Arvot ja toimintakulttuuri

Arvot

TURVALLISUUS
Turvallinen oppimisympäristö syntyy kannustavasta ilmapiiristä, joka tarkoittaa koko koulun oppilaiden ja henkilökunnan osallisuutta ja sitoutumista sekä kodin ja koulun yhteistyötä. Kaikessa toiminnassa lähtökohtana on yksilön ja yhteisön turvallisuus.

SUVAITSEVAISUUS
Koulussamme jokainen hyväksytään omana itsenään. Monikulttuurisuus on rikkautemme.

HYVÄT TAVAT
Toimintaamme ohjaavat toisen kunnioittaminen sekä oman ja toisen työn arvostaminen. Huolehdimme yhteisestä kouluympäristöstämme. Noudatamme yhteisesti sovittuja sääntöjä ja sopimuksia.

YHTEISÖLLISYYS
Koulun yhtenäisen toimintakulttuurin ja yhteisöllisyyden perusta on suunnitella ja toteuttaa toimintaa yhdessä oppilaiden, henkilökunnan, kotien ja sidosryhmien kanssa.

Toimintakulttuuri

OPPIVA YHTEISÖ TOIMINTAKULTTUURIN YTIMENÄ
Pyörön koulussa tuetaan kokeilevaa, keskustelevaa ja kannustavaa oppimista. Perusasioihin keskittyminen ja hyvä ennakoiva suunnittelu luovat edellytyksiä kiireettömyydelle. Yhteisöllisyyttä, yksilöllisyyttä ja tasa-arvoisuutta vahvistetaan yhdessä tekemällä, yhteisillä tapahtumilla sekä oppilaskunta- ja kummiluokkatoiminnalla.

HYVINVOINTI JA TURVALLINEN ARKI
Monikulttuurisessa koulussamme kiusaamista, väkivaltaa, rasismia tai syrjintää ei hyväksytä. Oppilaiden ja opettajien hyvinvoinnin ja turvallisuuden lisäämiseksi on olemassa toimivat käytänteet.

VUOROVAIKUTUS JA MONIPUOLINEN TYÖSKENTELY
Koulutyössä huomioidaan erilaiset ja eri-ikäiset oppijat. Koulussa luodaan käytänteitä, joilla edistetään eri yksiköiden, luokkatasojen ja oppiaineiden välistä yhteistyötä. Kodin ja koulun sekä kouluyhteisön sisäisessä vuorovaikutuksessa ja työskentelyssä hyödynnetään tieto- ja viestintäteknologiaa.

Työskentelyssä rohkaistaan kokeilemaan erilaisia työtapoja, ryhmäkokoonpanoja ja hyödyntämään tiimityöskentelyä sekä opettajien että oppilaiden kesken.
Luokkatasojen välistä yhteistyötä ja vuorovaikutusta vahvistetaan esimerkiksi kummiluokka-, tukioppilas- ja oppilaskuntatoiminnalla sekä toiminnallisilla välitunneilla.

KULTTUURINEN MONINAISUUS JA KIELITIETOISUUS
Kouluyhteisön omaa monikulttuurisuutta ja katsomuksellista monimuotoisuutta hyödynnetään rakentavasti koulun arjessa. Erilaiset kulttuuritraditiot huomioidaan lukuvuoden suunnittelussa ja arjen käytänteissä. Pyörön koulu osallistuu myös aktiivisesti kansainväliseen yhteistyöhön.

OSALLISUUS JA DEMOKRAATTINEN TOIMINTA
Pyörön koulussa oppilailla on mahdollisuus osallistua oman luokan ja koulun toiminnan suunnitteluun, kehittämiseen ja arviointiin. Oppilaskunnan kautta eri-ikäiset oppilaat pääsevät vaikuttamaan koulumme toimintaan.

Koulu
tekee aktiivisesti yhteistyötä mm. lähialueen ja eri maiden koulujen, vanhempainyhdistyksen, nuorisotoimen, uskonnollisten yhteisöjen, pelastuslaitoksen ja poliisin kanssa.


