Tenavat

Hyvää kesälomaa kaikille!

Kiitos kaikille kuluneesta toimintakaudesta ja mukavaa kesälomaa.
Määrlahden päiväkoti kiinni 1.7.-31.7. Avoinna taas 1.8. alkaen.

Teksti

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksun indeksitarkistus 1.8.2024 

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksuihin ja tulorajoihin tehdään opetus- ja kulttuuriministeriön määräämä indeksitarkistus. Indeksitarkistus tehdään automaattisesti, joka ei edellytä huoltajilta toimenpiteitä, jos perheessä ei ole tapahtunut asiakasmaksuun vaikuttavia muutoksia. 

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksuun vaikuttavat asiat, kuten työpaikan vaihtuminen, perhekoon muuttuminen tai muu sellainen, ilmoitetaan viivytyksettä kirjallisesti varhaiskasvatuksen palvelusihteerille. 

Maksu määrätään toistaiseksi. Jos perheen tulot muuttuvat olennaisesti (+/- 10 %), perhekoko muuttuu tai maksu on määrätty virheellisin perustein. Huoltajat jättävät oikaistun tulo selvityksen liitteineen CGI Vesa -palvelun kautta. Maksu korjataan seuraavan kalenterikuukauden alusta, siitä kun tulo tiedot liitteineen on toimitettu. 

Mikäli maksun määräämistä koskeva päätös on perustunut asiakkaan tai hänen edustajansa antamiin virheellisiin tietoihin, voidaan maksua oikaista takautuvasti enintään vuoden ajalta. 

Lisätietoja: Veronica Eskonen, puh. 040 540 9796, veronica.eskonen@loviisa.fi 

Syyhyinfo

Mikä on syyhy?

Syyhy (punkkisyyhy, scabies) on punkin (Sarcoptes scabiei) aiheuttama ihmisen loistauti, joka tarttuu ihmisestä toiseen ihokontaktissa, myös seksin välityksellä tai vuodevaatteiden ja vaatteiden välityksellä. Eläimillä on omat syyhypunkkinsa, jotka tarttuvat harvoin ihmiseen. Ihmiskehon ulkopuolella punkki kuolee 48–72 tunnissa. Varma syyhydiagnoosi perustuu ihosta mikroskoopilla katsottavaksi kaivetun punkin löytymiseen ja syyhykäytävien toteamiseen. Mikäli epäilet syyhyä, tai sinulla on syyhyyn sopivia oireita, on syytä hakeutua lääkäriin, jotta mahdollinen diagnoosi voidaan tehdä. Syyhydiagnoosin tekeminen voi olla haastavaa, koska oireet saattavat olla epämääräisiä. Jos lapsellanne todetaan syyhy, ilmoittakaa tästä oman päiväkotiryhmän työntekijälle tai luokanopettajalle.

Oireet

Tyypillisin oire on voimakas kutina sormien välissä, ranteissa, vatsassa, pakaranseudussa, rinnassa, nilkoissa ja sukupuolielimissä. Kutina on voimakasta etenkin iltaisin ja öisin. Muita oireita ovat ihottuma, raapimajäljet, näppylät, vesirakkulat ja rihmamaiset punkin kaivamat käytävät. Alkuvaiheessa käytäviä ei välttämättä löydy lainkaan.

Syyhykutina alkaa yleensä 3–8 viikon kuluttua tartunnasta, kun elimistö on ehtinyt herkistyä punkkia ja sen eritteitä kohtaan. Uusintatartunnassa oireita voi ilmetä jo 1-3 päivän jälkeen.

Tarttuminen

Tartunta edellyttää läheistä ja/tai toistuvaa ihokontaktia tartunnan saaneen ihmisen kanssa (perheen sisällä, päiväkodissa, koulussa, laitoshoidossa, seksikontaktissa) tai nukkumalla samassa sängyssä, harvemmin vaatteiden ja huonekalujen välityksellä. Tartuntaan riittää yksikin punkkinaaras, mutta kättely tai muu lyhyt kosketus ei yleensä riitä punkin siirtymiseen henkilöstä toiseen.

