Lapuan taidekoulun kevät

PINNAN ALLA

Galleriatilassa liitää valtava paholaisrausku ja meduusametsässä lymyää vielä suurempi mustekala! Lapuan taidekoulun kuvataiteen ja käsityön oppilaiden kevätnäyttelyn nimi “Pinnan alla” viittaa myös taiteen tekemisen prosesseihin. Kuvapinnalla ja kaikissa töissä ilmenevän takana on 5-17-vuotiaiden lasten ja nuorten omat kiinnostukset, kokemus maailmasta sekä taidon opiskelu.

Pinnan alla -näyttely esittelee oppilastöitä kahdelta edelliseltä vuodelta. Teemana opetuksessa on ollut vesi ja oppilaat ovat tutkineet mm. vedenalaista maailmaa ja vettä maisemassa eri olomuodoissaan. Näyttelyssä on esillä 157:n visuaalisten taiteiden oppilaan töitä 16:sta eri ryhmästä. 

Taidekoulun ryhmiä ovat opettaneet tekstiilityön opettaja Tuija Juppo ja kuvataideopettaja Minna Rajala. Nuorten työpajoja ovat ohjanneet myös valokuvauksen opettaja Anna-Kaarina Perko ja kuvataiteilija Minna Bengs-Shrestha, periodeja myös keramiikan opettaja Auli-Maija Luoma ja huovutuksen osalta muotoilija/kuvataiteilija Hanna Peltotupa.






Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

JOUTSENLAMMELLA

Lapuan taidekoulun baletti 2-6 ryhmien oppilaat tanssivat vappuviikonloppuna Joutsenlammella. Mukana esityksessä on myös kansalaisopiston aikuisten balettiryhmä. Joutsenlammella-esitys tanssittiin ilman yleisöä, Lapuan teatterin hienossa esitystilassa Hanne Pietilän toteuttamien kauniiden valojen loisteessa. Oppilaista Nella kuvasi esiintymisen oikeassa näyttämövalaistuksessa tuntuneen “taianomaiselta”.

Joutsenlampi baletti on yksi kuuluisimpia baletteja historian saatossa ja siihen Tchaikovskyn säveltämä musiikki iki-ihanaa. Lapuan taidekoulun toteuttama ja tanssinopettaja Minja Rantalan suunnittelema esitys Joutsenlammella pohjaa tähän kuuluisaan balettiin, poimien alkuperäisestä juonta, liikekieltä ja kuvioita. Esitys on kuitenkin uniikkiteos juuri Lapuan taidekoulun oppilaille. Esityksen kesto on n.1h. 

Joutsenlammella- baletti kertoo prinssistä, jonka kuningatar-äiti käskee syntymäpäiväjuhlissaan valita itselleen puolison prinsessoista. Prinssi on kuitenkin rakastunut joutsenlammen rannalla tapaamaansa Odetteen. Odette ja muut lammen joutsenet ovat velho Rothbartin joutseniksi taikomia tyttöjä, jotka saavat ihmismuotonsa takaisin vain öisin. Taika raukeaa, jos joku lupaa rakastaa Odettea ikuisesti. Rothbart koittaa huiputtaa prinssiä rakastumaan omaan tyttäreensä, mustaan joutseneen, Odileen. Katsomalla Joutsenlammella-baletin näet voittaako prinssin ja Odeten rakkaus vai Rothbart-velhon kataluus. 



Joutsenen siivin

Kokeile lentää kuin joutsen!

Vie kädet sivuilta yhteen ylös, niin että ranteet koskettavat toisiaan pään yläpuolella. Laske kädet sivuilta alas pehmeästi kuin siivet.

Tässä videossa kerrotaan baletin joutsenten siipien liikkeestä lisää englanniksi:
https://www.youtube.com/watch?v=0QugE51oTXU

Voit kokeilla liikettä myös aidon joutsenen tavoin:
https://www.youtube.com/watch?v=6_dkKSa0D1E

- Miltä liike tuntuu käsissä ja hartioissa?
- Kuinka monta siivenliikettä jaksat tehdä? 
- Kuvittele minne asti lentäisit jos olisit lintu?

- Tutki netistä miten lintujen siivet toimivat, miten siivet poikkeavat toisistaan esimerkiksi joutsenella, kolibrilla ja metsolla?

