Arvot ja toimintakulttuuri

Arvot ja toimintakulttuuri

Paloahon koulun oppilaat ovat vaikeimmin kehitysvammaisia. Koulumme oppilailla on 11-vuotinen oppivelvollisuus, joka alkaa sinä vuonna, kun oppilas täyttää 6 vuotta. Suurin osa oppilaista on kuopiolaisia. Lähikunnista voidaan ottaa oppilaita silloin, kun tilaresurssit sen sallivat.

Paloahon koulu sijaitsee Kallaveden rannalla Kuopion Julkulassa. Koulu on toiminut nykyisissä tiloissaan marraskuusta 1997 lähtien. Sen suunnittelussa on huomioitu oppilaiden erityistarpeet, tilat ovat avarat ja monipuoliset. Sauna- ja uima-allasosasto, hyvä liikuntasali sekä muut opetustilat luovat mielekkään ja motivoivan oppimisympäristön.

Koulumme toiminta-ajatuksena on tukea oppilaan mahdollisuuksia hallita omaa elämäänsä yhteiskunnan yhdenvertaisena jäsenenä. Paloahon koulussa ymmärrämme jokaisen oppilaan arvokkuuden omana persoonanaan ja lähtökohtana on jokaisen oppilaan kokonaisvaltainen kunnioittaminen. Erilaiset identiteetit, kielet, uskonnot ja katsomukset elävät rinnakkain ja ovat vuorovaikutuksessa keskenään. Paloahon koulussa toteutetaan jokaisen oppilaan omista kyvyistä ja vahvuuksista lähtevää aktiivista ja tavoitteellista opetusta, johon sisältyy päivittäiset opetustilanteet, aamu- ja iltapäivätoiminta ja hoitotilanteet. Tiedostamme vahvasti oppilaittemme oikeuden koskemattomuuteen, loukkaamattomuuteen ja kunnioittavaan, hienotunteiseen kohteluun kaikissa tilanteissa. Tunnemme oppilaan oikeuden omaan osallistumiseen ja kannustamme heitä ilmaisemaan toiveitaan ja luomme mahdollisuuksia omien valintojen tekemiseen.

Oppimisympäristöillä tarkoitetaan fyysisten tilojen lisäksi psyykkisistä ja sosiaalisista tekijöistä koostuvaa ympäristöä. Nämä kaikki tukevat oppilaan oppimista. Oppimista ei tapahdu pelkästään luokkahuoneissa, vaan monipuolisesti eri ympäristöissä. Koulussamme opetellaan asioita niille luonnollisissa tilanteissa, hygieniataitoja opetellaan wc:ssä, asioimisen taitoja kirjastossa, kaupassa jne. Koulun retket ovat osa opetusta ja oppimista. Myös koulun lähiympäristö toimii oppimisympäristönä.

Opetus
Opiskelu Paloahossa tapahtuu toiminta-alueittain.

Toiminta-alueet ovat:

  • motoriset taidot
  • kieli ja kommunikaatio
  • sosiaaliset taidot
  • päivittäisten toimintojen taidot
  • kognitiiviset taidot

Vaikka opetus tapahtuu Paloahon koulussa toiminta-alueittain, niitä ei pidetä toisistaan irrallisina. Kaikessa opetuksessa on kyse toiminta-alueiden yhdistämisestä. Esimerkiksi motorisella radalla ei harjoitella pelkästään motorisia taitoja, vaan oppilas voi tuntea iloa oppiessaan keinumaan keinussa ilman apua. Samalla hän voi oppia tunnistamaan ja muistamaan keinumisen symbolin. Hän siis harjoittelee samanaikaisesti motorisen alueen tehtävää keinuessaan ja kommunikaation ja tiedollisten taitojen alueen tehtävää oppiessaan symbolin ja yhdistäessään sen keinumiseen.

Koulun jokaiselle oppilaalle laaditaan yhdessä vanhempien ja muiden oppilaan kanssa työskentelevien henkilöiden kanssa henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma, HOJKS. Sen avulla opetus pystytään suuntaamaan oppilaan tarpeita ja kehitystasoa vastaavaksi. Voidaan esimerkiksi miettiä, mihin oppimisen osa-alueeseen tulisi erityisesti panostaa sillä hetkellä. Opetettavat asiat eivät ole sidoksissa oppilaan ikään tai luokka-asteeseen, vaan hänen kehitystasoonsa ja psykofyysiseen tilaansa. Oppimiselle asetettavat tavoitteet ja niiden suunnassa eteneminen samoin kuin käytettävät opetusmenetelmät ovat yksilöllisiä.

Paloahon koulun oppilaiden viikkotuntimäärien lähtökohtana pidetään peruskoulun yleisopetuksen tuntimääriä. Viikkotuntimäärät voivat kuitenkin vaihdella oppilaskohtaisesti HOJKS:ssa kirjatulla tavalla perusopetuslain 18§ mukaisesti. Oppilailla on mahdollisuus oppituntien jälkeiseen iltapäivätoimintaan. Iltapäivätoiminnasta vastaavat ja toteuttavat ryhmien ohjaajat ja hoitajat. Tarvittavaan loma-aikojen hoitoon on mahdollisuus silloin, kun koulu ei ole suljettuna. Oppilaan mahdollisesti saamat Kelan kustantamat terapiat nivotaan useimmiten osaksi koulupäivää, koska ne tukevat vahvasti oppilaan oppimista ja yleistä kehitystä.

Oppimisen arviointi
Paloahon koulussa oppimisen arviointi on monipuolista. Jatkuva, ohjaava palaute perustuu HOJKS:ssa asetettuihin tavoitteisiin. HOJKS:aan kirjataan myös arvioinnissa käytettävät menetelmät. Väliarviointi toteutetaan arviointikeskusteluna HOJKS-palaverin yhteydessä. Lukuvuositodistus on kaikilla luokka-asteilla sanallinen.

Opetusryhmät
Koulussamme toimii neljä opetusryhmää. Opetusryhmän koko saa perusopetusasetuksen 2§ mukaan olla korkeintaan kuusi oppilasta. Opetusryhmät muodostetaan pääsääntöisesti oppilaan iän mukaan. Luokat ovat yhdysluokkia, jolloin opetusryhmissä on oppilaita useilta luokka-asteilta. Koulun vanhimmat oppilaat muodostavat yläkoulun. Yläkoulussa keskitytään siihen, että koulussa jo opitut taidot ja tiedot yleistyvät ja siirtyvät eri ympäristöihin.

Erityisluokanopettajasta, ohjaajasta ja hoitajista muodostava tiimi toteuttaa oppilaiden opetusta yhteistyössä. Kussakin tiimissä erityisluokanopettaja vastaa opetuksesta, ohjaaja puolestaan aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä loma-ajan hoidon koordinoinnista ja toteuttamisesta. Hoitajat ovat luokkakohtaisia, eivät oppilaan henkilökohtaisia avustajia ja he osallistuvat niin opetukseen kuin muuhunkin toimintaan. Myös tiimien välinen yhteistyö on tärkeää. Tiimit tukevat toisten tiimien työtä aina tarvittaessa, muun muassa sijaistamisessa. Opetushenkilökuntaa on koulupäivän aikana yhtä paljon kuin oppilaita. Tämä on ehdottoman tärkeää ja tarpeellista, koska kaikki Paloahon oppilaat tarvitsevat kokoaikaista apua, ohjausta ja tukea oppimisessaan.

Tiimissä kullakin ammattiryhmällä on omat vahvuutensa ja sen lisäksi pyritään hyödyntämään kunkin aikuisen omia henkilökohtaisia vahvuuksia hyvän kokonaisuuden aikaansaamiseksi. Koulussa tulee olla pedagogisen osaamisen lisäksi riittävä määrä hoitoalan koulutuksen saaneita työntekijöitä.

Hoitotyö osana opetuksellista kokonaisuutta mahdollistaa oppilaiden turvallisen ja sujuvan koulunkäynnin terveysongelmista huolimatta. Koulussamme on huomioitu oppilaiden yksilölliset erityistarpeet liitännäissairauksineen. Hoitotyöhön kuuluu muun muassa lääkehoidosta huolehtiminen, imulaitteet, spirat, katetroinnit ja hengitystä tukevat laitteet.

Koulu toteuttaa hoitotyötä vanhemmilta tai terveydenhuollosta saamien ohjeiden mukaan.

Opetuksen, kuntoutuksen ja hoidon yhteensovittaminen edellyttää tiivistä yhteistyötä eri sidosryhmien välillä.

Painopistealueet
Koulun painopistealueita ovat kommunikaatio ja tietokoneavusteinen opetus

Kaikilla ihmisillä on tarve vuorovaikutukseen ja kommunikaatioon. Kehitysvammaisen oppilaan vuorovaikutuksen aloitteet saattavat olla erilaisia kuin muilla, tämän takia lähi-ihmiset ovat suuressa merkityksessä vuorovaikutuksen aloitteiden huomaamisessa ja tulkinnassa. Koska oppiminen tapahtuu vuorovaikutuksessa, laadukas vuorovaikutus on keskiössä oppilaiden kanssa toimiessa.

Jokaisella ihmisellä on oikeus kommunikaatioon, että hän voi kertoa itse asioistaan ja ilmaista tarpeitaan ja halujaan ja kiinnostuksen kohteitaan. Kommunikoinnin menetelmät suunnitellaan jokaiselle oppilaalle yksilöllisesti ottaen huomioon mm. oppilaan vahvuudet ja motoriset edellytykset. Oppilaiden kanssa käytetään puhetta tukevia tai korvaavia menetelmiä, kuten esimerkiksi viittomia, symboliesineitä tai kuvakommunikaatiota. Kommunikoinnin harjoittelu tapahtuu vuorovaikutuksessa ympäristön ja siinä toimivien ihmisten kanssa. On äärimmäisen tärkeää, että myös oppilaan lähiympäristö käyttää opetettavaa kommunikoinnin keinoa, koska mallioppiminen on iso osa kielen oppimista.

Tietokoneavusteinen opetus antaa mahdollisuuden oppimisen kannalta tarpeelliseen, riittävään toistamiseen. Tietokoneen avulla voidaan harjoitella erilaisia oppimisvalmiuksia kuten pään kannattelua, näönkäyttöä sekä tarkkaavaisuuden ja keskittymisen suuntaamista. Tästä voidaan edetä harjoittelemaan syy-seuraussuhdetta, lajittelua, vuorottelua, kielellisiä käsitteitä, valintojen tekoa ja niin edelleen. Tietokoneohjelma antaa aina saman palautteen, olipa oppilaan kanssa työskentelemässä kuka tahansa aikuinen. Olemme pyrkineet valitsemaan tietokoneet (pöytäkoneet, kannettavat, tabletit) ja tietokoneohjelmat niin, että niistä löytyy riittävästi haastetta kaikille koulumme oppilaille. Monipuoliset ohjelmat takaavat myös jo edistyneempien oppilaiden motivaation säilymisen. Panostus hyvään laitteistoon ja ohjelmiin sekä tietokoneen käyttöä helpottaviin kytkimiin ja kosketusnäyttöihin on nähty tarpeellisena oppimista tukevana ja edistävänä asiana. Erilaiset tietotekniikan sovellukset (esim. liikeohjautuvat ohjelmat) tukevat oppimista monipuolistamalla ja yksilöllistämällä oppimisympäristöjä yhä pidemmälle.

Yhteistyö
Yhteistyö kodin kanssa luo pohjan oppilaan kehitykselle. Avoin vuorovaikutus ja luottamuksellisuus ovat hyvän yhteistyön edellytys. Jokaisen perheen kanssa sovitaan, mikä on heille luontevin tapa pitää yhteyttä kouluun. Kouluun tullessa oppilaalle laaditaan yhdessä vanhempien ja asiantuntijoiden kanssa HOJKS, joka tarkistetaan vähintään vuosittain ja aina tarpeen vaatiessa. Vanhempien ja henkilökunnan väliset keskustelut ja puhelut sekä reissuvihkojen välityksellä kulkevat viestit ovat yleisimpiä yhteistyömuotoja unohtamatta kuitenkaan Wilmaa, Pedanetiä, mahdollisia luokkien blogeja jne. Koulullamme on vanhempainiltoja, juhlia, retkiä ja muita tapahtumia, joihin perheet voivat osallistua. Vanhemmat voivat myös tutustua opetuksen sisältöön seuraamalla tunteja tai videoiden välityksellä.

Kotien lisäksi koululla on myös muita yhteistyötahoja. Päivittäin koulullamme työskentelee fysio-, toiminta-, puhe- ja musiikkiterapeutteja. Oppilaan opetusta ja kuntoutusta suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä heidän kanssaan. Lisäksi tehdään yhteistyötä palvelukotien, Vaalijalan kuntoutuskeskuksen sekä poliklinikan, erityisneuvolan, seurakunnan, päiväkotien, eri oppilaitosten ja toimintakeskusten kanssa. Oppilaat käyttävät erityisneuvolan tai Vaalijalan poliklinikan palveluja sopimuksen mukaan. Opettajalla on mahdollisuus konsultoida erityisneuvolan työntekijöitä, esim. lääkäriä tai puheterapeuttia oppilaita koskevissa asioissa. Koulun henkilökunnan edustaja on mukana kuntoutussuunnitelman laadinnassa ja tarkistamisessa. Osa oppilaista käy tilapäishoidossa palvelukodissa, yhteistyö ja tiedonkulku myös niihin on tärkeää.

Monet oppilaista ovat olleet päiväkodissa ennen oppivelvollisuusikää. Tiedonsiirto päiväkodista koululle helpottaa oppilaan ja koulun henkilökunnan yhteistyön aloittamista. Jos oppilas suorittaa esiasteen päiväkodissa, opettaja konsultoi päiväkodin henkilökuntaa. Oppilaat siirtyvät peruskoulun jälkeen jatko-opintoihin tai päivätoimintaan toimintakeskuksiin. Oppilaalle järjestetään tutustumisjakso tai tarvittaessa useampia jaksoja hänen tulevaan sijoittumispaikkaansa.

Paloahon koulussa pidetään tärkeänä yhteisöllistä oppimista, jossa oppiminen tapahtuu sosiaalisessa vuorovaikutuksessa, erilaisissa muuttuvissa tilanteissa. Koulu kannustaa kaikkia kouluyhteisönsä jäseniä oppimiseen. Yhdessä tekeminen ja osallistuminen vahvistavat koko yhteisöä.