Hoito

Syyhy hoidetaan ilman reseptiä saatavalla permetriinihoitovoiteella (Nix®) tai ivermektiini tablettilääkityksellä (Scatol®), joka on reseptilääke. Lääkärin reseptillä saa myös syyhyn hoitoon tarkoitettua rikkivaseliinivoidetta.

Syyhyn itsehoito

Mikäli tiedossa on altistuminen syyhylle ja/tai syyhylle sopivat oireet, voi syyhyä hoitaa apteekista ilman reseptiä ostettavalla lääkehoitovoiteella (5% permetriini). Tämä koskee myös todetun syyhytartunnan saaneen lähipiirin oireettomia henkilöitä (samassa taloudessa asuvat, seurustelukumppanit).

· Hoito tulee toistaa noin viikon välein (toinen hoitokerta 7–10 vrk jälkeen), koska syyhylääkkeet tehoavat vain eläviin syyhypunkkeihin. Toinen hoitokerta tarvitaan vastakuoriutuneiden syyhypunkkien hoitamiseksi.

· Jos lapsella on useampi koti, tulee hoitaa kaikkien kotien perheenjäsenet samanaikaisesti.

· Kaikki samassa taloudessa asuvat sekä läheisessä kanssakäymisessä olleet ihmiset kuten seurustelukumppanit tulee hoitaa samanaikaisesti, vaikka heillä ei olisikaan oireita.

· Ennen voiteen levittämistä sormien ja varpaiden kynnet leikataan lyhyeksi.

· Permetriinivoide levitetään aikuisilla koko iholle, myös hiuspohjaan, korviin, miehillä parran juureen ja alle 3-vuotiaille lapsille myös kasvoihin (ei silmien alueelle). Voitele erityisen huolellisesti navan sisäalue, kynsien aluset, sormien ja varpaiden välit, taipeet, kainalot, ulkoiset sukuelimet, nivuset ja pakaravako.

· Käsien suojaksi voidaan käyttää voiteen levittämisen jälkeen puuvillakäsineitä. Jos kädet pestään 12 tunnin kuluessa käsittelystä, ne on voideltava uudestaan. Lapsilla käsineet suojaavat myös siitä, ettei ärsyttävää ainetta pääse silmiin tai suuhun.

· Permetriinivoiteen tulisi vaikuttaa iholla vähintään 12-24 tuntia.

· Syyhyhoito on hyvä tehdä illalla. Seuraavana aamuna tai 24 tunnin kuluttua pestään kaikki petivaatteet, yöpuvut ja muut vaatteet, käydään suihkussa ja pestään sen jälkeen myös pyyhe.

Perusteellinen syyhysiivous

· Hoidon jälkeisenä päivänä tehdään perusteellinen syyhysiivous. Pelkkä lääkehoito ei riitä. Syyhysiivous tehdään myös toisen hoitokerran yhteydessä.

· Kaikkien samassa taloudessa asuvien viikon aikana käytössä olleet vaatteet, pyyhkeet, vuodevaatteet, petauspatjat, peitot ja tyynyt pestään vähintään 60 asteessa. Samoin kaikkien perheenjäsenten päähineet, käsineet, kaulahuivit, hunnut, hiusdonitsit ja -lenkit, vaatteet, vauvan aktiivisuusmatot, hyppykeinut ja kankaiset lelut jne.

· Sohvat, sohvatyynyt, päällystetyt tuolit, matot, istuinpehmusteet, auton penkit yms. tekstiilit imuroidaan huolellisesti ja mahdollisuuksien mukaan pestään tai otetaan pois käytöstä viikoksi. Imuroinnin jälkeen pölypussi vaihdetaan tai imurin säiliö puhdistetaan.

