3.-6.lk

Vuosiluokilla 3–6

Oppiaineen tehtävä vuosiluokilla 3-6 

Vuosiluokilla 3–6 opetuksen erityisenä tehtävänä on oppilaiden ilmaisu- ja vuorovaikutustaitojen sekä lukemisen ja tekstien tuottamisen taitojen ja strategioiden sujuvoittaminen ja tekstilajivalikoiman laajentaminen. Oppilaita ohjataan toimimaan tarkoituksenmukaisesti, turvallisesti ja vastuullisesti entistä monipuolisemmissa, myös monimediaisissa vuorovaikutustilanteissa, ja heitä ohjataan tulkitsemaan, tuottamaan ja arvioimaan yhä monimuotoisempia tekstejä osana oppimaan oppimista. Tietoa kielestä, kirjallisuudesta, mediasta ja muusta kulttuurista opitaan kielellisten taitojen kehittämisen ja tekstien merkitysten tarkastelun yhteydessä. Opetuksen tavoitteena on herättää kiinnostus ja antaa välineitä kielen havainnointiin, lukuharrastukseen ja monenlaiseen ilmaisuun sekä tarjota kieleen ja kirjallisuuteen liittyviä elämyksiä. 

Vuosiluokilla 3–6 opetuksen painopiste on oppimaan oppimisen ja vuorovaikutuksen taitojen, lukuharrastuksen sekä sujuvan ja monipuolisen luku- ja kirjoitustaidon vakiinnuttamisessa. Tekstien tulkitsemisen ja tuottamisen yhteydessä harjaannutaan tarkastelemaan kielen piirteitä ja kirjallisuuden keinoja. Lyhyiden tekstien lukemisesta edetään kokonaisteosten lukemiseen ja lukukokemusten monipuoliseen jakamiseen. 

Äidinkieli ja kirjallisuus -oppiaineen oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet vuosiluokilla 3-6 

Tavoitteena on kielellisesti virikkeinen ja yhteisöllinen oppimisympäristö, jossa oppilaiden näkemyksiä arvostetaan ja jossa on mahdollisuus tarkastella ja tuottaa tekstejä yksin ja yhdessä turvallisesti myös viestintäteknologian avulla. Opetuksessa hyödynnetään oppilaiden itse valitsemia ja heitä kiinnostavia kirjoja ja muita monimuotoisia tekstejä sekä laajennetaan oppilaiden lukukokemuksia. Äidinkielen oppimisympäristöön kuuluu myös koulun ulkopuolinen kulttuuri- ja mediatarjonta. Työtavat valitaan niin, että ne mahdollistavat yhdessä toimimisen ja kokemusten jakamisen sekä oppiaineen sisältöalueiden luontevan integroitumisen. Opetusta eheytetään prosessinomaisen opiskelun ja projektityöskentelyn avulla. Vuorovaikutus- ja draamataitoja syvennetään erilaisten harjoitusten avulla. Draamaa ja kirjallisuuden opetusta yhdistetään muiden oppiaineiden opetukseen. 

Ohjaus, eriyttäminen ja tuki äidinkieli ja kirjallisuus -oppiaineessa vuosiluokilla 3-6 

Tavoitteena on tukea oppilaiden kielellistä kehitystä, sujuvan luku- ja kirjoitustaidon oppimista sekä lukutaidon syvenemistä ymmärtäväksi lukemiseksi. Oppilaita tuetaan sanavarannon laajentamisessa, käsitteiden oppimisessa sekä ajatusten kielentämisessä ja vuorovaikutustaidoissa. Jokaista oppilasta kannustetaan taitotasoaan vastaavan kirjallisuuden ja muiden tekstien lukemiseen ja ohjataan luetun ymmärtämisen strategioiden käyttöön sekä sopivien opiskelustrategioiden kehittämiseen ja omien vahvuuksien tunnistamiseen. Oppilaiden tekstien tuottamisen taitojen sekä oikeinkirjoituksen kehittämiseksi annetaan malleja sekä yhteisöllistä ja yksilöllistä tukea. Myös kielellisesti taitavia oppilaita tuetaan lukuhaasteiden ottamisessa, itselleen soveltuvien työtapojen löytämisessä ja tavoitteiden asettamisessa. Tekstit ja työtavat valitaan niin, että oppilaiden yhdenvertaisuus ja sukupuolten tasa-arvo toteutuu. 

Oppilaan oppimisen arviointi äidinkieli ja kirjallisuus -oppiaineessa vuosiluokilla 3-6 

Arviointi ja siihen perustuva palaute on monipuolista, konkreettista ja oppimisen taitoja kehittävää. Arviointi nivotaan kiinteäksi osaksi oppimisprosessia. Arviointi perustuu monipuoliseen dokumentointiin siitä, miten oppilaiden laajenevat kielelliset taidot ja tekstien tuottaminen sekä tulkinta kehittyvät ja mitkä ovat heidän tietonsa kielestä, kirjallisuudesta ja muusta kulttuurista. 

Oppilaita ohjataan arvioimaan omaa ja muiden työskentelyä, ilmaisua ja tuotoksia. Oppimista tukevan, monipuolisen ja erittelevän arvioinnin ja palautteen avulla oppilaita autetaan tulemaan tietoiseksi omista taidoistaan, tiedoistaan ja työskentelyprosesseistaan ja he saavat välineitä niiden kehittämiseen. Omaehtoinen lukeminen on tärkeä tavoite, jota tuetaan ja arvioidaan suhteessa luku- ja kirjoitustaitoon. 

Äidinkielen ja kirjallisuuden sanallista arviota tai arvosanaa antaessaan opettaja arvioi oppilaiden osaamista suhteessa paikallisessa opetussuunnitelmassa asetettuihin tavoitteisiin. Määritellessään osaamisen tasoa 6. vuosiluokan lukuvuositodistusta varten opettaja käyttää valtakunnallisia arviointikriteereitä. Oppimisen edistymisen kannalta keskeisiä ovat äidinkielen ja kirjallisuuden eri tavoitealueiden perustaidot ja niihin johtavat työskentelyprosessit ja oppimisstrategiat. 

Vuosiluokka 3 

VUOSILUOKAN KESKEISET SISÄLTÖALUEET

S1 Vuorovaikutustilanteissa toimiminen 

Harjoitellaan kertomista, mielipiteen ilmaisua ja kuvailua yhteisöllisesti erilaisten aihepiirien ja tekstien pohjalta. Ohjataan kokonaisilmaisuun ja hyödynnetään draamatyöskentelyä. Tutkitaan ja käytetään kieltä osana toimintaa (tilannesidonnaiset fraasit ja ilmaukset, ajan ilmaiseminen kerronnassa, modaalisuus, vertaaminen kuvailussa sekä epäsuora esitys ja toisen puheeseen viittaaminen). Harjoitellaan ääntämistä, kuuntelutaitoja ja kuullusta oppimisen taitoja. Osallistutaan oman luokan sekä kouluyhteisön vuorovaikutus- ja kulttuuritoimintaan, niiden suunnitteluun ja niiden toteuttamiseen.

  • Mielipiteen ilmaiseminen ja perusteleminen 
  • Toisten puheenvuorojen kuunteleminen ja rakentava kommentointi 
  • Erilaiset ilmaisukeinot viestintä-, asiointi- ja esitystilanteissa; pari-, pienryhmä- ja luokkaviestintä 
  • Leikin ja draamamenetelmien käyttö

S2 Tekstien tulkitseminen 

Harjoitellaan kaunokirjallisuuden ja erilaisten tieto- ja mediatekstien sujuvaa lukemista sekä käyttämään tilanteeseen ja tavoitteeseen sopivia lukustrategioita. Edistetään tekstilajien piirteiden sekä kirjallisuuden peruskäsitteiden tuntemusta. Opitaan tunnistamaan kertovien, kuvaavien, ohjaavien ja yksinkertaisten kantaa ottavien tekstien kielellisiä ja tekstuaalisia piirteitä. Harjoitellaan mielipiteen ja arvottavien ilmausten erottamista teksteissä sekä selvittämään tiedon lähteen ja arvioimaan tiedon luotettavuutta. Harjoitellaan hahmottamaan virkkeen osien suhteita (lause, lausekkeen pääsanan ja määritteen suhde, lauseenvastike) tekstin ymmärtämisen tukena. Luokitellaan sanoja merkityksen ja muodon perusteella (sanaluokat). Pohditaan, millaisia merkityksiä eri sijamuodot sisältävät ja opitaan verbien taipuminen persoona- ja aikamuodoissa. Harjoitellaan selittämään, vertailemaan ja pohtimaan sanojen, niiden synonyymien, kielikuvien, sanontojen ja käsitteiden merkityksiä ja niiden hierarkioita. Harjaannutetaan havaitsemaan, miten persoonaa ja aikaa ilmaistaan tekstissä. Laajennetaan sana- ja käsitevarantoa. 

  • Sujuvan peruslukutaidon vahvistaminen 
  • Erilaisten oppilaan tekstimaailmaan liittyvien tekstien lukeminen 
  • Tekstinymmärtämiseen ja opiskelutaitoihin liittyvät strategiat (esim. ajatuskartta, kokeeseen lukeminen ja valmistautuminen) 
  • Sanavaraston laajentaminen, mm. kuvailevat sanat 
  • Verbi, substantiivi ja adjektiivi 
  • Verbin taivuttaminen eri persoonissa 
  • Lapsille suunnatun kirjallisuuden kuunteleminen ja lukeminen 
  • Tiedonhankinnan harjoittelu

S3 Tekstien tuottaminen 

Harjoitellaan sujuvaa kirjoittamista, tekstien tuottamisen ja käsittelyn perustoimintoja ja yleiskielen normeja itsenäisesti ja ryhmässä. Tuotetaan ikäkaudelle sopivia kertovia, kuvaavia, ohjaavia ja yksinkertaisia kantaa ottavia tekstilajeja ja niissä käytettävää sanastoa ja fraseologiaa sekä kieliopillisia rakenteita. Tutustutaan kirjoittamisprosessin vaiheisiin ja muokataan tekstejä palautteen perusteella. 

  • Virkkeen tunnistaminen ja muodostaminen 
  • Tekstin tuottamisen vaiheet; palautteen antaminen ja saaminen (myös vertaispalaute). 
  • Lyhyitä kaunokirjallisia tekstejä, tietotekstejä ja mediatekstejä oppilaan omien valintojen pohjalta 
  • Kuvailevan sanaston käyttö 
  • Oikeinkirjoituksen perusasioita (iso ja pieni alkukirjain, yhdyssanat) 
  • Käsinkirjoittamisen harjoittelu (esim. kirjainkorkeudet), näppäintaitojen harjoittelu ja peda.net-ympäristön käyttö

S4 Kielen, kirjallisuuden ja kulttuurin ymmärtäminen 

Tutkitaan tilanteen ja aiheen mukaista kielen vaihtelua havainnoimalla koulun ja oppilaiden vapaa-ajan vuorovaikutustilanteita sekä moninaisia kuultuja ja luettuja tekstejä. Pohditaan sanojen, ilmausten ja tekstien ilmentämiä merkityksiä ja tapoja luokitella niitä. Tutustutaan puhutun ja kirjoitetun suomen piirteisiin. Opitaan päättelemään keskeisiä säännönmukaisuuksia (sanaluokat ja lausetyypit, nominien ja verbien taivutus, sanojen yhdistäminen ja johtaminen) ja tapoja luoda merkityksiä. Tutustutaan lapsille ja nuorille suunnattuun kauno- ja tietokirjallisuuteen, elokuviin ja mediateksteihin sekä kirjastoon niitä tarjoavana resurssina. Perehdytään lasten ja nuorten maailmaan liittyviin kansanperinteen lajeihin ja nykyperinteeseen. 