- Kirjoita ylös ajatuksiasi lentämisestä.

YHDESSÄ TYRSKYISSÄ

Hiio-hoi! Maata näkyvissä! Näkyvissä on myös merirosvoja, lokkeja, haikaloja, merenneitoja ja paljon muuta. Yhdessä tyrskyissä on Lapuan taidekoulun ja Lapuan musiikkiopiston meriaiheinen seikkailu, jossa lapset ja nuoret pääsevät eläytymään merirosvojen ja viikinkien seikkailuun ja merenelävien vedenalaiseen maailmaan. Merestä löytyy pullopostia ja aarrekartta...mihin se meidät johtaakaan?

Yhdessä tyrskyissä- esityksen ovat suunnitelleet ja toteuttaneet teatteritaiteen opettaja Linda Huhtaluhta, tanssinopettaja Minja Rantala ja pianonsoiton opettaja Tiina Karhu-Ahtonen. Esiintyjät ovat Lapuan taidekoulun teatteritaide 2-3 ryhmän näyttelijöitä, satubaletin, alkeisbaletin ja baletti 1 ja baletti 3-ryhmien tanssijoita sekä Lapuan musiikkiopiston muusikoita pianon, huilun, pasuunan ja sellon sävelin. Teoksessa kuullaan yksi pianistin omakin sävellys. 

Tervetuloa mukaan kanssamme yhdessä tyrskyihin!


Meren rannalla

Hiio-hoi! 

- Onko Suomessa ollut merirosvoja? Etsi netistä tietoa viikingeistä ja keksi itsellesi viikinkinimi. Voit kirjoittaa myös viikinkitarinan tai piirtää kuvan itsestäsi viikinkinä.

- Matematiikkatehtäviä katsoessasi Yhdessä tyrskyissä videota:
1) Laske montako merirosvoa videossa näkyy?
2) Montako kertaa merirosvot sanovat: Onko maata näkyvissä?
3) Montako piirrettyä haikalaa huomaat?
4) Kuinka monta rapua näit?
5) Osaatko laskea merenneidot?

- Yhden tanssin aikana videolla meressä kelluu monenlaista muoviroskaa. Pohdi miksi ihmiset heittävät roskia mereen ja miten se vaikuttaa kaloihin ja muihin meren asukkaisiin. Miten itse voisit suojella maailman meriä?

- Piirrä aarrekartta, piilota aarre ja järjestä kavereille kiva seikkailu!

VALKOINEN

Lapuan taidekoulun baletti 5-6 oppilaat vierailivat Lapuan taidemuseossa Marja Kolun näyttelyssä “Kaikki katoaa valkoiseen”. Anna-Kaarina Perko ja Minja Rantala suunnittelivat, kuvasivat ja editoivat vierailusta videotanssiteoksen “Valkoinen”, taidenäyttelyn inspiroimina. Teoksessa pianoa soittaa Lapuan musiikkiopiston oppilas Sofia Luomala.

 
 
 

VEDENALAINEN MAAILMA

Syksyllä 2019 Digitaidetyöpajan oppilaat työstivät yhdessä kolmiulotteista virtuaalista teosta. Teemana oli vedenalainen maailma. Kolmiulotteisen maalauksen työpvälineenä ovat virtuaalilasit ja liikeohjaimet. Tarvitaan myös sovellus, me käytimme Tilt Brush-nimistä virtuaalisovellusta. Maalauksen osina on käytetty muutamia valmiita 3D objekteja, laiva ja rakennus. Mustekalat, kilpikonnat, sienet, kalat, kasvit ym. on maalattu Tilt Brushin siveltimillä. Mukaan liitettiin myös kaksiulotteisia, tunneilla ottettuja värivesi- ja pisaravalokuvia.

Suunnitelmana oli, että kevään 2020 aikana yläkoulun musiikkiryhmäläiset tekevät videoon äänimaailman ja teos tuodaan videona sekä virtuaalilaseilla koettavaksi kevään 2020 näyttelyyn. Valitettavasti koronatilanne sotki nämä suunnitelmat. Virtuaalinen teos nähtiin videona Pinnan alla näyttelyssä 2021. Nyt voit katsoa sen tässä.