· Vaikeasti pestävät tekstiilit, kuten takit, kengät, peitot, paksut petauspatjat, lastenvaunut ja -rattaat, vauvan turvakaukalo tai -istuin, laukut, reput, harrastusvälineet ja terassipehmusteet poistetaan käytöstä viikoksi. Ne voi myös laittaa yöksi muovipussissa pakkaseen vähintään -18 asteeseen tai kahdeksi tunniksi 100-asteiseen saunaan, paloturvallisuus huomioiden.

Tiedote kesän 2024 toiminnasta Loviisan kaupungin päiväkodeissa

 Kesäkuussa kaikki päiväkodit sekä Lyckebon ryhmäperhepäiväkoti ovat avoinna normaalisti. Heinäkuussa päivystävinä päiväkoteina toimivat Rauhalan päiväkoti (keskusta) sekä Koskenkylän päiväkoti. Muut päiväkodit ovat suljettuna 1. - 31.7. Elokuun ensimmäisestä päivästä lähtien kaikki päiväkodit ja ryhmis ovat taas avoinna.  

Huoltajia pyydetään ilmoittamaan kesän hoitotarpeesta viimeistään 15.5. CGI Vesa - palvelun kautta. Järjestelyt kesän osalta vahvistetaan, kun lasten hoitotarpeet ovat tiedossa. HUOM! tämä koskee myös vuorohoitoa. Päivystäviin päiväkoteihin tulee henkilökuntaa eri yksiköistä. Emme voi taata, että lapsen tuttuja kasvattajia on paikalla.  

Ajalla 1.6.-31.8. asiakkaalla on mahdollisuus maksuhyvitykseen kokonaisista viikoista, kun poissaolo on yhtäjaksoinen, vähintään kuusi viikkoa, ja pitää sisällään koko heinäkuun. Heinäkuu on maksuton kaikille lapsille. Nämä vapaat merkitään CGI Vesa-palvelussa syykoodilla ”vapaalla”. Kesäajan maksuhyvityksissä hyväksytään kesäkuun alussa ja elokuun lopussa vajaa viikko, mikäli kuukausi alkaa tai loppuu kesken viikon. Mikäli lasten poissaolot vaikuttavat palvelujen käyttöön, toimintaa voidaan joutua supistamaan vaiheittain jo kesäkuun aikana. 

Jos huoltajat eivät 15.5. mennessä tiedä heinäkuun hoitotarvetta, niin kehotamme varaamaan hoitoa varmuuden vuoksi. Mikäli lapselle on varattu hoitoa heinäkuulle, mutta se ei ole tarpeen, hoidon voi perua 15.6. asti. Peruuttamatta jätetystä varahoitopaikasta voidaan periä puolet täydestä varhaiskasvatusmaksusta. Tämä koskee myös maksuttoman varhaiskasvatuksen piirissä olevia perheitä. 

 

Lisätietoja:  

Sofia Hoff, puh. 044 349 3132 Varhaiskasvatuspäällikkö (toiminta) 

Veronica Eskonen, puh. 040 540 9796 Varhaiskasvatuksen palvelusihteeri (maksut) 

 

CGI VESA PÄIVITYS

Tiedote huoltajille

CGI Vesa on päivitetty maanantaina 8.1.2024. Muutoksia Vesassa ovat mm.

Huoltajien ajankohtaiset-välilehdelle on lisätty tuntien seuranta-näkymä

Läsnäolot-kalenteri-näkymään on lisätty viikkonumerot

Ilmoita läsnä- ja poissaoloja osiossa on mahdollista valita useita päiviä kerrallaan

Kirjautumisongelmat poistettu linkin loviisa.cgivesa.fi kautta

CgiVesa-sovellus on myös päivitetty. Nyt huoltajat voivat tilata varhaiskasvatusaikoja myös sovelluksen kautta.

HUOM! Varhaiskasvatusaikojen tilaus sulkeutuu nykyään sunnuntaina klo 23:59.

