Kamratmedling

Kort om kamratmedling

Kamratmedling är ett lösningsfokuserat sätt att försöka lösa tvister som uppstått mellan elever i skolvardagen. Kamratmedling går ofta under den finska förkortningen ”Verso” (vertaissovittelu). Man vill ingripa i ett tidigt skede i ett beteende som resulterat i illamående. Kamratmedling är alltid frivilligt.

En del av eleverna får skolning i hur man medlar och de jobbar alltid parvis. Medlarna har tystnadsplikt och skall vara opartiska, de ska inte ta ställning för någondera tvistande part.
Bägge parter får berätta om saken från sin egen synvinkel och förklara hur det har känts, medlarna skall hjälpa parterna att själv komma på en lösning på tvisten.

Med kamratmedling vill man:
- öka elevens delaktighet
- öka kunskap i växelverkan och förmåga att diskutera
-stärka eleven och minska utanförskap
-öka ansvarskännande och gemenskap
-förverkliga målen för de reviderade grunderna för läroplanen

Ansvaret för kamratmedlingen ligger alltid på en vuxen, det vill säga skolans lärare och personal inom elevvården. Gruppen för kamratmedlingen består av såväl lärare som elevmedlare.

Inget gräl är för litet för att medlas i skolan. De vuxna avgör inte vad som ska tas upp eller inte, elevens känsla av att något inte är rätt räcker för att kunna anhålla om medling. Läraren ansvarar för att anteckna problemet på en beställningsblankett och meddelar de ansvariga medlingslärarna om att medling behövs. Ansvaret för medlingen ligger alltid på en vuxen, även om den vuxna rent fysiskt inte deltar i medlingsmötet.

Senast en vecka efter att det första medlingsmötet hållits, sker uppföljningen. Då följer man upp om överenskommelesen, avtalet, har hållit. Om inte, avtalas om ny medling. Då ett fall är avslutat meddelas vårdnadshavare att ett fall gällande ens barn varit upp till medling, att avtalet hållit och att fallet därmed är avslutat. Tanken är att eleverna själva först får en chans att reda upp situationen på skolan innan vårdnadshavaren meddelas. Om problemet är av den art att vårdnadshavaren bör veta om saken, meddelas hemmet om detta redan i ett tidigare skede.

Kamratmedling har varit en metod för konflikthantering i vår skola sedan våren 2019. Varje år skolar vi upp nya kamratmedlare.