5.5.5 Vieraat kielet, B3-oppimäärä

5.5.5 Vieraat kielet, B3-oppimäärä

Opetuksen tavoitteet

Vieraan kielen B3-oppimäärän opetuksen erityisenä tavoitteena on, että opiskelija

  • kokee kielellisen repertuaarinsa kasvattamisen mielekkääksi

  • kehittyy kohdekielen käyttäjänä ja toimijana kulttuurisesti moninaisessa maailmassa niin kansallisissa, eurooppalaisissa kuin globaaleissa yhteisöissä

  • osaa suhteuttaa omaa osaamistaan kehittyvän kielitaidon kuvausasteikon tasoon A2.1 (muut kielet) tai B1.1/A2.2 (englanti) ja arvioida omien taitojensa kehittymistä sekä kehittää taitojaan edelleen.

Valtakunnalliset syventävät kurssit

Ensimmäisillä kursseilla painottuvat suulliset ja niihin luontevasti liittyvät pienet kirjalliset vuorovaikutustilanteet. Myös kuuntelemista harjoitellaan. Kirjallisen viestinnän osuus kasvaa vähitellen, mutta suullista viestintää harjoitellaan edelleen kaikilla kursseilla. Keskeistä on kehittää jokapäiväisen viestinnän perusvalmiuksia. Kursseille varataan tarpeen mukaan tilaa yhdessä sovittujen tai ajankohtaisten aiheiden käsittelyyn. Kaikilla kursseilla voidaan edistää monilukutaitoa käsittelemällä kirjallisuutta, elokuvia, musiikkia, teatteria, kuvataidetta tai mediaa. Kursseilla tutustutaan eri tekstilajeihin. Oppiainerajat ylittävää opetusta voidaan toteuttaa eri kursseilla. Rakenteita opetellaan, harjoitellaan ja kerrataan joustavasti sopivien aihepiirien yhteydessä. Hyvien ääntämistottumusten vakiinnuttamiseen kiinnitetään huomiota alusta pitäen.

1. Tutustutaan toisiimme ja uuteen kieleen

Kurssilla tutustutaan opiskeltavan kielen asemaan maailmassa ja hahmotetaan uuden kielen suhde opiskelijoiden aiemmin opiskelemiin tai osaamiin kieliin. Harjoitellaan vuorovaikutusta arkeen liittyvissä tilanteissa ja niissä tarvittavia viestintästrategioita sekä opetellaan tärkeimpiä kohteliaisuuteen liittyviä ilmauksia.

2. Matkalla maailmassa

Kurssilla harjoitellaan selviytymistä erilaisissa matkustamiseen liittyvissä sosiaalisen kohtaamisen tilanteissa ja tavanomaisissa asiointitilanteissa. Opetellaan lisää kompensaatiokeinojen ja muiden viestintästrategioiden käyttöä.

3. Elämän tärkeitä asioita

Kurssilla harjoitellaan vuorovaikutustaitoja eri viestintäkanavia käyttäen. Aihepiirit ja tilanteet liittyvät nuorten jokapäiväiseen elämään, ihmissuhteisiin ja verkostoihin, kiinnostuksen kohteisiin, vapaa-ajan viettoon ja harrastuksiin.

4. Monenlaista elämää

Kurssilla kiinnitetään huomiota sosiaalisten koodien mahdollisiin eroavuuksiin vuorovaikutuksessa. Harjoitellaan pienimuotoista kirjallista viestintää. Kurssin aihepiirit käsittelevät viestintää kulttuurien välisissä kohtaamisissa Suomessa ja ulkomailla.

5. Hyvinvointi ja huolenpito

Kurssilla opetellaan eri viestintäkanavia käyttäen toimimista keskustelijana ja toista kuuntelevana kielenkäyttäjänä erilaisissa vuorovaikutustilanteissa. Harjoitellaan taitoa muotoilla mielipiteitä ja käydä merkitysneuvotteluja arkipäiväiseen elämään liittyvistä asioista. Tutustutaan erilaisiin hyvinvointiin, ihmissuhteisiin ja elämänvaiheisiin liittyviin teksteihin ja harjoitellaan keskustelemaan niihin liittyvistä asioista. Pohditaan myös teknologian ja digitalisaation tuomia muutoksia vuorovaikutukselle ja hyvinvoinnille.

