Virhe

Tartuin uteliaana Rosa Meriläisen uutuusromaaniin Virhe. En ole ennen lukenut häneltä mitään (kolumneja lukuunottamatta) ja minua kiinnosti, miten tämä rääväsuunakin tunnettu poliitikko-kirjailija kirjoittaa fiktiota.

Virhe sijoittuu 1920-luvulle ja tapahtumat käydään pääasiassa poliittisesti kuohuvalla Venäjällä. Näkökulma on Ella Stewenin, kaikkien tunteman seurapiirikaunottaren ja kuvanveistäjän, itsetietoisen miestennielijän. Heti romaanin alussa hän tapaa kommunistijohtaja ja vapaustaistelijan Diman, ja tuntee, kuinka he yhdessä loksahtavat sijoilleen, toisilleen luodut.

Tästä alkaa näiden kahden itsevarman ja elämännälkäisen kiihkeät viikot. Meriläisen kuvaa yksityiskohtaisesti erityisesti Ellan hämmentävää seksuaalista itsetietoisuutta ja kykyä tuntea itsensä niin vahvasti. Meriläinen on parhaimmillaan kuvatessaan Ellan seksuaalisuutta tai keskittynyttä taiteilijantyötään.

Virheen lukee nopeasti ja vaikka lukija tietää, ettei Ellan ylpeys, kauneus ja käsittämätön itsevarmuus ole särötön, on kirjan loppu luettava henkeä pidätellen. Romaanista saa enemmän irti, jos tuntee Venäjän vallankumous- ja kommunismiaatetta edes vähän, sillä myös näitä poliittisia tilanteita sivutaan ja käsitellään tässä muuten seksuaalisesti ylitsevuotavassa romaanissa.

Tämän kuvan tekstivastine: (tyhjä tekstivastine)

Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin