5.25 Yrittäjyyskasvatus (Paikalliset kirjaukset)

Yrittäjyyskasvatus

Yrittäjyyskasvatuksen toimintamalli ja opinnot

Muuramen lukion yrittäjyyskurssit tarjoavat mahdollisuuden oppia projektien tekemisen kautta työnantajien arvostamia taitoja: luovuutta, ongelmaratkaisukykyä, ihmissuhdetaitoja, kokonaisuuden hallintaa, yrittäjämäistä asennetta, viestintätaitoja, joustavuutta, johtamistaitoja, itsenäistä ajattelua, yhteistyötaitoja, riskinottokykyä ja intohimoa uuden oppimiseen. Yrittäjyyteen opitaan tekemällä, kokeilemalla ja vuorovaikutuksessa niin kokeneempien kuin oman vertaisryhmän kanssa. Projektien haasteita kasvatetaan samassa suhteessa osaamisen kehittymisen kanssa. Oppimisen motivaatio syntyy nuorten itsensä ideoimien projektien kautta. Opettajan rooli on enemmän valmentava eli yksilön, tiimin sekä projektin prosesseja oikeilla kysymyksillä edistävä ohjaaja.

Ensimmäisenä opintovuonna lukiolaiset toteuttavat oman projektinsa. Toiseen opintovuoteen jatkavat ne opiskelijat, jotka haluavat viedä yrittäjyysopintojaan pidemmälle ja toteuttavat lukion markkinointiprojektin Nisulanmäen koulun yhdeksäsluokkalaisille tai jonkun muun projektin. Kolmannen vuoden opinnoissa harjoitellaan valmentamista ja opiskelija toimii apuvalmentajana.

Paikalliset soveltavat kurssit


1. Yrittäjyyden perusteet (YR1)

Laajuus 1-2 kurssia

Tavoitteet

Yrittäjyysopintojen tavoitteena on tukea ja syventää lukion opetussuunnitelman Aktiivinen kansalaisuus ja yrittäjyys –aihekokonaisuutta. Lisäksi tavoitteena on tukea opiskelijan asenteellista, taidollista ja tiedollista kehittymistä sekä auttaa opiskelijaa tunnistamaan omia oppimistyylejään ja laajentamaan niitä. Kurssi kehittää opiskelijan yhteistyö- ja projektityötaitoja sekä auttaa opiskelijaa sisäistämään yrittäjyyden merkitys koko yhteiskunnassa. Opinnot perehdyttävät opiskelijaa yrittämiseen ammattina. Vapaaehtoisella ammattikirjallisuudella voidaan syventää oppimista.

Opiskelija ymmärtää ja sisäistää yksilön oppimisprosessin ja käyttää henkilökohtaista oppimissopimusta. Kurssi auttaa opiskelijaa löytämään ja vahvistamaan omia vahvuuksiaan. Opiskelija osaa toimia osana tiimiä ja ymmärtää yritysten toimintaperiaatteita. Tiimityöskentelyssä käytetään yhteisiä tiimiviikonloppuja, projektitapaamisia koulutyön aikana ja ulkopuolella.

Opiskelija osaa työskennellä dialogisesti osana tiimiä myös ilman valmentajan jatkuvaa läsnäoloa. Samalla opiskellaan projektihallinnan perustaitoja. Asiakkailta saatua palautetta hyödynnetään oppimisessa. Oppimispäiväkirjaa ja/tai tuntikirjanpitoa pyritään käyttämään opiskelijoiden henkilökohtaisessa seurannassa. Opiskelija toimii aktiivisesti omassa roolitehtävässään tiimissä ja projektissa /projekteissa. Hyödynnetään lukion työosuuskunta Kisälliä taloushallinnon työkaluna. Opiskelijat tekevät yhteistyötä paikallisten yritysten kanssa.

Arviointi

Opinnot arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty. Kurssien alussa sovitaan valmentajien kanssa hyväksytyn suorituksen kriteerit. Opiskelijat arvioivat omaa yksilöllistä oppimistaan, tiimioppimistaan ja projektioppimistaan suullisesti ja kirjallisesti opiskelun aikana. Tiimi arvioi omaa työskentelyään. Valmentajien arviointityökaluina ovat arviointikeskustelu ja kirjalliset tuotokset.


2. Tiimiyrittäjyys ja projekti (YR2)

Laajuus 1-2 kurssia

Tavoitteet

Opintojen tavoitteena on opiskelijan omaehtoisen ja sisäisen yrittäjyyden taitojen opettelu ja vahvistaminen. Opiskelija kehittyy kokonaisvaltaisten ja teoreettisten asiakokonaisuuksien ymmärtämisessä. Harjoitellaan oman osaamisalkun kokoamista ja ymmärretään oman osaamisverkoston merkitys. Kirjallisuudella syvennetään oppimisteoriaa. Opiskelija tuottaa kirjallista materiaalia tiiminsä käyttöön.

Näin ymmärretään tiimin tehtävä- ja roolijaon merkitys tiimin toiminnalle. Opiskelija osaa hyödyntää tiimin jäsenten erilaista osaamista. Tiimi toimii itseohjautuvammin kuin 1. vuosikurssilla. Dialogi on ensisijainen työkalu. Tiimityössä käytetään erilaisia työympäristöjä kuten virtuaalisia ympäristöjä, videoneuvotteluja ja interaktiivisia oppimisympäristöjä. Osataan tehdä yhteinen tiimi- ja oppimissopimus. Tiimi toimii ammattimaisemmin.

Projekti-ja taloushallinto tapahtuu työosuuskunta Kisällin kautta. Osataan paremmin projektihallinnan perustaitoja. Luodaan uusia asiakaskontakteja ja ylläpidetään edellisen vuoden kontakteja. Ymmärretään asiakastyytyväisyyden merkitys projektin onnistumiselle. Projektien vastuuhenkilöt osaavat tehdä syvempää yhteistyötä ja jakavat osaamistaan muille. Projektityön aikana ja lopuksi tiimi analysoi työn tulosta ja oppimistaan.

Arviointi

Arviointia käytetään opiskelijan, tiimin ja projektin kehitysindikaattorina. Opiskelijat arvioivat omaa yksilöllistä oppimistaan, tiimioppimistaan ja projektioppimistaan suullisesti ja kirjallisesti opiskelun aikana.Valmentajien arviointityökaluna ovat arviointikeskustelu ja opiskelijan kirjalliset näytöt. Asiakasarviointia käytetään projektien onnistumista arvioidessa.

3. Tiimivalmentajuus (YR3)

Laajuus 1 kurssi

Tavoitteet

Opiskelijat toimivat hyvin itsenäisesti YR1- ja YR2-tiimien apuvalmentajina ja varsinaisten opettajavalmentajien apuna. Opiskelijat oppivat valmentamista ja tiimijohtamista. Toimivat silti osana tiimiä ja auttavat osaamisellaan nuorimpia tiimin jäseniä.

Opiskelijat kehittävät omia vahvuuksiaan tavoitteenaan suunnitella mahdollisia uravaihtoehtojaan. Opitaan lukemaan tavoitteellisesti teoreettista tietoa ja tuottamaan siitä soveltavia ajatuksia (essee) oman tai tiimin ajattelun kehittymiseksi. Harjoitellaan oman osaamissalkun kokoamista. Tiedostetaan oma verkosto, jota tavoitteellisesti kehitetään ja laajennetaan. Uusien opetusteknologioiden hyödyntäminen (tabletit, virtuaalitodellisuus, etäopetus, videoneuvottelut yms.) Taloudellisten periaatteiden syvempi ymmärtäminen ja opiskeleminen. Markkinoinnin ja myynnin opiskeleminen

Asiakkailta saatuja palautteita, asiakasvuoropuhelun tuloksia ja oppeja osataan tuoda tiimin keskusteluihin. Opiskelija tuottaa pohdiskelevan esseen oman osaamisensa/projektitehtävänsä alueelta. Opiskelija laatii oman osaamissalkkunsa (CV), jota hän osaa käyttää oman osaamisensa markkinoinnissa. Opiskelija toimii aktiivisesti omassa roolitehtävässään tiimissä, projektissa ja osuuskunnassa. Opiskelija verkostoituu. Opiskelija osaa toimia ja työskennellä uusien opetusteknologioiden välityksellä. Opiskelija ymmärtää talouden ja markkinoinnin pääperiaatteet.

Arviointi

Opiskelijat arvioivat omaa yksilöllistä oppimistaan, tiimioppimistaan ja projektioppimistaan suullisesti ja kirjallisesti opiskelun aikana. Valmentajien arviointityökaluna on arviointikeskustelu. Asiakasarviointi osana arviointia. Valmentajat arvioivat myös tapahtuneiden asiakaskontaktien määrää, taloudellista toimeliaisuutta ja tulosta sekä projektien haasteellisuutta suhteessa projektiryhmän kykyihin


4. Työkurssi (YR4)

Laajuus 1 kurssi

Kurssin voi saada kerran opintojen aikana tekemällä työtä vähintään 38 tuntia. Myös kesällä tehty työ hyväksytään.