6. Kulttuuri ja mediat

Kurssilla vahvistetaan monilukutaitoa. Tutustutaan kohdekielisen kielialueen tai ‑alueiden kulttuuri-ilmiöihin ja medioihin ajankohtaisesta ja nuoria kiinnostavasta näkökulmasta.

7. Opiskelu, työ ja tulevaisuus

Kurssilla kiinnitetään huomiota viestinnän kulttuuriseen sopivuuteen. Aihepiirit liittyvät kouluun, myöhempään opiskeluun ja työelämään sekä nuorten tulevaisuudensuunnitelmiin.

8. Yhteinen maapallomme

Kurssilla jatketaan keskusteluharjoituksia ja kerrataan kielitietoa opiskelijoiden tarpeiden mukaan. Tutustutaan mahdollisuuksiin osallistua kansainväliseen yhteistyöhön. Aihepiirit nousevat luonnosta, erilaisista asuinympäristöistä sekä kestävästä elämäntavasta.

Arviointi

B3-kielten kurssien arvioinnissa käytetään monipuolisia arvioinnin työkaluja. Arviointi perustuu kurssin omiin tavoitteisiin ja lisäksi arvioidaan opiskelu- ja ryhmätyötaitoja. Arviointi on jatkuvaa ja sen avulla ohjataan opiskelijaa omassa oppimisprosessissa. Arvioinnissa käytetään esimerkiksi itsearviointia, vertaisarviointia, ryhmäarviointia, sekä pienempiä että laajempia suullisia ja kirjallisia tuotoksia kurssin aikana. Kurssin lopussa on koko kurssin kattava kurssikoe. Arvosana perustuu kurssikokeeseen sekä kurssin aikana tehtyyn arviointiin. Jokaisen kurssin alussa opettaja kertoo arvioinnin perusteet kyseisellä kurssilla.

Espanja, B3-oppimäärä

Valtakunnalliset syventävät kurssit

1. Tutustutaan toisiimme ja uuteen kieleen (EAB31)

Lukiomme tarjoaa espanjan B3-oppimäärän ensimmäiset kaksi kurssia kurkistuksena espanjan kieleen. Ensimmäisellä kurssilla tutustutaan espanjan ääntämiseen sekä kirjoitusasuun. Kurssilla harjoitellaan perussanastoa ja -rakenteita yksinkertaisia arkipäiväisiä vuorovaikutustilanteita varten.

2. Matkalla maailmassa (EAB32)

Kurssilla harjoitellaan matkustamiseen liittyviä vuorovaikutustilanteita sekä syvennetään jo opittuja vuorovaikutustaitoja. Sanaston ja rakenteiden opiskelua jatketaan keskittyen kurssin aihepiireihin.

Ranska, B3-oppimäärä

Valtakunnalliset syventävät kurssit

1. vuosiluokan kurssit (RAB31, RAB32, RAB33)


Ensimmäisten ranskan kurssien aikana opitaan ranskalle ominaisia äänteitä ja kirjoitusmerkkejä. Hyvät ääntämistottumukset pyritään vakiinnuttamaan alusta saakka. Opiskelijaa kannustetaan reflektiiviseen oppimiseen ja muiden kielten hyväksikäyttämiseen ranskan kielen oppimisessa. Kulttuurituntemusta ja kulttuurisensitiivisyyttä kasvatetaan. Mahdollisuuksien mukaan kutsutaan ranskaa puhuvia vierailijoita tunneille, ja käytetään paljon autenttisia lähteitä opetuksen tukena (musiikki, elokuvat, kirjallisuus, sarjakuvat jne). Kulttuurin tuntemusta lisätään oppiainerajoja ylittävillä yhteistyömuodoilla, esimerkiksi kotitalouteen integroiden.

2. vuosiluokan kurssit (RAB34, RAB35, RAB36)

Toisen opiskeluvuoden kursseilla jatketaan Ranskan ja muiden ranskankielisten maiden kulttuuriin tutustumista. Opitaan kulttuurien välisten kohtaamisten edellyttämiä taitoja. Aihepiireinä ovat muun muassa hyvinvointi, teknologian ja digitalisaation tuomat muutokset arjessa, ihmissuhteet sekä kulttuuri-ilmiöt ja media ranskankielisissä maissa. Suullisen viestinnän rinnalle nousee nyt myös kirjallinen tuottaminen. Pyritään saamaan ranskankielisiä vierailijoita tunneille ja käyttämään musiikkia, kirjallisuutta, elokuvia ja mediaa autenttisten kielikokemusten kartuttamiseksi.

