyttä ja itsehillintää, kun piti odottaa omaa vuoroa. Peli kasvatti myös kilpailuhenkisyyttä.
  • kognit. taidot: Ajattelu, muisti ja taktikointi.


Lempileluni

Tykkäsin lapsena leikkiä legoilla. Pidin erityisesti lego-talojen rakentelusta.
-Fyys.mot. taidot: Kehitti ainakin sorminäppäryyttä ja koordinaatiokykyä.
-Sos.emot. taidot: ihmissuhteet, tunne-elämä ja persoonallisuus: Sisarusten ja kavereiden kanssa leikkiminen kehitti sosiaalisia taitoja. Muiden kanssa leikkiessä piti opetella esim. jakamista, kun kaikkia legoja ei voinut omia itselleen. Talojen "suunnittelu" ja rakentelu jo lapsena esim. legoista voi vaikuttaa siihen, että nykyään olen kiinnostunut arkkitehdin ammatista.
-Kognit. taidot: Varmaan ainakin ajattelu, ongelmanratkaisukyky ja havaiseminen kehittyi.

Minun lempileluni

Sain nukkeni Maijan 1-vuotis syntymäpäivälahjaksi. Nimesin sen Maijaksi, koska hoitokaverini nimi oli Maija ja en tiennyt kovin monia nimiä vielä silloin.

Maijalla leikkiminen kehitti motoriikkaani monella tavalla. Pukiessani, riisuessan ja syöttäessäni Maijaa sormieni hienomotoriikka kehittyi tarkemmaksi. Opin myös hahmottamaan nuken välityksellä ihmiskehoa. Käytin Maijaa lenkillä nukenvaunuissa. Vaunujen työntäminen kehitti tasapainoani ja koordinaatiokykyäni. Vähän vanhempana laitoin Maijan pikkupyöräni takana olevalle nukenistuimelle ja teimme pieniä pyöräilylenkkejä. Nuken istumaan laittaminen kehitti motoriikkaani, koska nuken saaminen istuma-asentoon ei ollut kovin helppoa.

Maijan kanssa leikkiminen kehitti minua sosioemotionaalisesti. Leikin naapurin, kaksi vuotta minua vanhemman, tytön kanssa nukeilla päivittäin ulkona, leikkimökissä tai sisällä. Näytimme toisillemme omia, tapoja hoitaa nukkeja.Tämä vuorovaikutus edisti kehitystäni monella tavalla. Nukkejen kautta ystävyytemme syveni. Toisaalta riitojakin syntyi. Näytin myös äidilleni kuinka nukkeni nyt itkee, nauraa, menee nukkumaan tai miten nyt syötän nukkeani. Opin näin ilmaisemaan tunteita. Kun nukke itki hoidin häntä ja kerroin kuinka hänet saisi rauhoittumaan. Empatiakykyni kasvoi. Maija toi myös tiettyä turvallisuutta minulle ja otin Maijan mielelläni viereeni nukkumaan ja reissuille mukaan.

Leikki nukeilla yksin, mutta myös minua vanhemman tytön kanssa, lisäsi sanavarastoani ja kehitti puhettani. Opin paljon nuken hoitoon ja vaatteisiin liittyviä sanoja. Keskityin hyvin tarkasti nuken vaatetukseen ja vaihdoin nukelle usein vaatteita. Halusin vaatteiden olevan nättejä. Välillä hoidin useita nukkeja ja järjestelin niitä nukkumaan eri sänkyihin tai kärryihin peittojen alle.


Tässä minä ja naapurintyttö sekä meidän nuket.