Laadi perusteellinen raportti työtehtävistä. Kuvaa mitä olet tehnyt, mitä olet oppinut, miten olet kehittynyt työntekijänä ja missä olet onnistunut tai epäonnistunut.

Laadi yritysesittely, jossa kuvaat yrityksen liiketoimintaa : mitä tekee, miten tekee ja kenelle tekee. Liitä esittelyyn yrityksen talousteen liittyviä tunnuslukuja kuten liikevaihto, liiketulos ja vakavaraisuus tai omavaraisuusaste.

Pyydä yrityksestä työtodistus, josta selviää tehdyt työtunnit.

Palauta koko raportti rehtorille. Suositeltavaa on, että sovit työkurssin suorittamisesta etukäteen rehtorin kanssa.


Kansainvälisen liiketoimintaverkoston verkko- ja hybridikurssit

Kurssit alkavat syksyllä 2016 ja niiden sisältö tarkentuu myöhemmin. Liiketoimintaverkosto tarjoaa 8 erilaista kansainvälisen liikesivistyksen kurssia. Osa kursseista on puhtaita verkkokursseja ja osa hybridikursseja, joissa osa opetuksesta on verkosssa ja osa opettajavetoista.Kurssit :

5. Myynti, markkinointi ja kaupallistaminen – Menesty markkinoilla! (YR5)

Perehdytään oman talouden hallintaan. Opitaan mitä on myyminen ja markkinointi asiakasnäkökulmien kautta. Brändin luominen kaupallistamisen kautta. Miten opiskelija kaupallistaa oman osaamisensa.

6. Vuorovaikutus ja neuvottelutaidot – Miten saat ihmiset ostamaan? (YR6)

Kommunikaatio liiketoiminnassa - miten tyylit, taidot ja tunteet vaikuttavat vuorovaikutukseen. Tärkeänä osana neuvottelutaidot. Harjoitellaan asiakastapaamisen järjestämistä ja presentointia. Miten opiskelija vakuuttaa muut omasta osaamisestaan.

7. Globaali markkinatalous – Maailma, jossa toimimme (YR7)

Maailmantalouden globalisoituminen ja kansainvälisen kilpailun historia ja nykyisyys. Kurssia osana käydään läpi talouden trendit ja markkinoiden tunnistaminen. Perehtyminen kansainvälisiin brändeihin. Miten opiskelija tunnistaa sopivat markkinat.

8. Business-kulttuurit - Tunne ympäristösi! (YR8)

Miten toimia oikein asiakkaiden kanssa kansainvälisillä markkinoilla. Teemoina liiketoiminnan erilaiset näyttämöt kuten yksilö, organisaatiot ja erilaiset maantieteelliset alueet. Tärkeätä erottaa erilaiset kulttuuriset erot liiketoiminnassa. Kurssilla käydään läpi muutaman talousalueen esittelyt taustoineen.

9. Etiikka ja lainsäädäntö johtamisessa – Minusta vastuullinen johtaja! (YR9)

Kurssilla perehdytään hyvän ja vastuullisen johtajuuden edellytyksiin. Millaisia tyylejä ja teorioita johtamisen taustalla vaikuttaa. Keskeistä myös Green business sekä etiikka ja lainsäädäntö.

10. Tuotanto, logistiikka ja digitalisaatio – Ilman tuotantoa ei ole ”bisnestä" (YR10)

Tutustuminen erilaisiin tuotantoprosesseihin ja toimintatapoihin. Miten tuotantoa optimoidaan ja mikä on logistiikan merkitys ja kehitys kansainvälisessä kaupassa. Keskeistä myös digitalisaation merkitys liiketoiminnan mullistajana.

11. Talous ja raha yritystoiminnassa – Miten pyöritän yritystä? (YR11)

Kurssilla tutkitaan millaisia yritystoiminnan osa-alueita on. Miten yritystoimintaa kehitetään ja miten laskentatoimi liittyy kiinteästi yritystoimintaan. Yritysten merkitys ja tavoitteet laajemminkin.

12. Liiketoimintaan jalkautuminen (YR12)

Kurssilla jalkaudutaan liiketoimintaan, jossa sovelletaan opintokokonaisuuden aikana opittuja valmiuksia käytännön workshopeissa niin fyysisissä kuin digitaalisissa ympäristöissä. Tällaisia paikkoja voivat olla esimerkiksi Slush for Youth tai vastaavat konkreettiset tapahtumat.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä