3.4. Paikallisesti päätettävät asiat

Paikallisessa opetussuunnitelmassa kuvataan

Paikallisessa opetussuunnitelmassa kuvataan

• toimintakulttuurin kehittämisen paikalliset rakenteet ja vastuut
• toimintakulttuurin kehittämisen tavoitteet ja arvioinnin käytännöt
• esiopetuksessa käytettävät oppimisympäristöt sekä niiden arviointiin liittyvät käytännöt
• yhteistyön rakenteet, tavoitteet ja käytännöt esiopetuksen toteuttamisessa, huoltajien
kanssa sekä siirtymävaiheissa
• yhteistyön arvioinnin käytännöt.

Opetuksen järjestäjä huolehtii, että kukin esiopetuksen yksikkö tai toimipaikka voi täsmentää toimintakulttuuriinsa ja oppimisympäristöjen kehittämiseen liittyviä tavoitteita sekä yhteistyöhön liittyviä käytäntöjä lukuvuosisuunnitelmassa.


Toimintakulttuurin kehittäminen ja arviointi Myrskylässä

Myrskylän koulu on aktiivinen ja ajanmukainen alakoulu. Koulumme arvot antavat suuntaviivat, joiden mukaan pyrimme koko kouluyhteisön voimin luomaan jokaisesta koulupäivästä "hyvän koulupäivän". Yhteisöllisyyteen pyritään monin keinoin, joita on tässä luvussa täsmennetty. Oppilaiden osallistaminen monipuolisesti, työskentely yli luokkarajojen sekä yhteisöllinen ja turvallinen ilmapiiri luovat olosuhteet, joiden myötä toimintakulttuuria voi kehittää koko kouluyhteisön voimin. Vuorovaikutustaitojen opettaminen ja harjoittelu tähtää tilanteeseen, jossa yhteinen suunnittelu on luontevaa. Vaikuttamista voi harjoitella esiluokassa ja oppilaskuntatoiminnassa. Esiluokassa toteutetaan sellaisia sisältöjä ja työtapoja, joissa osallisuus toteutuu. Oppilaiden tulee olla tietoisia omista velvollisuuksistaan ja oikeuksistaan (koulun säännöt), jotta yleistä järjestystä, ilmapiiriä ja turvallisuutta voidaan kehittää.

Osallisuuden tukeminen

Koulussa tuetaan oppilaan osallisuutta. Oppilaalla tulee olla tunne, että pystyy vaikuttamaan omaan arkeensa ja tekemään valintoja sen eteen. Tarkoituksena on, että koulussa tehdään yhteistyötä yli luokkarajojen, oppilaille annetaan vastuuta ja he saavat riittävästi tietoa koulun toiminnasta ja siinä tapahtuvista muutoksista.

Oppilaskunta

Koulun oppilaat kuuluvat oppilaskuntaan. Jokaiselta luokka-asteelta, esikouluikäiset mukaan lukien, valitaan oppilaskunnan hallituksen jäsenet. Hallituksen jäsenet kokoontuvat ohjaavien opettajien johdolla. Hallitus ideoi, suunnittelee ja järjestää erilaisia teemapäiviä ja –tapahtumia. Hallituksen jäsenet toimivat tiedonvälittäjinä hallituksen ja luokan välillä. Jokaisella oppilaalla on mahdollisuus vaikuttaa koulun toimintaan. Oppilaskunnan hallituksen jäsenillä on mahdollisuus vaikuttaa myös koulun arjen toimintaan.

Kummitoiminta

Kouluun tulevien oppilaiden sopeutumista kouluyhteisöön pyritään helpottamaan kummitoiminnalla. Yhteistyö aloitetaan esiopetusvuoden aikana viidesluokkalaisten kanssa. Kuudennen luokan oppilaat toimivat opettajien ohjauksella kummeina 1. lk:n oppilaille.

Alkuluokkatoiminta

Koulussa tehdään yhteistyötä esi- ja alkuopetuksen (1-2) luokkien kanssa. Toiminta pohjautuu erilaisiin ajankohtaisiin teemoihin, monialaisiin oppimiskokonaisuuksiin sekä oppiaineiden sisältöihin. Oppilailla on mahdollisuus työskennellä oman taitotasonsa mukaan. Tavoitteena on lasten vuorovaikutuksen ja vastuullisuuden lisääntyminen ja yhteistyötaitojen harjoittelu.

Yhteispeli

Yhteispelin toimintatavoissa luokkatyöskentely ja työyhteisön toiminta saa uusia muotoja, mm. uusien harjoituksien ja työskentelytapojen pohjalta sekä yhdessä tekemisen ja oppimisen kautta.

Lauluhetket

Lauluhetkissä koko koulu kokoontuu kerran viikossa laulamaan yhdessä. Lauluhetkissä huomioidaan mm. vuodenkierto, juhlapyhät ja koulun hyvinvoinnin vuosikello. Lauluhetki on myös kanava yhteiseen tiedottamiseen sekä vierailijoiden esiintymiseen.