  • Lastenperinteen lajeja ja niiden jatkajia nykykulttuurissa, myös koulun muut kulttuurit huomioiden 
  • Lapsille suunnattuun media- ja kulttuuritarjontaan tutustuminen, esimerkiksi kirjasto, elokuva, teatteri ja museo (oppilaiden oma mediakulttuuri huomioiden) 
  • Tiedon hakemista internetistä 
  • Omien esitysten suunnittelu ja toteutus 
  • Itseä kiinnostavan luettavan etsimiseen sekä omaehtoisen lukemisen, kirjoittamisen ja ilmaisutaidon harrastamiseen kannustaminen (esim. vapaaehtoinen lukudiplomi) 
  • Koti- ja ulkomaisen lapsille suunnatun kauno- ja tietokirjallisuuden lukeminen ja sen herättämien kysymysten pohtiminen 
  • Lukudiplomin suorittaminen

S5 Kielen käyttö kaiken oppimisen tukena 

Opitaan jäsentämään lukemisen, kirjoittamisen, kuuntelun ja puhumisen prosesseja pienempiin osiin ja harjoitellaan näitä osataitoja sekä erilaisia kirjoitus- ja kuuntelutekniikoita. Harjoitellaan eri oppiaineiden tärkeiden käsitteiden ja ilmausten tunnistamista ja niiden omaan käyttöön ottamista. Hyödynnetään tieto- ja viestintäteknologiaa apuna eri tiedonalojen tiedonhankinnassa, oppimisessa ja oman oppimisen arvioinnissa suhteessa tavoitteisiin. Oppilasta ohjataan toimimaan eettisesti tekijänoikeuksia ja yksityisyyttä kunnioittaen. Vahvistetaan oppilaan taitoa käyttää omaa äidinkieltään ja muita osaamiaan kieliä kaiken oppimisen tukena. 


Opetuksen tavoitteet 

  

Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet 

Laaja-alainen osaaminen 

T1 

S1 

  

L1, L2, L4 

T2 

S1 

  

L1, L2, L4 

T3 

S1 

  

L2 

T4 

S2 

  

L1, L4 

T7 

S3 

  

L1, L4, L5 

T8 

S3 

  

L1, L2, L4 

T9 

S3 

  

L1, L2, L4 

T10 

S4 

  

L2, L4 

T11 

S4 

  

L2 

T12 

S4 

  

L2, L4 

T13 

S5 

  

L1, L2, L7 

 

VUOSILUOKAN TAVOITTEET

T1 opastaa oppilasta vahvistamaan taitoaan toimia rakentavasti erilaisissa viestintäympäristöissä ja ilmaisemaan mielipiteensä 

Oppilas harjoittelee viestimistä erilaisissa viestintäympäristöissä. 

Oppilas harjoittelee ilmaisemaan mielipiteitään tutussa ryhmässä 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Vuorovaikutustaidot ja ilmaisuvaranto 

Oppilas osallistuu erilaisiin vuorovaikutustilanteisiin käyttäen ilmaisuvarantoaan sekä keskustelee ja työskentelee erilaisten aihepiirien ja tekstien pohjalta. 

 

T2 ohjata oppilasta huomaamaan omien kielellisten ja viestinnällisten valintojensa vaikutuksia ja huomioimaan toisten tarpeita ryhmäviestintätilanteissa 

Oppilas harjoittelee erilaisissa ryhmissä toimimista ja perusviestintätaitoja (katsekontakti, vuorottelu, kuunteleminen, reagointi). 

Oppilas harjoittelee tarkoituksenmukaista puhetapaa toisten tunteet huomioon ottaen. 

Oppilas edistyy keskittyvän, tarkan ja päättelevän kuuntelemisen taidoissa. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Tekstien ymmärtäminen ja vuorovaikutuksessa toimiminen 

Oppilas ymmärtää opetuspuhetta ja muuta kuulemaansa, kun tilanne tai aihe on ennestään tuttu tai ymmärtämistä tuetaan. Oppilas osaa toimia kasvokkaisissa vuorovaikutustilanteissa. 

 

T3 ohjata oppilasta käyttämään luovuuttaan ja ilmaisemaan itseään monipuolisesti erilaisissa viestintä- ja esitystilanteissa, myös draaman avulla 

Oppilas harjoittelee lukemaan eläytyen erilaisia tekstejä. 

Oppilas osallistuu erilaisiin äänenkäyttö- ja draamaharjoituksiin ja -leikkeihin. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Ilmaisu vuorovaikutustilanteissa 

Oppilas ilmaisee itseään erilaisia ilmaisun keinoja käyttäen ja osaa ottaa huomioon puhekumppaninsa. 

 

T4 kannustaa oppilasta kehittämään myönteistä viestijäkuvaa sekä halua ja kykyä toimia erilaisissa, myös monimediaisissa vuorovaikutustilanteissa 

Oppilas tutustuu erilaisiin viestintävälineisiin. 

Oppilas harjoittelee palautteen antamista ja vastaanottamista. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Lukutaidon sujuvuus ja tekstilajitaidot tekstin tulkinnassa 

Oppilas lukee sujuvasti monimuotoisia tekstejä. Oppilas tunnistaa kertomuksen, tietotekstin ja arvioivan tekstin ja harjoittelee käyttämään tietoa tekstilajipiirteistä tekstien tulkinnassa ja arvioinnissa. 

 

T5 ohjata oppilasta sujuvoittamaan lukutaitoaan ja käyttämään tekstin ymmärtämisen strategioita sekä tarkkailemaan ja arvioimaan omaa lukemistaan 

Oppilas harjoittelee sujuvaa lukemista erilaisten tekstien avulla ja tutustuu erilaisiin lukustrategioihin. 

Oppilas harjoittelee arvioimaan lukutaitoaan ja luetun ymmärtämistään. 

Arvioinnin kohde 

 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Tekstinymmärtämisen perusstrategioiden hallinta 

Oppilas lukee sujuvasti monimuotoisia tekstejä ja käyttää tekstinymmärtämisen perusstrategioita sekä osaa tarkkailla ja arvioida omaa lukemistaan. 

 

T6 opastaa oppilasta kehittämään monimuotoisten tekstien erittelyn, arvioinnin ja tulkitsemisen taitoja ja laajentamaan sana- ja käsitevarantoaan sekä edistämään ajattelutaitojaan 

Oppilas tutkii tekstien avulla sanojen muotoja ja merkityksiä. 

Oppilas harjoittelee käyttämään ja tulkitsemaan kieltä synonyymien ja vastakohtien avulla. 

Oppilas kartuttaa sanavarastoaan. 

Oppilas ymmärtää, että teksteillä on erilaisia piirteitä (esim. kertova ja ohjaava teksti). 

Arvioinnin kohde 

 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Tekstien erittely ja tulkinta 

Oppilas tunnistaa joitakin kertovien, kuvaavien, ohjaavien ja yksinkertaisten kantaa ottavien tekstien kielellisiä ja tekstuaalisia piirteitä. Oppilas osaa käyttää tekstien tulkintataitoja oman ajattelunsa sekä sana- ja käsitevarantonsa kehittämiseen. 

 

T7 ohjata oppilasta tiedonhankintaan, monipuolisten tiedonlähteiden käyttöön ja tiedon luotettavuuden arviointiin 

Oppilas harjoittelee tiedon hankintaa erilaisista lähteistä. 

Oppilas harjoittelee aakkostamisen hyödyntämistä tiedonhankinnassa. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Tiedonhankintataidot ja lähdekriittisyys 

Oppilas käyttää tiedonhankinnassaan mediaa ja eri tekstiympäristöjä sekä tilanteeseen sopivia strategioita ja osaa jossain määrin arvioida tietolähteiden luotettavuutta. 

 

T8 kannustaa oppilasta kehittämään kirjallisuudentuntemusta ja kiinnostustaan lapsille ja nuorille tarkoitettua kirjallisuutta, media- ja muita tekstejä kohtaan, luomalla mahdollisuuksia myönteisiin lukukokemuksiin ja -elämyksiin, tiedonhalun tyydyttämiseen sekä lukukokemusten jakamiseen, myös monimediaisissa ympäristöissä 

Oppilas harjoittelee oman lukukokemuksen jakamista pienessä ryhmässä. 

Oppilas lukee ikätasolle sopivia erilaisia tekstilajeja sekä yksin että ryhmässä, myös kokonaisia teoksia. 

Oppilas suorittaa lukudiplomin, tai muun vastaavan lukuhaasteen. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Lapsille ja nuorille tarkoitetun kirjallisuuden ja tekstien tuntemus ja lukukokemusten jakaminen 

Oppilas tuntee jonkin verran lapsille ja nuorille suunnattua kirjallisuutta, media- ja muita tekstejä ja osaa jakaa kokemuksiaan, myös monimediaisessa ympäristössä. 

 

T9 rohkaista oppilasta ilmaisemaan kokemuksiaan, ajatuksiaan ja mielipiteitään ja vahvistamaan myönteistä kuvaa itsestään tekstien tuottajana 

Oppilas harjoittelee ilmaisemaan tekstien pohjalta kokemuksiaan, ajatuksiaan ja mielipiteitään kirjallisesti. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Kokemusten ja ajatusten ilmaiseminen 

Oppilas ilmaisee kokemuksiaan ja ajatuksiaan monimuotoisten tekstien avulla. 

 

T10 kannustaa ja ohjata oppilasta kielentämään ajatuksiaan ja harjoittelemaan kertovien, kuvaavien, ohjaavien ja yksinkertaisten kantaa ottavien tekstien tuottamista, myös monimediaisissa ympäristöissä 

Oppilas harjoittelee tuottamaan fiktiivisiä ja ei-fiktiivisiä kertomuksia. 

Oppilas osaa laatia omalle tekstilleen otsikon. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Oman ajattelun kielentäminen ja eri tekstilajien käyttö 

Oppilas osaa ohjatusti käyttää kertomiselle, kuvaamiselle ja yksinkertaiselle kantaaottavalle tekstille tyypillistä kieltä. Oppilas osaa otsikoida tekstinsä, jakaa sen kappaleisiin ja kiinnittää huomiota sananvalintoihin. 

 

T11 ohjata oppilasta edistämään käsinkirjoittamisen ja näppäintaitojen sujuvoitumista ja vahvistamaan kirjoitetun kielen, ja tekstien rakenteiden ja oikeinkirjoituksen hallintaa 

Oppilas harjoittelee yleis- ja erisnimien oikeinkirjoitusta. 

Oppilas harjoittelee kirjoittamaan prototyyppisiä nominatiivialkuisia yhdyssanoja. 

Oppilas harjoittelee virkkeiden ison alkukirjaimen ja lopetusmerkkien käyttöä omissa teksteissään. 

Oppilas harjoittelee vuoropuhelun kirjoittamista vuorosanaviivan avulla. 

Oppilas harjoittelee sujuvaa käsikirjoittamista ja näppäintaitoja. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Kirjoitustaito ja kirjoitetun kielen hallinta 

Oppilas kirjoittaa sujuvasti ja selkeästi käsin ja on omaksunut tarvittavia näppäintaitoja. Oppilas tuntee kirjoitetun kielen perusrakenteita ja oikeinkirjoituksen perusasioita ja käyttää niitä oman tekstinsä tuottamisessa. 

 

T12 kannustaa oppilasta kehittämään tekstin tuottamisen prosesseja ja taitoa arvioida omia tekstejä, tarjota mahdollisuuksia tekstien tuottamiseen yhdessä, rakentavan palautteen antamiseen ja saamiseen, ohjata ottamaan huomioon tekstin vastaanottaja sekä toimimaan eettisesti verkossa yksityisyyttä ja tekijänoikeuksia kunnioittaen 

Oppilas tuottaa erilaisia tekstejä yksin ja yhdessä toisten kanssa. 

