3 Henkilöstö

Henkilöstöjohtaminen, osaamisen kehittäminen ja työhyvinvointi

Ennakoivalla henkilöstösuunnittelulla tarkoitus on varmistaa, että henkilöstön osaaminen, määrä, rakenne ja sijoittelu kaupunkiorganisaation tehtäviin vastaavat määriteltyä palvelutasoa, ennakoituja palvelutarve- ja toimintatapamuutoksia.

Opetushenkilöstön sisäinen siirtohalukkuus tarkistetaan aina ennen kuin virka laitetaan avoimeen hakuun. Rekrytoinneissa korostetaan tiimiosaamista, tieto- ja viestintätekniikan pedagogista osaamista sekä kehittämis- ja kehittymishalukkuutta.

Pysyvät tehtävät täytetään toistaiseksi voimassa olevilla työsuhteilla. Sijaisuudet järjestetään perusopetuksen ohjeiden mukaan.

Täydennyskoulutuksen suunnittelussa otetaan huomioon henkilöstön osaamisen kehittämisen suunnitelmissa ja osaamiskartoituksissa esille tulleet tarpeet.

Rehtori vastaa työhyvinvointiin ja työsuojeluun liittyvien toimintamallien ja ohjeiden toimeenpanosta sekä aktiivisen aikaisen puuttumisen toimintamallin toteutumisesta.

Vuosittaiset työhyvinvointisuunnitelmat toimitetaan sähköpostilla työsuojeluvaltuutetulle. 

Lisätietoja:
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151

Koulun toimenpiteet

Rehtori toimii koko henkilökunnan esimiehenä ja lisäksi apulaisjohtaja lähiesimiehenä alakoulun henkilökunnalle (opettajat ja koulunkäynninohjaajat). Koulumme henkilöstö on motivoitunutta ja osaavaa. Koulumme henkilöstöstä yhä useampi opettaa koko yhtenäiskoulussa tai toimii yhtenäiskoulun ja lukion yhteisinä opettajina. Muutamalla opettajallamme on opetustehtäviä myös muissa kuopiolaisissa peruskouluissa. Työjärjestykset on laadittu niin, että jokaisella on mahdollisuus osallistua tiistai- ja keskiviikkoaamuisin klo 8.00–9.00 yhteisiin YS-palavereihin. Luokkatasotiimien kokoontumisiin on varattu joka toinen viikko tunti kokoontumisaikaa. Henkilöstön osaamista vahvistetaan myös työpari- tai aineryhmätoiminnalla. Työparit kokoontuvat yhdessä suunnittelemaan opetusta ja jakamaan ideoita. Lisäksi pidetään tarvittaessa välituntipalavereja tai vaihdetaan palaverin ajankohta iltapäivälle, jos asioiden läpikäynti vaatii aamutuntia pidemmän käsittelyajan.

Palkkauksessa noudatetaan virkaehtosopimuksia (OVTES, KVTES), ja erityistehtäväkorvauksista sovitaan keskustelemalla yhdessä opettajien kanssa. Opettajien TVA-lisien jakamiseen liittyvät periaatteet valmistellaan keväällä ja käsitellään yhteisesti uuden lukuvuoden alussa syksyn VESO-päivissä koko opetushenkilöstön kanssa. Tämän jälkeen suunnitteluryhmän käsittelyn pohjalta rehtori tekee esityksen niiden jakamisesta.

Henkilöstöä tiedotetaan koulun sisäisistä asioista yhteisissä kokouksissa, sähköpostitse, Wilman, Google-kalenterin ja Peda.netin kautta. Kaupungin omalta Kuha-sivustolta henkilökunta voi seurata kaupungin yleistä tiedottamista. 