Kansainvälisyys

Koulu on ollut vuodesta 2002 lähtien mukana Comenius- ja Erasmus -hankkeissa. Sen tiimoilta yhteistyötä on tehty useiden koulujen kanssa eri puolilta Eurooppaa. Myös jatkossa hakeudutaan kansainvälisiin hankkeisiin. Erilaisiin avustusjärjestöjen tempauksiin pyritään osallistutaan vuosittain (mm. nälkäpäivä, Unicefin toiminta).

Teemapäivät, tapahtumat ja retket

Teemapäivien tarkoituksena on edistää vuorovaikutusta ja oppilaiden välistä yhteistyötä. Teemapäivät ovat usein sidottuja kouluvuoden teemaan (esim. talviolympialaispäivä liikunnan teemavuotena). Koulu osallistuu valtakunnallisiin kilpailuihin ja koululaisille suunnattuihin tempauksiin (Unicef-kävely, Vipinää Välkälle, Liikuntaseikkailu, jne.)

Koulussa järjestetään mahdollisuuksien mukaan koko koulun kevätretki. Retken tavoitteena on pitää hauskaa yhdessä ja oppia havainnoimaan sellaisia asioita, jotka eivät kouluympäristössä mahdollistu.
Koulun kevät- ja joulujuhlat ovat koko kylän tapahtumia. Juhlissa kaikilla oppilailla on mahdollisuus
päästä esiintymään.

Oppimisympäristöt Myrskylässä

Myrskylän koulu piha-alueineen sekä muu lähiympäristö tarjoaa mahdollisuuden toteuttaa esiopetusta monenlaisissa ympäristöissä. Muutaman sadan metrin etäisyydellä Myrskylän koulusta on esimerkiksi erilaisia metsäympäristöjä, peltoa, järvi, urheilukenttä ja leikkipuisto. Esiopetuksessa totuttaudutaan liikkumaan pois koulun pihapiiristä. Vähintään kerran viikossa osa eskaripäivästä vietetään muualla kuin koululla. 

Esiopetuksella on käytössään kaikki koulun tilat. Eskarilaisilla on siis samanlaiset mahdollisuudet erilaisiin oppimisympäristöihin ja monipuoliseen toimintaan kuin koululaisilla.

Yhteistyö

Esiopetuksen henkilöstön ja huoltajien välinen yhteistyö perustuu molemminpuoliseen luottamukseen. Huoltajille tarjotaan mahdollisuuksia tutustua esiopetuksen arkeen ja osallistua esiluokan toiminnan ja kasvatustyön tavoitteiden suunnitteluun, arviointiin ja kehittämiseen yhdessä henkilöstön ja oppilaiden kanssa. Yhteinen arvopohdinta luo perustaa yhteiselle kasvatustyölle. Kodin ja koulun yhteistyössä edistetään myös huoltajien keskinäistä vuorovaikutusta ja luodaan pohjaa vanhempainyhdistystoiminnalle. Vanhempien verkostoituminen ja yhteinen toiminta vahvistavat yhteisöllisyyttä ja antavat tukea opettajien ja koulun työlle.

Koulun vanhempainyhdistyksen tavoitteena on edistää koulun ja kodin välistä yhteistyötä. Yhdistys pyrkii toiminnallaan tukemaan kotia ja koulua niiden pyrkimyksissä luoda lapsille hyvä oppimis- ja kasvuympäristö. Yhdistys toimii myös vanhempien yhteistyöelimenä ja sen kautta on mahdollisuus tuoda esille näkemyksiä ja kannanottoja koulua ja kasvatusta koskevissa kysymyksissä.

Yhteistyötä arvioidaan koulun arviointisuunitelman mukaisesti (laatutyö, arviointipäivät ja huoltajille suunnatut kyselyt).

Myrskylässä on yhteiset käytännöt esiopetuksen ja perusopetuksen yhteistyölle. Lapsen siirtyessä kotoa tai varhaiskasvatuksesta esiopetukseen järjestetään lapsille ja huoltajille tutustumispäivä.

Syyskauden alussa pidetään huoltajien ja esiopetuksen työntekijöiden yhteinen vanhempainilta.

Lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelmakeskustelu käydään huoltajien kanssa vähintään kaksi kertaa toimintavuoden aikana. Lapsi on mukana keskustelussa hänelle soveltuvissa määrin.

Yhteistyö siirtymävaiheissa

Esiopetus on osa lapsen oppimisen polun jatkumoa varhaiskasvatuksesta perusopetukseen. Koska esiopetus on osa Myrskylän koulun toimintaa, nivelvaihe on helppo toteuttaa. Esiopetus on alusta asti tiiviissä yhteistyössä alkuopetusluokkien ja koko koulun kanssa.

Esi- ja perusopetuksen henkilöstö suunnittelee, arvioi ja kehittää nivelvaiheen toimivuutta. Työn tavoitteena on madaltaa lasten kynnystä heidän siirtyessään esiopetuksesta kouluun sekä lisätä esi- ja alkuopetuksen välistä yhteistyötä. Ennen kouluun siirtymistä järjestetään myös kouluuntutustumispäivä.

Keväällä käydään tiedonsiirtopalaveri, johon osallistuvat esiluokan opettaja, tuleva luokanopettaja sekä laaja-alainen erityisopettaja. Tarpeen mukaan konsultoidaan oppilashuollon henkilöstöä.