YHDENVERTAISUUS JA TASA-ARVO
Pyörön koulussa jokainen oppilas nähdään yksilönä omine taustoineen ja vahvuuksineen. Jokaisella oppilaalla on yhdenvertaiset perusoikeudet ja osallistumisen mahdollisuudet. Oppilaita tuetaan opiskelemaan ilman sukupuoleen sidottuja roolimalleja.

VASTUU YMPÄRISTÖSTÄ JA KESTÄVÄÄN TULEVAISUUTEEN SUUNTAUTUMINEN
Oppilaita ohjataan kiinnittämään huomiota ja sitoutumaan kestävän kehityksen mukaisiin arjen valintoihin nyt ja tulevaisuudessa. Huolehdimme yhteisestä opiskeluympäristöstä ja otamme vastuuta sen siisteydestä.

Oppimisympäristöt ja työtavat

Oppimisympäristöt

Pyörön koulussa käytetään opiskelua tukevia monipuolisia oppimisympäristöjä. Oppitunneilla luokkatilojen viihtyisyys, myönteinen ilmapiiri ja työrauha edistävät oppimista ja hyvinvointia. Koulun tiloja ja sähköisiä oppimisympäristöjä käytetään luovasti opiskelussa. Kirjastomme on oppilaiden käytettävissä päivittäin. Oppilaiden välituntiliikuntaa tuetaan koulun alueella käytettävissä olevilla liikuntavälineillä. Koulun sisätilojen ja välituntialueiden kehittämisessä kuunnellaan oppilaiden ja henkilökunnan toiveita.

Oppimista tapahtuu vierailuilla mm. kirjastoon, kirjastoautoon, museoihin, musiikkikeskukseen, teatteriin, gallerioihin ja Kuopio-halliin sekä lähialueiden liikuntapaikoille ja lähiluontoon. Koulun ulkopuolella tapahtuvaa oppimista vahvistetaan pitämällä yllä yhteyksiä lähialueiden yrityksiin, kulttuurintuottajiin, urheiluseuroihin ja järjestöihin. Mahdolliset opintoretket ja leirikoulut lisäävät osaltaan oppimista.

Kansainvälinen yhteistyö lisää kouluyhteisön keskinäistä yhteistyötä ja antaa siitä kiinnostuneille mahdollisuuden osallistua erilaisiin kansainvälisiin projekteihin.

Työtavat

Koulussa noudatetaan opetussuunnitelman mukaisia työtapoja. Yhteissuunnittelulla varmistetaan oppilaille vaihtelevia työtapoja sisältävä koulupäivä. Liikkuva Koulu -toiminta mahdollistaa oppilaiden aktiivisen arjen toiminnallisten työtapojen sekä mahdollisten pitkien välituntien muodossa. Eriyttämisen mahdollisuuksia lisätään tukemalla yhteisopettajuutta esim. lukujärjestysteknisillä ratkaisuilla.

Arviointikäytänteet

PYÖRÖN KOULUN ARVIOINTIKÄYTÄNTEET

Pyörön koulussa arviointi suoritetaan yhteisten kriteerien pohjalta, yhteistyössä oppilasta opettavien opettajien kesken. Tavoitteiden asettelu on osa oppilaan arviointiprosessia. Oppilaita osallistetaan jatkuvaan arviointiin esimerkiksi itsearvioinnin, vertaisarvioinnin sekä palautekeskustelujen avulla.
Arviointi on avointa ja arviointikriteerit tehdään oppilaille ja huoltajille näkyviksi. Opettajan ohjauksessa harjoitellaan oppimistavoitteiden asettamista.

Arviointi perustuu oppimisprosessiin ja monipuolisiin tuotoksiin. Arvioinnissa voidaan käyttää esimerkiksi kokeita, portfolioita, oppimispäiväkirjaa tai muunlaista dokumentointia. Oppilaille voidaan antaa mahdollisuus kokeiden toteuttamiseen eri tavoin huomioiden erityistarpeet.

Arvioinnin perusteista ja aikatauluista tiedotetaan vuosittain vanhempainiltojen, oppimiskeskustelujen sekä muiden oppilaspalavereiden yhteydessä.