Oppimisen tuki

Tukiopetus, erityisopetus, kolmiportainen tuki

Päivitetty 10/2022


TUKIOPETUS

Tukiopetus on tarkoitettu ensisijaisesti tilapäisten oppimisvaikeuksien tai opinnoissaan tilapäisesti jälkeen jääneiden oppilaiden tueksi esim. sairaustapauksissa. Tukiopetusta ei ole tarkoitettu paikkaamaan opinto-vaikeuksia, jotka johtuvat esim. perheen kanssa tehtävästä matkasta tai normaalin koulunkäynnin laiminlyönnistä.


ERITYISOPETUS
Jokaiselle yleiseen tukeen kuuluvalle oppilaalle voidaan antaa tukiopetusta, mutta mikäli se ei yksin riitä, annetaan oppilaalle osa-aikaista erityisopetusta. Sen tarkoituksena on taata oppivelvollisuuden suorittaminen ja mahdollisuus jatko-opintoihin. Pyrkimyksenä on oppilaiden yksilöllisen kehityksen ja itsetunnon tukeminen, opiskelutaitojen ja vastuullisen työskentelytyylin oppiminen sekä syrjäytymisen ehkäiseminen.

1.-4. luokilla osa-aikaisen erityisopetuksen painopiste on kielellisen kehityksen tukemisessa sekä lukemisen, kirjoittamisen, matematiikan ja tarkkaavaisuuden taitojen harjaannuttamisessa ja kuntouttamisessa. Erityisopettaja seuraa ja tukee oppilaan koulunkäyntiä jokaisella luokka-asteella. Puheopetusta annetaan ensisijaisesti 1. luokalla.

Erityisopetusta suunnitellaan oppilaan tarpeiden mukaisesti ja kiinteä yhteistyö yleisopetuksen luokkien kanssa on jatkuvaa kaikilla luokka-asteilla. Erityisopettaja opettaa erityisoppilaita sekä tukee luokanopettajia heidän työskennellessään erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden kanssa. Hän on mukana valmistelemassa siirtoa erityisopetukseen sekä oppilaan siirtoa takaisin yleisopetukseen.


KOLMIPORTAINEN TUKI

Koulussa annettava pedagoginen tuki jaetaan kolmeen osaan: yleiseen, tehostettuun ja erityiseen tukeen.

Yleisellä tuella tarkoitetaan jokaiselle oppilaalle suunnattua tukea ja se on ensisijainen tuen järjestämisen muoto. Näitä yleisen tuen muotoja ovat esim. eriyttäminen, tukiopetus, kodin ja koulun välinen yhteistyö, joustavat opetusjärjestelyt, samanaikaisopetus, osa-aikainen erityisopetus ja koulunkäynnin ohjaajan tuki.


Oppilaalle, joka tarvitsee oppimisessaan tai koulunkäynnissään säännöllistä tukea tai samanaikaisesti useita tukimuotoja, tulee antaa tehostettua tukea hänelle laadittuun pedagogiseen arvioon perustuvan oppimissuunnitelman mukaisesti. Tehostetun tuen avulla tuetaan oppimista ja kasvua sekä ehkäistään oppilaan oppimiseen, vuorovaikutukseen tai kehitykseen liittyvien ongelmien kasvamista ja monimuotoistumista sekä syrjäytymistä. Tehostetun tuen tukimuodot ovat samat kuin yleisen tuen tukimuodot, mutta ne ovat kestoltaan pidempiaikaisia ja/tai oppilas tarvitsee useampaa tukimuotoa samanaikaisesti.


Kun oppilaalle annettu tehostettu tuki ei riitä, laaditaan tuen tarpeesta pedagoginen selvitys ja tehdään tarvittaessa päätös erityisestä tuesta. Erityinen tuki koostuu yleensä useammasta jo mainitusta tukimuodosta, koulun ulkopuolisista tukipalveluista sekä oppilashuollon vahvasta tuesta. Erityinen tuki järjestetään oppilaan edun mukaisesti ensisijaisesti muun opetuksen yhteydessä. Se on suunnitelmallista ja yksilöllistä oppilaan tukemista sekä tavoitteellista yhteistyötä oppilaan tarvitsemien tukipalveluiden kanssa. Erityisen tuen sisältämät oppimisen ja koulunkäynnin tukipalvelut kirjataan HOJKSiin eli henkilökohtaiseen opetuksen järjestämistä koskevaan suunnitelmaan.

Katso tarkemmin oppimisen tuen asioista:

https://peda.net/muurame/ojkt