Jos kirjausongelmat jatkuvat tämänkin jälkeen, ilmoittakaa siitä sähköpostitse osoitteeseen pia.nystrom@loviisa.fi. Muista ilmoittaa sähköpostissa

lapsen nimi

huoltajan nimi, jolla on kirjautumisongelma

selain, jota olet käyttänyt

missä vaiheessa ongelma on syntynyt

onko ohjelma antanut virhekoodin tai virheilmoituksen? Minkä?

Valitettavasti ulkopaikkakuntalainen ei vielä voi ilmoittaa varhaiskasvatusaikoja ohjelman kautta. Toivomme tähän pikaisesti muutosta. Mutta sitä odotellessa saatte ilmoittaa niitä henkilöstölle, jotka vievät ne ohjelmaan.

Loviisassa 8.1.2024 Pia Nyström, varhaiskasvatuksen suunnittelija

Varhaiskasvatuksen sähköinen palvelu uudistuu 1.11.2023 – Huoltajille käteviä toimintoja  

Loviisan kaupungin eVarhaiskasvatuspalvelu uudistuu 1.11.2023. Uudistus helpottaa ja tuo uusia toimintoja muun muassa hakemuksien tekoon.  

Uusi toimintajärjestelmä CGI Vesa korvaa nykyisen Pro Consona -ohjelman sekä sovellukset VakaPäiväkirja ja VakaMukana. 

Varhaiskasvatushakemuksen voi uudistuksen jälkeen täyttää myös osissa. Lisäksi hakemuksen etenemisen seuraaminen ja päätöksen vastaanottaminen helpottuu. Uuden järjestelmän kautta huoltaja pystyy myös turvallisesti lähettämään tuloselvityksen liitteineen sekä vastaanottamaan maksupäätöksen. 

Lapsen varhaiskasvatusajat ilmoitetaan uudistuksen jälkeen CGI Vesan kautta. Siellä huoltaja voi myös pitää lapsen ja perheen tiedot ajan tasalla turvallisesti. Ohjelmassa voi esimerkiksi kätevästi lisätä tai poistaa lapsen varahakijan lapsen tiedoista. Henkilökunta kirjaa CGI Vesan kautta lapsen tulo- ja lähtöajat vastaavalla tavalla kuin nykyisessä järjestelmässä.

Marraskuun varhaiskasvatusajat ilmoitetaan nykyisen eVarhaiskasvatuspalvelun kautta, mutta joulukuun varhaiskasvatusajat CGI Vesa-palvelun kautta. Tulemme tiedottamaan asiasta enemmän myöhemmässä vaiheessa.

Ryhmän kuvaus

Tenavat ovat 2-3 vuotiaiden ryhmä. Ryhmässämme on tällä kaudella 17 lasta ja kolme aikuista.
Lapset olemmekin jakaneet tällä kaudella kahteen pienryhmään: Ressut ja Jokuset, joissa toimimme aamupäivisin. Joskus toimimme myös koko ryhmän kanssa yhdessä, mm. retket pyrimme tekemään koko ryhmän voimin.
Pienryhmätoimintamme on pedagogisesti suunniteltua toimintaa, jossa harjoittelemme mm. kaveritaitoja, kädentaitoja ja tunnetaitoja.
Päivämme koostuukin mm. ulkoilusta, leikeistä, lauluista, saduista, loruista ja yhdessä tekemisestä kiireettömässä arjessa.​
Haluamme tehdä yhdessä hyvää arkea lapsillenne. Luoda turvallisen, kiireettömän ja innostavan ympäristön, jossa jokainen lapsi tuntee olevansa tärkeä ja arvostettu omana itsenään.​
Hyvä vuorovaikutussuhde lapsiin ja teihin vanhempiin on tärkeä pohja lapsen turvalliselle kasvulle ja kehitykselle.​
Joten onkin tärkeää että käännytte meidän henkilökunnan puoleen jos mieltänne askarruttaa jokin asia.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä