Tekninen työ
Teknisen työn sisältöjä eri vuosiluokille
Puu
3.-4. luokat
Osin alkuopetuksessa tutuksi tullutta puuta opetellaan poikki- ja halkisahaamaan, poraamaan koneella ja käsityönä (kairaaminen) sekä höyläämään, talttaamaan ja vuolemaan. Osat oppilas osaa liittää kuumaliimauksella ja naula-liimaliitoksella. Mittaamiseen, merkitsemiseen, viimeistelyyn ja pintakäsittelyyn (petsivärein, maalein ja lakoin) kiinnitetään jo tässä vaiheessa paljon huomiota. Puulajeina käytetään esim. mäntyä koivua, kuusta ja leppää.
5.-6. luokat
Oppilas oppii muotosahaamaan lehti- ja kaarisahalla sekä lape- ja kavahöyläämään puuta. Puuliitoksista opetellaan ruuvi- ja pyörötappiliitos. Puukäsitöitä tehtäessä opitaan saranointi, polttokoristelu ja -kolvaus. Oppilas oppii lieriösorvauksen. Tuttujen puulajien lisäksi käytetään erilaisia liimalevyjä.
7 . luokka
Puu on oppilaalle tutuin materiaali aikaisemmilta luokilta. Uutena asiana seitsemäsluokkalaisille opetetaan oiko- ja tasohöylien käyttö. Opettelemme myös liimalevyn valmistuksen. Puutyössä annetaan rajattu suunnitteluaihe (esim. istuin, hylly, säilytyslaatikko).
Metalli
3.-4. luokat
Työskentelyssä perehdytään metalliohkolevyn piirrottamiseen ja työstöön, hehkutetun ohuen langan muotoamiseen sekä tinan valamiseen muottiin. Materiaaleina käytetään esim. alumiinia, terästä kuparia, messinkiä, tinaa ja tinapeltiä.
5.-6. luokat
Oppilas oppii viilaamaan, poraamaan, pakottamaan, niittaamaan, kiillottamaan, viimeistelemään ja tekemään tinajuotoksen. Materiaalina käytetään myös ruostumatonta terästä, muototerästä ja vedettyä akselia.
7. luokkaMetallityöskentelyssä perehdytään liittämiseen (mig-hitsaus, kovajuotos, pistehitsaus), taittamiseen ja leikkaamiseen. Koska koneellinen työskentely metallin kanssa on uutta ja tästä syystä vaikeaa, joudutaan pääosin tekemään samanlaisia, pieniä harjoitustöitä, joilla oppilas oppii mahdollisimman laajasti metallin ominaisuuksia ja työstettävyyttä. Teräksen lisäksi tutustutaan hiiliteräksen, kuparin, messingin ja ruostumattoman teräksen ominaisuuksiin.
Muovi, nahka ja luonnonmateriaalit
3.-4. luokka
Opetellaan sahaamaan, hiomaan ja poraamaan muovia. Oppilas oppii leikkaamaan ja liimaamaan nahkaa. Harjoitellaan työstämään luonnonmateriaaleja opittuja taitoja hyödyntäen.
5.-6. luokka
Oppilas oppii viilaamaan, taivuttamaan ja liimaamaan muovia. Oppilas oppii lävistämään, pintakäsittelemään ja liittämään punoen nahkaa. Harjoitellaan työstämään monipuolisesti luonnonmateriaaleja.
7 . luokka
Muovi on kaikille tuttu materiaali, mutta harva on kokeillut sen työstämistä. Muovista oppilas suunnittelee tyhjiömuovatun tuotoksen, johon muovin ominaisuudet soveltuvat (esim. seinävalaisin). Muovia työstetään sahaamalla, liimaamalla, taittamalla ja tyhjiömuovaamalla. Muovityössä korostetaan suunnittelua.
Elektroniikka, kone- ja sähköoppi
3.-4. luokka
Oppilas osaa tehdä avoimen ja suljetun virtapiirin kytkimellä. Oppilas ymmärtää keraamisen sulakkeen, hehkulampun ja polttimon toiminnan. Oppilas tutustuu sähkömagneettiin ja -vastukseen.
5.-6. luokka
Oppilas tutustuu sähköturvallisuuteen, tasa- ja vaihtovirtaan, sähkömoottoriin, dynamoon, vaiheistukseen ja suojamaadoitukseen. Oppilas osaa koota valmiin elektroniikkasarjan, jossa käytetään tinajuottamista ja yksinkertaisia elektroniikkakomponentteja (esim. kapasitori ja säätöpotentiometri).
7. luokkaElektroniikassa rakennetaan ledvalaisin, jossa opitaan usb-liittimen juottaminen ja yksinkertaisten elektroniikkakomponenttien toiminnan. Tavoitteena on lisäksi että oppilas ymmärtää mitä tarkoittavat jännite, teho, vastus ja virta.
ARVIOINTI TEKNISESSÄ TYÖSSÄ
Arviointi teknisessä työssä tapahtuu peilaamalla oppilaan toimintaa oppiaineen tavoitteita vasten.
Valmiiden töiden arviointi ei kuulu teknisen työn arviointiin. Sitävastoin suunnittelu, toteutus ja dokumentointi
ovat arvioinnin keskiössä.
Tarkka opetussuunnitelma löytyy täältä: KLIK!