Oppilas ymmärtää kirjoittamisen prosessina, johon kuuluu suunnittelu, kirjoittaminen ja viimeistely. 

Oppilas käyttää tekstien suunnittelussa apunaan jotakin tekstin suunnittelutapaa, esim. ajatuskarttaa. 

Oppilas harjoittelee antamaan ja vastaanottamaan palautetta omista ja muiden teksteistä. 

Oppilas harjoittelee ottamaan vastaanottajan huomioon tuottaessaan omia tekstejään. 

Oppilas tiedostaa tekijänoikeuksia. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Tekstien rakentaminen ja eettinen viestintä 

Oppilas tuntee ja osaa kuvailla tekstien tuottamisen perusvaiheita, osaa arvioida omia tekstejään ja tuottaa tekstejä vaiheittain yksin ja muiden kanssa sekä antaa ja vastaanottaa palautetta. Oppilas osaa merkitä lähteet tekstin loppuun, ymmärtää, ettei saa esittää lainaamaansa tekstiä omanaan ja tietää verkossa toimimisen eettiset periaatteet. 

 

T13 ohjata oppilasta vahvistamaan kielitietoisuuttaan, innostaa häntä tutkimaan ja tarkkailemaan kieltä ja sen eri variantteja ja harjaannuttaa käyttämään käsitteitä, joiden avulla kielestä ja sen rakenteista puhutaan ja auttaa ymmärtämään kielellisten valintojen vaikutuksia 

Oppilas tutkii suomen kielen vaihtelua tilanteen ja aiheen mukaan. 

Oppilas harjoittelee käyttämään opittuja kielitiedon käsitteitä puhuessaan kielestä. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Kielen tarkastelun kehittyminen ja kielikäsitteiden hallinta 

Oppilas tekee havaintoja ja osaa kuvailla tekstien kielellisiä piirteitä ja käyttää oppimiaan käsitteitä puhuessaan ja kirjoittaessaan niistä. 

 

T14 kannustaa oppilasta laajentamaan tekstivalikoimaansa ja lukemaan lapsille ja nuorille suunnattua kirjallisuutta sekä rohkaista lukuharrastukseen ja lukuelämysten jakamiseen ja kirjaston aktiiviseen käyttöön 

Oppilas tutustuu paikalliseen kirjastoon ja sen palveluihin. 

Oppilas lukee ikätasolleen suunnattua kirjallisuutta. 

Oppilas pohtii omaa lukukokemustaan ohjatusti kysymysten avulla ja esim. lukupäiväkirjan avulla. 

Oppilas harjoittelee oman lukukokemuksen jakamista pienissä ryhmissä esim. lukupiirit, kirjavinkkaukset ja draamaharjoitukset 

Oppilas suorittaa lukudiplomin.  

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Kirjallisuuden tuntemus 

Oppilas lukee sovitut lapsille ja nuorille suunnatut kirjat, keskustelee ja jakaa kokemuksiaan lukemistaan kirjoista. 

 

T15 tukea oppilasta kielellisen ja kulttuurisen identiteetin rakentamisessa ja ohjata arvostamaan eri kulttuureja ja kieliä sekä luoda oppilaalle mahdollisuuksia media- ja kulttuuritarjontaan tutustumiseen sekä oman kulttuurin tuottamiseen 

Oppilas tutustuu uuteen ja vanhaan lastenperinteeseen esim. leikit, lorut ja laulut. 

Oppilas tutustuu lapsille ja nuorille suunnattuun mediatarjontaan sekä paikalliseen kulttuuritarjontaan. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Kielitietoisuuden ja kulttuurin tuntemuksen kehittyminen 

Oppilas osaa kuvailla havaitsemiaan yhtäläisyyksiä ja eroja eri kielten ja kulttuurien välillä. Oppilas osaa kertoa itseään kiinnostavasta media- ja kulttuuritarjonnasta. Oppilas osallistuu omien esitysten suunnitteluun ja esittämiseen. 

Vuosiluokka 4 

VUOSILUOKAN KESKEISET SISÄLTÖALUEET

S1 Vuorovaikutustilanteissa toimiminen 

Harjoitellaan kertomista, mielipiteen ilmaisua ja kuvailua yhteisöllisesti erilaisten aihepiirien ja tekstien pohjalta. Ohjataan kokonaisilmaisuun ja hyödynnetään draamatyöskentelyä. Tutkitaan ja käytetään kieltä osana toimintaa (tilannesidonnaiset fraasit ja ilmaukset, ajan ilmaiseminen kerronnassa, modaalisuus, vertaaminen kuvailussa sekä epäsuora esitys ja toisen puheeseen viittaaminen). Harjoitellaan ääntämistä, kuuntelutaitoja ja kuullusta oppimisen taitoja. Osallistutaan oman luokan sekä kouluyhteisön vuorovaikutus- ja kulttuuritoimintaan, niiden suunnitteluun ja niiden toteuttamiseen. 

  • mielipiteen ilmaiseminen ja perustelukeinoja 
  • aktiivisen kuuntelun harjoittelu 
  • opetellaan antamaan ja vastaanottamaan rakentavaa palautetta 
  • ilmaisukeinojen valikoiman laajentaminen erilaisissa viestintätilanteissa (kertominen, selostaminen, kuvailu, kysymysten tekeminen) 
  • leikin ja draaman käyttö kirjallisuuden ja ajankohtaisten aiheiden käsittelyssä 
  • tilanteeseen sopivan kielenkäytön harjoittelu 
  • erilaiset roolit ryhmässä; erilaisten roolien ja viestintätapojen vaikutukset ryhmän toimintaan 
  • kokonaisilmaisuun ohjaaminen ilmaisutaidon harjoituksin

S2 Tekstien tulkitseminen 

Harjoitellaan kaunokirjallisuuden ja erilaisten tieto- ja mediatekstien sujuvaa lukemista sekä käyttämään tilanteeseen ja tavoitteeseen sopivia lukustrategioita. Edistetään tekstilajien piirteiden sekä kirjallisuuden peruskäsitteiden tuntemusta. Opitaan tunnistamaan kertovien, kuvaavien, ohjaavien ja yksinkertaisten kantaa ottavien tekstien kielellisiä ja tekstuaalisia piirteitä. Harjoitellaan mielipiteen ja arvottavien ilmausten erottamista teksteissä sekä selvittämään tiedon lähteen ja arvioimaan tiedon luotettavuutta. Harjoitellaan hahmottamaan virkkeen osien suhteita (lause, lausekkeen pääsanan ja määritteen suhde, lauseenvastike) tekstin ymmärtämisen tukena. Luokitellaan sanoja merkityksen ja muodon perusteella (sanaluokat). Pohditaan, millaisia merkityksiä eri sijamuodot sisältävät ja opitaan verbien taipuminen persoona- ja aikamuodoissa. Harjoitellaan selittämään, vertailemaan ja pohtimaan sanojen, niiden synonyymien, kielikuvien, sanontojen ja käsitteiden merkityksiä ja niiden hierarkioita. Harjaannutetaan havaitsemaan, miten persoonaa ja aikaa ilmaistaan tekstissä. Laajennetaan sana- ja käsitevarantoa. 

  • ymmärtävän lukemisen harjoittelu monipuolisia tekstejä hyödyntäen 
  • mediateksteihin tutustuminen 
  • kertovien ja kuvaavien tekstien kielelliset ja tekstuaaliset piirteet 
  • tiedonetsintää ja valikointia useasta eri lähteestä ja tietojen yhdistelemistä kokonaisuudeksi 
  • tekstinymmärtämisen strategioita harjoittelu (pääasioiden erottaminen yksityiskohdista, myös käsitekarttojen avulla) 
  • mielipiteen ja faktan erottaminen teksteistä 
  • erilaisten tekstilajien tunnistaminen, esim. kertomus, runo, uutinen, mielipideteksti, mainos. 
  • laajennetaan sanavarastoa (synonyymit, vastakohdat) 
  • sanojen luokittelu merkityksen ja muodon perusteella (numeraalit, pronominit) 
  • verbin aikamuodot, passiivin käyttötavat

S3 Tekstien tuottaminen 

Harjoitellaan sujuvaa kirjoittamista, tekstien tuottamisen ja käsittelyn perustoimintoja ja yleiskielen normeja itsenäisesti ja ryhmässä. Tuotetaan ikäkaudelle sopivia kertovia, kuvaavia, ohjaavia ja yksinkertaisia kantaa ottavia tekstilajeja ja niissä käytettävää sanastoa ja fraseologiaa sekä kieliopillisia rakenteita. Tutustutaan kirjoittamisprosessin vaiheisiin ja muokataan tekstejä palautteen perusteella. 

  • lauseen tunnistaminen (päälause, relatiivinen sivulause) 
  • sekä fiktiivisiä tekstejä että tietotekstejä 
  • selkeän käsinkirjoittamisen harjoittelu ja näppäintaitojen sujuvoittaminen 
  • oman tekstin suunnittelu, muokkaaminen ja viimeistely 
  • muistiinpanojen tekeminen 
  • otsikointi ja kappalejako 
  • oikeinkirjoituksen taidot (yleis- ja erisnimet, yhdyssanat, yhdysmerkki, lopetusmerkit, vuoropuhelun kirjoittaminen, pilkku sanojen ja ilmausten välissä) 
  • puhutun ja kirjoitetun kielen eroja 
  • peda.net-ympäristön käyttö 
  • sosiaalisen median käytön periaatteita

S4 Kielen, kirjallisuuden ja kulttuurin ymmärtäminen 

Tutkitaan tilanteen ja aiheen mukaista kielen vaihtelua havainnoimalla koulun ja oppilaiden vapaa-ajan vuorovaikutustilanteita sekä moninaisia kuultuja ja luettuja tekstejä. Pohditaan sanojen, ilmausten ja tekstien ilmentämiä merkityksiä ja tapoja luokitella niitä. Tutustutaan puhutun ja kirjoitetun suomen piirteisiin. Opitaan päättelemään keskeisiä säännönmukaisuuksia (sanaluokat ja lausetyypit, nominien ja verbien taivutus, sanojen yhdistäminen ja johtaminen) ja tapoja luoda merkityksiä. Tutustutaan lapsille ja nuorille suunnattuun kauno- ja tietokirjallisuuteen, elokuviin ja mediateksteihin sekä kirjastoon niitä tarjoavana resurssina. Perehdytään lasten ja nuorten maailmaan liittyviin kansanperinteen lajeihin ja nykyperinteeseen. 

  • oppilaan omaan ja vieraisiin kulttuureihin tutustuminen, esimerkiksi vertailemalla kansanperinteitä ja tapoja oppilaiden kiinnostuksen pohjalta 
  • lapsille suunnatun media- ja kulttuuritoiminnan hyödyntäminen 
  • mediakulttuurin ilmiöiden ja ikäkaudelle tarkoitettujen sisältöjen tarkastelu; median rooli oppilaan arjessa 
  • omien esitysten suunnittelu ja toteuttaminen 
  • sekä fiktiivisen kirjallisuuden (proosa, draama, lyriikka) että tietotekstien monipuolinen lukeminen 
  • lukukokemusten jakaminen suullisesti ja kirjallisesti (kirja-arvioinnit, lukupäiväkirja) ja kirjallisuuden herättämien kysymysten pohtiminen 
  • kirjallisuuden peruskäsitteet (juoni, pää- ja sivuhenkilöt, tapahtumapaikka ja –aika) 
  • kielen vaihtelu tilanteen ja aiheen mukaan 
  • lukudiplomin suorittaminen

S5 Kielen käyttö kaiken oppimisen tukena 

Opitaan jäsentämään lukemisen, kirjoittamisen, kuuntelun ja puhumisen prosesseja pienempiin osiin ja harjoitellaan näitä osataitoja sekä erilaisia kirjoitus- ja kuuntelutekniikoita. Harjoitellaan eri oppiaineiden tärkeiden käsitteiden ja ilmausten tunnistamista ja niiden omaan käyttöön ottamista. Hyödynnetään tieto- ja viestintäteknologiaa apuna eri tiedonalojen tiedonhankinnassa, oppimisessa ja oman oppimisen arvioinnissa suhteessa tavoitteisiin. Oppilasta ohjataan toimimaan eettisesti tekijänoikeuksia ja yksityisyyttä kunnioittaen. Vahvistetaan oppilaan taitoa käyttää omaa äidinkieltään ja muita osaamiaan kieliä kaiken oppimisen tukena. 

 

Opetuksen tavoitteet 

Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet 

Laaja-alainen osaaminen 

T1 

S1 

L1, L2, L4 

T2 

S1 

L1, L2, L4 

T3 

S1 

L2 

T4 

S2 

L1, L4 

T5 

S2 

L2, L4 

T7 

S3 

L1, L4, L5 

T8 

S3 

L1, L2, L4 

T9 

S3 

L1, L2, L4 

T10 

S4 

L2, L4 

T11 

S4 

L2 

T13 

S5 

L1, L2, L7 

T14 

S5 

L4, L7 

 

VUOSILUOKAN TAVOITTEET

T1 opastaa oppilasta vahvistamaan taitoaan toimia rakentavasti erilaisissa viestintäympäristöissä ja ilmaisemaan mielipiteensä 

Oppilas osaa asioida erilaisissa tilanteissa asianmukaisesti. 

Oppilas harjoittelee ilmaisemaan mielipiteensä vuorovaikutustilanteissa. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Puheviestintätilanteissa toimiminen 

Oppilas esittää ajatuksiaan ja ilmaisee mielipiteensä itselleen tutuissa viestintäympäristöissä. 



T2 ohjata oppilasta huomaamaan omien kielellisten ja viestinnällisten valintojensa vaikutuksia ja huomioimaan toisten tarpeita ryhmäviestintätilanteissa 

Oppilas harjoittelee perusviestintätaitoja (katsekontakti, vuorottelu, kuunteleminen, reagointi). 

Oppilas osaa toimia erilaisissa ryhmissä ja arvioi omaa toimintaansa ryhmän jäsenenä. 

Oppilas kehittää kielenkäyttötaitoaan erilaisissa viestintätilanteissa. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Toiminta vuorovaikutustilanteissa 

Oppilas hyödyntää äänenkäytön, viestien kohdentamisen ja kontaktinoton taitoja erilaisissa vuorovaikutustilanteissa, osaa muunnella viestintätapaansa tilanteen mukaan ja pyrkii ottamaan muiden näkökulmat huomioon. 

 

T3 ohjata oppilasta käyttämään luovuuttaan ja ilmaisemaan itseään monipuolisesti erilaisissa viestintä- ja esitystilanteissa, myös draaman avulla 

Oppilas rohkaistuu toimimaan erilaisissa vuorovaikutustilanteissa. 

Oppilas harjoittelee esiintymistä yksin ja ryhmässä. 

Oppilas osallistuu erilaisiin äänenkäyttö- ja draamaharjoituksiin ja -leikkeihin. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Ilmaisukeinojen käyttö 

Oppilas osaa käyttää kokonaisilmaisun keinoja omien ideoidensa ja ajatustensa ilmaisemiseen ryhmässä, osaa pitää lyhyen valmistellun puheenvuoron tai esityksen sekä osallistuu draamatoimintaan. 

 

T4 kannustaa oppilasta kehittämään myönteistä viestijäkuvaa sekä halua ja kykyä toimia erilaisissa, myös monimediaisissa vuorovaikutustilanteissa 

Oppilas kehittää omaa kykyään toimia viestijänä vuorovaikutustilanteessa. 

Oppilas ymmärtää palautteen antamisen merkityksen ja harjoittelee rakentavan palautteen antamista ja vastaanottamista. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Vuorovaikutustaitojen kehittyminen 

Oppilas ottaa vastaan palautetta omasta toiminnastaan ja antaa palautetta muille. 

 

T5 ohjata oppilasta sujuvoittamaan lukutaitoaan ja käyttämään tekstin ymmärtämisen strategioita sekä tarkkailemaan ja arvioimaan omaa lukemistaan 

Oppilas lukee erilaisia tekstejä ja harjoittelee erilaisia lukustrategioita huomioiden painettujen ja monimediaisten tekstien erot. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Tekstinymmärtämisen perusstrategioiden hallinta 

Oppilas lukee sujuvasti monimuotoisia tekstejä ja käyttää tekstinymmärtämisen perusstrategioita sekä osaa tarkkailla ja arvioida omaa lukemistaan. 

 

T6 opastaa oppilasta kehittämään monimuotoisten tekstien erittelyn, arvioinnin ja tulkitsemisen taitoja ja laajentamaan sana- ja käsitevarantoaan sekä edistämään ajattelutaitojaan 

Oppilas harjoittelee sanojen luokittelua merkityksen ja muodon mukaan (sanaluokat). 

Oppilas harjaantuu verbien persoonamuotojen käyttämisessä. 

Oppilas harjoittelee ymmärtämään lukemastaan kielikuvia ja sävyjä (mm. synonyymien sävyerot). 

Oppilas ymmärtää, että erilaisten tekstien avulla voi kertoa, kuvata, ohjata ja vaikuttaa. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Tekstien erittely ja tulkinta 

Oppilas tunnistaa joitakin kertovien, kuvaavien, ohjaavien ja yksinkertaisten kantaa ottavien tekstien kielellisiä ja tekstuaalisia piirteitä. Oppilas osaa käyttää tekstien tulkintataitoja oman ajattelunsa sekä sana- ja käsitevarantonsa kehittämiseen. 

 

T7 ohjata oppilasta tiedonhankintaan, monipuolisten tiedonlähteiden käyttöön ja tiedon luotettavuuden arviointiin 

Oppilas vertailee tietolähteitä ja harjoittelee sopivan lähteen käyttöä. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Tiedonhankintataidot ja lähdekriittisyys Vuorovaikutustaitojen kehittyminen 

Oppilas käyttää tiedonhankinnassaan mediaa ja eri tekstiympäristöjä sekä tilanteeseen sopivia strategioita ja osaa jossain määrin arvioida tietolähteiden luotettavuutta. 

 

T8 kannustaa oppilasta kehittämään kirjallisuudentuntemusta ja kiinnostustaan lapsille ja nuorille tarkoitettua kirjallisuutta, media- ja muita tekstejä kohtaan, luomalla mahdollisuuksia myönteisiin lukukokemuksiin ja -elämyksiin, tiedonhalun tyydyttämiseen sekä lukukokemusten jakamiseen, myös monimediaisissa ympäristöissä 

Oppilas harjoittelee oman lukukokemuksen jakamista käyttäen myös opittuja kirjallisuuskäsitteitä. 

Oppilas lukee ikätasolle sopivia erilaisia tekstilajeja sekä yksin että ryhmässä, myös kokonaisia teoksia. 

Oppilas suorittaa lukudiplomin, tai muun vastaavan lukuhaasteen. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Lapsille ja nuorille tarkoitetun kirjallisuuden ja tekstien tuntemus ja lukukokemusten jakaminen 

Oppilas tuntee jonkin verran lapsille ja nuorille suunnattua kirjallisuutta, media- ja muita tekstejä ja osaa jakaa kokemuksiaan, myös monimediaisessa ympäristössä. 

 

T9 rohkaista oppilasta ilmaisemaan kokemuksiaan, ajatuksiaan ja mielipiteitään ja vahvistamaan myönteistä kuvaa itsestään tekstien tuottajana 

Oppilas harjoittelee ilmaisemaan tekstien pohjalta kokemuksiaan, ajatuksiaan ja mielipiteitään kirjallisesti. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Kokemusten ja ajatusten ilmaiseminen 

Oppilas ilmaisee kokemuksiaan ja ajatuksiaan monimuotoisten tekstien avulla. 



T10 kannustaa ja ohjata oppilasta kielentämään ajatuksiaan ja harjoittelemaan kertovien, kuvaavien, ohjaavien ja yksinkertaisten kantaa ottavien tekstien tuottamista, myös monimediaisissa ympäristöissä 

Oppilas tuottaa erilaisia tekstilajeja, mm. kertovia ja kuvailevia. 

Oppilas harjoittelee käyttämään kappalejakoa omissa teksteissään. 

Oppilas kiinnittää huomiota sananvalintoihin omissa teksteissään. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Oman ajattelun kielentäminen ja eri tekstilajien käyttö 

Oppilas osaa ohjatusti käyttää kertomiselle, kuvaamiselle ja yksinkertaiselle kantaaottavalle tekstille tyypillistä kieltä. Oppilas osaa otsikoida tekstinsä, jakaa sen kappaleisiin ja kiinnittää huomiota sananvalintoihin. 

 

T11 ohjata oppilasta edistämään käsinkirjoittamisen ja näppäintaitojen sujuvoitumista ja vahvistamaan kirjoitetun kielen, ja tekstien rakenteiden ja oikeinkirjoituksen hallintaa 

Oppilas harjaantuu kirjoittamaan yleis- ja erisnimet oikein. 

Oppilas harjaantuu kirjoittamaan nominatiivialkuiset yhdyssanat oikein ja käyttämään yhdysmerkkiä. 

Oppilas harjoittelee kirjoittamaan virkkeitä, jotka muodostuvat sekä pää- että sivulauseista. 

Oppilas varmentaa vuoropuhelun kirjoittamistaitoaan vuorosanaviivan avulla. 

Oppilas harjoittelee sujuvaa käsinkirjoittamista ja näppäintaitoja. 

Oppilas harjoittelee kertomustekstin kirjoittamista kiinnittäen erityisesti huomiota kuvaamiseen (henkilökuvaus, ympäristökuvaus) sekä tarinan aloitukseen ja lopetukseen. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Kirjoitustaito ja kirjoitetun kielen hallinta 

Oppilas kirjoittaa sujuvasti ja selkeästi käsin ja on omaksunut tarvittavia näppäintaitoja. Oppilas tuntee kirjoitetun kielen perusrakenteita ja oikeinkirjoituksen perusasioita ja käyttää niitä oman tekstinsä tuottamisessa. 

 

T12 kannustaa oppilasta kehittämään tekstin tuottamisen prosesseja ja taitoa arvioida omia tekstejä, tarjota mahdollisuuksia tekstien tuottamiseen yhdessä, rakentavan palautteen antamiseen ja saamiseen, ohjata ottamaan huomioon tekstin vastaanottaja sekä toimimaan eettisesti verkossa yksityisyyttä ja tekijänoikeuksia kunnioittaen 

Oppilas tuottaa erilaisia tekstejä yksin ja yhdessä toisten kanssa. 

Oppilas toteuttaa tekstejä prosessina, joka pitää sisällään suunnittelun, kirjoittamisen ja viimeistelyn. 

Oppilas harjoittelee käyttämään tekstin suunnittelussa esim. ajatuskarttaa, suunnitteluruudukkoa tai tukisanalistaa. 

Oppilas harjoittelee antamaan ja vastaanottamaan vertaispalautetta omista ja muiden teksteistä. 

Oppilas harjoittelee ottamaan vastaanottajan ja tilanteen huomioon tuottaessaan tekstejään. 

