Ohjeita opettajalle

SUUNNITTELU ja VERKKOTYÖKALUT

Opettajan on opetuksen suunnittelun aluksi valittava, miten kokonaisuus toteutetaan. Opettajalle voi olla vaikeaa hahmottaa, mitä oikeastaan tarvitaan hyvään virtuaaliseen opetukseen ja opiskeluun.

Tarvitaan verkkosovellus, joka auttaa koko työskentelyn organisoinnissa. Sen kautta jaetaan kaikki yleiset tiedot opetuksesta (aikataulut ja ohjeet) sekä pääsy opetusmateriaaleihin, muihin digisovelluksiin, opiskelijoiden palautuksiin ja tuotoksiin sekä arviointiohjeisiin ja -palautteisiin. Verkkosovellus on “kotipesä”, johon osallistujat ohjataan ensimmäiseksi. Organisointiin voidaan käyttää suljettua verkko-oppimisympäristöä (esim. Moodle) tai jotakin pilvipalvelujen verkkosovellusta (esim. Teams, OneNote, Google Classroom). O365-työkalu toimii hyvin.

Opetuksessa kannattaa käyttää monenlaisia digisovelluksia erilaisiin käytännöllisiin tai pedagogisiin tarkoituksiin. Verkosta löytyy lukuisia kokonaan tai osittain ilmaisia pilvipalveluja, joita on helppo linkittää kotipesänä toimivaan verkkoympäristöön tai etäkokoukseen. Jos omassa oppilaitoksessa on jo käytössä jokin perussovellus, kannattaa luonnollisesti käyttää sitä, mutta sen mahdollisuuksia voi täydentää muilla digisovelluksilla. Esimerkiksi WhatsApp toimii nopeana viestintäkanavana ryhmän kesken, ja sillä voi myös näppärästi lähettää pikavastauksia tehtäviin. Olethan tarkastanut koulusi rehtorin kanssa yhteiset pelisäännöt koskien sovelluksen käyttöä (13-vuoden ikäraja…)?

Wilma toimii hyvin tiedottamisessa mutta itse opetuksen toteuttamisessa se on kankea työkalu.

SÄILYTÄ KONTAKTI OPPILAISIIN

Ei ole tarkoitus, että oppilaalle tulee tunne, että hän opiskelee yksin. Opettajan ohjausta tarvitaan. Opettaja työskentelee pääsääntöisesti oman työjärjestyksensä mukaisesti. Hänen ei tarvitse olla tavoitettavissa koko ajan. Aikatauluttamalla etäopetustapaamiset opettaja ylläpitää oppimisen rytmiä. Sovi aikataulut etukäteen ja valvo niiden noudattamista.

  • Kerro selkeästi koska ja miten olet oppilaaseen yhteydessä
  • Kerro selkeästi koska ja miten oppilas puolestaan voi ottaa yhteyttä sinuun.

Kun tunti tai opetettava kokonaisuus alkaa opiskelijoille ennustamattomasti, odotus luo positiivista ilmapiiriä ja lisää vireystilaa. Lämmittelynumeroita voivat olla esimerkiksi arvoitukset, päivän aiheeseen liittyvät kuvat tai uutisotsikot, runonpätkät, vitsit, sananparret, hauskat lorut

Käytä vaihdelleen vaativampia ja helpompia osioita. Älä unohda eri työmuotoja etäopetuksenkaan aikana.

Tehtävät annetaan päiväkohtaisesti. Opettaja on joka päivä (silloin kun hänellä on opetusta) yhteydessä oppilaisiin esim. Wilman kautta.

LÄHETÄ INFOA MYÖS HUOLTAJILLE

Saatat saada palautetta huoltajilta postin määrästä. On kuitenkin tärkeää, että myös huoltaja saa tietoa opetuksen järjestämisestä ja työtehtävistä poikkeusjärjestelyjen aikana. Wilma on kanava huoltajien ja opettajan väliseen yhteydenpitoon. Oppimisen haasteiden seuraaminen edellyttää Wilman seuraamista päivittäin. Poikkeustilanne kuormittaa kaikkia. Muista kohtuullisuus tehtäviä antaessasi.

ÄLÄ JÄNNITÄ. PÄRJÄÄT KYLLÄ.

 

Lähteet:

  • Virtuaalitunnin rytmittäminen, Lena Hildebrandt 2019
  • Minkälaisia digitaalisia perustyökaluja opettaja tarvitsee virtuaalisen luokkaopetuksen organisoinnissa?, Minna Lakkala ja Saria Hopeakoski 2019
  • Jukka Oksala, Tutorhousen palvelujohtaja