Koulun toimenpiteet

Koulun yhteisöllinen oppilashuolto

Koulun yhteisöllisen oppilashuollon vastuulla on koulukohtaisen oppilashuollon suunnittelu, kehittäminen, toteuttaminen ja arviointi. Näkökulma on ennaltaehkäisevässä oppilashuoltotyössä ja keskittyy yhteisölliseen vaikuttamiseen. Yhteisöllisessä oppilashuollossa ei käsitellä tai ratkaista yksittäistä oppilasta koskevia asioita.

Yhteisöllinen oppilashuoltoryhmä kokoontuu ainakin kahdesti lukuvuoden aikana. Oppilasryhmän jäseniä ovat koulun rehtori, erityisopettaja, kuraattori, psykologi, terveydenhoitaja sekä mahdollisesti oppilaiden ja vanhempien edustajat. Ryhmään voi osallistua tarvittaessa myös muita yhteistyökumppaneita.

 

Yksilökohtainen oppilashuolto oppimisen ja koulunkäynnin tuen rinnalla

Yksilökohtaiseen oppilashuoltoon kuuluvat terveydenhuolto, psykologi- ja kuraattoripalvelut sekä monialaisen asiantuntijaryhmän tuki. Niillä voidaan täydentää oppilaan saamaa yleistä, tehostettua tai erityistä tukea. Yksilökohtainen oppilashuolto perustuu vapaaehtoisuuteen ja edellyttää oppilaan tai tarvittaessa huoltajan suostumusta.

Jokaisen työntekijän, joka saa tietoonsa oppilaan oppilashuollon tarpeen (opiskeluun liittyviä sosiaalisia ja/tai psyykkisiä vaikeuksia), tulee ottaa asia esille oppilaan kanssa. Opettaja ottaa syntyneen huolen puheeksi myös oppilaan huoltajan kanssa. Oppilaan (tai tarvittaessa huoltajan) suostumuksella opettajan tulee hoitaa asiaa itse tai tarvittaessa ohjata ja neuvoa oppilasta yksilökohtaisen oppilashuollon palveluihin.

Tarvittaessa oppilaan tueksi voidaan koota yksilökohtainen monialainen asiantuntijaryhmä. Ryhmä kootaan aina tapauskohtaisesti niistä henkilöistä, joiden katsotaan olevan oleellisia asian käsittelyn kannalta. Käsitellyt asiat kirjataan oppilashuoltokertomukseen, joita säilytetään koulun arkistossa. Asiakirjat ovat salassa pidettäviä.


Koulunkäynnin tuki (yleinen, tehostettu ja erityinen tuki) on perusopetuslain mukaista toimintaa. Koulunkäynnin tuen suunnittelemiseksi kootaan moniammatillinen ryhmä, joka tekee esityksen tuen järjestämisestä (tehostettu ja erityinen tuki). Erityisen tuen järjestämisestä tekee ehdotuksen koulun rehtori. Päätöksen tekee perusopetuspäällikkö. Yleinen tuki on kaikille kuuluvaa ja sitä annetaan pääsääntöisesti normaalien oppituntien yhteydessä, tarpeen mukaan myös esimerkiksi tukiopetuksena. Osa-aikaista erityisopetusta lukuvuonna 2019-2020 on Muuruveden koulussa kolmena päivänä viikossa yhteensä 13 tuntia.

Opettaja suunnittelee opetuksen ryhmittämistä ja toimintaa tarvittaessa yhteistyössä toisten opettajien kanssa. Koulunkäynninohjaaja toimii yksilö-/ryhmäoppimisessa työparina opettajalle. Tavoitteena on vuorovaikutuksellinen ja tavoitteellinen oppimisympäristö ja työrauha. Eriyttämisessä pyritään huomioimaan yksilölliset tavat motivoitua ja oppia. Yhdysluokkaopetuksessa erityisesti eriyttämisen osalta tarvitaan paljon opettajien yhteistyötä resurssien jakamisessa. 

Nivelvaiheissa tiedon kulku keskeistä: 0. luokan tiedot siirretään sähköisesti neuvolasta kouluterveydenhuoltoon, 0.-2. luokan siirtää tiedot 3.-4. luokan opettajalle ja 6. luokan keväällä on moniammatillinen tiedonsiirtopalaveri yläkoulussa, johon 6. luokan opettaja osallistuu. Kuraattori ja opo vierailevat yhdessä 6. luokassa keväällä. Keväällä kaikki luokat hyppäävät yhdeksi koulupäiväksi yhden luokan ylemmäksi uuteen luokkaan tutustumiseksi. Vanhemmille järjestetään keväällä myös ensimmäinen yläkoululaisten vanhempainilta yläkoululla.

Välituntitoiminnassa tuetaan oppilaiden omaa ja ohjattua liikkumista. Oppilailla on runsaasti käytettävissä erilaisia palloja, hyppynaruja ja leluja. Jokainen luokka pääsee vuorollaan ohjatulle liikuntavälitunnille (30 min/vk), jonka sisällön oppilaat ovat itse suunnitelleet. Lisäksi koululla toimii koulukirjasto, Lukuluola, johon jokaisella luokalla on oma kirjastovälituntiaika.

Koululla toimii Satuja ja tarinoita- kerho keskiviikkoisin klo 13.30-14.15. Kerhossa tutustutaan monipuolisesti satujen maailmaan.

Koulussa on järjestettyä iltapäivätoimintaa (klo 12.30-16.30), mukana pääasiassa 1.-2. luokkalaisia. Toimintaa toteutetaan koulun tiloissa (kirjasto, esikoulutila, ruokasali, liikuntasali, piha-alue ja pelikenttä). Toiminnassa pohjautuu koulun arvomaailmaan. Iltapäivätoiminnassa tehdään läksyjä (erityisesti vanhempien toive), ulkoillaan, pelataan ja leikitään, syödään välipala ja levätään. Vuodenajat ja juhlapyhät rytmittävät vapaaehtoista ohjattua askartelua. Ip-ohjaajan tehtäviin kuuluu myös koulukyytien valvonta iltapäivisin.

Koulu on KivaKoulu. Kaikki koulun aikuiset ovat velvollisia puuttumaan kiusaamistapauksiin heti. Koulussa on tehty vuosittain KiVa Koulu -ohjelmaan liittyvä kartoitus. Tulokset käsitellään oppilaiden, opettajien ja vanhempien kanssa.

Syyslukukauden 2019 alussa on perheisiin jaettu Muuruveden koulun lukuvuositiedote, jossa on huoltajille tiedotettu koulun henkilökunnan yhteystietojen lisäksi myös erityisopettajan, kuraattorin ja kouluterveydenhoitajan paikallaolo- ja yhteystiedot. Samassa tiedotteessa on lyhyesti turvallisesta koulumatkasta, järjestyssäännöistä, koulun kerhotoiminnasta, kouluterveydenhuollosta, oppimisen ja kasvamisen tuesta (kolmiportainen malli), läksyjen tekemisestä, kouluruokailusta, oppilaiden vakuutusturvasta/tapaturmista ja koulun arvopohjasta.

Oppilastasolla oppilaanohjausta toteutetaan eri oppiaineiden opetuksen ja koulun muun toiminnan yhteydessä: tuetaan elämänhallintataidoissa, opiskelutaidoissa, arkielämän kysymyksissä (luokkayhteistyö, opettajayhteistyö, yhteistyö kuraattorin/erityisopettajan kanssa). Yhteistyössä huoltajien kanssa painotetaan kasvatuskumppanuutta sekä luottamuksellisen ja kunnioittavan keskusteluilmapiirin luomista. Tavoitteena kasvatuskumppanuudessa on edistää lapsen kasvua, kehitystä ja oppimisen edellytyksiä.