Oppilas tuntee tekijänoikeudet ja harjoittelee niiden kunnioittamista omissa teksteissään. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Tekstien rakentaminen ja eettinen viestintä 

Oppilas tuntee ja osaa kuvailla tekstien tuottamisen perusvaiheita, osaa arvioida omia tekstejään ja tuottaa tekstejä vaiheittain yksin ja muiden kanssa sekä antaa ja vastaanottaa palautetta. Oppilas osaa merkitä lähteet tekstin loppuun, ymmärtää, ettei saa esittää lainaamaansa tekstiä omanaan ja tietää verkossa toimimisen eettiset periaatteet. 

 

T13 ohjata oppilasta vahvistamaan kielitietoisuuttaan, innostaa häntä tutkimaan ja tarkkailemaan kieltä ja sen eri variantteja ja harjaannuttaa käyttämään käsitteitä, joiden avulla kielestä ja sen rakenteista puhutaan ja auttaa ymmärtämään kielellisten valintojen vaikutuksia 

Oppilas tutkii suomen kielen vaihtelua tilanteen ja aiheen mukaan sekä pohtii sanojen merkityksiä. 

Oppilas harjoittelee käyttämään opittuja kielitiedon käsitteitä puhuessaan kielestä. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Kielen tarkastelun kehittyminen ja kielikäsitteiden hallinta 

Oppilas tekee havaintoja ja osaa kuvailla tekstien kielellisiä piirteitä ja käyttää oppimiaan käsitteitä puhuessaan ja kirjoittaessaan niistä. 

 

T14 kannustaa oppilasta laajentamaan tekstivalikoimaansa ja lukemaan lapsille ja nuorille suunnattua kirjallisuutta sekä rohkaista lukuharrastukseen ja lukuelämysten jakamiseen ja kirjaston aktiiviseen käyttöön 

Oppilas osaa tehdä yksinkertaisen tiedonhaun verkkokirjastossa. 

Oppilas lukee ikätasolleen suunnattua kotimaista ja käännettyä kirjallisuutta sekä tutustuu lasten ja nuorten klassikkokirjoihin. 

Oppilas pohtii omaa lukukokemustaan ohjatusti kysymysten avulla ja esim. lukupäiväkirjan avulla. 

Oppilas harjoittelee oman lukukokemuksen jakamista pienissä ryhmissä esim. lukupiirit, kirjavinkkaukset ja draamaharjoitukset. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Kirjallisuuden tuntemus 

Oppilas lukee sovitut lapsille ja nuorille suunnatut kirjat, keskustelee ja jakaa kokemuksiaan lukemistaan kirjoista. 

 

T15 tukea oppilasta kielellisen ja kulttuurisen identiteetin rakentamisessa ja ohjata arvostamaan eri kulttuureja ja kieliä sekä luoda oppilaalle mahdollisuuksia media- ja kulttuuritarjontaan tutustumiseen sekä oman kulttuurin tuottamiseen 

Oppilas tutustuu lapsille ja nuorille suunnattuun mediatarjontaan sekä paikalliseen kulttuuritarjontaan. 

Oppilas on tietoinen, että kulttuuri on osa ihmisen identiteettiä. 

Oppilas kykenee vertailemaan oman ja toisten kulttuurien eroja. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Kielitietoisuuden ja kulttuurin tuntemuksen kehittyminen 

Oppilas osaa kuvailla havaitsemiaan yhtäläisyyksiä ja eroja eri kielten ja kulttuurien välillä. Oppilas osaa kertoa itseään kiinnostavasta media- ja kulttuuritarjonnasta. Oppilas osallistuu omien esitysten suunnitteluun ja esittämiseen. 

 

Vuosiluokka 5 

VUOSILUOKAN KESKEISET SISÄLTÖALUEET


S1 Vuorovaikutustilanteissa toimiminen
 

Harjoitellaan kertomista, mielipiteen ilmaisua ja kuvailua yhteisöllisesti erilaisten aihepiirien ja tekstien pohjalta. Ohjataan kokonaisilmaisuun ja hyödynnetään draamatyöskentelyä. Tutkitaan ja käytetään kieltä osana toimintaa (tilannesidonnaiset fraasit ja ilmaukset, ajan ilmaiseminen kerronnassa, modaalisuus, vertaaminen kuvailussa sekä epäsuora esitys ja toisen puheeseen viittaaminen). Harjoitellaan ääntämistä, kuuntelutaitoja ja kuullusta oppimisen taitoja. Osallistutaan oman luokan sekä kouluyhteisön vuorovaikutus- ja kulttuuritoimintaan, niiden suunnitteluun ja niiden toteuttamiseen. 

  • omien kokemusten, ajatusten, mielipiteiden jakaminen erilaisissa viestintätilanteissa 
  • rakentavan palautteen antaminen ja vastaanottaminen 
  • draamamenetelmien käyttö erilaisten ajankohtaisten aiheiden ja kirjallisuuden käsittelyssä empatiakyvyn syventämiseksi 
  • ilmaisurohkeuden ja -halun vahvistaminen 
  • osallistuminen oman luokan sekä kouluyhteisön vuorovaikutus- ja kulttuuritoimintaan, niiden suunnitteluun ja toteuttamiseen

S2 Tekstien tulkitseminen 

Harjoitellaan kaunokirjallisuuden ja erilaisten tieto- ja mediatekstien sujuvaa lukemista sekä käyttämään tilanteeseen ja tavoitteeseen sopivia lukustrategioita. Edistetään tekstilajien piirteiden sekä kirjallisuuden peruskäsitteiden tuntemusta. Opitaan tunnistamaan kertovien, kuvaavien, ohjaavien ja yksinkertaisten kantaa ottavien tekstien kielellisiä ja tekstuaalisia piirteitä. Harjoitellaan mielipiteen ja arvottavien ilmausten erottamista teksteissä sekä selvittämään tiedon lähteen ja arvioimaan tiedon luotettavuutta. Harjoitellaan hahmottamaan virkkeen osien suhteita (lause, lausekkeen pääsanan ja määritteen suhde, lauseenvastike) tekstin ymmärtämisen tukena. Luokitellaan sanoja merkityksen ja muodon perusteella (sanaluokat). Pohditaan, millaisia merkityksiä eri sijamuodot sisältävät ja opitaan verbien taipuminen persoona- ja aikamuodoissa. Harjoitellaan selittämään, vertailemaan ja pohtimaan sanojen, niiden synonyymien, kielikuvien, sanontojen ja käsitteiden merkityksiä ja niiden hierarkioita. Harjaannutetaan havaitsemaan, miten persoonaa ja aikaa ilmaistaan tekstissä. Laajennetaan sana- ja käsitevarantoa. 

  • ohjaavia ja yksinkertaisia kantaa ottavia tekstejä 
  • mediateksteihin tutustuminen 
  • tekstinymmärtämisen strategioiden käyttö 
  • oman lukutaidon tarkkailu 
  • sanojen, sanontojen ja käsitteiden merkitykset ja hierarkiat (esimerkiksi ylä- ja alakäsitteet) 
  • lapsille ja nuorille suunnattua monipuolista kirjallisuutta, myös tietokirjallisuutta ja mediatekstejä 
  • kaunokirjallisten tekstien eläytyvä lukeminen (erilaiset tunnetilat) ja niistä keskusteleminen 
  • tiedon hankintaa eri lähteistä 
  • taipumattomat sanat, erityisesti adverbit ja konjunktiot 

S3 Tekstien tuottaminen 

Harjoitellaan sujuvaa kirjoittamista, tekstien tuottamisen ja käsittelyn perustoimintoja ja yleiskielen normeja itsenäisesti ja ryhmässä. Tuotetaan ikäkaudelle sopivia kertovia, kuvaavia, ohjaavia ja yksinkertaisia kantaa ottavia tekstilajeja ja niissä käytettävää sanastoa ja fraseologiaa sekä kieliopillisia rakenteita. Tutustutaan kirjoittamisprosessin vaiheisiin ja muokataan tekstejä palautteen perusteella. 

  • monimuotoisten tekstien tuottaminen, erityisesti ohjaavien ja kantaa ottavien tekstien tuottaminen, tiivistäminen 
  • tekstien otsikointi, rakenne (aloitus, käsittely, lopetus), kappalejako 
  • sanavalintojen, sanontojen ja sanajärjestyksen vaikutus tekstin merkityksiin 
  • kirja- ja puhekielen ero 
  • konjunktiosivulause 
  • pilkku pää- ja sivulauseen välissä 
  • sujuvoitetaan käsinkirjoittamista ja näppäintaitoja 
  • lauseen pääjäsenet (subjekti, predikaatti, objekti) 
  • omien tekstien tarkastelu ja arviointi 
  • palautteen antaminen ja vastaanottaminen (vertaispalaute) 
  • lähteiden käyttö ja lähdemerkinnät

S4 Kielen, kirjallisuuden ja kulttuurin ymmärtäminen 

Tutkitaan tilanteen ja aiheen mukaista kielen vaihtelua havainnoimalla koulun ja oppilaiden vapaa-ajan vuorovaikutustilanteita sekä moninaisia kuultuja ja luettuja tekstejä. Pohditaan sanojen, ilmausten ja tekstien ilmentämiä merkityksiä ja tapoja luokitella niitä. Tutustutaan puhutun ja kirjoitetun suomen piirteisiin. Opitaan päättelemään keskeisiä säännönmukaisuuksia (sanaluokat ja lausetyypit, nominien ja verbien taivutus, sanojen yhdistäminen ja johtaminen) ja tapoja luoda merkityksiä. Tutustutaan lapsille ja nuorille suunnattuun kauno- ja tietokirjallisuuteen, elokuviin ja mediateksteihin sekä kirjastoon niitä tarjoavana resurssina. Perehdytään lasten ja nuorten maailmaan liittyviin kansanperinteen lajeihin ja nykyperinteeseen. 

  • omien esitysten suunnittelu ja toteutus 
  • kielen vaihtelu tilanteen ja aiheen mukaan 
  • kirjaston monipuolinen käyttö 
  • lasten- ja nuortenkirjallisuuden, sekä koti- että ulkomaisen, lukeminen nykykirjallisuudesta klassikoihin 
  • suomen kielen vertaaminen A1-kieleen

S5 Kielen käyttö kaiken oppimisen tukena 

Opitaan jäsentämään lukemisen, kirjoittamisen, kuuntelun ja puhumisen prosesseja pienempiin osiin ja harjoitellaan näitä osataitoja sekä erilaisia kirjoitus- ja kuuntelutekniikoita. Harjoitellaan eri oppiaineiden tärkeiden käsitteiden ja ilmausten tunnistamista ja niiden omaan käyttöön ottamista. Hyödynnetään tieto- ja viestintäteknologiaa apuna eri tiedonalojen tiedonhankinnassa, oppimisessa ja oman oppimisen arvioinnissa suhteessa tavoitteisiin. Oppilasta ohjataan toimimaan eettisesti tekijänoikeuksia ja yksityisyyttä kunnioittaen. Vahvistetaan oppilaan taitoa käyttää omaa äidinkieltään ja muita osaamiaan kieliä kaiken oppimisen tukena. 

Opetuksen tavoitteet 

Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet 

Laaja-alainen osaaminen 

T1 

S1 

L1, L2, L4 

T2 

S1 

L1, L2, L4 

T3 

S1 

L2 

T4 

S2 

L1, L4 

T5 

S2 

L2, L4 

T6 

S2 

L1, L2, L4 

T7 

S3 

L1, L4, L5 

T8 

S3 

L1, L2, L4 

T9 

S3 

L1, L2, L4 

T10 

S4 

L2, L4 

T11 

S4 

L2 

T12 

S4 

L2, L4 

T13 

S5 

L1, L2, L7 

T14 

S5 

L4, L7 

 

VUOSILUOKAN TAVOITTEET

T1 ohjata oppilasta vahvistamaan ilmaisuvarantoaan ja taitoaan ilmaista mielipiteensä ja toimia rakentavasti koulun ja muun arjen vuorovaikutustilanteissa 

Oppilas harjoittelee haastattelutaitoja. 

