Valinnaisaineet 5 - 6 lk

5.-6. -LUOKKIEN VALINNAISTEN AINEIDEN KOKONAISUUDET JA KESKEINEN SISÄLTÖ

1.) Ajattelu ja oppimaan oppiminen L1
Lauta- ja roolipelit

Oppilaita ohjataan huomaamaan, että tieto voi rakentua monella tavalla, esimerkiksi tietoisesti päättelemällä tai intuitiivisesti, omaan kokemukseen perustuen. Tutkiva ja luova työskentelyote, yhdessä tekeminen sekä mahdollisuus syventymiseen ja keskittymiseen edistävät ajattelun ja oppimaan oppimisen kehittymistä. Harjoitellaan toiminnallista ja kokeellista matematiikkaa ja luonnontieteitä. Tutkitaan erilaisia elämän ilmiöitä ja otetaan huomioon luonnontieteellinen näkökulma. Apuna käytetään pelejä, teknologiaa, kokeellisia toimintatapoja.

2.) Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu L2
Teatteri-ilmaisu

Toteutetaan esitys teatteri-ilmaisun keinoin. Suunnitellaan itse tarina ja esittäminen joko näytellen, nukketeatterina tai muulla visuaalisen esityksen työtapana. Harjoitellaan myös esiintymistä ja esittämistä, jolloin tehty esitys esitetään valitulle kohderyhmälle. Sisältöihin voi kuulua vierailuja teatteriin. Esitys voidaan videona myös videona tai sähköisenä esityksenä esim. animaationa.

 3.) Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot L3
Arjen taidot

Keskeiset sisällöt liikunnassa, kotitaloudessa ja käytännön taidoissa. Liikutaan paljon luonnossa ja ulkona, voidaan kerätä luonnonantimia, joita käytetään mm. välipaloissa ja askartelussa. Kotitalouden osalta opetellaan tekemään välipaloja ja hoitamaan kotia. Käytännön taidoissa voidaan opetella ja harjoitella monia arkielämän taitoja esim. polkupyörän huoltoa, käsitöitä ja muita käytännön käden taitoja.

4.) Monilukutaito L4
Mediamonsterit

Oppilaita ohjataan tulkitsemaan, tuottamaan ja arvioimaan erilaisia mediajulkaisuja.Julkaisuilla tarkoitetaan tässä esimerkiksi tietotekstejä, uutisia, videoita, kuvia, blogeja, jne. Tähän liittyvää perustaitojen ja -tekniikoiden hallintaa syvennetään. Fiktion, faktan ja mielipiteen tarkastelua ja erottelua harjoitellaan. Oppilaita ohjataan havainnoimaan ja tulkitsemaan ympäristöön ja huomaamaan, että teksteillä ja julkaisuilla on erilaisia tavoitteita ja että tavoitteet vaikuttavat siihen, millaisia keinoja teksteissä käytetään. Kurssilla keskitytään ennen kaikkea sähköisten julkaisujen tuottamiseen, videoihin, blogeihin, artikkeleihin, haastatteluihin jne. Kurssilla keskitytään ennen kaikkea sähköisten julkaisujen tuottamiseen, videoihin, blogeihin, artikkeleihin, haastatteluihin jne.

5.) Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen L5
TVT -agentti

Oppilaat oppivat käyttämään erilaisia laitteita, ohjelmistoja ja palveluita sekä ymmärtämään niiden käyttö- ja toimintalogiikkaa. Oppilaita kannustetaan toteuttamaan tvt:n avulla ideoitaan yksin ja yhdessä toisten kanssa. Ohjelmointia kokeillessaan oppilaat saavat kokemuksia siitä, miten teknologian toiminta riippuu ihmisen tekemistä ratkaisuista. Oppilaat koulutetaan toimimaan toisten oppilaiden kouluttajina ns. oppilasagentteina tvt-taidoissa (vrt. kummiluokkatoiminta). Isommat oppilaat voisivat opettaa pienemmille oppilaille esim. ohjelmointia tai robotiikkaa.

6.) Työelämätaidot ja yrittäjyys L6
Pienyrittäminen

Suunnitellaan ja toteutetaan ryhmän kesken oma pieni yritys- tai toimintaidea. Toiminta voi olla liiketoiminnallista tai ns. yleishyödyllistä järjestö- tai tapahtumatoimintaa. Toimintaan kuuluu vierailuja erilaisissa yrityksissä, yhdistyksissä, järjestöissä tms. riippuen siitä mikä on ryhmän toimintaidea. Yhteisissä työskentelytilanteissa oppilaat saavat mahdollisuuden oppia vastavuoroisuutta, neuvottelutaitoja sekä ponnistelua yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi.

7.) Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen L7
Retkeily kestävän kehityksen mukaisesti

Tutustutaan demokraattisen yhteiskunnan toimintaperiaatteisiin ja vaikuttamismahdollisuuksiin. He oppivat työskentelemään yhdessä ja saavat tilaisuuksia harjoitella neuvottelemista, sovittelemista ja ristiriitojen ratkaisemista sekä asioiden kriittistä tarkastelua. Oppilaita kannustetaan pohtimaan ehdotuksiaan eri osapuolten yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon sekä oikeudenmukaisen kohtelun ja kestävän elämäntavan näkökulmista. Tarkoituksena on osallistua ja vaikuttaa koulun toiminnan suunnitteluun sekä antaa valmiuksia oppilaskunta-, tukioppilas- ja vertaissovittelutoimintaan.


Näiden sisältöjen pohjalta laaditaan lukuvuosittain kurssitarjotin, josta oppilaat valitsevat kullekin lukuvuodelle itseään kiinnostavat aiheet. Näihin kursseihin tehdään erikseen keskeiset tavoitteet ja sisällöt. Oppilas voi valita 5.-6. -luokkien aikana kolme erilaista yhden tunnin valinnaista oppimissisältöä.