Tet-ohjeet

Tetin ohjeet (kesto, tehtävät, vakuutusasiat...)

TET – PELISÄÄNNÖT

1. Työaika
Tutustumispäiviä ovat arkipäivät maanantaista perjantaihin. Päivän pituus on kuusi tuntia sisältäen ruokailun. TET- päivien toivotaan sijoittuvan ajallisesti klo 8-15.00 välille. Oppilas voi sopia työnantajan kanssa myös normaalista koulupäivästä poikkeavan työajan, mutta hänellä täytyy olla siihen kodin suostumus. Työpäivä saa kestää korkeintaan klo 20.00 asti.

2. Poissaolot
Jos oppilas sairastuu TET- päivien aikana, hänellä on velvollisuus ilmoittaa asiasta välittömästi työpaikkansa vastuuhenkilölle ja opolle. Sairauspäiviä ei tarvitse lähtökohtaisesti korvata. Jos tet jää kokonaan tekemättä sairauden vuoksi, voidaan tarvittaessa/tapauskohtaisesti sopia toinen ajankohta työelämään tutustumiselle.

3. Työsuhde
Oppilas pysyy koulun oppilaana eikä hän ole työsuhteessa siihen työnantajaan, jonka työpaikkaan hän on tutustumassa. Ensisijainen vastuu on siten kunnan. Oppilaat on vakuutettu.

4. Vastuuhenkilö
Työpaikalla on vastuuhenkilö, joka perehdyttää oppilaan työpaikkaan, sen ohjeisiin ja mahdollisiin vaaratekijöihin sekä muutenkin jakson ajan pitää huolta oppilaasta. Tet-sopimuksessa tulee olla nimettynä työpaikan vastuuhenkilö ja hänen yhteystietonasa

5. Palkka
Tutustumisesta ei makseta oppilaalle palkkaa. Paras palkka on hyvä ohjaus työpaikalla sekä työnantajan antama palaute jakson sujumisesta. Sillä on nuorelle yleensä suuri merkitys. Tet-todistuksen oppilas saa itselleen näytettyään todistuksen ensin opolle. Tet-todistuksesta voi olla hyötyä esim. kesätöitä haettaessa.

6. Työsuojelu
Tutustumisjaksolla on noudatettava yleisiä työturvallisuusmääräyksiä. Oppilailla ei saa teettää nuorten työntekijäin suojelusta annettujen lakien eikä asetusten mukaisia vaarallisia tai vahingollisia töitä. Lisätietoa työsuojeluun liittyvistä asioista löytyy osoitteesta www.tyosuojelu.fi/fi/nuortenasetus.

7 . Matkat
Toivomme, että TET- paikka löytyy läheltä kotia, koulua tai läheisen työpaikalta.  Kyytioppilas käyttää samaa matkakorttia kuin koulupäivinä. Matkakorttia tai lippuja saa käyttää vain TET- matkoihin. Lähialueen ulkopuolelle suuntautuvia matkoja ei korvata, mutta tetiin saa toki hakeutua kauemmaksi omakustanteisesti.

8. Ruokailu
Oppilaalla on mahdollisuus ruokailla maksuttomasti tetin aikaan omalla koululla tai kunnan sisällä lähimällä koululla (esim. lukiolla tai luontokylien alakouluilla). Mikäli tetiläinen ruokailee muualla kuin omalla koululla niin, siitä tulisi ilmoittaa etukäteen kyseiseen lähikouluun. Vaihtoehtoisesti oppilas voi hankkia eväät omakustanteisesti tai kysyä mahdollisuutta maksuttomaan ruokailuun työnantajalta. Koulu ei maksa työpaikalla tai muualla tapahtuvaa ruokailua.


9. Työtodistus/tet-raportti
Jakson lopussa työnantaja täyttää tet-todistuksen ja merkkaa siihen suoritetut päivät ja mahdolliset poissaolot. Oppilas palauttaa tämän todistuksen oppilaanohjaajalle, mutta saa sen myöhemmin omakseen. Tetin jälkeen koulussa voidaan teettää tetiin liittyviä tehtäviä kuten palautekeskustelu ryhmässä tai kirjallinen raportti tetistä. Näistä tulee ohjeistus opolta.

10. Vakuutukset
Oppilas on vakuutettu tapaturmalain ja opiskelutapahtuman mukaisesti. Oppilaan aiheuttaessa työpaikalla sääntöjen vastaisella käytöksellä vahinkoa, hän on vahingonkorvausvelvollinen. Vahingonkorvauslaissa ei ole alaikärajaa. Rikosoikeudellisen vastuun ikäraja on 15 vuotta. Jos oppilaalle työpaikalla sattuu jokin tapaturma, siitä on ilmoitettava kouluun ja tehtävä tapaturmailmoitus.