5 Asiakkuudet ja kumppanuudet

Osallisuuden ja yhteisöllisyyden toteuttaminen

Oppilaiden osallisuus ja vaikuttaminen

Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan toimenpiteet, joilla edistetään oppilaiden osallisuutta ja vaikuttamista.

Oppilaiden osallisuudella tarkoitetaan oppilaiden mahdollisuutta vaikuttaa koulun kehittämiseen ja heitä itseään koskevaan päätöksentekoon ja keskusteluihin koulussa. Koulussa tulee tietoisesti luoda ja tarjota oppilaille osallisuuden kokemuksia ja osallistumismahdollisuuksia heitä koskevista asioista päätettäessä.

Kaupungissa on luotu ja vakiinnutettu asianmukaiset lasten ja nuorten osallistumisen ja vaikuttamisen toimintatavat osaksi lapsia ja nuoria koskevaa päätöksentekoa.

Oppilaiden osallistumisessa yhtenä toimintamuotona on oppilaskuntatoiminta. Kaikki koulun oppilaat kuuluvat koulun oppilaskuntaan. Oppilaat valitsevat keskuudestaan oppilaskunnan hallituksen hoitamaan yhteisiä asioita. Oppilaskuntatyötä koordinoi vastuuopettaja. Oppilaiden osallistuminen ja oppilaskuntatoiminta koulussa nivotaan kuntakohtaiseen lasten ja nuorten toimintaan.

Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan koulun oppilaskunnan toimintaa.

Oppilaiden osallisuuden kokemisen kehittymistä arvioidaan joka toinen vuosi kouluterveystutkimuksella.

Linkit:
Perusopetuksen opetussuunnitelma: Yhtenäisen perusopetuksen toimintakulttuuri


Kodin ja koulun yhteistyö

Vanhempien kuulemiseksi koulujen tulee kehittää kodin ja koulun yhteistyötä. Koulun tulee olla aloitteellinen ja aktiivinen yhteistyön kehittämisessä. Siihen kuuluvat yhteiset keskustelut lapsen ja nuoren kasvusta ja kehityksestä, oppimisen ohjaamisesta ja oppilaan arvioinnista. Yhteistyöhön kuuluvat myös koulun kehittämiseen ja toiminnan arviointiin osallistuminen.

Kodin ja koulun yhteistyötä arvioidaan säännöllisesti.

Vanhemmille tulee antaa tietoa ja välineitä, jotta he voivat osallistua opetussuunnitelman kehittämiseen. Kodin ja koulun yhteistyö auttaa molempia osapuolia vastaamaan oppilaan kasvua ja oppimista koskeviin haasteisiin. Kodin ja koulun yhteistyö edistää yhteisöllisyyden ja luottamuksen rakentumista.

Henkilöstöä tuetaan kodin ja koulun yhteistyössä. Kodin ja koulun yhteistyötä arvioidaan ja kehitetään yhdessä huoltajien kanssa.

Koulu kuvaa kodin ja koulun yhteistyön vuosittaiset toimenpiteet ja ohjeistaa Wilman käytön periaatteet.

Kodin ja koulun yhteistyön keskeisenä tavoitteena on oppilaan, opetuksen ja kasvatuksen tukeminen yhteistyössä huoltajien kanssa. Huoltajia tiedotetaan riittävästi koulun toiminnasta. Huoltajille luodaan yhteistyömahdollisuuksia osallistua luokan, luokkatasojen ja koko koulun toimintaan.

Esimerkkejä yhteistyön järjestämiskäytänteistä:
- koulun tiedottamisen ja yhteistyökäytänteiden tulee olla suunniteltua ja laadukasta (viestintäsuunnitelma)
- yhteisölliset oppilashuoltoryhmät
- vanhempainyhdistys
- luokkatoimikunnat
- vanhempainillat ja muut yhteiset tapahtumat vanhempien kanssa
- oppimiskeskustelut
- koulun tapahtumiin osallistuminen

Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan kodin ja koulun yhteistyön muodot.

Muut kumppanuudet ja sidosryhmät

Lukuvuosisuunnitelmaan kirjataan koulun muut merkittävät yhteistyökumppanit ja sidosryhmät sekä kuvataan toimintaa.

Opettajia kannustetaan yhteistyöhön muiden opettajien kanssa alueellisesti ja eri kouluasteiden välillä. Muun sidosryhmäyhteistyön tulee olla pedagogisesti perusteltua, koulun opetus- ja kasvatustyötä yhteisöllisesti tukevaa.


Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151

Koulun toimenpiteet

Koulumme oppilaskuntatoiminta pidetään edelleen vireänä. Sen ohjaajana toimii Auli Miettinen, sijaisena Maria Kantola 14.12. saakka. Oppilaskuntaamme kuuluu kaksi oppilasta luokilta 1-6. Oppilaskunta kokoontuu vähintään kerran kuukaudessa yhteiseen palaveriin suunnittelemaan ja ideoimaan erilaisia tapahtumia ja muuta toimintaa. Oppilaskunnan edustajat käyvät kertomassa kokouskuulumiset tiedoksi kaikkien luokkien oppilaille. Oppilaskunnasta valitaan vuosittain edustajat Kuopion Lasten Parlamenttiin.

Luokkakohtaiset vanhempainillat pidetään jo alkusyksystä, elo-syyskuussa lukuvuonna 2023-2024. 

Oppilaittemme huoltajat voivat osallistua koulumme järjestämiin erilaisiin tapahtumiin ja juhliin. Näistä tiedotamme heitä jo hyvissä ajoin Wilman välityksellä. Syyskuussa on koulumme yleisurheilupäivä 1.9.2023, joka toteutetaan ulkona ja johon myös vanhemmat voivat tulla katsomaan ja kannustamaan.

Syksyllä opettajat käyvät oppilaittensa kanssa tavoitekeskustelut. Nämä ovat pohjana joulukuussa käytäville oppimiskeskusteluille
yhdessä oppilaan, huoltajan / huoltajien ja luokanopettajan kanssa. Oppimiskeskustelulomakkeet arkistoidaan.

Teemme vireää yhteistyötä koulumme vanhempainyhdistyksen (Vehmakat) kanssa. Vanhempainyhdistyksen johtokunta pitää kokouksiaan pääsääntöisesti kerran kuukaudessa kokoontuen koulun tiloissa. Vanhempainyhdistyksen johtokuntaan on aina kuulunut yksi opettajajäsen. Tänä lukuvuotena opettajajäsen on rehtori. Vanhempainyhdistys järjestää kerhotoimintaa koulun tiloissa. Tänä lukuvuotena toimivat puuhakerho ja liikuntakerhot. Myös discoja ja elokuvailtoja järjestetään koulumme oppilaille. Vanhempainyhdistys pystyy rahallisestikin tukemaan koulun toimintaa yhdessä sovituilla tavoilla.

Harrastamisen Suomen mallin mukaisia kerhoja koulullamme toimii lukuvuonna 2023-2024 kolme. Eäinkerho, Elokuvakerho ja Parkour.

Yhteistyö Kallaveden seurakunnan kanssa on runsasta ja monipuolista. Kuopion kaupunki on allekirjittanut yhteistyösopimuksen A-sopimus). Vehmasmäen koulu ja Kallaveden seurakunta ovat allekirjoittaneet B-sopimuksen 14.9.2022. 
Seurakunta pitää myös sählykerhoa koulumme liikuntasalissa.

Yhteistyötä koulu on tehnyt myös Vehmasmäen Nuorisoseuran kanssa. Sen Lastenteatterissa on mukana useita koulumme oppilaita. Mahdollisuuksien mukaan käymme keväällä koko koulun voimin katsomassa sen uuden esityksen.

Kuopion Eläinpuisto tarjoaa syksyllä kaikille koulumme oppilaille mahdollisuuden vierailla veloituksetta siellä. 

Koulumme 6. luokan oppilaat siirtyvät pääsääntöisesti Minna Canthin yläkouluun. Opon pitämä yläkouluinfo järjestetään koulullamme talvella. Tiedonsiirtopalaverit pidetään kevättalvella yläkoulun erityisopettajien kanssa. Yläkouluun tutustumispäivä on toukokuussa. Minna Canthin yläkoulu järjestää huoltajille tutustumis- ja tiedotustilaisuuden marraskuussa.