Lukuvuoden aikana käydään henkilöstön kanssa läpi niin koulun sisäisiä kuin myös koko kaupungin yhteisiä toimintasääntöjä ja ohjeistuksia. Henkilökunnan odotetaan käyttävän omatoimisesti eri asiointijärjestelmiä (mm. ESS, OSS, Populus jne.), ja opastusta on saatavilla tarvittaessa. Uuden henkilöstön perehdyttäminen hoidetaan pääsääntöisesti talon sisäisesti, ja tätä varten on laadittu myös perehdytyskansiot sekä ala- että yläkouluun. Perehdytyksessä on myös mahdollisuus käyttää sähköistä Intro-alustaa.

Mahdollisuuksien mukaan henkilöstö osallistuu täydennyskoulutuksiin, ja pääpaino on Pohjois-Savon koulutuspalveluiden täydennyskoulutustarjonnalla. Koulutusta on tarjolla jatkuvasti ja siitä tiedotetaan avoimesti ja säännönmukaisesti. Opetushenkilöstön osaamista pyritään hyödyntämään lisäksi vertaiskoulutuksilla oman koulun sisällä. Henkilöstölle on tarjolla tänä lukuvuonna esimerkiksi digikoulutusta omalla koululla.

Opetushenkilöstö pitää myös tärkeänä, että sillä olisi työn ohella mahdollisuus kouluttautua uusiin tehtäviin, mikäli esimerkiksi oman opetusaineen tunnit ovat vähenemässä ja koululla on tarve jonkin oppiaineen opettamiseen. Henkilökunnan osaamisen kartoitusta on siten edistettävä erityisesti kehityskeskustelujen avulla.

Sijaisuudet järjestetään Kuopion kaupungin antamien ohjeiden mukaisesti, turvaten aina oppilaiden opiskelumahdollisuudet ja työskentelyn turvallisuus. Äkilliset, 1–3 päivän sijaisuudet pyritään hoitamaan koulun sisäisin järjestelyin. Apulaisjohtaja järjestää lyhyet, 1–5 päivää kestävät sijaisuudet, ja rehtori järjestää tätä pidemmät sijaisuudet.

Rekrytointi tapahtuu kaupungin ohjeita ja toimintamalleja noudattaen. Mahdollisuuksista siirtyä virkatehtävissä kaupungin sisäisesti tiedotetaan säännöllisesti.

Koulusihteeripalvelut hoidetaan niin, että toisen koulusihteerin työpanos on jaettu puoliksi Nilsiän yläkoulun ja Nilsiän lukion kanssa. Toisella koulusihteerillä on Nilsiän alakoulun lisäksi hoidettavanaan Pajulahden ja Palonurmen koulujen koulusihteeritehtävät. Lisäksi hän hoitaa kaupungin ympäristöpalveluille kuuluvat Nilsiän alueen koulukuljetusjärjestelyt. Koulusihteerit pitävät yllä osaamistaan osallistumalla työnantajan järjestämiin koulutuksiin ja sihteeritiimien kokouksiin. Rehtori, apulaisjohtaja ja koulusihteerit pitävät säännöllisesti yhteisiä hallinnon palavereja ajankohtaisiin työtehtäviin liittyen.


Perehdyttäminen

Koulussamme on valittu täksi lukuvuodeksi perehdyttäjät, jotka vastaavat pääsääntöisesti uusien henkilöiden ja sijaisten perehdyttämisestä. Alakoulun perehdyttämisvastaava on Päivi Lähtevänoja ja yläkoulun Antti Pulkkinen. Uuden henkilöstön perehdyttäminen hoidetaan siis käytännössä talon sisäisesti. Kuitenkin Kuopion kaupunki tarjoaa myös digitaalisen perehdyttämisalustan Intron, joka otetaan tarpeen mukaan käyttöön. Ala- ja yläkoululle on laadittu perehdyttämismateriaalit, jotka annetaan uudelle sijaiselle sijaisuuden alkaessa. Ne palautetaan takaisin sijaisuuden päättyessä. On olemassa myös laaja materiaalikansio koulun käytänteistä, johon uudet työntekijät tutustuvat.