Ruotsin kielen B1-oppimäärän tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisältöalueet vuosiluokilla 3-6
Ruotsin kielen B1-oppimäärän tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisältöalueet vuosiluokilla 3-6
S1 Kasvu kulttuuriseen moninaisuuteen ja kielitietoisuuteen: Tarkastellaan ja verrataan ruotsin kielen ja entuudestaan tuttujen kielten tärkeimpiä yhtäläisyyksiä ja eroja.
S2 Kielenopiskelutaidot: Asetetaan tavoitteita ja suunnitellaan toimintaa yhdessä. Selvitetään, missä ruotsin taitoa tarvitaan ja missä sitä voi käyttää. Opetellaan huomaamaan, miten ruotsin kieli näkyy erilaisissa arkisissa yhteyksissä.
S3 Kehittyvä kielitaito, taito toimia vuorovaikutuksessa, taito tulkita tekstejä, taito tuottaa tekstejä: Sanastoa ja rakenteita opetellaan monenlaisten aihepiirien yhteydessä, kuten minä itse, perheeni, koulu, harrastukset ja vapaa-ajan vietto. Lisäksi valitaan yhdessä kiinnostavia kielenkäytön aihepiirejä. Opetellaan ruotsin kielen tärkeimmät suomesta poikkeavat foneettiset merkit ja niiden luonteva ääntäminen. Harjoitellaan erilaisia vuorovaikutustilanteita.
TYÖTAVAT
Oppitunneilla opiskellaan pääsääntöisesti opettajajohtoisesti. Tavoitteena on harjoitella suullista käytännön kielitaitoa pari- ja ryhmätyönä. Oppikirjan ja monisteiden rinnalla käytetään mahdollisuuksien mukaan kännykkää, tietokonetta ja tablettia sanaston kartuttamiseksi.
KESKEISET SISÄLLÖT
Kurssit 1-2
Tervehtiminen ja esittäytyminen, perhe, vapaa-aika ja harrastukset, koulumaailma, vaatteet, muoti, koti ja ruoka.
RAKENTEET
Kurssit 1-2
-
persoonapronomit
-
kysymyssanat ja kysymyslauseen sanajärjestys
-
minä olen/ minulla on
-
minun, sinun, hänen
-
lukusanat
-
preesens
-
kieltosanat
-
substantiivien taivutus
-
kellonajat
-
adjetiivien taivutus
-
prepositioita
-
päälauseen sanajärjestys
-
apuverbit
-
vuosiluvut