Projektityöt

Ohjeita projektityöskentelyyn

Projektityöskentely on paras paikka soveltaa ja syventää kemian opintoja. Itse asiassa, projektimaisen ryhmätyöskentelyn oppiminen on yksi tärkeimmistä tavoitteista kaikissa elämän aikana suoritetuissa opinnoissa.

Projektitöitä on tehty jo alakoulussa, niitä tehdään yläkoulussa ja myös peruskoulun jälkeisissä jatko-opinnoissa. Kaiken projektityöskentelyn tavoite on valmentaa työelämän haasteisiin. Työelämässä lähes kaikki ongelmanratkaisua vaativa työ tehdään ryhmässä. Työ on usein projektiluontoista.

Projektimaista työskentelyä sovelletaan ongelmiin, jotka ovat niin laajoja ettei niitä voi ratkaista yhdellä suorituskerralla. Ongelmien ratkaiseminen vaatii useampia työvaiheita, joita ovat esim.
  1. tiedonhaku ja kirjallisuuteen tutustuminen

  2. kokeellinen laboratorio-osuus, jossa ilmiöstä saadaan kokeellisia tutkimustuloksia

  3. kirjallisten ja kokeellisten tulosten yhdistäminen

  4. tutkimustulosten raportointi eli tulosten esittäminen esimerkiksi posterina, diaesityksenä tai työselostuksena.


Projektityöt on parasta toteuttaa siten, että
  1. ensiksi jakaudutaan projektityöryhmiin.

  2. projektiryhmä tutustuu ratkaistavaan ongelmaan.

  3. ryhmä jakaa jokaiselle ryhmän jäsenelle oman vastuualueen, johon ryhmän jäsen keskittyy. Näin muodostuu omia asiantuntija-alueita. Jokainen ryhmäläinen on siis vastuussa ryhmän suoriutumisesta.

  4. Lisäksi on tärkeää sopia puheenjohtaja, jonka vastuulla on ryhmän ja opettajan välinen viestintä. Kaikkien ryhmäläisten ei siis tarvitse olla koko ajan opettajaan yhteydessä, vaan ryhmän puheenjohtaja viestii koko ryhmän yhteisen mielipiteen.

  5. Puheenjohtajan lisäksi tarvitaan sihteeri, joka kirjoittaa ryhmäkokousten ideat ja tekee kokouksesta muistiinpanot. Sihteerin rooli on tärkeä, sillä hän tietää ryhmän aivoitukset parhaiten.