Aineistopohjainen kirjoitelma (essee)

Ohjeet ja aiheet aineistopohjaiseen kirjoitelmaan

Ohje kaikkiin tehtävänantoihin:

  • Lue huolellisesti läpi valitsemasi pohjateksti eli aineisto.

  • Mieti aineistoa lukiessasi, mitä mieltä olet aiheesta ja mitä asioita siitä nousee esille.

  • Kirjoita omat ajatuksesi vihkoon tai suunnittelupaperille.

  • Mieti, mitä tietoja ja ajatuksia haluat aineistosta hyödyntää. Voit tehdä aineistoon alleviivauksia ja muita merkintöjä.

  • Etsi aineiston viittaustiedot: kirjoittaja, jutun nimi, missä ilmestynyt ja ilmestymispäivämäärä.

  • Suunnittele esseesi rakenne, ennen kuin alat kirjoittaa. Muista kiinnostava aloitus ja napakka lopetus.

  • Tarkastele oikeinkirjoitustasi: alkukirjaimet, yhdyssanat, välimerkit, pilkut, kappalejako.

  • Otsikoi itse. Älä ota otsikoksi aineiston otsikkoa.



Tehtävänannot:


1. Ulkonäköpaineet sosiaalisessa mediassa

Pohdi, millaisia ulkonäöllisiä paineita nuoriin ja aikuisiin kohdistuu sosiaalisessa mediassa. Mitä kaikkea ihminen voi tehdä keholleen saadakseen julkisuutta? Missä menee terveen käyttäytymisen raja? Onko sukupuolella väliä? Onko ilmiö tuttu myös Suomessa ja miten se koskettaa nuoria? Kirjoita aiheesta monipuolisesti ja hyödynnä aineistoa Dokumentti paljastaa kylmäävän seikan somesta - nuoret naiset muokkaavat itseään pakonomaisesti: "Feikkiys on tapa olla suosittu".


2. Hyvä vai huono Wilma?


Pohdi nykyisen Wilma-käytänteen toimivuutta. Miksi se aiheuttaa närää? Mikä Wilma-viestinnässä on hyvää? Miten koulun tulisi kohdata oppilaat ja heidän vanhempansa? Mieti asiaa sekä opettajan, oppilaan että vanhemman näkökulmasta. Käytä apuna kokemuksiasi ja hyödynnä aineistoa Kiusaako Wilma koulussa?


3. Nykypäivän suomalaisuus


Pohdi, mitä suomalaisuus on nykyään. Voidaanko suomalaisuutta edes suoraan määritellä ja onko se edes tarpeen? Miten monikulttuurisuus vaikuttaa suomalaisuuteen? Miten suomalaisuus on mielestäsi muuttunut viime vuosikymmenten aikana. Hyödynnä aineistoja Mitä on suomalainen kulttuuri ja musiikkivideota Kansalaiset feat. Medborgare: Olen suomalainen.


4.
Terrori-iskujen tavoitteet

Pohdi, millaisia tunteita ja ajatuksia Eurooppaan ja Suomeenkin rantautunut terrorismi sinussa herättää. Mieti, mitä syitä terrorististen tekojen takana on ja mitä terroristit haluavat. Voiko terrorismia kitkeä maailmasta? Miten terrorismiin tulisi suhtautua ja miten siltä parhaiten voisi suojautua? Hyödynnä aineistoa Mitä terroristit haluavat? Älä kirjoita vihapuhetekstiä, vaan kirjoita asiallisesti pohtien.


5. Välinpitämättömyys näkyy roskaamisessa

Pohdi, miksi niin moni tuntuu suhtautuvan välinpitämättömästi roskaamiseen. Kenen on vastuu ympäristön siisteydestä? Miten itse suhtaudut roskaamiseen ja luonnon suojelemiseen? Mitä siisteys ja luonto sekä luonnon suojeleminen sinulle merkitsevät? Hyödynnä omien ajatustesi lisäksi aineistoa Lukiolaiset sotkivat Suomenlinnassa.


6. Kieli muuttuu - hyvä vai huono asia?


Pohdi kielen muuttumista ja kielen sääntöjä. Tarvitaanko kirjoittamisessa oikeinkirjoituksen sääntöjä, vai voiko jokainen kirjoittaa miten haluaa? Miten sosiaalinen media on mielestäsi vaikuttanut suomen kieleen? Tarvitseeko kielestä ylipäänsä olla huolissaan? Millainen on hyvää kieltä ja kielenkäyttöä? Miten ihmiset mielestäsi nykyään kommunikoivat? Hyödynnä kirjoielmassasi omien ajatustesi lisäksi kolumnia http://www.pokka.club/159568/havetkaa-pilkunnussijat Hävetkää pilkunnussijat.