Pintti

Tommi Kinnusen kolmas aikuisille suunnattu romaani Pintti ei petä lukijaansa. Se on alusta loppuun asti hallittua kuvausta, josta paljastuu kirjailijan huolella tekemänsä pohjatyö aiheeseen. Pidin myös Kinnusen edellisistä romaaneista Neljäntienristeys ja Lopotti, mutta Pintistä jopa enemmän kuin edeltäjistään.

Pintti kertoo kylästä ja kyläläisistä, joiden elämä keskittyy kylän lähes ainoaan työllistäjään, lasitehtaaseen. Pintti on kolmenpäivänromaani, joka on jaettu kolmeen osaan, joista jokaisessa näkökulma on eri henkilön. Ensimmäisessä osassa näkökulma on Jussin, sisarusparven vanhimman pojan, jonka vahvuudet ovat kyvyssä nähdä maailmaa tarkemmin kuin muiden. Jussi ei juuri puhu, mutta näkee, kuulee ja aistii sitäkin tarkemmin. Toisessa osiossa ääni annetaan Jussin nuoremmalle siskolle Helmille, jonka elämää henkilökohtainen tragedia koskettaa syvästi. Viimeisen kolmanneksen tarinasta kertoo Jussin ja Helmin kiivasluontoinen sisko Raili, jonka kovan kuoren alta löytyy välittämistä enemmän kuin aluksi annetaan ymmärtää. Romaanin tapahtumat sijoittuvat sotienjälkeiseen aikaan.

Kinnusen ehdoton vahvuus on siinä, kuinka hienosti hän kuvaa lukijalle lasinpuhaltajien ja muiden lasitehtaassa työskentelevien työtä, sekä sitä, kuinka merkittävä rooli tällaisella tehtaalla oli kokonaiselle kylälle, jonka asukkaiden koko elämä tavalla tai toisella kulminoitui tehtaaseen. Lasin työstämisen terminologia aukaistaan lukijalle hienosti eikä tämän tarvitse kertaakaan huolehtia, ettei pysyisi kirjailijan kuvauksessa mukana. Myös henkilökuvat ovat hienoja, erityisesti Jussin vähäpuheinen mutta kaiken näkevä ja aistiva hahmo sulattaa lukijan sydämen.

Pintti sanana tarkoittaa lasijätettä, jota sekoitetaan hienoimmankin lasiseoksen joukkoon. Sanaan törmää romaanissa usein ja sen laajemman merkityksen lasitehtaan kyläläisten elämässä ymmärtää paremmin, mitä pidemmälle romaania lukee. Pinttiin ei voi olla törmäämättä, vaikka kiertäisi tehtaan kaukaa.

Hieno romaani, jonka maailmaan sukeltaa täysin. Tätä lukemalla oppii myös paljon käsityöläisyydestä sekä sodan vaikutuksesta ihmisten elämässä vielä sen jälkeenkin, kun sota oli jo sodittu.

Tämän kuvan tekstivastine: (tyhjä tekstivastine)

Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin