Ammatteja

Ops 2016: "Tutustutaan erilaisiin ammatteihin, joissa tarvitaan kemian osaamista"

Työtehtäviä kemian alalla:

Kemistit työskentelevät useimmiten tutkimustehtävissä, tuotekehityksessä tai teknisissä suunnittelutehtävissä. Muita työllistäviä tehtäväalueita ovat esimerkiksi laatutehtävät, hallinnolliset tehtävät, opetus- ja koulutustehtävät, kaupalliset tehtävät, konsultointi ja ympäristönsuojelu.

Tieteellinen tutkimustyö työllistää kemistejä yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa. Tutkimusta tehdään niin aineen olemuksen ymmärtämiseksi kuin esimerkiksi mittausmenetelmien kehittämiseksi. Opetustehtävät työllistävät pedagogisen pätevyyden hankkineita kemistejä yliopistoista peruskoulutasolle.

Teollisuudessa, esimerkiksi kemian-, paperi-, lääke- ja elintarviketeollisuudessa kemistejä työskentelee tuotekehitys-, laadunvalvonta- ja käyttötehtävissä sekä ympäristönsuojeluun liittyvissä tehtävissä. Kemiantekniikassa keskitytään kemiallisten prosessien kehittämiseen ja tekniseen toteuttamiseen teollisuudessa.

Ympäristö- ja elintarvikelaboratoriot työllistävät erilaisissa näytteiden analysointi- ja valvontatehtävissä. Myös esimerkiksi Tullilaboratorio sekä Keskusrikospoliisin Rikostekninen laboratorio työllistävät kemistejä. Sairaaloiden laboratorioissa työskentelevät sairaalakemistit vastaavat puolestaan laboratoriotutkimusten menetelmistä ja niillä saatavien tulosten oikeellisuudesta.

Kunnat ja valtio tarjoavat hallinnon asiantuntijatehtäviä esimerkiksi kuntien ympäristötoimessa, Elintarvikevirastossa, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella, Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:llä ja ympäristöministeriössä.

Vaadittavia ominaisuuksia:

Kemian työtehtävissä tarvitaan kemian luonnontieteellisen tuntemuksen lisäksi erilaisia taitoja ja ominaisuuksia. Tutkimustyössä korostuvat tiedonhalu, pitkäjännitteisyys ja analyyttisyys, laboratoriotyössä tarkkuus, opetus- ja koulutustyössä opetustaidot ja halu työskennellä ihmisten parissa, kaupallisella alalla myyntihenkisyys ja vuorovaikutustaidot.

Työpaikat:

Yliopistot. Tutkimuslaitokset. Ammattikorkeakoulut. Lukiot. Ammatilliset oppilaitokset. Peruskoulut. Tutkimuslaboratoriot. Sairaalat. Kuntien ja valtion hallinto. Kemianteollisuus. Paperiteollisuus. Lääketeollisuus. Elintarviketeollisuus. Diagnostiikkateollisuus. Biotekniikan alan yritykset. Insinööritoimistot. Kaupan ala.

Ammatit:

Kemisti. Sairaalakemisti. Ympäristökemisti. Biokemisti. Rikoskemisti. Tutkija. Opettaja. Kemian opettaja. Lehtori. Kemian insinööri. Kemiantekniikan insinööri. Paperi-insinööri. Tuotekehitysinsinööri. Tutkimusinsinööri. Laboratorioinsinööri. Laboratoriopäällikkö. Tuotekehityspäällikkö. Kehityspäällikkö. Lääke-edustaja. Lääke-edustaja. Tuotepäällikkö. Markkinointipäällikkö. Markkinointijohtaja. Patenttiasiamies. Ympäristöpäällikkö. Ympäristötarkastaja. Ympäristönsuojelutarkastaja. Ympäristönsuojelusuunnittelija. Jäteneuvoja. Konsultti. Toimitusjohtaja. Laboratorioanalyytikko. Laborantti. Prosessinhoitaja. Kemian alalla voidaan työskennellä myös muilla ammatti- ja tehtävänimikkeillä.

Koulutus:

Yliopistojen luonnontieteellisellä koulutusalalla voi opiskella kemiaa. Ylempi korkeakoulututkinto on filosofian maisteri, alempi korkeakoulututkinto on luonnontieteiden kandidaatti. Yliopistojen teknillistieteellisellä koulutusalalla voi opiskella kemian tekniikkaa. Ylempi korkeakoulututkinto on diplomi-insinööri, alempi korkeakoulututkinto on tekniikan kandidaatti.

Aineenopettajaksi aikovien on suoritettava opettajan pedagogiset opinnot joko tutkintoon sisältyen tai erikseen valmistumisen jälkeen. Matemaattis-luonnontieteellisten aineiden opettajan virat peruskouluissa ja lukioissa sisältävät usein kolme opetettavaa ainetta, jotka ovat fysiikka, kemia ja matematiikka. Ammattikorkeakouluissa voi opiskella laboratorioanalytiikkaa ja suorittaa tekniikan alan ammattikorkeakoulututkinnon laboratorioanalyytikko (AMK). Ammattikorkeakouluissa voi opiskella myös kemiantekniikkaa. Tutkintonimike on tekniikan ammattikorkeakoulututkinto insinööri (AMK).

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa laboratorioalan perustutkinnon. Tutkintonimike on laborantti. Perustutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella sekä näyttötutkintona. Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voidaan suorittaa myös prosessiteollisuuden perustutkinto. Tutkintonimike on prosessinhoitaja.

Ammatteja, joissa tarvitaan kemian tietoja ja taitoja

Tehtävä:

Valmistaudu kertomaan esimerkein, jostakin ammatista, jossa tarvitaan/voidaan hyödyntää kemian tietoja ja/tai taitoja

Esimerkki: Palomies

- Turvallisen työskentelyn periaate oltava hallussa
- Tunnettava palamisen edellytykset 
- Tunnettava palamisen reaktiot

jne.