Oppilas harjoittelee väittelyä ja harjaantuu perustelemaan mielipiteitään vuorovaikutustilanteissa. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Vuorovaikutustaidot ja ilmaisuvaranto 

Oppilas osallistuu erilaisiin vuorovaikutustilanteisiin käyttäen ilmaisuvarantoaan sekä keskustelee ja työskentelee erilaisten aihepiirien ja tekstien pohjalta. 

 

T2 innostaa oppilasta vahvistamaan kasvokkaisen vuorovaikutuksen, opetuspuheen ja kuultujen tekstien kuuntelu- ja ymmärtämistaitojaan 

Oppilas toimii erilaisissa ryhmissä ja harjoittelee vuorovaikutustaitojaan erilaisissa viestintätilanteissa. 

Oppilas tarkastelee sanallisen ja sanattoman viestinnän eroja. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Tekstien ymmärtäminen ja vuorovaikutuksessa toimiminen 

Oppilas ymmärtää opetuspuhetta ja muuta kuulemaansa, kun tilanne tai aihe on ennestään tuttu tai ymmärtämistä tuetaan. Oppilas osaa toimia kasvokkaisissa vuorovaikutustilanteissa. 

 

T3 ohjata oppilasta ilmaisemaan itseään monipuolisesti sanallisia ja ei-sanallisia ilmaisukeinoja käyttäen sekä käyttämään luovuuttaan ja ottamaan huomioon myös muut osallistujat 

Oppilas suunnittelee ja toteuttaa esityksen ryhmän kanssa. 

Oppilas osallistuu erilaisiin äänenkäyttö- ja draamaharjoituksiin ja -leikkeihin. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Ilmaisu vuorovaikutustilanteissa 

Oppilas ilmaisee itseään erilaisia ilmaisun keinoja käyttäen ja osaa ottaa huomioon puhekumppaninsa. 

 

T4 kannustaa oppilasta kehittämään myönteistä viestijäkuvaa sekä halua ja kykyä toimia erilaisissa, myös monimediaisissa vuorovaikutustilanteissa 

Oppilas harjoittelee viestintää monimediaisissa vuorovaikutustilanteissa. 

Oppilaan kriittisyys viestijänä ja viestien vastaanottajana kehittyy. 

Oppilas osaa antaa ja vastaanottaa rakentavaa palautetta. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Vuorovaikutustaitojen kehittyminen 

Oppilas ottaa vastaan palautetta omasta toiminnastaan ja antaa palautetta muille. 

 

T5 ohjata oppilasta sujuvoittamaan lukutaitoaan ja käyttämään tekstin ymmärtämisen strategioita sekä tarkkailemaan ja arvioimaan omaa lukemistaan 

Oppilas lukee sujuvasti erilaisia tekstejä ja 

oppii käyttämään erilaisia lukustrategioita huomioiden painettujen ja monimediaisten tekstien erot. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Tekstinymmärtämisen perusstrategioiden hallinta 

Oppilas lukee sujuvasti monimuotoisia tekstejä ja käyttää tekstinymmärtämisen perusstrategioita sekä osaa tarkkailla ja arvioida omaa lukemistaan. 

 

T6 opastaa oppilasta kehittämään monimuotoisten tekstien erittelyn, arvioinnin ja tulkitsemisen taitoja ja laajentamaan sana- ja käsitevarantoaan sekä edistämään ajattelutaitojaan 

Oppilas harjaantuu sanojen luokittelemisessa merkityksen ja muodon mukaan. 

Oppilas tutkii verbien aikamuotoja ja tehtäviä lauseissa sekä harjoittelee aikamuotoja (preesens, imperfekti, perfekti ja pluskvamperfekti). 

Oppilas tutkii nominien taipumista sijamuodoissa ja ymmärtää sijamuotojen merkityksiä. 

Oppilas tarkastelee sanojen sävy- ja merkityseroja ja harjoittelee ymmärtämään lukemastaan kielikuvia ja sävyjä (mm. synonyymien sävyerot). 

Oppilas tunnistaa joitakin erilaisten tekstien tyypillisiä piirteitä. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Tekstien erittely ja tulkinta 

Oppilas tunnistaa joitakin kertovien, kuvaavien, ohjaavien ja yksinkertaisten kantaa ottavien tekstien kielellisiä ja tekstuaalisia piirteitä. Oppilas osaa käyttää tekstien tulkintataitoja oman ajattelunsa sekä sana- ja käsitevarantonsa kehittämiseen. 

 

T7 ohjata oppilasta tiedonhankintaan, monipuolisten tiedonlähteiden käyttöön ja tiedon luotettavuuden arviointiin 

Oppilas käyttää eri lähteitä ja harjoittelee arvioimaan lähteiden luotettavuutta. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Tiedonhankintataidot ja lähdekriittisyys 

Oppilas käyttää tiedonhankinnassaan mediaa ja eri tekstiympäristöjä sekä tilanteeseen sopivia strategioita ja osaa jossain määrin arvioida tietolähteiden luotettavuutta. 

 

T8 kannustaa oppilasta kehittämään taitoaan tulkita puhuttuja ja kirjoitettuja tekstejä erilaisissa tilanteissa tarkoituksenmukaisia luku- ja ymmärtämisstrategioita käyttäen 

Oppilas osaa keskustella omasta lukukokemuksestaan käyttäen myös opittuja kirjallisuuskäsitteitä. 

Oppilas lukee ikätasolle sopivia erilaisia tekstilajeja sekä yksin että ryhmässä, myös kokonaisia teoksia. 

Oppilas osaa käyttää käsitteitä aihe ja kertoja (minä ja hän). 

Oppilas suorittaa lukudiplomin, tai muun vastaavan lukuhaasteen. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Lapsille ja nuorille tarkoitetun kirjallisuuden ja tekstien tuntemus ja lukukokemusten jakaminen 

Oppilas tuntee jonkin verran lapsille ja nuorille suunnattua kirjallisuutta, media- ja muita tekstejä ja osaa jakaa kokemuksiaan, myös monimediaisessa ympäristössä. 

 

T9 rohkaista oppilasta ilmaisemaan kokemuksiaan, ajatuksiaan ja mielipiteitään ja vahvistamaan myönteistä kuvaa itsestään tekstien tuottajana 

Oppilas osaa ilmaista kokemuksiaan, ajatuksiaan ja mielipiteitään kirjallisesti. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Kokemusten ja ajatusten ilmaiseminen 

Oppilas ilmaisee kokemuksiaan ja ajatuksiaan monimuotoisten tekstien avulla. 

 

T10 kannustaa ja ohjata oppilasta kielentämään ajatuksiaan ja harjoittelemaan kertovien, kuvaavien, ohjaavien ja yksinkertaisten kantaa ottavien tekstien tuottamista, myös monimediaisissa ympäristöissä 

Oppilas tuottaa erilaisia tekstilajeja, mm. ohjaavia tekstejä. 

Oppilas opettelee käyttämään kappalejakoa omissa teksteissään. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Oman ajattelun kielentäminen ja eri tekstilajien käyttö 

Oppilas osaa ohjatusti käyttää kertomiselle, kuvaamiselle ja yksinkertaiselle kantaaottavalle tekstille tyypillistä kieltä. Oppilas osaa otsikoida tekstinsä, jakaa sen kappaleisiin ja kiinnittää huomiota sananvalintoihin. 

 

T11 ohjata oppilasta edistämään käsinkirjoittamisen ja näppäintaitojen sujuvoitumista ja vahvistamaan kirjoitetun kielen, ja tekstien rakenteiden ja oikeinkirjoituksen hallintaa 

Oppilas varmentaa oikeinkirjoitustaan: iso ja pieni alkukirjain ja yhdyssanat. 

Oppilas kertaa lauseoppia: virke, lause, pää- ja sivulause, pilkku ja lopetusmerkki. 

Oppilas tutkii sivulauseita ja harjoittelee tunnistamaan sivulauseiden selkeät perustyypit. 

Oppilas osaa kirjoittaa vuoropuhelua vuorosanaviivan avulla. 

Oppilas tutustuu lauseenjäseniin predikaatti ja subjekti. 

Oppilaalle on muodostunut sujuva ja selkeä käsiala. 

Oppilas harjoittelee näppäintaitoja. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Kirjoitustaito ja kirjoitetun kielen hallinta 

Oppilas kirjoittaa sujuvasti ja selkeästi käsin ja on omaksunut tarvittavia näppäintaitoja. Oppilas tuntee kirjoitetun kielen perusrakenteita ja oikeinkirjoituksen perusasioita ja käyttää niitä oman tekstinsä tuottamisessa. 

 

T12 kannustaa oppilasta kehittämään tekstin tuottamisen prosesseja ja taitoa arvioida omia tekstejä, tarjota mahdollisuuksia tekstien tuottamiseen yhdessä, rakentavan palautteen antamiseen ja saamiseen, ohjata ottamaan huomioon tekstin vastaanottaja sekä toimimaan eettisesti verkossa yksityisyyttä ja tekijänoikeuksia kunnioittaen 

Oppilas tuottaa erilaisia tekstejä yksin ja yhdessä toisten kanssa. 

Oppilas toteuttaa tekstejä prosessina, johon kuuluu suunnittelu, kirjoittaminen ja viimeistely. 

Oppilas osaa suunnitella tekstejään ja valita sopivan suunnittelutavan. 

Oppilas antaa ja ottaa vastaan rakentavaa palautetta. 

Oppilas harjoittelee omien tekstien muokkaamista palautteen avulla. 

Oppilas osaa ottaa tilanteen ja vastaanottajan huomioon erilaisia tekstejä tuottaessaan. 

Oppilas osaa noudattaa tekijänoikeuksia omien tekstien tuottamisessa ja merkitsee lähteet tekstiensä perään. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Tekstien rakentaminen ja eettinen viestintä 

Oppilas tuntee ja osaa kuvailla tekstien tuottamisen perusvaiheita, osaa arvioida omia tekstejään ja tuottaa tekstejä vaiheittain yksin ja muiden kanssa sekä antaa ja vastaanottaa palautetta. Oppilas osaa merkitä lähteet tekstin loppuun, ymmärtää, ettei saa esittää lainaamaansa tekstiä omanaan ja tietää verkossa toimimisen eettiset periaatteet. 

 

T13 ohjata oppilasta vahvistamaan kielitietoisuuttaan, innostaa häntä tutkimaan ja tarkkailemaan kieltä ja sen eri variantteja ja harjaannuttaa käyttämään käsitteitä, joiden avulla kielestä ja sen rakenteista puhutaan ja auttaa ymmärtämään kielellisten valintojen vaikutuksia 

Oppilas tutkii suomen kielen vaihtelua tilanteen ja aiheen mukaan sekä pohtii sanojen, ilmaisutapojen ja tekstien merkityksiä. 

Oppilas harjoittelee käyttämään oikeita käsitteitä puhuessaan ja kirjoittaessaan kielestä. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Kielen tarkastelun kehittyminen ja kielikäsitteiden hallinta 

Oppilas tekee havaintoja ja osaa kuvailla tekstien kielellisiä piirteitä ja käyttää oppimiaan käsitteitä puhuessaan ja kirjoittaessaan niistä. 

 

T14 kannustaa oppilasta laajentamaan tekstivalikoimaansa ja lukemaan lapsille ja nuorille suunnattua kirjallisuutta sekä rohkaista lukuharrastukseen ja lukuelämysten jakamiseen ja kirjaston aktiiviseen käyttöön 

Oppilas tutustuu verkkokirjaston palveluihin ja kirjaston luokitusjärjestelmään. 

