Vaihe 3. Arvioinnin kuvaaminen ja sen toteuttamisen suunnittelu
Arviointiasteikko: hyväksytty / hylätty tai asteikkoarviointi (esim. 1-5). Mikäli käytetään asteikkoarviointia on arviointiasteikon arvosanoja vastaava osaaminen kuvattava.
Osaamisperusteisessa toimintamallissa arvioidaan olemassa olevaa osaamista kokonaisuutena, ei oppimisprosessia. Osaaminen arvioidaan sovitun osaamisen osoittamisen tavan perusteella. Arvioinnin toteuttamisen menetelmiä ei tarvitse kirjoittaa eperusteisiin.
Kyseenalaistatko oman pätevyytesi arvioijana? Turhaan. Jos olet pätevä opettamaan, olet myös pätevä arvioimaan. Tässä siitä tietoa:
Kansalaisopistossa osaamisen arvioijana toimii arvioitavan aineen opettaja. Arvioijan tulee ymmärtää kurssin osaamistavoitteet, arviointikriteerit ja arviointitavat siten, että hän pystyy käytännön esimerkkien avulla ohjaamaan opiskelijaa ymmärtämään, mitä tämän tulee hallita ja miten opiskelija voi osoittaa osaamisensa ko. kurssilla, jotta arviointi on hyväksytty.
Arvioijalla ei tarvitse olla opettajan pätevyyttä, mutta vankka kokemus arvioitavasta aihealueesta on tärkeää. Arvioijan on myös syytä perehtyä
osaamisperusteisuuden perusperiaatteisiin ja tietää oman opiston menettelytavat arviointiin, dokumentointiin, ohjaukseen ja muihin osaamisperusteisuuteen liittyviin prosesseihin liittyen.
Kokemuksien ja hyvien mallien jakaminen auttaa laadun parantamisessa ja oman osaamisen kehittämisessä. Yhteistyö opiston (myös muiden opistojen) opettajien ja muun henkilöstön kanssa arviointiprosessien yhteisessä kehittämisessä on tärkeää.
Osaamisperusteinen arviointi on kriteeriperusteista eli opiskelijan osaamista verrataan osaamistavoitteisiin ja arviointikriteereihin. Osaamistavoite kuvaa sitä, mitä opiskelijan tulee osata. Arviointikriteeri taas kuvaa osaamisen laatua ja tasoa eli miten pitää osata. Osaamisen arvioinnin päämääränä on arvioida, miten opiskelija osaa.
Esimerkiksi jos osaamistavoitteena on, että kurssin jälkeen opiskelija
- osaa suunnitella ja muotoilla keramiikkaesineen käsinrakennustekniikalla huomioiden muodon ja materiaalin vaatimukset
voisivat arviointikriteerit alkeiskurssilla olla vaikkapa
- suunnittelee keramiikkaesineen ohjatusti
- valitsee esineen muotoon sopivan saven
- käyttää työskentelyyn soveltuvaa tekniikkaa oikealla tavalla
- valitsee saven muotoiluun sopivia työvälineitä
Arviointikriteerit
Miten pitää osata? Millaista osaamista hyväksytty suoritus edellyttää?- Arviointikriteerit laaditaan rinnakkain osaamistavoitteiden kanssa.
- Hyvin laaditut arviointikriteerit ohjaavat myös arviointimenetelmän valintaa ja toteutuksen suunnittelua.
- Jokaiselle osaamistavoitteelle laaditaan vähintään yksi arviointikriteeri.
Arviointikriteerien sanavalinnoilla määrittelet samalla myös osaamisen tasoa. Riittääkö osaamistavoitteen osaaminen tiedon muistamista, toistamista vai edellyttääkö se vaativampaa soveltamista, analysointia?
Vaatiiko osaamistavoitteen osaaminen taidon sanoittamista, soveltamista itsenäisesti vai ohjatusti?
Voit perehtyä arviointiin oppaista:
https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/opas/7396550/tekstikappale/7395308
https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/162095/OKM_2020_7.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Arviointikriteereitä tulee noudattaa arvioinnissa, ja kaikkien osapuolten tulee tietää arvioinnin perusteet. Arvioija ei voi muuttaa tai mukauttaa niitä koulutuksen aikana. Tällä varmistetaan arvioinnin oikeellisuus ja opiskelijan oikeudet.
Opiskelijan osaaminen arvioidaan sovitun osaamisen osoittamisen tavan perusteella. Osaamisen arviointitilanteessa opiskelijan osaamista verrataan kyseessä olevan koulutuksen arviointikriteereihin. Yhteisesti sovittujen osaamisen arvioinnin periaatteiden ja ohjeiden avulla voidaan varmistaa tasapuolinen ja läpinäkyvä arviointi.
Osaamisen arvioinnista annetaan arvosana, joka voi olla hyväksytty tai hylätty. Vapaatavoitteisessa koulutuksessa voi käyttää myös numeerista arviointiasteikkoa. Se edellyttää, että koulutuksen osaamisperusteisesta kuvauksesta ilmenee, minkälaista osaamisen tasoa eri arviointiasteikon arvosanoissa vaaditaan.
Osaamisen arvioinnin vastuu on oppilaitoksella. Käytännön arvioinnista vastaa ja arvioinnista päättää arvioija.
Tutustu muiden kirjoittamiin arviointikriteereihin ja niihin liittyviin osaamistavoitteisiin eperusteissa. https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/kooste/vapaasivistystyo