3. vuosiluokan kurssit (RAB37, RAB38)
Kolmantena vuonna syvennetään ja hiotaan ranskan kielen taitoja. Kurssin RAB3 / teemana on opiskelu ja työelämä ja kurssin RAB3 8 teema on luonto, ympäristö ja kestävä elämäntapa sekä yhteiskunnallinen vaikuttaminen. Kursseilla harjoitellaan vaativahkojen tekstien ymmärtämistä, tehdään aihepiireihin liittyviä kirjoitustehtäviä, jatketaan keskusteluharjoituksia ja kerrataan rakenteita. Kursseilla valmistaudutaan ylioppilaskirjoituksiin. Oppitunneille kutsutaan mahdollisuuksien mukaan ranskankielisiä vierailijoita.


Paikallinen soveltava kurssi

9. Abikurssi (RAB39)
Kurssilla kerrataan lukion lyhyen ranskan keskeiset asiat ja valmistaudutaan tulevaan päättökokeeseen. Harjoitellaan vaativia tekstin- ja kuullunymmärtämistehtäviä sekä kirjallisten tuotosten laadintaa vanhojen ylioppilaskokeiden avulla. Kerrataan ja syvennetään sanastoa mahdollisimman monipuolisesti. Syvennetään rakenteiden hallintaa monivalinta- ja produktiivisten rakennetehtävien avulla.

Saksa, B3-oppimäärä

Valtakunnalliset syventävät kurssit

1. vuosiluokan kurssit (SAB31, SAB32, SAB33)

Ensimmäisillä kursseilla tutustutaan saksaan kielenä ja maana. Suullista kielitaitoa painotetaan harjoittelemalla puhumista arkipäivään liittyvissä tilanteissa. Tutustutaan saksankielisen alueen kulttuuriin ja tapoihin. Kursseilla pyritään mahdollisuuksien mukaan osallistumaan alueen saksan kieleen ja kulttuuriin liittyviin tapahtumiin sekä kutsumaan saksankielisen alueen vierailijoita oppitunneille.


2. vuosiluokan kurssit (SAB34, SAB35, SAB36)
Kursseilla jatketaan tutustumista saksan kieleen ja kulttuuriin. Suullisen kielitaidon rinnalla kirjallisen viestinnän osuus alkaa kasvamaan. Kurssien aihepiireinä ovat mm. Suomi, hyvinvointi, ihmissuhteet ja kulttuuri. Kursseilla pyritään mahdollisuuksien mukaan osallistumaan alueen saksan kieleen ja kulttuuriin liittyviin tapahtumiin sekä kutsumaan saksankielisen alueen vierailijoita oppitunneille. Mahdollisuuksien mukaan integroidaan esim. kotitalouteen tutustumalla saksalaisiin ruokiin ja herkkuihin.

3. vuosiluokan kurssit (SAB37, SAB38)
Kolmantena vuonna syvennetään taitoja saksan kielestä. Aihepiireinä opiskelu ja työelämä sekä luonto ja kestävä elämäntapa. Kursseilla harjoitellaan vaativahkojen tekstien ymmärtämistä, tehdään aihepiireihin liittyviä kirjoitustehtäviä, jatketaan keskusteluharjoituksia ja kerrataan rakenteita. Kursseilla valmistaudutaan ylioppilaskirjoituksiin. Oppitunneille pyritään mahdollisuuksien mukaan kutsumaan saksankielisen alueen vierailijoita.

Paikallinen soveltava kurssi

9. Abikurssi (SAB39)
Kurssilla kerrataan lukion lyhyen saksan keskeiset asiat ja valmistaudutaan tulevaan päättökokeeseen. Harjoitellaan vaativia tekstin- ja kuullunymmärtämistehtäviä sekä kirjallisten tuotosten laadintaa vanhojen ylioppilaskokeiden avulla. Kerrataan ja syvennetään sanastoa mahdollisimman monipuolisesti. Syvennetään rakenteiden hallintaa monivalinta- ja produktiivisten rakennetehtävien avulla.