Oppilas lukee ikätasolleen suunnattua kotimaista ja käännettyä kirjallisuutta sekä tutustuu lasten ja nuorten klassikkokirjoihin. 

Oppilas keskustelee ja jakaa lukukokemuksiaan esim. draaman ja kirjoittamisen keinoin. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Kielitietoisuuden ja kulttuurin tuntemuksen kehittyminen 

Oppilas osaa kuvailla havaitsemiaan yhtäläisyyksiä ja eroja eri kielten ja kulttuurien välillä. Oppilas osaa kertoa itseään kiinnostavasta media- ja kulttuuritarjonnasta. Oppilas osallistuu omien esitysten suunnitteluun ja esittämiseen. 

 

T15 tukea oppilasta kielellisen ja kulttuurisen identiteetin rakentamisessa ja ohjata arvostamaan eri kulttuureja ja kieliä sekä luoda oppilaalle mahdollisuuksia media- ja kulttuuritarjontaan tutustumiseen sekä oman kulttuurin tuottamiseen 

Oppilas on lapsille ja nuorille suunnatusta mediatarjonnasta sekä paikallisesta kulttuuritarjonnasta. 

Oppilas tutustuu suomalaiseen kansanperinteeseen. 

Oppilas tutustuu eri maiden kieliin ja kulttuureihin. 

Oppilas vertailee Suomen kieltä ja kulttuuria muihin oppilaalle tuttuihin kieliin ja kulttuureihin. 

Oppilas osallistuu oman esityksen suunnitteluun ja toteuttamiseen. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Kokemusten ja ajatusten ilmaiseminen 

Oppilas ilmaisee kokemuksiaan ja ajatuksiaan monimuotoisten tekstien avulla. 

Vuosiluokka 6 

VUOSILUOKAN KESKEISET SISÄLTÖALUEET


S1 Vuorovaikutustilanteissa toimiminen
 

Harjoitellaan kertomista, mielipiteen ilmaisua ja kuvailua yhteisöllisesti erilaisten aihepiirien ja tekstien pohjalta. Ohjataan kokonaisilmaisuun ja hyödynnetään draamatyöskentelyä. Tutkitaan ja käytetään kieltä osana toimintaa (tilannesidonnaiset fraasit ja ilmaukset, ajan ilmaiseminen kerronnassa, modaalisuus, vertaaminen kuvailussa sekä epäsuora esitys ja toisen puheeseen viittaaminen). Harjoitellaan ääntämistä, kuuntelutaitoja ja kuullusta oppimisen taitoja. Osallistutaan oman luokan sekä kouluyhteisön vuorovaikutus- ja kulttuuritoimintaan, niiden suunnitteluun ja niiden toteuttamiseen. 

  • omien vuorovaikutustaitojen merkitys eri viestintätilanteissa 
  • ilmaisurohkeuden ja -halun sekä empatiakyvyn syventäminen 
  • toisten huomioonottaminen eri viestintätilanteissa, myös eri kulttuureja vertaillen 
  • monipuolisten ilmaisukeinojen harjoittelu (kokonaisilmaisu erilaisissa pienprojekteissa esimerkiksi lyhytelokuva, kuunnelma, pienoisnäytelmä, sketsi, vlogi... ) 
  • draamamenetelmien käyttö erilaisten ajankohtaisten aiheiden ja kirjallisuuden käsittelyssä 
  • osallistuminen oman luokan sekä kouluyhteisön vuorovaikutus- ja kulttuuritoimintaan, niiden sunnitteluun ja toteuttamiseen


S2 Tekstien tulkitseminen
 

Harjoitellaan kaunokirjallisuuden ja erilaisten tieto- ja mediatekstien sujuvaa lukemista sekä käyttämään tilanteeseen ja tavoitteeseen sopivia lukustrategioita. Edistetään tekstilajien piirteiden sekä kirjallisuuden peruskäsitteiden tuntemusta. Opitaan tunnistamaan kertovien, kuvaavien, ohjaavien ja yksinkertaisten kantaa ottavien tekstien kielellisiä ja tekstuaalisia piirteitä. Harjoitellaan mielipiteen ja arvottavien ilmausten erottamista teksteissä sekä selvittämään tiedon lähteen ja arvioimaan tiedon luotettavuutta. Harjoitellaan hahmottamaan virkkeen osien suhteita (lause, lausekkeen pääsanan ja määritteen suhde, lauseenvastike) tekstin ymmärtämisen tukena. Luokitellaan sanoja merkityksen ja muodon perusteella (sanaluokat). Pohditaan, millaisia merkityksiä eri sijamuodot sisältävät ja opitaan verbien taipuminen persoona- ja aikamuodoissa. Harjoitellaan selittämään, vertailemaan ja pohtimaan sanojen, niiden synonyymien, kielikuvien, sanontojen ja käsitteiden merkityksiä ja niiden hierarkioita. Harjaannutetaan havaitsemaan, miten persoonaa ja aikaa ilmaistaan tekstissä. Laajennetaan sana- ja käsitevarantoa. 

  • monimuotoisten tekstien tutkiminen ja vertaileminen (tekstin tulkinta) 
  • kielikuvien tulkinta 
  • ohjaavien ja yksinkertaisten kantaa ottavien tekstien kielelliset piirteet 
  • mediateksteihin tutustuminen 
  • tekstinymmärtämisen strategioiden käyttö 
  • oman lukutaidon arviointi 
  • lapsille ja nuorille suunnattujen kokonaisteosten lukeminen 
  • kirjallisuuden tulkintaa (kertoja, aihe, teema) 
  • tekstien ja lähteiden luotettavuuden arviointi


S3 Tekstien tuottaminen
 

Harjoitellaan sujuvaa kirjoittamista, tekstien tuottamisen ja käsittelyn perustoimintoja ja yleiskielen normeja itsenäisesti ja ryhmässä. Tuotetaan ikäkaudelle sopivia kertovia, kuvaavia, ohjaavia ja yksinkertaisia kantaa ottavia tekstilajeja ja niissä käytettävää sanastoa ja fraseologiaa sekä kieliopillisia rakenteita. Tutustutaan kirjoittamisprosessin vaiheisiin ja muokataan tekstejä palautteen perusteella. 

  • monipuolisten tekstien tuottaminen myös toisten tekstien pohjalta 
  • erityisesti ohjaavien ja kantaa ottavien tekstien tuottaminen 
  • lyhyt koevastaus 
  • tekstilajin vaikutus kielellisiin valintoihin 
     
  • prosessikirjoittaminen 
  • tekijänoikeudet 
  • eettinen toiminta verkossa 
  • oikeinkirjoituksen perusasioiden kertaus 
  • sijamuotojen käytön havainnointi ja tavutus 
  • rinnastuskonjunktiot


S4 Kielen, kirjallisuuden ja kulttuurin ymmärtäminen
 

Tutkitaan tilanteen ja aiheen mukaista kielen vaihtelua havainnoimalla koulun ja oppilaiden vapaa-ajan vuorovaikutustilanteita sekä moninaisia kuultuja ja luettuja tekstejä. Pohditaan sanojen, ilmausten ja tekstien ilmentämiä merkityksiä ja tapoja luokitella niitä. Tutustutaan puhutun ja kirjoitetun suomen piirteisiin. Opitaan päättelemään keskeisiä säännönmukaisuuksia (sanaluokat ja lausetyypit, nominien ja verbien taivutus, sanojen yhdistäminen ja johtaminen) ja tapoja luoda merkityksiä. Tutustutaan lapsille ja nuorille suunnattuun kauno- ja tietokirjallisuuteen, elokuviin ja mediateksteihin sekä kirjastoon niitä tarjoavana resurssina. Perehdytään lasten ja nuorten maailmaan liittyviin kansanperinteen lajeihin ja nykyperinteeseen. 

  • omien esitysten suunnittelu ja toteutus 
  • tekstienvälisyys monimuotoisissa teksteissä (intertekstuaalisuus) 
  • suomen ja A1-kielen ja ruotsin kielten vertailu (esimerkiksi sijamuotojen käyttö, peruslauseiden rakenteet) 
  • kielen vaihtelu tilanteen ja aiheen mukaan erilaisissa emotionaalisissa, kulttuurisissa, sosiaalisissa tilanteissa, esimerkiksi draaman keinoin 
  • kotimaisen ja ulkomaisen lasten- ja nuortenkirjallisuuden (klassikot, nykykirjallisuus, tietokirjallisuus) lukeminen ja niiden herättämien kysymysten pohtiminen


S5 Kielen käyttö kaiken oppimisen tukena
 

Opitaan jäsentämään lukemisen, kirjoittamisen, kuuntelun ja puhumisen prosesseja pienempiin osiin ja harjoitellaan näitä osataitoja sekä erilaisia kirjoitus- ja kuuntelutekniikoita. Harjoitellaan eri oppiaineiden tärkeiden käsitteiden ja ilmausten tunnistamista ja niiden omaan käyttöön ottamista. Hyödynnetään tieto- ja viestintäteknologiaa apuna eri tiedonalojen tiedonhankinnassa, oppimisessa ja oman oppimisen arvioinnissa suhteessa tavoitteisiin. Oppilasta ohjataan toimimaan eettisesti tekijänoikeuksia ja yksityisyyttä kunnioittaen. Vahvistetaan oppilaan taitoa käyttää omaa äidinkieltään ja muita osaamiaan kieliä kaiken oppimisen tukena. 

 

VUOSILUOKAN TAVOITTEET

T1 ohjata oppilasta vahvistamaan ilmaisuvarantoaan ja taitoaan ilmaista mielipiteensä  

Oppilas kehittyy viestijänä erilaisissa tilanteissa. 

Oppilas osallistuu keskusteluun ajankohtaisista aiheista. 

Oppilas osaa perustella mielipiteensä sekä kuunnella ja reagoida muiden mielipiteisiin. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Puheviestintätilanteissa toimiminen 

Oppilas esittää ajatuksiaan ja ilmaisee mielipiteensä itselleen tutuissa viestintäympäristöissä. 

 

T2 ohjata oppilasta huomaamaan omien kielellisten ja viestinnällisten valintojensa vaikutuksia ja huomioimaan toisten tarpeita ryhmäviestintätilanteissa 

Oppilas tietää, miten erilaisissa vuorovaikutustilanteissa toimitaan. 

Oppilas osallistuu aktiivisena toimijana vuorovaikutustilanteisiin pyrkien vaikuttamaan omalla viestinnällään. 

Oppilas harjoittelee yhteiskunnallisesta vaikuttamista esim. oman koulun oppilaskunnan kautta. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Toiminta vuorovaikutustilanteissa 

Oppilas hyödyntää äänenkäytön, viestien kohdentamisen ja kontaktinoton taitoja erilaisissa vuorovaikutustilanteissa, osaa muunnella viestintätapaansa tilanteen mukaan ja pyrkii ottamaan muiden näkökulmat huomioon. 

 

T3 ohjata oppilasta käyttämään luovuuttaan ja ilmaisemaan itseään monipuolisesti erilaisissa viestintä- ja esitystilanteissa, myös draaman avulla 

Oppilas osallistuu erilaisiin äänenkäyttö- ja draamaharjoituksiin ja -leikkeihin. 

Oppilas osaa pitää lyhyen puheenvuoron tai esityksen. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Ilmaisukeinojen käyttö 

Oppilas osaa käyttää kokonaisilmaisun keinoja omien ideoidensa ja ajatustensa ilmaisemiseen ryhmässä, osaa pitää lyhyen valmistellun puheenvuoron tai esityksen sekä osallistuu draamatoimintaan. 

 

T4 kannustaa oppilasta kehittämään myönteistä viestijäkuvaa sekä halua ja kykyä toimia erilaisissa, myös monimediaisissa vuorovaikutustilanteissa 

Oppilas harjoittelee toimimista monimediaisissa vuorovaikutustilanteissa. 

Oppilas osaa antaa ja vastaanottaa rakentavaa palautetta. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Vuorovaikutustaitojen kehittyminen 

Oppilas ottaa vastaan palautetta omasta toiminnastaan ja antaa palautetta muille. 

 

T5 ohjata oppilasta sujuvoittamaan lukutaitoaan ja käyttämään tekstin ymmärtämisen strategioita sekä tarkkailemaan ja arvioimaan omaa lukemistaan 

Oppilas lukee sujuvasti erilaisia tekstejä ja osaa käyttää tekstinymmärtämisen perusstrategioita huomioiden painettujen ja monimediaisten tekstien erot. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Tekstinymmärtämisen perusstrategioiden hallinta 

Oppilas lukee sujuvasti monimuotoisia tekstejä ja käyttää tekstinymmärtämisen perusstrategioita sekä osaa tarkkailla ja arvioida omaa lukemistaan. 

 

T6 opastaa oppilasta kehittämään monimuotoisten tekstien erittelyn, arvioinnin ja tulkitsemisen taitoja ja laajentamaan sana- ja käsitevarantoaan sekä edistämään ajattelutaitojaan 

Oppilas osaa luokitella sanoja merkityksen ja muodon mukaan. 

Oppilas tutkii verbien aikamuotoja ja tehtäviä lauseissa sekä osaa nimetä aikamuodot. 

Oppilas tietää, että nominit taipuvat sijamuodoissa. 

Oppilas ymmärtää sijamuotojen merkityksiä. 

Oppilas osaa tehdä päätelmiä ja tulkintoja erilaisista teksteistä. 

Oppilas harjoittelee ymmärtämään lukemastaan kielikuvia ja sävyjä (mm. synonyymien sävyerot). 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Tekstien erittely ja tulkinta 

Oppilas tunnistaa joitakin kertovien, kuvaavien, ohjaavien ja yksinkertaisten kantaa ottavien tekstien kielellisiä ja tekstuaalisia piirteitä. Oppilas osaa käyttää tekstien tulkintataitoja oman ajattelunsa sekä sana- ja käsitevarantonsa kehittämiseen. 

 

T7 ohjata oppilasta tiedonhankintaan, monipuolisten tiedonlähteiden käyttöön ja tiedon luotettavuuden arviointiin 

Oppilas osaa etsiä tietoa eri lähteistä ja valita tilanteeseen sopivat lähteet. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Tiedonhankintataidot ja lähdekriittisyys 

Oppilas käyttää tiedonhankinnassaan mediaa ja eri tekstiympäristöjä sekä tilanteeseen sopivia strategioita ja osaa jossain määrin arvioida tietolähteiden luotettavuutta. 

 

T8 kannustaa oppilasta kehittämään kirjallisuudentuntemusta ja kiinnostustaan lapsille ja nuorille tarkoitettua kirjallisuutta, media- ja muita tekstejä kohtaan, luomalla mahdollisuuksia myönteisiin lukukokemuksiin ja -elämyksiin, tiedonhalun tyydyttämiseen sekä lukukokemusten jakamiseen, myös monimediaisissa ympäristöissä 

Oppilas osaa jakaa lukukokemuksiaan myös monimediaisissa ympäristöissä. 

Oppilas lukee ikätasolle sopivia erilaisia tekstilajeja sekä yksin että ryhmässä, myös kokonaisia teoksia. 

Oppilas suorittaa lukudiplomin, tai muun vastaavan lukuhaasteen. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Lapsille ja nuorille tarkoitetun kirjallisuuden ja tekstien tuntemus ja lukukokemusten jakaminen 

Oppilas tuntee jonkin verran lapsille ja nuorille suunnattua kirjallisuutta, media- ja muita tekstejä ja osaa jakaa kokemuksiaan, myös monimediaisessa ympäristössä. 

 

T9 rohkaista oppilasta ilmaisemaan kokemuksiaan, ajatuksiaan ja mielipiteitään ja vahvistamaan myönteistä kuvaa itsestään tekstien tuottajana 

Oppilas osaa ilmaista kokemuksiaan, ajatuksiaan ja mielipiteitään suullisesti ja kirjallisesti. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Kokemusten ja ajatusten ilmaiseminen 

Oppilas ilmaisee kokemuksiaan ja ajatuksiaan monimuotoisten tekstien avulla. 

 

T10 kannustaa ja ohjata oppilasta kielentämään ajatuksiaan ja harjoittelemaan kertovien, kuvaavien, ohjaavien ja yksinkertaisten kantaa ottavien tekstien tuottamista, myös monimediaisissa ympäristöissä 

Oppilas osaa tuottaa erilaisia tekstilajeja, mm. kantaa ottavia. 

Oppilas ymmärtää sananvalintojen merkityksen omissa teksteissään. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Oman ajattelun kielentäminen ja eri tekstilajien käyttö 

Oppilas osaa ohjatusti käyttää kertomiselle, kuvaamiselle ja yksinkertaiselle kantaaottavalle tekstille tyypillistä kieltä. Oppilas osaa otsikoida tekstinsä, jakaa sen kappaleisiin ja kiinnittää huomiota sananvalintoihin. 

 

T11 ohjata oppilasta edistämään käsinkirjoittamisen ja näppäintaitojen sujuvoitumista ja vahvistamaan kirjoitetun kielen, ja tekstien rakenteiden ja oikeinkirjoituksen hallintaa 

Oppilas tuntee oikeinkirjoituksen perusasiat sekä ja osaa käyttää niitä omissa teksteissään. 

Oppilas osaa nimetä sivulauseiden selkeät perustyypit. 

Oppilas osaa sujuvasti kirjoittaa vuoropuhelua omaan tekstiinsä. 

Oppilas osaa kirjoittaa sujuvasti ja selkeästi käsin. 

Oppilas on omaksunut tarvittavat näppäintaidot. 

Oppilas tutkii lauseenjäsenten tehtäviä (subjekti, predikaatti, objekti). 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Kirjoitustaito ja kirjoitetun kielen hallinta 

Oppilas kirjoittaa sujuvasti ja selkeästi käsin ja on omaksunut tarvittavia näppäintaitoja. Oppilas tuntee kirjoitetun kielen perusrakenteita ja oikeinkirjoituksen perusasioita ja käyttää niitä oman tekstinsä tuottamisessa. 

 

T12 kannustaa oppilasta kehittämään tekstin tuottamisen prosesseja ja taitoa arvioida omia tekstejä, tarjota mahdollisuuksia tekstien tuottamiseen yhdessä, rakentavan palautteen antamiseen ja saamiseen, ohjata ottamaan huomioon tekstin vastaanottaja sekä toimimaan eettisesti verkossa yksityisyyttä ja tekijänoikeuksia kunnioittaen 

Oppilas tuottaa erilaisia tekstejä yksin ja yhdessä toisten kanssa. 

Oppilas osaa suunnitella, kirjoittaa ja viimeistellä tekstinsä. 

Oppilas osaa ottaa huomioon tekstin vastaanottajan. 

Oppilas osaa arvioida omia tekstejään ja antaa palautetta muiden teksteistä. 

Oppilas ottaa vastaan rakentavaa palautetta ja muokkaa tekstiään sen avulla. 

Oppilas ymmärtää kirjoittajan oikeuden omaan tekstiinsä ja kunnioittaa tekijänoikeuksia. 

Oppilas osaa merkitä lähteet tekstiensä perään. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Tekstien rakentaminen ja eettinen viestintä 

Oppilas tuntee ja osaa kuvailla tekstien tuottamisen perusvaiheita, osaa arvioida omia tekstejään ja tuottaa tekstejä vaiheittain yksin ja muiden kanssa sekä antaa ja vastaanottaa palautetta. Oppilas osaa merkitä lähteet tekstin loppuun, ymmärtää, ettei saa esittää lainaamaansa tekstiä omanaan ja tietää verkossa toimimisen eettiset periaatteet. 

 

T13 ohjata oppilasta vahvistamaan kielitietoisuuttaan, innostaa häntä tutkimaan ja tarkkailemaan kieltä ja sen eri variantteja ja harjaannuttaa käyttämään käsitteitä, joiden avulla kielestä ja sen rakenteista puhutaan ja auttaa ymmärtämään kielellisten valintojen vaikutuksia 

Oppilas tekee havaintoja suomen kielen vaihtelusta. 

Oppilas oppii käyttämään oikeita käsitteitä puhuessaan ja kirjoittaessaan kielestä. 

Oppilas ymmärtää, että eri tilanteissa käytetään erilaista kieltä ja kiinnittää huomiota sananvalintoihin erilaisissa teksteissä. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Kielen tarkastelun kehittyminen ja kielikäsitteiden hallinta 

Oppilas tekee havaintoja ja osaa kuvailla tekstien kielellisiä piirteitä ja käyttää oppimiaan käsitteitä puhuessaan ja kirjoittaessaan niistä. 

 

T14 kannustaa oppilasta laajentamaan tekstivalikoimaansa ja lukemaan lapsille ja nuorille suunnattua kirjallisuutta sekä rohkaista lukuharrastukseen ja lukuelämysten jakamiseen ja kirjaston aktiiviseen käyttöön 

Oppilas osaa käyttää verkkokirjastoa. 

Oppilas lukee ikätasolleen suunnattua kotimaista ja käännettyä kirjallisuutta. 

Oppilas keskustelee ja jakaa lukukokemuksiaan esim. draaman ja kirjoittamisen keinoin. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Kirjallisuuden tuntemus 

Oppilas lukee sovitut lapsille ja nuorille suunnatut kirjat, keskustelee ja jakaa kokemuksiaan lukemistaan kirjoista. 

 

T15 tukea oppilasta kielellisen ja kulttuurisen identiteetin rakentamisessa ja ohjata arvostamaan eri kulttuureja ja kieliä sekä luoda oppilaalle mahdollisuuksia media- ja kulttuuritarjontaan tutustumiseen sekä oman kulttuurin tuottamiseen 

Oppilas tarkastelee mediakulttuurin ilmiöitä ja ikäkaudelle tarkoitettuja sisältöjä ja keskustelee median roolista oppilaan arjessa. 

Oppilas osaa kertoa itseä kiinnostavasta media- ja kulttuuritarjonnasta. 

Oppilas keskustelee oman kielen ja kulttuurin piirteistä ja sen yhtäläisyyksistä ja eroista verrattuina muihin kieliin ja kulttuureihin. 

Oppilas osallistuu oman esityksen suunnitteluun ja toteuttamiseen. 

Arvioinnin kohde 

Hyvä / arvosanan kahdeksan osaaminen 

Kielitietoisuuden ja kulttuurin tuntemuksen kehittyminen 

Oppilas osaa kuvailla havaitsemiaan yhtäläisyyksiä ja eroja eri kielten ja kulttuurien välillä. Oppilas osaa kertoa itseään kiinnostavasta media- ja kulttuuritarjonnasta. Oppilas osallistuu omien esitysten suunnitteluun ja esittämiseen. 

Vuosiluokka 6

 

Opetuksen tavoitteet 

  

Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet 

Laaja-alainen osaaminen 

T1 

S1 

  

L1, L2, L4 

T2 

S1 

  

L1, L2, L4 

T3 

S1 

  

L2 

T5 

S2 

  

L2, L4 

T6 

S2 

  

L1, L2, L4 

T7 

S3 

  

L1, L4, L5 

T8 

S3 

  

L1, L2, L4 

T9 

S3 

  

L1, L2, L4 

T10 

S4 

  

L2, L4 

T11 

S4 

  

L2 

T12 

S4 

  

L2, L4 

T13 

S5 

  

L1, L2, L7 

T14 

S5 

  

L4, L7 

T15 

S5 

  

L1, L6, L7 

 

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä