Papilio

Kirje vanhemmille Paula ja tunnepeikot tarinasta

HYVÄT VANHEMMAT

Lapset ovat leikkineet jo jonkin aikaa joka keskiviikko ilman tavanomaisia leikkivälineitä. Kaiken kaikkiaan he ovat hyväksyneet päivän erityisolosuhteet nopeasti ja omaksuneet ne hyvin. Olette varmasti jo kuulleetkin, millaisia leikkejä he ovat silloin kehittäneet. Mikäli teillä on kysyttävää, voitte aina kääntyä meidän puoleemme.

26.2.2018 alkaen otamme käyttöön toisen Papilio –toimintatavan: ”Paula ja tunnepeikot” –tarinan. Lastenne lisäksi pääosissa ovat Paula, Nyyhky-peikko, Äksy-peikko, Säikky-peikko ja Hymy-peikko. Tarinan ”Paula ja tunnepeikot” taustalla on, että lapset käsittelevät surun, vihan, pelon ja ilon tunteita tavoitteellisesti ja kokemuksellisesti.

Kerromme joka viikko yhden osan tarinasta. Ensiksi lapset tutustuvat Paulaan ja sitten yhdessä hänen kanssaan peikkoihin. Osaatte ehkä jo kuvitella, mitä kaikkea voi tapahtua, kun tapaa peikkoja, jotka eivät tiedä mikä niitä vaivaa: Miksi yksi itkee koko ajan, toinen huutaa, kolmas vapisee ja viimeinen iloitsee kaikesta.

Tarinan avulla lapset saavat kontaktin pikku peikkoihin ja oppivat, miten tunnistaa omat tunteensa ja toisten tunteet sekä miten säädellä ja hallita niitä. Tarina etenee peikkojen äänien ja yhdessä laulettavien laulujen avulla.

”Paula ja tunnepeikot” –tarinan tavoitteet ovat:

    • Lapset oppivat tunnistamaan tunteitaan (suru, viha, pelko, ilo)
    • Lapset oppivat ilmaisemaan tunteitaan sanallisesti ja sanattomasti 
    • Lapset osaavat säädellä tunteitaan
    • Lapset tiedostavat toisten tunteita ja ymmärtävät niitä 
    • Lapset oppivat suhtautumaan toisten tunteisiin sopivalla tavalla

Toteutamme ryhmissä viisi Paula ja tunnepeikot –kokonaisuutta viidelle viikolle jaettuna. Lopuksi yhdistämme toimintatavan sisällöt ryhmän arkeen keskusteluiden ja muiden menetelmien avulla. Tuemme tätä lasten omilla valokuvilla. Peikkojen kuvat ripustetaan ryhmähuoneen seinälle, ja lapsetkin kiinnittävät oman kuvansa senhetkistä tunnetilaansa vastaavan peikon kohdalle.

Toivomme, että olette kiinnostuneita Paulasta, peikoista ja kaikista asioista, joita lapsenne kertovat teille.

Toivomme teille monia ”tunteikkaita” keskusteluja lastenne kanssa ja odotamme innokkaasti kuulevamme teistä.

Terveisin

Ojaniitun päiväkoti

Kirje vanhemmille lelujen vapaapäivästä

HYVÄT VANHEMMAT

Kuten olemme jo kertoneetkin, päiväkotimme on toteuttanut lelujen vapaapäivää keskiviikkoisin ulkoilun aikana. Tämä on osa Papilio-ohjelmaa.

Papilio on pedagoginen ohjelma, joka tukee lasten tunnetaitoja ja hyviä vuorovaikutussuhteita toisten lasten ja aikuisten kanssa sekä ennaltaehkäisee käyttäytymisen ongelmien syntymistä lapsuuden ja nuoruuden aikana.

Syys- ja lokakuun aikana olimme koulutuksessa ja tutustuimme Papilio-ohjelmaan. Tämän kuluvan kevään aikana otamme ohjelman käyttöön ryhmissämme.

Ensimmäinen Papilio-ohjelman toimintatapa, jonka esittelemme lähipäivinä lapsille ja jota sitten toteutamme, on ”lelujen vapaapäivä”. Se toistuu jatkossa säännöllisesti kerran viikossa. Silloin tavanomaiset lelut, kuten legot, rakennuspalikat, pelit ja nuket, jäävät hyllyyn ja niitä ei käytetä. Niillä on siis silloin vapaapäivä. Lapset saavat kuitenkin käyttää tuoleja, pöytiä, peittoja, kankaita yms. vaihtoehtoisiin leikkeihin.

Mistä on kysymys? Mikä on tämän toimintatavan tarkoitus?

Kuten itse tiedätte, monilla lapsilla on nykyään sekä päiväkodissa että kotona vaikka kuinka paljon leluja. Monien leikkikalujen kohdalla niiden käyttötapa sanelee leikin kulun. Lapset voivat itse kehittää leikin etenemistä vain osittain. Leikkikokemukset voivat siten jäädä vähemmän rikkaiksi.

Lelujen määrä vaatii lapsilta usein liikaa. He eivät pysty päättämään, mitä tahtoisivat leikkiä. Sitten kaikki vain jää lojumaan jonnekin. Lelujen ylitarjonta vie monilta lapsilta mahdollisuuden kuunnella itseään ja pohtia: ”Mitä oikein tahdon leikkiä?” Kun lelut jäävät hyllyyn ja niitä ei käytetä kyseisenä päivänä, lapsia rohkaistaan toimimaan itse ja yhdessä toistensa kanssa.

Päivän toteutuksen ensimmäisessä vaiheessa voi käydä niin (ja on toivottavaakin), että lapset kokevat epätietoisuutta siitä, mitä heidän pitäisi tehdä. Lasten tulisi huomata ja kestää tämä tunne, jotta he keksisivät seuraavalla kerralla itselleen mieluisia leikkejä.
Tietysti tuemme lapsia tämän vaiheen aikana, mutta emme tarjoa valmiita leikkivaihtoehtoja. Leikkialoitteen tulee tulla lapsilta. Me vain tuemme ja autamme leikin löytymisessä ja toteutuksessa.

Tutustuminen toisiin uusissa puuhissa eikä vain leluleikin lomassa avaa uusia näkökulmia ja voimavaroja. Lasten on mahdollista kehittää luovia leikki- ja toimintatapoja, jotka muuttavat keskinäistä vuorovaikutusta. Toimimalla toistensa kanssa lapset kehittävät kielellistä ilmaisukykyään ja vahvistavat sosiaalisen vuorovaikutuksen taitojaan.

Tarvitsemme teidän tukeanne, jotta saavutamme nämä tavoitteet ja siten muutoksen sosiaalisissa vuorovaikutussuhteissa. Ehkäpä lapsenne tulee lelujen vapaapäivän jälkeen kotiin ja valittaa, että oli tylsää. Ehkä seuraavana lelujen vapaapäivänä hän ei tahdo lähteä päiväkotiin vaan haluaa jäädä kotiin. Siinä tapauksessa pyydämme teitä suhtautumaan ymmärtäväisesti ja kannustamaan lastanne. Ehkä voitte kerätä yhdessä alkuun vaihtoehtoisia leikki-ideoita, kuten mekin teemme ryhmässä.

Jos teillä on kysyttävää tai olette epävarmoja, ottakaa meihin yhteyttä.

Muut Papilio-toimintatavat ovat ”Paula ja tunnepeikot” sekä ”minun-sinun-meidän –peli”. Nämä otamme käyttöön myöhemmin keväällä. Saatte tärkeää tietoa uusien toimintatapojen tavoitteista, sisällöstä ja kulusta aina ennen niiden käyttöönottoa ryhmissä. Tiedotamme uusista jutuista teille myös kirjallisesti.

Lämmin kiitos luottamuksesta ja yhteistyöstä lastenne parhaaksi.

Terveisin
Ojaniitun päiväkoti