Koulun toimenpiteet

Koulun arvopohjan strategialause on Yhdessä oppien elämään. Jokainen on tärkeä. (Muuruveden koulun opetussuunnitelma)

Koulun arvopohjassa painottuvat oleellisen oppiminen, suvaitsevaisuus ja toisen arvostaminen, turvallisuus, vastuullisuus, terveet elämäntavat, terve itsetunto ja oma-aloitteisuus ja kansainvälisyys.

Opetuksessa on tärkeää opetusuunnitelman (OPS) toteuttaminen niin, että oppimisessa ja kasvamisessa painottuvat toiminnallisuus, lasten kokemukset, ajankohtaisuus, paikallisuus ja yhteistyö (kodit, yhteisöt, yhteiskunta). OPS työstyy, ja se rakentaa koulutyötä tämän yhteistyön kautta koko kouluvuoden ajan.

Koululle on palkattu tasa-arvohankkeen rahoituksella yhteisopettaja (25h/vko).
Myös erityisopettajan tukea ohjataan tukea tarvitseville oppilaille ja tukiopetusta järjestetään tarvittaessa.

Koulun oma CAF-arviointikohde on kohta 4. Resurssit.
Koulujen yhteinen CAF-arviointikohde on 5. Asiakkuudet ja kumppanuudet.

Lukuvuoden painopistealueet ovat lukuvuonna 2021-2022 opetussuunnitelman mukaisen oppilaanohjauksen kehittäminen sekä hyvinvoinnin ja oppimisen haasteiden tukeminen toimintakulttuuria kehittämällä. Alla koulun toimenpiteet:

1-2 LUOKAT:

  1. OPPILAAN OHJAAMINEN
  • Miten ohjaatte oppilasta kouluyhteisössä toimimiseen? 

Koulunsa aloittavia ja alkuopetuksen oppilaita ohjataan “kädestä pitäen” ja konkreettisesti esimerkkien avulla kertomalla. Kouluyhteisössä toimimiseen ohjaaminen on luonteva osa koulutyötä ja sitä tehdään ja harjoitellaan päivittäin pienin askelin. Lukuvuoden aluksi kerrotaan koulun järjestyssäännöt ja muut ohjeistukset. Tarpeen mukaan kerrataan ohjeistuksia ja sääntöjä. Oppilaat myös osallistuvat ja sitoutuvat oman luokkansa sääntöjen laatimiseen ja noudattamiseen. 

  • Miten vahvistatte oppilaan itsetuntemusta ja opiskelutaitoja? (vastuunottoa ja ryhmätyötaitoja) 

Oppilaan itsetuntemusta vahvistetaan antamalla hänelle myönteisellä tavalla rakentavaa palautetta. Tämä voi tapahtua suullisesti yhdessä toimien, kirjallisesti esim. hymiöiden muodossa tai elein ja ilmein. Ryhmätyötaitojen harjoittelu ja vahvistaminen aloitetaan parityöskentelystä edeten pienryhmätyöskentelyn kautta isomman ryhmän yhteistyöhön. Opettajan ja ohjaajan palautteen lisäksi hyödynnetään itse-, pari- ja vertaisarviointia pienille oppilaille soveltuvin menetelmin. Vuorovaikutustaitoja kehitetään työskentelemällä yhdessä ja oppilaiden asiantuntemusta hyödyntämällä. Läksyistä huolehtimista ja tekemistä harjoitellaan. Läksyjentekoa seurataan; vastuuntunto vahvistuu läksyistä huolehtimalla. 

  • Miten oppilaan ohjaaminen näkyy tekemässänne kodin ja koulun yhteistyössä? 

Kodin ja koulun välistä yhteistyötä pidetään säännöllisenä ja aktiivisena, jotta kotona pysytään ajan tasalla oppilaan ohjaamisesta. Yhteydenpito toteutetaan Wilma- ja tekstiviesteillä ja tarvittaessa puheluilla. Yhteys kotiin pyritään pitämään kaksisuuntaisena, jotta myös koulu on perillä asioista, jotka vaikuttavat oppilaan ohjaamiseen. Lisäksi oppilasta ohjataan kodin ja koulun väliseen tiedonkulkuun ikätasolle sopivalla tavalla. 

  • Miten ohjaatte oppilasta päätöksentekovalmiuksissa ja tavoitteiden asettamisessa? 

Päätöksentekovalmiuksia ja tavoitteiden asettamista alkuopetuksen oppilaat harjoittelevat opettajan ohjauksessa konkreettisten esimerkkien avulla. Vähitellen valmiuksien lisääntyessä oppilaat ottavat enemmän vastuuta päätöksistään. Oppiaineiden tavoitteita käsitellään ja asetetaan oppijaksojen alussa. Niiden toteutumista arvioidaan oppimisen aikana (jatkuva arviointi, testit, kokeet, itsearviointi ja vertaisarvioinnin alkeet). Lisäksi oppimiskeskustelussa arvioidaan oppimista kokonaisvaltaisesti yhteistyössä oppilaan ja huoltajan kanssa. 

  • Miten oppilas tutustuu ammatteihin ja työelämään? 

Oppilaita ohjataan ja kannustetaan oma-aloitteisuuteen ja sinnikkyyteen. Koulutyön tekeminen ja opiskelu on oppilaan työtä. Se rakentaa valmiuksia työelämää varten. Alkuopetuksen oppilaat tutustuvat ammatteihin ja työelämään eri oppiaineiden oppisisältöjen yhteydessä. 
 

  1. OPPILAAN HYVINVOINNIN TUKEMINEN
  • Miten vahvistatte oppilaan hyvinvointia luokassa? 

Oppilaan hyvinvointi koostuu monesta eri asiasta. Oppilaan hyvinvointia vahvistetaan luokassa kohtaamalla hänet aidosti koulupäivän aikana ja olemalla läsnä oppilaille. Oppilasta kuunnellaan, jotta hänen on helppo puhua omista ajatuksistaan ja mielipiteistään. Yhteisesti sovituista säännöistä ja ohjeista pidetään kiinni. Korostetaan hyviä käytöstapoja. Harjoitellaan kaveritaitoja. Luokkaan luodaan turvallinen työskentelyilmapiiri. Keskeistä on myös työrauhan ylläpitäminen. Puututaan kiusaamiseen. Erimielisyydet pyritään selvittämään demokraattisuuteen pyrkien. Pyritään mahdollisuuksien mukaan toiminnalliseen oppimiseen. 

  • Miten vahvistatte oppilaan kiinnittymistä omaan ryhmään? 

Oppilaan kiinnittymistä omaan ryhmään vahvistetaan tunne- ja vuorovaikutusleikeillä ja harjoituksilla sekä toimimalla päivittäin yhteistyössä yhteisten sääntöjen mukaan. Rutiinit ja tutut toimintatavat tuovat ja luovat turvaa pienille oppilaille. Oppilaita kohdellaan tasa-arvoisesti ja yhdenmukaisesti oppilaita kuunnellen. 

  • Miten vahvistatte kiinnittymistä kouluyhteisöön? 

Kouluyhteisöön kiinnittymisen vahvistaminen alkaa kouluun tutustumisesta sekä päivittäin tapahtuvasta yhteisten sääntöjen ja sopimusten noudattamisen harjoittelusta. Koulussa tehdään yhteistyötä ja järjestetään yhteisiä tapahtumia (esim. projektit, MOK-viikot, teemapäivät, digiagentit, koulun kerhot, vanhempainyhdistyksen tempaukset ja lasten parlamentin toiminta). Oppilaskunnan kautta oppilaat saavat mahdollisuuden osallistua omaa kouluaan koskevaan päätöksentekoon. 



3-4 LUOKAT:

  1. OPPILAAN OHJAAMINEN
  • Miten ohjaatte oppilasta kouluyhteisössä toimimiseen? 

Lukuvuoden aluksi kerrataan koulun järjestyssäännöt ja muut ohjeistukset. Tarpeen mukaan kerrataan ja tarkennetaan koulun ohjeistuksia ja sääntöjä. Oppilaat myös osallistuvat ja sitoutuvat oman luokkansa sääntöjen laatimiseen ja noudattamiseen. 

  • Miten vahvistatte oppilaan itsetuntemusta ja opiskelutaitoja? (vastuunottoa ja ryhmätyötaitoja) 

Annetaan positiivista ja realistista palautetta. Vuorovaikutustaitoja kehitetään työskentelemällä yhdessä ja oppilaiden asiantuntemusta hyödyntämällä. Läksyjentekoa seurataan; vastuuntunto vahvistuu läksyistä huolehtimalla. Työskentelytapoja kehitetään oppilasryhmä huomioon ottaen (yksilö- ja ryhmätyöt). Oppilaita ohjataan käyttämään erilaisia opiskelutekniikoita (esim. kuvien ja värien käyttö, alleviivaukset, ajatuskartat ja luettelot). 

  • Miten oppilaan ohjaaminen näkyy tekemässänne kodin ja koulun yhteistyössä? 

Kodin ja koulun välistä yhteistyötä pidetään säännöllisenä ja aktiivisena, jotta kotona pysytään ajan tasalla oppilaan ohjaamisesta. Yhteydenpito toteutetaan Wilma- ja tekstiviesteillä ja tarvittaessa puheluilla. Yhteys kotiin pyritään pitämään kaksisuuntaisena, jotta myös koulu on perillä asioista, jotka vaikuttavat oppilaan ohjaamiseen. 

  • Miten ohjaatte oppilasta päätöksentekovalmiuksissa ja tavoitteiden asettamisessa? 

Oppiaineiden tavoitteita käsitellään ja asetetaan oppijaksojen alussa. Niiden toteutumista arvioidaan oppimisen aikana (jatkuva arviointi, testit, kokeet, itsearviointi ja vertaisarviointi). Lisäksi oppimiskeskustelussa arvioidaan oppimista kokonaisvaltaisesti yhteistyössä oppilaan ja huoltajan kanssa.  

  • Miten oppilas tutustuu ammatteihin ja työelämään?  

Oppilaita ohjataan ja kannustetaan oma-aloitteisuuteen ja sinnikkyyteen (sisäinen yrittäjyys). Ammateista ja työelämästä keskustellaan eri yhteyksissä. Yhteiskuntaopissa tutustutaan eri ammatteihin. 

 

  1. OPPILAAN HYVINVOINNIN TUKEMINEN
  • Miten vahvistatte oppilaan hyvinvointia luokassa? 

Luokkaan luodaan turvallinen työskentelyilmapiiri. Keskeistä on myös työrauhan ylläpitäminen. Oppilaiden jaettua vertaistukea ja asiantuntemusta hyödynnetään ja kehitetään yhdessä. Oppilasta kuunnellaan, jotta hänen on helppo puhua omista ajatuksistaan ja mielipiteistään. Erimielisyydet pyritään selvittämään demokraattisuuteen pyrkien.  

  • Miten vahvistatte oppilaan kiinnittymistä omaan ryhmään? 

Oppilaita kohdellaan tasa-arvoisesti ja yhdenmukaisesti oppilaita kuunnellen. Luokassa opetellaan työskentelemään erilaisissa ryhmäkokonaisuuksissa ja hyväksymään erilaisuutta.  

  • Miten vahvistatte kiinnittymistä kouluyhteisöön?  

Koulussa tehdään yhteistyötä ja järjestetään yhteisiä tapahtumia (esim. projektit, MOK-viikot, teemapäivät, digiagentit, koulun kerhot, vanhempainyhdistyksen tempaukset ja lasten parlamentin toiminta). Oppilaskunnan kautta oppilaat saavat mahdollisuuden osallistua omaa kouluaan koskevaan päätöksentekoon. 



5-6 LUOKAT:

  1. OPPILAAN OHJAAMINEN
  • Miten ohjaatte oppilasta kouluyhteisössä toimimiseen? 
  • Miten vahvistatte oppilaan itsetuntemusta ja opiskelutaitoja? (vastuunottoa ja ryhmätyötaitoja) 
  • Miten oppilaan ohjaaminen näkyy tekemässänne kodin ja koulun yhteistyössä? 
  • Miten ohjaatte oppilasta päätöksentekovalmiuksissa ja tavoitteiden asettamisessa? 
  • Miten oppilas tutustuu ammatteihin ja työelämään?  

 Koulun järjestyssäännöt ja yleiset ohjeet kerrataan oppilaiden kanssa joka lukuvuoden alussa. Niihin palataan tarvittaessa pitkin lukuvuotta. Oppilasta ohjataan kouluyhteisössä toimimiseen jakamalla oppilaille vastuuta yhteisen arjen askarissa. Vanhempia oppilaita hyödynnetään esimerkin näyttäjinä, digiagentteina sekä mahdollisuuksien salliessa myös välituntiliikuttajina. Oppilaat myös osallistuvat ja sitoutuvat oman luokkansa sääntöjen laatimiseen ja noudattamiseen. Koulussa toimii oppilaskunta, joka kuuntelee jokaisen luokka-asteen ideoita ja ehdotuksia, jolloin jokaisella on mahdollisuus päästä vaikuttamaan kouluyhteisön asioihin. 

Koulussa pyritään jatkuvaan sanalliseen ja kirjalliseen arviointiin, mikä antaa oppilaalle tietoa hänen toiminnastaan. Koulussa pyritään positiiviseen vahvistamiseen, jotta oppilaat huomaavat, millainen toiminta on hänen opiskelunsa ja käyttäytymisensä kannalta hyväksi. Oppilaille tarjotaan monipuolisia työskentely- ja opiskelutapoja. Koulussa toteutetaan sopivassa määrin yksilö- ja ryhmätyöskentelyä, jotta oppilaat oppivat vastuuntuntoa ja ryhmätyötaitoja. Oppilaita ohjataan myös itse- ja vertaisarviointiin, jossa keskitytään erityisesti onnistumisiin. 

Kodin ja koulun välistä yhteistyötä pidetään säännöllisenä ja aktiivisena, jotta kotona pysytään ajan tasalla oppilaan ohjaamisesta. Yhteydenpito toteutetaan Wilma- ja tekstiviesteillä ja tarvittaessa puheluilla. Yhteys kotiin pyritään pitämään kaksisuuntaisena, jotta myös koulu on perillä asioista, jotka vaikuttavat oppilaan ohjaamiseen. 

Oppilaan päätöksentekovalmiuksien ja tavoitteiden asettamisen ohjaamisessa apuna on jatkuvan arvioinnin lisäksi oppimiskeskustelu, jossa oppilaan ajattelua päästään kuulemaan ja ohjaamaan. Oppilaiden kanssa käydään myös läpi oppiaineiden jaksojen ja töiden tavoitteet, jotta oppilaat oppivat asettamaan tavoitteita itselleen. 

Oppilaille korostetaan, että koulu on oppilaan työtä, joten koulussa opittavat taidot ovat myös työelämässä tarvittavia taitoja. Ammatteihin ja työelämään tutustuminen toteutuu erityisesti yhteiskuntaopissa, jossa se kuuluu erityisesti 6-luokkalaisten sisältöön. Tutustumista tehdään oppikirjaa tutkimalla, tehtävillä, tiedonhaulla ja osallistumalla yrityskyläpäivään. Lisäksi ammateista ja työelämästä keskustellaan oppilaiden kanssa erilaisissa yhteyksissä. 

 

  1. OPPILAAN HYVINVOINNIN TUKEMINEN
  • Miten vahvistatte oppilaan hyvinvointia luokassa? 
  • Miten vahvistatte oppilaan kiinnittymistä omaan ryhmään? 
  • Miten vahvistatte kiinnittymistä kouluyhteisöön?  

 Oppilaat laativat yhdessä luokan säännöt, joita he myös sitoutuvat noudattamaan. Luokassa esiin nouseviin erimielisyyksiin puututaan heti, kun ne havaitaan. Erimielisyydet pyritään myös selvittämään heti. Opettajat jakavat tietoa toistensa luokassa tapahtuneista muutoksista, jotta jokainen osaa kiinnittää huomiota mahdollisiin erimielisyyksiin. Oppilasta myös kuunnellaan, jotta hänen on helppo puhua aikuiselle huolistaan. Lisäksi tarjolla on moniammatillinen oppilashuoltoryhmä. 

Oppilaita ohjataan ottamaan kaikki halukkaat mukaan peleihin ja leikkeihin. Syrjinnän ja kiusaamisen haitallisista seurauksista keskustellaan säännöllisesti. Lisäksi oppilaita ohjataan ja laitetaan työskentelemään vaihtuvissa ryhmäkokoonpanoissa, jolloin oppilaat opettelevat työskentelemään toistensa kanssa. Lisäksi 5-6 luokilla hyödynnetään draamakasvatusta luokan ryhmäytymiseen. 

Oppilaille tehdään selväksi, että he muodostavat yhdessä oman kouluyhteisönsä. Jokaisella on samat säännöt ja velvollisuudet. Koulussa toimiva oppilaskunta järjestää erilaisia tapahtumia, joiden on tarkoitus toimia yhteisinä tilaisuuksina. Lisäksi oppilaskunnan kautta oppilaat saavat mahdollisuuden osallistua omaa kouluaan koskevaan päätöksentekoon. 




Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä