Sähköinen seinä opetuskäytössä

Sähköinen seinä opetuskäytössä

Miten tätä voi hyödyntää opetuksessa?

Sähköiset seinät antavat oppilaille mahdollisuuden lähettää yhteiselle seinälle tekstiä, kuvia ja videoita ilman sisäänkirjautumista. Vain seinän luojan on kirjauduttava sisään. Sähköisten seinien avulla on mahdollista tehdä esimerkiksi seuraavia asioita:
  • Tosielämään liittyvien tehtävien luominen (toimii ainakin geometriassa). Jakaudutaan pareihin/ryhmiin. Jokaiselle ryhmälle annetaan aihepiiri. Ryhmät käyvät ottamassa aihepiiriin liittyvän kuvan ja laativat siihen liittyvän matemaattisen ongelman. Ongelma lähetetään sähköiselle seinälle. Kun seinä on valmis, ratkotaan toisten luomia ongelmia. Kun laskennassa tulee pulmia, kysytään neuvoa ensisijaisesti ongelman keksineeltä ryhmältä. 
  • Ideariihi. Kun ideoidaan jotakin uutta asiaa yhdessä, voi sähköistä seinää käyttää ideoiden keräämiseen.
  • Palauteseinä. Seinää voi käyttää esimerkiksi palautteen antamiseen opettajalle, esitelmän pitäjälle, vanhempainillassa tms.
  • Väittely-/keskustelualusta. Sovitaan yhdessä väittelyn aihe ja jaetaan tarvittaessa roolitkin valmiiksi. Kootaan argumentteja sähköiselle seinälle.
  • Kotitehtävien tarkistaminen. Vapaaehtoinen oppilas ottaa kotitehtävästään kuvan ja jakaa sen sähköisen seinän avulla. Tehtävät voidaan käsitellä tämän jälkeen vielä yhdessä oppilaan vastausta hyödyntäen.

Mitä ohjelmia on olemassa?

Padlet on paljon käytetty ja monipuolinen sähköisten seinien luomiseen tarkoitettu palvelu. Padlet on muuttunut maksulliseksi ja sen ilmaisversio mahdollistaa vain rajallisen määrän seiniä.

Linoit on Padletin kaltainen, mutta ilmainen sähköisen seinän luontityökalu. Linoit ei mahdollista yhtä monipuolista sisältöä julkaisuihin kuin Padlet. Linoit on kuitenkin ainakin yhdessä asiassa Padletia näppärämpi: Lino-seinälle lähetettyyn postaukseen on mahdollista lisätä tagi. Tagien perusteella voi korostaa vain tietyt postaukset. Tämä helpottaa sellaisten seinien hallintaa, joissa postauksia on paljon.