5.28 Ilmaisutaito (Paikalliset kirjaukset)

Paikalliset soveltavat kurssit

Ilmaisutaito ei ole tuntijaossa valtakunnallinen oppiaine, mutta sen kurssien opetussuunnitelma on eri puolella maata varsin yhtenäinen Oppiaineeseen liittyy OPH:n valvoma ja laatima lukiodiplomi, jonka suorittamisoikeudet on valtakunnallisesti määritelty. Ilmaisutaidon tavoitteet noudattavat taiteen perusopetussuunnitelman tavoitteita.

ARVIOINTI

Ilmaisutaidon kurssit arvioidaan suoritusmerkinnällä. Opiskelijan on suoritettava kolme ilmaisutaidon kurssia, ennen kuin hän voi osallistua diplomikurssille. Teatterin lukiodiplomikurssin arvosana on 1 – 5 ja siitä saa erillisen todistuksen.

1. Ilmaisutaidon peruskurssi - minä ja ryhmä (IT1)

Kurssilla tehdään perusharjoituksia, joiden tavoitteena on etsiä omia ilmaisuvaroja (äänenkäyttö ja kehon kieli), kasvattaa esiintymisrohkeutta sekä vahvistaa kykyä toimia ryhmässä, ottaa kontaktia ja reagoida toisten antamiin impulsseihin. Kurssi valmentaa myös teatterin tekemisiin mutta on tarkoitettu muillekin kuin näyttelemisestä kiinnostuneille.

2. Teatterin tekemisen kurssi - ryhmä ja teatteri (IT2) Kurssilla vahvistetaan omia ilmaisutaitoja sekä tutustutaan teatterin tekemiseen eri puolin käytännön työskentelyn kautta. Kukin kurssilainen osallistuu teatteriprojektin valmistelun eri vaiheisiin.

3. Teatteritietoutta verkkokurssina (IT3) TAI taideaineiden yhteinen kurssi Taidetta kaikilla aisteilla (TA3) Tämän kurssin voi suorittaa myös osallistumalla teatteriesityksen tekemiseen jossakin harrastajateatterissa ja raportoimalla siitä.

4. Teatteridiplomikurssi (TELD8)

Kurssi suoritetaan valtakunnallisten ohjeiden mukaan. Sitä varten kootaan ryhmä, joka suunnittelee ja valmistaa noin puolen tunnin mittaisen teatteriesityksen. Ryhmä työskentelee aineenopettajan valvonnassa mutta ei tämän ohjaamana. Tuotos on esitettävä yleisölle ja kahdelle arvioijalle. Kurssin arvosana määräytyy sekä työskentelyprosessin että esityksen pohjalta.